| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
Vinylfreak86
Pridružen/-a: Pon Okt 2013 21:57 Prispevkov: 298 Kraj: Celje
|
Objavljeno: Sob Mar 05, 2016 21:04 Naslov sporočila: Je še vedno mogoče izdelati kvalitetni kasetofon? |
|
|
Minilo je praktično desetletje, ko so še zadnja velika imena hi-fi industrije črtala kasetofone iz svoje proizvodnje. Načrti še obstajajo, medtem ko so orodja za izdelavo po vsej verjetnosti odšla v razrez. Za razliko od gramofonov, kjer so vedno (tudi v časih, ko je vinil veljal za mrtev format) obstajali kvalitetni proizvajalci delov za gramofone, pri kasetofonu tega ni mogoče trditi. Že od sredine devetdesetih je večina kvalitetnih proizvajalcev glav in kasetnih mehanizmov opustila svojo proizvodnjo, tako da so tisti, ki so še vztrajali, bili prisiljeni uporabiti večinoma kitajske dele. Ko sem malo gledal kasetne mehanizme v novih boomboxih in micro sistemih, ma čisti kitajski poraz. Če to primerjam z mojim kasetofonom iz leta 1980, je kot bi primerjal mercedesa S600 s kio pride. Za razliko od gramofona je kasetofon tako kompleksna zadeva, da je ni mogoče sestaviti na DIY način. Da trg za kasetofone obstaja, je dokaz velikega kroženja rabljene robe. Po drugi strani je ravno poplava le te razlog, da nobeno veliko podjetje ne bi želelo investirati denarja v produkcijo novega hifi kasetofona. Zanima me, kaj mislijo naši forumski strokovnjaki o tem.  _________________ Vinyl forever!!! |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
nek_do

Pridružen/-a: Čet Okt 2009 21:22 Prispevkov: 2282 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sob Mar 05, 2016 22:41 Naslov sporočila: |
|
|
Direkten odgovor na konkretno vprašanje. Kaj več pa "tekom razprave."
Vse je mogoče izdelati prav tako tudi dober kasetofon. Vprašanje je zgolj in samo cena ter smotrnost ponovne izdelave. Tukaj pa so verjetno žal vsi kazalniki negativni. Pa poglejmo samo ceno kolikor so stali novi eni od najdražjih/najboljših/ če že ne najboljši. In to ceno pomnoži s krat 8-10, kolikor bi bila verjetno sedaj cena. Pa smo tam. No ja mogoče se za kakšne od teh kultnih nekoč kdo izmisli izdelati kakšno zbirateljsko limitirano serijo. Pa še to verjetno ne ker se na trgu kar najdejo originali. Primerjava kaset z LP-jkami pa se mi zdi popolnoma irelevantno.
Nakamichi 1000zxl limited Gold - 6.000 USD
Nakamichi 1000zxl - 3.800 USD
Nakamichi Dragon - 2.500 USD _________________ Lep je dan |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Vinylfreak86
Pridružen/-a: Pon Okt 2013 21:57 Prispevkov: 298 Kraj: Celje
|
Objavljeno: Sob Mar 05, 2016 22:50 Naslov sporočila: |
|
|
Restavriran Nakamichi ima še vedno lahko ceno blizu 1000 eur, odvisno kateri model.
Da se izdelati, vendar velika podjetja nikoli niso sama izdelala vsega, vedno so bili odvisni od dobaviteljev specifičnih delov, ki jih v primeru kasetofonov ni več. Vsaj ne kvalitetnih.
Po drugi strani je elektronika danes praktično zastonj, vzameš čip, ga programiraš za upravljanje kasetofona, vzameš lcd ekran, ki namesto VU metrov prikazuje informacije o predvajanju, vzameš dsp čip, ki namesto dolbyja (za katerega so problemi z licenco) filtrira zvok. _________________ Vinyl forever!!! |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ro-bi
Pridružen/-a: Sob Maj 2009 1:55 Prispevkov: 238 Kraj: črna
|
Objavljeno: Sob Mar 05, 2016 23:02 Naslov sporočila: |
|
|
Pri gramofonih je res druga zgodba, ker dajo nekaj ven. Za kasetofone pa tega ne morem ravno napisat. Tudi najbolj hi-end kasetar je zelo omejen pri zvoku, zato se niti ne splača vlagat in delat na novo.
Sem pa šel gledat cene nakamichija 1000zxl gold in ga en prodaja za 24.000 eurov!! |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|