| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
bla
Pridružen/-a: Čet Apr 2021 20:55 Prispevkov: 6 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Apr 01, 2021 21:35 Naslov sporočila: Sobna akustika |
|
|
Zdravo,
Imam par vprašanj za stare audio mačke torej: imam 2 bookshelf zvočnika Bowers and Wilkins na stojalih in pripadajoči ojačevalec Marantz PM7000N.
Na novo naseljen v sobo z merami 477cm krat 370cm. Priložena shema.
Stene so zaenkrat prazne, na desni od pozicije za poslušanje sta okna in balkonska vrata (stena torej skoraj v celoti steklena).
Vem, akustika ne bo nikoli vrhunska. Pa me vseeno zanima, če ima kdorkoli kakšno idejo kako bi lahko izboljšal vse skupaj?
Zaveso čez okna, ampak kakšno in kje jo dobiti?
Ogromno omaro z knjigami za kavč?
Še eno nekaj polic z knjigami nad posteljo? Knjig imam res na tone
Kaj pa stena za zvočniki?
Nekaj sem prebiral o preprogah na tleh?
Iskreno poznam samo teorijo in še to le malo nje. Zato bom vesel vsakega odgovora, tudi tistega: preseli se v drugo sobo! LOL
LP, Bla
[img [/img] |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
luka79

Pridružen/-a: Pet Mar 2011 15:36 Prispevkov: 1012 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Apr 01, 2021 21:55 Naslov sporočila: |
|
|
Sam squataš to sobo? Če ja, potem (če ima zvok prednost pred kakovostjo spanca) vrži ven posteljo in trosed, ter nabavi kavč ki se transformira v ležišče. Itak boš večinoma zaspal v sede, ob poslušanje glasbe.
Tako boš dobil veliko boljšo opcijo za postavitev sistema. _________________ My leader told me to jump in the river. .The river was deep and the weather was winter. .After a sailer very kindly saved me, my leader told me, you'd better take it easy. .I took it so easy my leader called me lazy! |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ck
Pridružen/-a: Pon Feb 2009 19:27 Prispevkov: 1681 Kraj: kamnik
|
Objavljeno: Pet Apr 02, 2021 09:03 Naslov sporočila: |
|
|
@bla
Če hočeš kaj izbojšati moraš najprej vedeti kaj ni OK.
Če hočeš, da ti mi kaj napišemo, moraš pa to kar ni OK napisati.
Drugače pač ne gre. _________________ LP |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
bla
|
Objavljeno: Pet Apr 02, 2021 10:45 Naslov sporočila: |
|
|
Zdravo,
Hvala za odgovora
@Luka79- Sem sam v sobi, ampak ne vedno. Postelja mora ostati, ker trdo treniram in ga ni kavča, ki bi lahko zamenjal kvaliteten jogi. Vem, jebe* biceps, glasba je majka. Drugače pa shema ni čisto pravlina ker imam demo app, zvočnika sta skoraj enako oddaljena od leve in desne stene in precej manjša. Omarice za ojačevalec še nimam, je kar na tleh zaenkrat. TV-ja ne bo. Lahko bi recimo, zamenjal kavč in zvočnike, potem bi imel lahko čisto center pozicijo.
@ck- trenutno je največji problem odmev. Kot sem že dejal, stene so prazne, ker je stanovanje čisto novo. Po kratki internetni raziskavi mislim, da je to največji problem. Sem pa postavil toliko splošnih vprašanj, ker ne vem kje bi začel po pravici in imam občutek, da me bo lahko tale skupnost vsaj postavila na neko začetno točko.
Lep pozdrav
Bla |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
LightBit

Pridružen/-a: Pon Okt 2017 23:11 Prispevkov: 2545 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: Pet Apr 02, 2021 11:12 Naslov sporočila: |
|
|
Ali je možna postavitev kjer je steklena stena za ali pred zvočniki?
Sicer si prav ugotovil. Prazne stene je potrebno zapolniti. Lahko z akustičnimi paneli in difuzorji ali pa omarami s knjigami ...
Ne uporabljati pretankih (manj kot 10cm) akustičnih panelov, ker tako zadušiš samo visoke tone. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
luka79

|
Objavljeno: Pet Apr 02, 2021 11:56 Naslov sporočila: |
|
|
| LightBit je napisal/a: | Ali je možna postavitev kjer je steklena stena za ali pred zvočniki?
|
To sem tudi sam hotel predlagat, ampak nevemo kje Bla pride v sobo, kje so vrata...
@Bla: glej da bo tweeter od zadnje stene odmaknjen nekje 80cm, pa namesto omar daš komot nekaj knjižnih polic, ne v linijo. Tepih si pravilno ugotovil, je fajn, ampak ne twkač, naj bo visok in gosto tkan. Zavese pa ne tiste prosojne, ampak težke, gosto tkane, debele. _________________ My leader told me to jump in the river. .The river was deep and the weather was winter. .After a sailer very kindly saved me, my leader told me, you'd better take it easy. .I took it so easy my leader called me lazy! |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
bla
|
Objavljeno: Pet Apr 02, 2021 13:08 Naslov sporočila: |
|
|
Oj,
Najprej hvala za odgovore
@LightBit- teoretično je možno, zvočnike prestavim na desno stran (imajo potem steklo za sabo), kavč pa vzdolž postelje z pogledom v smer desno (seveda bi ga dal na sredino in ne ob steno kot posteljo). Poslušalna pozicija je potem skoraj v središču sobe, nekje sem zasledil, da se je temu potrebno na vsak način izogniti ravno zaradi odmevov...imaš morda kakšen predlog kje dobiti in si ogledati te panele- na googlu sem našel neke stvari, ki pa se mi zdijo da so bolj za potrebe raznih konferenčnih dvoran itd.-bolj industrijsko in ne maloprodajno.
@Luka79- res je, vrata sem izpustil, se pa nahajajo na spodnji stranici, med omaro(začnejo se tik ob njej) in kavčem. Je to tudi edini vhod v sobo. Za lažjo predstavo na shemi, če kaj pomaga-1 kvadratek je 25cm. Zavese sem malo poguglal in me zanima ali je velika razlika med posebnimi akustičnimi zavesami in običajnimi (gosto tkanimi in debelimi). Tweeter bo postavljen na neko podobno oddaljenost (80cm), odvisno kako se bo slišalo. Kar se tiče preproge: jo je potrebno namestiti po celotni površini pred zvočniki (od stene do stene) ali samo med zvočniki in kavčem? Spet, malo sem poguglal in je več različic na katere ljudje sveto prisegajo in je kar malo težko narediti odločitev včasih.
Hvala vsem za izčrpne odgovore
LP,
Bla |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
LightBit

Pridružen/-a: Pon Okt 2017 23:11 Prispevkov: 2545 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: Pet Apr 02, 2021 13:39 Naslov sporočila: |
|
|
Lahko se malo poigraš z različnimi postavitvami. Težko je predvideti, kako bo najbolje. Že centimetri lahko naredijo veliko spremembo.
Panele lahko tudi narediš iz kamene/steklene volne ali akustične pene. Jaz sem jih iz kamene volne naredil (okvir iz MDF, ovito z črno kopreno). Kar težko je dobiti kakšne konkretne panele po nizki ceni. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
bla
|
Objavljeno: Pet Apr 02, 2021 14:33 Naslov sporočila: |
|
|
Seveda, definitivno bom preizkusil vse možnosti. Lahko domnevam da, če je že v osnovi boljši zvok pri postavitvi X brez panel in difuzorjev, bo tudi potem z dodatki boljši zvok kot pri postavitvi Y z dodanimi panelami itd.? Nekako se zdi logično, pa vseeno raje vprašam.
Sedaj pa končno malo bolj konkretno vprašanje: Ali potrebujem absorpcijsko peno, leseno ploščo ali difuzor? So to različne stvari, ki prinesejo enak rezultat?
Na Muziker SI recimo imajo razpon absorbcijskih pen od 3e pa do 50e za 50*50*7cm- glede na tvoj predlog da naj uporabim debelejše od 10cm razumem da ni idealno. Domnevam tudi, da pena, ki stane 3e po kosu ni najboljše kvalitete.
Nevem, koliko stene bi moral pokriti z panelami da bi dobil ven dober zvok. Če moram pokriti samo mesto "prvega odboja" sta mogoče dovolj 2 paneli na vsaki strani?
Razmišljam malo o Do It Yourself ampak imam ogromno pomanjkanje znanja. Pa tudi sem bolj učinkovit pri uničevanju kot sestavljanju haha.
LP,
Bla |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
benma

Pridružen/-a: Ned Jan 2011 17:12 Prispevkov: 1631 Kraj: Kamnica
|
Objavljeno: Pet Apr 02, 2021 14:35 Naslov sporočila: |
|
|
Ti poljaki imajo zanimive stvari (tudi cenovno). Edino niso mi odgovorili na vprašanje koliko bi znašali poštni stroški v Slovenijo. Ker gre za dokaj težke izdelke, poštnina verjetno ni zanemarljiva.
https://addictivesound.eu/en/ |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
delfinus

Pridružen/-a: Tor Apr 2008 8:55 Prispevkov: 1636 Kraj: Laško
|
Objavljeno: Pet Apr 02, 2021 14:48 Naslov sporočila: |
|
|
@benma, zanimivo.
Si lahko nakalkuliras na njihovi strani. Vrzi v kos nekaj panelov pa ti da ceno. Za stiri 100x50 npr. 10€, poslano preko GLS. Se mi zdi spodobna cena.
lp, D. _________________ If it sound good and it feel good, then it's musical - James Brown |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
benma

Pridružen/-a: Ned Jan 2011 17:12 Prispevkov: 1631 Kraj: Kamnica
|
Objavljeno: Pet Apr 02, 2021 15:01 Naslov sporočila: |
|
|
| Zanimivo. Pred kakim dobrim letom, ko sem jih našel, te opcije v aplikaciji ni bilo. Takrat so v glavnem delali za nemški Amazon. Kasneje nisem več poizkušal. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
delfinus

|
Objavljeno: Pet Apr 02, 2021 15:07 Naslov sporočila: |
|
|
Dobra informacija ni kej. Sam prenavljam stanovanje, tole bi znalo biti relevantno. _________________ If it sound good and it feel good, then it's musical - James Brown |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
delfinus

|
Objavljeno: Pet Apr 02, 2021 15:14 Naslov sporočila: |
|
|
Kdo ve kaksna je cena perforiranih gips plat? Nikakor ne najdem cene za Knauf Cleaneo https://www.knauf.si/d112-knauf-stropni-sistemi-cleaneo-akustik/ . Vsaj priblizna cena bi mi zadoscala. Verjetno tezje dobavljiva roba? Sprasujem zato, ker sem imel v zacetku plan, da naredim akustcni tretma stene s tem + ustrezna debelina kamene volne. Zdaj glede na tole info pa bi znal drugace resevati reci.
lp, d. _________________ If it sound good and it feel good, then it's musical - James Brown
Nazadnje urejal/a delfinus Pet Apr 02, 2021 15:20; skupaj popravljeno 1 krat |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
luka79

|
Objavljeno: Pet Apr 02, 2021 15:16 Naslov sporočila: |
|
|
| bla je napisal/a: | Seveda, definitivno bom preizkusil vse možnosti. Lahko domnevam da, če je že v osnovi boljši zvok pri postavitvi X brez panel in difuzorjev, bo tudi potem z dodatki boljši zvok kot pri postavitvi Y z dodanimi panelami itd.? Nekako se zdi logično, pa vseeno raje vprašam.
|
Ti si navleči not kakšno rožo, tepih, naflancaj police s knjigami...detrminiraj točko poslušanja in kje ŽELIŠ imeti izvor zvoka. Tudi sam bi priporočal levo steno kjer imaš balkon. Kakšno sliko obesi, lahko si omisliš tudi kakšnega ogromnega pliškota
Da boš sestavljal neke omare z stekleno volno (ali celo zapravljal za difuzorje in absorberje) , učinka pa na koncu sploh ne bo...razmisli. Naj bo tvoja soba v prvi vrsti bivanjsko okolje. Nekakšen hibrid, to je zdaj itak moderno. Pa ko boš povabil punco na seanso se ne bo po"utila kot v laboratoriju ampak nekako bolj domače. Hitreje se bo sprostila  _________________ My leader told me to jump in the river. .The river was deep and the weather was winter. .After a sailer very kindly saved me, my leader told me, you'd better take it easy. .I took it so easy my leader called me lazy! |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|