| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
obojan
Pridružen/-a: Čet Jun 2012 8:36 Prispevkov: 25 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Avg 08, 2012 07:42 Naslov sporočila: Neoptimalna postavitev zvočnikov v prostoru |
|
|
Temo sem že 1X načel tukaj:http://www.audio-kontakt.com/forum/viewtopic.php?t=2127
Odločitev je padla, da bom otal pri stereo sistemu, dilema je pa še vedno ista.(razne variante z montažo na steno ali pod strop odpadejo).
Ali ima sploh smisel, da "delam doktorat" iz zvočnikov, ali naj pač nabavim nekaj kar bo všečno igralo ob preizkusu-predvsem me zanima "prikaz prostora" |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
mestn pu

Pridružen/-a: Sre Jan 2009 22:21 Prispevkov: 2635 Kraj: domžale
|
Objavljeno: Sre Avg 08, 2012 09:28 Naslov sporočila: Re: Neoptimalna postavitev zvočnikov v prostoru |
|
|
| obojan je napisal/a: | Temo sem že 1X načel tukaj:http://www.audio-kontakt.com/forum/viewtopic.php?t=2127
Odločitev je padla, da bom otal pri stereo sistemu, dilema je pa še vedno ista.(razne variante z montažo na steno ali pod strop odpadejo).
Ali ima sploh smisel, da "delam doktorat" iz zvočnikov, ali naj pač nabavim nekaj kar bo všečno igralo ob preizkusu-predvsem me zanima "prikaz prostora" | Za prikaz prostora obstaja kup pravil.
Prvo to, da imaš zvočnike, ki imajo specifično disperzijo-sposobnost raznosa zvoka po višini, širini in dobro stereo sliko.
Glasba se snema v studijih in tam je prostor majhen, tako da dejansko specifični zvočniki to "znajo" bolj, večina ostalih pa tega ne zna dovoljšni meri.
Snemanje v živo na prvi videz daje več možnosti risanja prostora, dejansko pa je v dvorani postavitev mikrofonov še dosti težja kot v studiju, k sreči pa je dovolj stručkotov s prakso, ki to znajo rešit na zelo domiselne- simpl načine.
Potem je tu važna točka poslušanje.
Za poslušanje na 1-1,5m in več, je primernejši majhen zvočnik, ta riše prostor po nearfield principu.
Večji zvočnik riše prostor polno šele od nekih 2 m od zvočnikov naprej.
Kako izbrati zvočnik, ki lepo riše prostor?
To je naporen posel, zato je najbolje preposlušat res veliko različnih zvočnikov različnih proizvajalcev, še boljšo začetno povratno informacijo da poslušanje veliko različnih zvočnikov istega proizvajalca v audiosalonu.
Tako ugotoviš, kaj ti je všeč in kakšne so razlike med različnimi zvočniki in potem veš kateri bi ti ustrezal. _________________ Great people talk about ideas, average people talk about things, small people talk about other people. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
obojan
|
Objavljeno: Sre Avg 08, 2012 09:40 Naslov sporočila: |
|
|
Glavno težavo vidim v višini postavitve.
En zvočnik bo 70cm (vsaj približno primerna višina) visoko, drugi pa 40cm.
Verjamem, da se bo lahko nekaj kar se bo v salonu slišalo fenomenalno , pri meni doma slišalo katastrofalno. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
mestn pu

Pridružen/-a: Sre Jan 2009 22:21 Prispevkov: 2635 Kraj: domžale
|
Objavljeno: Sre Avg 08, 2012 11:53 Naslov sporočila: |
|
|
| obojan je napisal/a: | Glavno težavo vidim v višini postavitve.
En zvočnik bo 70cm (vsaj približno primerna višina) visoko, drugi pa 40cm.
Verjamem, da se bo lahko nekaj kar se bo v salonu slišalo fenomenalno , pri meni doma slišalo katastrofalno. | To je tako, kot če bi eno nogo pri hoji vlekel za sabo, drugo pa visoko vzdigoval.Vtakem položaju stereo efekt ne deluje.
V tem primeru bi bilo bolje iti na surround sistem. _________________ Great people talk about ideas, average people talk about things, small people talk about other people. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52 Prispevkov: 6258 Kraj: Izola
|
Objavljeno: Sre Avg 08, 2012 15:59 Naslov sporočila: |
|
|
Stereofonija je nastala ravno za prikaz prostora.
Da to dobro deluje je verjetno ena najtežjih nalog hifi-ja.
Želiš nekaj, kar je med najtežje dosegljivim.
Kaj si pripravljen za to storiti? Minimalen budget, nepravilna postavitev, še kaj?
Nekje sem že pisal; stereofonija zahteva! popolno simetrijo levo-desno tako postavitve zvočnikov kot akustike prostora.
Kako daleč gre ta stvar? KEF je že pred 40 leti fabriško uparjal zvočnike (levi, desni), tako da njihov frekvenčni odziv ni odstopal več kot 0,5dB. Danes to ni več potrebno, ker so tolerance izdelave tako stroge, da to dosegajo že pri proizvodnji enot (tweeterjev, mid-ov itd). Kljub temu se posamezni zvočniki na koncu izdelave pomerijo z mikrofonom in če ni znotraj toleranc, gre v popravilo. Govorim seveda o dražjih modelih in renomiranih firmah.
Tudi gre tako daleč, da se na predojačevalcih meri simetrija volume potenciometrov, ki morajo v vsakem položaju po celem obratu odstopati manj kot 0,2dB (razlika levi-desni kanal). Veliko jih uporablja enkoderje ali pa precizne preklopnike ali relejske lestvice ravno zaradi tega. Taboljšo stereofonijo se dobi z dvemi mono-bloki za končno stopnjo. Ravno zaradi vpliva napajanja in presluha iz enega kanala na drugi, kar slabša 'prikaz prostora'
Za male pare imaš B&W DM685 ki je sposoben osupljivga (za ta denar) 'prikaza prostora'. Če potem ne bo pokazal veliko tega - vsaj veš zakaj.
Sorry za nekaj cinizma na začetku posta, ma je zgledalo kot bi želel videti cvetje v Arboretumu Volčji potok v vsem razkošju barv - s sončnimi očali na nosu.. _________________ Carpe Diem |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
obojan
|
Objavljeno: Čet Avg 09, 2012 08:18 Naslov sporočila: |
|
|
| ambasador je napisal/a: | Stereofonija je nastala ravno za prikaz prostora.
Da to dobro deluje je verjetno ena najtežjih nalog hifi-ja.
Želiš nekaj, kar je med najtežje dosegljivim.
Kaj si pripravljen za to storiti? Minimalen budget, nepravilna postavitev, še kaj?
Nekje sem že pisal; stereofonija zahteva! popolno simetrijo levo-desno tako postavitve zvočnikov kot akustike prostora.
Kako daleč gre ta stvar? KEF je že pred 40 leti fabriško uparjal zvočnike (levi, desni), tako da njihov frekvenčni odziv ni odstopal več kot 0,5dB. Danes to ni več potrebno, ker so tolerance izdelave tako stroge, da to dosegajo že pri proizvodnji enot (tweeterjev, mid-ov itd). Kljub temu se posamezni zvočniki na koncu izdelave pomerijo z mikrofonom in če ni znotraj toleranc, gre v popravilo. Govorim seveda o dražjih modelih in renomiranih firmah.
Tudi gre tako daleč, da se na predojačevalcih meri simetrija volume potenciometrov, ki morajo v vsakem položaju po celem obratu odstopati manj kot 0,2dB (razlika levi-desni kanal). Veliko jih uporablja enkoderje ali pa precizne preklopnike ali relejske lestvice ravno zaradi tega. Taboljšo stereofonijo se dobi z dvemi mono-bloki za končno stopnjo. Ravno zaradi vpliva napajanja in presluha iz enega kanala na drugi, kar slabša 'prikaz prostora'
Za male pare imaš B&W DM685 ki je sposoben osupljivga (za ta denar) 'prikaza prostora'. Če potem ne bo pokazal veliko tega - vsaj veš zakaj.
Sorry za nekaj cinizma na začetku posta, ma je zgledalo kot bi želel videti cvetje v Arboretumu Volčji potok v vsem razkošju barv - s sončnimi očali na nosu.. |
Eni pač ne moremo v naravo iz najrazličnejših razlogov brez sončnih očal.
Zato pa iščemo očala, ki nam bodo omogočila videt naravo v najboljši
možni svetlobi.(iz lastnih izkušenj lahko povem, da je oooogromna razlika med očali).
Novitete oz. teorijo HI-FIja sem nehal spremljati ko sem zamenjal dve leti star NAD 302 za Densen Beat 100 in JPW Sonata za B&W P5.
Od takrat naprej sem raje užival v glasbi, ne pa v poslušanju sistema.
Sem pa upal, da so v tem času že kaj novega pogruntali na področju prikaza prostorskega zvoka. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
siroliver

Pridružen/-a: Sob Nov 2009 12:34 Prispevkov: 1004 Kraj: Izola
|
Objavljeno: Čet Avg 09, 2012 08:53 Naslov sporočila: |
|
|
| Citiram: | | Sem pa upal, da so v tem času že kaj novega pogruntali na področju prikaza prostorskega zvoka. |
Mogoce pa so pogruntali pa to na tem forumu se noben ne ve
Bos moral povprasat kje drugje .  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
markoni
Pridružen/-a: Pon Mar 2009 23:09 Prispevkov: 541 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Avg 09, 2012 13:56 Naslov sporočila: |
|
|
Itak !!!  _________________ Only trust your hart (ears) ! Elephant man ...... |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52 Prispevkov: 6258 Kraj: Izola
|
Objavljeno: Čet Avg 09, 2012 20:53 Naslov sporočila: |
|
|
Obstaja rešitev v obliki stereo monitor zvočnika - izdeluje ga EMES modela pa sta Owl in MiniOwl. Cena ni niti približno mini.
Imaš torej eno samo škatlo za zvočnik, ki ni tako občutljiva na postavitev, ker če je približno na sredi stene - je prvi odboj od bočnih sten vsaj meter in pol daleč, kar je res veliko.
Zmorejo strašno stereofonijo - pogoj je, da posnetki niso 'umetniško delo' 'nadarjenega' tonskega tehnika oboroženega z dvajsetimi mikrofoni in stokanalno mešalno mizo.
Posnetki z dvemi, tremi mikrofoni v 'ortodoksnih' konfiguracijah, torej.
Mimogrede, znano je, da Bowersi niso nikoli blesteli pri reprodukciji globine stereo slike. To dejstvo so krepko spremenili z zadnjimi serijami zvočnikov. P5 ni med njimi, to si opazil in si želiš nekaj več. Torej bo osvežitev dobrodošla. Za Beat ne vem kako dela, cd player še manj. Vsi v verigi nosijo odgovornost za rezultat. _________________ Carpe Diem |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
obojan
|
Objavljeno: Pet Avg 10, 2012 06:47 Naslov sporočila: |
|
|
| P5 bi z veseljem obdržal a žal nimam prostora za postavitev |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|