Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Konektorji in kabli - različni materiali
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI dodatki
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
mišolin

Pridružen/-a: Sob Dec 2008 19:04
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 02, 2009 21:59    Naslov sporočila: Konektorji in kabli - različni materiali Odgovori s citatom

Ponovno lep pozdrav vsem,

zanima me, če lahko kdo med vami v osnovi opiše, kakšne naj bi bile razlike med različnim tipi konektorjev za interconnect kable? V čem je razlika med filozofijo srebrnih konektorjev, pozlačenih/zlatih ali recimo rodijevih? So kakšne splošne smernice, kaj naj bi se s temi različnimi variantami naj doseglo ali pač vsi proizvajalci malo eksperimentirajo po svoje. Še podvprašanje, kabli iz čistega bakra, posrebreni, čisto srebro? Kaj naj bi bile prednosti/slabosti posameznih tipov? Ne bi šel še tako daleč, da bi spraševal o različnih variantah izolacije in oklopov (nekje sem prebiral izjavo enega tipa, ki je odstranil zadnji sloj zunanje zaščite na 1000 € vrednih kablih in odkril (kao) čisto nov svet?! in mu zdaj igrajo super, prej pa sploh ne... Question) Me prav zanima, kako bi se odrezal na blind testu? No ampak saj ni važno... Prosim za vaša mnenja.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pestilence.

Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:34
Kraj: Škofja Loka

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 02, 2009 22:31    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Med konektorji baje so razlike. Sam še nikoli nisem testiral ali kaj podobnega, niti me ne zanima pretirano:)

Med kabli pa jih slišim. Kot splošna smernica lahko rečem da baker zveni malo mehkeje kot srebro, ni pa to nobeno pravilo, saj imajo tudi različne konstrukcije različen vpliv na zvok.

Sem pa odkril da meni najbolj odgovarja posrebren baker.. čisto neobremenjeno sem kupoval kable, pa sem šele zadnjič pogledal, ter ugotovil sestavo:)
Nazaj na vrh
mestn pu

Pridružen/-a: Sre Jan 2009 22:21
Kraj: domžale

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 03, 2009 12:48    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ravno sem napisal obsežen odgovor, potem pa je crknila elektrika preden sem pritisnil submit in sem šel sneg pucat pred bajto..

Trenutno testiram tudi Eichmann Silver Bullet činče, nekje top model in low cost Neutrike in še par, vse to na srebrnih, izredno kvalitetnih kablih brez oklepa, polna žica, samo izoliranih s teflonom..
Oklep je lep, žal pa spremeni karakteristike kabla in verjamem, da se je komu zjasnilo, ko ga je ogulil dol..
Oklep se uporablja samo tam kjer je res veliko motenj..
Ker imam doma kar dosti raznih QED, Vandenhulov, Transparentov in podobnih, posrebrenih in bakrenih, ki so šli v penzijon zaradi srebrnega polnega kabla, ki jih sonično odpihne kot nič, bom, čim bom ujel malo časa, razložil kako je meni to delovalo, ko sem še trmaril na pleteniih kablih.

Na sliki so Profigold, Neutrik, Eichmann Silver bullet činči na testu in domača kablovska top end srebrnina(tudi za zvočnike) brez kakršnega koli oklepa in to na dveh lampaših(ki naj bi baje brenčali), eden vrh drugega in nobenih motenj in bruma.. Laughing Laughing
Nazaj na vrh
mišolin

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 03, 2009 16:13    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

No, se že veselim znanstvene razlage, ko boš imel čas. Laughing
Je verjetno kr redko, da kdo preizkuša iste kable s tremi različnimi vrstami konektorjev. Z brumom dosedaj sam nisem imel nekih omembe vrednih težav, tudi če sem uporabljal najbolj brezvezne kable med cdjem
in ojačevalcem (tudi na lampe). Res da obstaja, ampak moram prislonit uho čisto na membrano, da ga slišim in itak izvira od ojačevalca, ne od kablov (razen morda zvočniških). V glavnem, da bi ga slišal več kot pol metra stran od zvočnika bi si moral najprej montirat slušni aparat. Very Happy Tako, da me zanima bolj vpliv konektorjev na barvo zvoka, kot pa na odpravljanje motenj.
Nazaj na vrh
gorko1

Pridružen/-a: Pet Maj 2008 21:44
Kraj: MARIBOR

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 03, 2009 17:29    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Metni Pu,prišel si do podobnih zaključkov kot jaz. Oklop dela samo s****e.
Večina oklopljenih kablov dela zadušeno - ubito. Načeloma se zvokovno dosti bolje odnesejo čisto enostavne konstrukcije brez filozofiranja. So pa recimo izjeme npr. Acoustic Zen interconecti imajo precej zapleteno geometrijo in tudi nekateri modeli,če se ne motim celo dve pletenici,pa vendar delajo nevtralno,pretočno, odprto.... Univerzalnega recepta ni.
Kaj se tiče materiala za vodnike,sam uporabljam kombinacijo srebrnih,srebrno/zlatih in bakrenih folij. Izolacijski material bombaž,konektrorji Vampire XSHADOW http://www.xhadow.com/wst_page4.html
Obvezno pozor tudi na okrasne pletene prevleke. Navadne poliesterske znajo neugodno spremeniti zvokovne karakteristike. Uporabiti polipropilenske ali še boljše bombažne.

LP,
Goran
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
before

Pridružen/-a: Pon Maj 2008 19:23
Kraj: Ruše

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 03, 2009 18:44    Naslov sporočila: Re: Konektorji in kabli - različni materiali Odgovori s citatom

mišolin je napisal/a:
Ponovno lep pozdrav vsem,

zanima me, če lahko kdo med vami v osnovi opiše, kakšne naj bi bile razlike med različnim tipi konektorjev za interconnect kable? V čem je razlika med filozofijo srebrnih konektorjev, pozlačenih/zlatih ali recimo rodijevih? So kakšne splošne smernice, kaj naj bi se s temi različnimi variantami naj doseglo ali pač vsi proizvajalci malo eksperimentirajo po svoje. Še podvprašanje, kabli iz čistega bakra, posrebreni, čisto srebro? Kaj naj bi bile prednosti/slabosti posameznih tipov? Ne bi šel še tako daleč, da bi spraševal o različnih variantah izolacije in oklopov (nekje sem prebiral izjavo enega tipa, ki je odstranil zadnji sloj zunanje zaščite na 1000 € vrednih kablih in odkril (kao) čisto nov svet?! in mu zdaj igrajo super, prej pa sploh ne... Question) Me prav zanima, kako bi se odrezal na blind testu? No ampak saj ni važno... Prosim za vaša mnenja.

V principu je tako, da se za konektorje (RCA, XLR, banane, vilice in ostale vrste) uporablja zlato ali rodij, ker ta materiala omogočata najboljši stik, za prevodnike (žice) pa srebro, ker je najboljši prevodnik elektrike. Seveda pa ni kvaliteta kabla odvisna le od uporabljenih materialov (prevodniških in izolacijskih), temveč tudi seveda od ustroja kabla, torej kako je narejen. Dilema: baker ali srebro - oba materiala imata svoje prednosti in slabosti, zato tudi različno dobro delujeta z različnimi komponentami. Tu je treba experimentirati, saj nekega pravila ni. Če se vrnem na konektorje: ni dobro mešati različnih materialov - recimo činč vtičnica zlata, činč vtikač običajen kromiran. Med prehajanjem elektrike iz enega na drugega, se na mestu stika razvijajo kemični procesi (zaradi različnih materialov!) in posledica tega je korozija na mestu stika. To pa potem vodi v slabši stik in slabšo prevodnost.

Audiohedonist
Nazaj na vrh
mišolin

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 03, 2009 20:00    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hm. Je torej možno, da poškoduješ kaj omembe vrednega na izhodnem delu, če uporabljaš recimo kombinacijo zlati izhod na cdju in rodijev konektor na kablu? Kaj pa če sta output in input iz različnih materialov? Je potem smiselno imet na kablu različne vrste konektorjev na vsaki strani? Če so originalno konektirani to najbrž ni vsakdanja praksa...
Nazaj na vrh
before

Pridružen/-a: Pon Maj 2008 19:23
Kraj: Ruše

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 03, 2009 20:58    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

mišolin je napisal/a:
Hm. Je torej možno, da poškoduješ kaj omembe vrednega na izhodnem delu, če uporabljaš recimo kombinacijo zlati izhod na cdju in rodijev konektor na kablu? Kaj pa če sta output in input iz različnih materialov? Je potem smiselno imet na kablu različne vrste konektorjev na vsaki strani? Če so originalno konektirani to najbrž ni vsakdanja praksa...

Stvar še zdaleč ni tako alarmantna, da bi se karkoli poškodovalo, le ta "trenja materialov", ki sem jih opisal, malce degradirajo kvaliteto zvoka. Niti se ne bo zgodilo, da bi z prostim očesom opazil kakršno koli oksidacijo kontakta. Je pa treba vsake toliko časa z alkoholom očistiti priključke. Very Happy

Audiohedonist
Nazaj na vrh
mestn pu

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 03, 2009 21:41    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

gorko1 je napisal/a:
Metni Pu,prišel si do podobnih zaključkov kot jaz. Oklop dela samo s****e.
Večina oklopljenih kablov dela zadušeno - ubito. Načeloma se zvokovno dosti bolje odnesejo čisto enostavne konstrukcije brez filozofiranja. So pa recimo izjeme npr. Acoustic Zen interconecti imajo precej zapleteno geometrijo in tudi nekateri modeli,če se ne motim celo dve pletenici,pa vendar delajo nevtralno,pretočno, odprto.... Univerzalnega recepta ni.
Kaj se tiče materiala za vodnike,sam uporabljam kombinacijo srebrnih,srebrno/zlatih in bakrenih folij. Izolacijski material bombaž,konektrorji Vampire XSHADOW http://www.xhadow.com/wst_page4.html
Obvezno pozor tudi na okrasne pletene prevleke. Navadne poliesterske znajo neugodno spremeniti zvokovne karakteristike. Uporabiti polipropilenske ali še boljše bombažne.

LP,
Goran

O tvojih posegih s kovinskimi trakovi mi je pravil skupni znanec in čestitke, super inventivno.. Laughing Laughing
Ne poznam nikogar v SLO, ki se je tega lotil..
Enkrat moram poskusit prepletanje z bombažem..

Geometrija prepletanja ima svoje razlage.
Da ne bom odkrival tople vode...

http://www.firstwatt.com/downloads/spkrcabl.pdf

Nekoč je bilo tudi veliko govora o elektromagnetnih križanjih na pletenici, ki niso izmerljiva, vendar pa vplivajo na kvaliteto signala.

Imam to srečo, da delujejo lampaši najbolje na polno žico in dejansko se mi najbolj obnese kvalitetna žica iz čistega srebra, ki jo po specifikacijah nekega starega audiofilskega mačka izdeluje zlatarna v državi N.York..

Pri čistem srebru ni kakih razlik v čistoči, tako, da bi teoretično bila primerna vsaka srebrna žica z EBaya, vendar pa je ta žica vlečena in termično obdelana tako, da je izjemno upogljiva, njena cena pa ne odstopa bistveno od cene srebrne žice na EBayu.

Seveda ima možakar v programu več premerov te žice, vse pa sonično medsebojno delujejo odlično, ne glede na to, kater premer izbereš za konekte in zvočniške..

In to samo na navadnih Wima in no name kondenzatorjih in no name keramičnih uporih.

Zato sem že naročil Jantzen Z Cap kondije za Tweeter in DAC, Duelund upore in Vishay MKP1857 bypass kondije za tweeterje, ker so že tako odlični zvočniki, potem, ko sem jih notranje ožičil s to žico, začeli igrat noro živo in hkrati transparentno in tako korektno, da tudi tisti prijatelji, ki so bolj pristaši analitičnega zvoka, ohajo in ahajo.
Preprosto me zanima, kaj bi se dalo s tem top materialom še potegnit iz setupa..

Sam se bolj nagibam k temu, da sem neumen kmet, ki je imel srečo in naletel na zelo muzikalične komponente, ki nimajo kakega velikega problema ena z drugo... Idea
Nazaj na vrh
mestn pu

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 03, 2009 21:58    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

before je napisal/a:
mišolin je napisal/a:

Stvar še zdaleč ni tako alarmantna, da bi se karkoli poškodovalo, le ta "trenja materialov", ki sem jih opisal, malce degradirajo kvaliteto zvoka. Niti se ne bo zgodilo, da bi z prostim očesom opazil kakršno koli oksidacijo kontakta. Je pa treba vsake toliko časa z alkoholom očistiti priključke. Very Happy

Srebro ima to dobro lastnost, da je tudi srebrov oksid lepo prevoden..
Bi pa bilo fino, če ne bi bili srebrni RCA vtiči za na ohišja grešno dragi.
Čeprav ...Enkrat, ko si na Silver Bulletih, ki imajo + in - vodnika tanka in polnosrebrna, da delujeta praktično samo še kot vmesni člen med komponento in srebrno žico, je investicija vanje naslednja logična izboljšava...
Nazaj na vrh
ajka

Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:00
Kraj: Sežana

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 03, 2009 22:16    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

LP
So vrhunski,dobri ali ceneni kabli za široke množice.
V vrhunskih kablih srebro popolnoma drugače zveni kot srebro v kablu za 3-4 € na m.
Iluzija je tudi ,da bi si iz take srebrne žice naredili vrhunski kabel pa tudi če bi nataknili za 100€ vreden konektor.
V žargonu bi rekli da je ,mali miljon vrst bakra in srebra.Za "žico" pa se uporablja še zlato,kositer,medenina,aluminij,grafit,karbon in še bi se kaj našlo.
Tudi za izolacijo ni meja v idejah;milijon vrst "plastik",grafit,ferit,el.napetost,svetloba,raznorazne tekočine,pline in gele.Kombinacij je praktično nešteto.
Tukaj ni nobenega pravila kako bo kabel zvenel,če ima tako in tako žico ali izolacijo...
Morda so kabli z bolj kompleksnimi konstrukcijami bolj kultivirani malo bolj "goli" pa so malenkost bolj pretočni.Pa še to bi bolj veljalo za kable iz sredine cenovne ponudbe.Pri vrhunskih kablih pa ni nobenega pravila.
Dobri konstruktorji kablov izhajajo iz "metalurgov","fizikov" ali kakšnih NASA labov. kjer pač "vejo" kaj je še fizično mogoče.
Žal pa "dobrega" materiala tako za resne konstruktorje kot "samograditelje" ni moč dobiti,zato se "novopečeni konstruktorji" lotijo še "metalurgije".Zato se ne čudite,da so kabli tako dragi !!!
JAZZZ

Pridružen/-a: Sre Apr 2008 12:32
Kraj: POSAVEC

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 03, 2009 22:22    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

mestn pu je napisal/a:
Ker imam doma kar dosti raznih QED, Vandenhulov, Transparentov in podobnih, posrebrenih in bakrenih, ki so šli v penzijon zaradi srebrnega polnega kabla, ki jih sonično odpihne kot nič, bom, čim bom ujel malo časa, razložil kako je meni to delovalo, ko sem še trmaril na pleteniih kablih.

Meni pa srebrni kabli ne sedejo. Ja, so zelo všečni in na prvo žogo bombastični, po nekaj urah pa ugotovim zakaj in kje se to negativno odraža. In kabli gredo nazaj k prodajalcu.
mestn pu

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 03, 2009 22:30    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

mišolin je napisal/a:
No, se že veselim znanstvene razlage, ko boš imel čas. Laughing
Je verjetno kr redko, da kdo preizkuša iste kable s tremi različnimi vrstami konektorjev. Z brumom dosedaj sam nisem imel nekih omembe vrednih težav, tudi če sem uporabljal najbolj brezvezne kable med cdjem
in ojačevalcem (tudi na lampe). Res da obstaja, ampak moram prislonit uho čisto na membrano, da ga slišim in itak izvira od ojačevalca, ne od kablov (razen morda zvočniških). V glavnem, da bi ga slišal več kot pol metra stran od zvočnika bi si moral najprej montirat slušni aparat. Very Happy Tako, da me zanima bolj vpliv konektorjev na barvo zvoka, kot pa na odpravljanje motenj.
Profigolde sem pobral z PRO kablov, ki imajo vsak kar dva zoblova filtra na poti signala in zvenijo lepo na tem kablu, ampak filtrirano...Kot kaki Transparenti z podobnimi filtri..

Na srebrni žici zvenijo obupno, cvileče in vreščeče, zato pa ti PG činči zazvenijo na 75Ohm Belden legendarnem antenskem kablu, na digitalnem vhodu, kablu, ki ga hvali veliko audiofilov...
Na prijateljevem setupu-fantastično(zanimivo, da je zaradi te kombinacije prijatelj poslal nazaj v fabriko top model Clearer audio digitalen kabel..) , na mojem pa malce rezervirano..
Presenečenje pa so poceni Neutriki, ki lepo in zelo odprto, z odličnim stereom pojejo na prepletenih kvalitetnih bakrenih wire wrap žičkah, pa tudi na srebrnih žicah..
Malce tanki so edino v basih na bakru, na srebru pa je bas malček mlahav, a "večji"..
Eichmann Silver Bulleti seveda zvenijo nianso, dve bolj pošlihtano od Neutrikov, z popolnoma jasnimi basi, rišeta pa, presenetljivo, oba činča, pravilen položaj izvajalcev pri klasiki in oba premoreta odličen stereo, kar je več kot presenetljivo za poceni Neutrik, ki zveni za nianso manj umirjeno, bolj temperamentno od Bulleta....
Nazaj na vrh
gorko1

Pridružen/-a: Pet Maj 2008 21:44
Kraj: MARIBOR

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 03, 2009 22:51    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Odlični Neutrikovi konektorji so http://www.neutrik.com/de/de/audio/204_39021/Profi_-_Cinch_Kabelstecker_productlist.aspx

Še vedno cenovno ugodni,da te ne boli glava,pa zvokovno odlični.
Jih uporablja kar nekaj renomiranih proizvajalcev http://www.magnan.com/products/silverbronzeintc.html

LP,
Goran
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
mestn pu

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 03, 2009 23:01    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

JAZZZ je napisal/a:
mestn pu je napisal/a:

Meni pa srebrni kabli ne sedejo. Ja, so zelo všečni in na prvo žogo bombastični, po nekaj urah pa ugotovim zakaj in kje se to negativno odraža. In kabli gredo nazaj k prodajalcu.

To je tipično za avdiofilsko pleme. Laughing
Enim baker, drugim srebro..
Meni od začetka srebrni niso sedli, potem pa kot da bi se "ulaufali" čeprav dobavitelj pravi, da njegovi kabli ne rabijo ulaufavanja in tudi jaz nisem verjel še pol leta nazaj, dokler se mi to ni zgodilo kar pri dveh sortah kablov..
Zame so postali več kot sprejemljivi, šele ko sem zamenjal elektronki v DACu, JJ in Sovtek, ki so na bakru lepo delovale, z Philips JAN 6922, ki so na bakru zvenele malce ostro in grobo..(zaloga različih lamp se vedno obrestuje)..
Na srebru pa sta dobesedno poleteli v dimenzijo, ki je moj prejšnji baker in obe novejši lampi ne poznata.
Philips 6922 je pošastno hitra in rezolutivna lampa, ki visoke in nizke tone odigra skrajno energično in polno, kovinska tolkala in akustične strune pa zvenčijo kovinsko, popolnoma brez artefaktov..
In godala zvenijo izredno rafinirano in nežno, če so tako zaigrana, ali pa skrajno grobo, če je tako napisano v partituri...
Še posebej pa je fajn, da če je nekaj posneto v živo v kakem pajzlnu(Bob Dylan&Johhny Cash), je slišati čisti pajzl z opranim zvokom, duet Paco de Lucia in Algeciras, pa ti ponudi vso energijo in takojšnje razumevanje in navdušenje nad prepletanjem ritmov in prehodov flamenca ob sangriji in opazovanju sprehodov dame s kastanjetami sem in tja..
Oboje zveni na ravni Chesky records posnetkov..
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI dodatki Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
Stran 1 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu