| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
chase
Pridružen/-a: Ned Jul 2015 23:51 Prispevkov: 121 Kraj: Chicago
|
Objavljeno: Pet Avg 14, 2015 00:11 Naslov sporočila: Hifi privatna soba |
|
|
| Niti se mi ne sanja kje naj začnem, vem samo,da po novem si bom ustvaril svojo "sobo" za zvočno predvajanje vsebin po mojem izboru. Prvo uprašanje je seveda "kje naj začnem". Izolacija zvoka, izbira komponent itd.... |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
mato
Pridružen/-a: Sob Avg 2015 0:16 Prispevkov: 18 Kraj: Koroška
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ajka
Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:00 Prispevkov: 3192 Kraj: Sežana
|
Objavljeno: Pet Avg 14, 2015 09:16 Naslov sporočila: Re: Hifi privatna soba |
|
|
| chase je napisal/a: | | Niti se mi ne sanja kje naj začnem, vem samo,da po novem si bom ustvaril svojo "sobo" za zvočno predvajanje vsebin po mojem izboru. Prvo uprašanje je seveda "kje naj začnem". Izolacija zvoka, izbira komponent itd.... |
LP
Vsekakor si je treba najprej napravit uravnotežen "finančni okvir"...
To pa pomeni, da uravnoteženo porabiš finance za vse komponente in prostor.
Najpogostejša napaka je, da se "audiofil" zaljubi samo v eno komponento, investira maximalno pol pa zmanjka za ostalo ali še slabše, da audiofil smatra druge komponente za manj pomembne...
Začneš pa vsekakor pri prostoru in primernih zvočnikih za ta prostor, potem ojačevalec za ta prostor-zvočnik, glede na "muziko" in "medij" izbereš še izvor, vse skupaj pa zaključiš z primernimi kabli, hi fi regali in fino postavitvijo sistema ... _________________ ~ ** ~ |
|
| Nazaj na vrh |
Telefon: - |
|
 |
chase
|
Objavljeno: Pet Avg 14, 2015 13:10 Naslov sporočila: |
|
|
Bom si malo prebral, predvsem za izolacijo in velikost... bom šel po vrsti  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
NLP
Pridružen/-a: Tor Nov 2009 10:01 Prispevkov: 1035 Kraj: Drugje
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
mihamusic
Pridružen/-a: Sre Feb 2015 20:17 Prispevkov: 162 Kraj: Trzin
|
Objavljeno: Pet Avg 14, 2015 22:53 Naslov sporočila: mm |
|
|
Cool
Sliši se kot imeniten projekt - to so tudi moje sanje - namreč, da bi si lahko zgradil sobo, namenjeno samo temu.
Po mojem mnenju je to najpomembnejši del - pravilno razmerje dimenzij, dušenje-itd in predvsem možnost optimalne postavitve zvočnikov - brez vseh kompromisov.
Potem bi ti pa priporočil, da si omisliš čimboljše (tebi všečne) zvočnike - po vsem kar sem jaz poslušal, je to daleč najbolj kritičen ("najslabši") del Hi-Fi ja - vedno poln kompromisov, popačenj, "problemov", ipd
In potem ustrezen ojačevalec - primeren za te zvočnike - in z zvokom, ki je TEBI všeč,...
In seveda čimboljši možen izvor - tu mislim, da je danes tehnologija tako silno napredovala, da zadeve niso tako kritične, kot pred 30 - 40 leti,...
"IMHO"
Pa mnogo srečnega poslušanja in uživancije v glasbi : Miha |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
chase
|
Objavljeno: Sre Avg 19, 2015 18:55 Naslov sporočila: |
|
|
No sej nebi niti ne bom delal na nekem ultra high standartu ampak zgolj,da bo za sproščat dušo ob glasbi in hladnem pivu. Bom pa naredil še za video zraven. Seveda kolikor bo "tošl" dovolil, žena pa itak nima pravoglasanja
Nekaj takega bi bil čist zadovoljen :
 |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52 Prispevkov: 6258 Kraj: Izola
|
Objavljeno: Pet Avg 21, 2015 08:04 Naslov sporočila: |
|
|
Razen zadnje, kjer zvočniki niso vidni -
vse izbrane fotografije prikazujejo kako se ne sme postaviti zvočnikov.
Sploh prva z ultra dragimi Dynaudio, šus u glavo, mona
Lahko da prikazano zadošča za CIN-BUM-TRESK zvoke filmov: dialogi
so itak na centralnem kanalu, stereofonije ni - ali je zvok v levem
ali desnem ali katerem od zadnjih kanalov, višek tistega, kar kdo meni
da je stereofonija pa je, kadar se vozilo na prdeči pogon zapelje iz enega kanala v drugi.
Kako igra bas nima veze ker to zamaskiraš s subwooferjem.
Na koncu itak vklopiš avtomatski ekvalajzer na HT receiverju, ki ti omili
produkte take postavitve..
Za normalen stereo je škoda denarja za dobre zvočnike, da jih potem
tako nabiješ v kot. Pa tudi škoda denarja za kable in druga pomagala.
Nobenega to ne moti? Vse ok, vsi soundi v riti? _________________ Carpe Diem |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ajka
Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:00 Prispevkov: 3192 Kraj: Sežana
|
Objavljeno: Pet Avg 21, 2015 10:06 Naslov sporočila: |
|
|
[quote="chase"]No sej nebi niti ne bom delal na nekem ultra high standartu ampak zgolj,da bo za sproščat dušo ob glasbi in hladnem pivu. Bom pa naredil še za video zraven. Seveda kolikor bo "tošl" dovolil, žena pa itak nima pravoglasanja
Nekaj takega bi bil čist zadovoljen : #######
LP
Barvni in svetlobni efekti naredijo "všečen efekt", a kor pravi @ambasador prostori niso po Hi-fi manirah
PS.:@chase imaš ZS _________________ ~ ** ~ |
|
| Nazaj na vrh |
Telefon: - |
|
 |
NLP
|
Objavljeno: Pet Avg 21, 2015 11:11 Naslov sporočila: |
|
|
Videz ne pove vse, lahko so za zvočniki diafragmatični absorberji itd. _________________ Nenad P. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52 Prispevkov: 6258 Kraj: Izola
|
Objavljeno: Pet Avg 21, 2015 12:11 Naslov sporočila: |
|
|
Naslov teme je 'Hi-Fi privatna soba'.
Pravi da ne potrebuje ekstremnih projektov, tisti na fotografijah bi nekako zadoščali.
Sedaj, humor gor ali dol, avdiofil niti pomisliti ne sme na napačno postavljene izvore zvoka.
Mi tukaj na forumu pa tudi naj ne bi širili krive vere ali napačnih predstav.
Postavitev blizu kota ne koristi niti enemu zvočniku. Nekaj, predvsem v preteklosti, jih je bilo projektiranih
strogo za v kot (ala Klipschorn) in tu se štorija konča.
Za naslonit na prednjo steno ali postaviti ca 20cm od zida (a proč od kotov)
je pa precej modelov, predvsem cenejših. S tem da, četudi odneseš celo kožo
pri tonalnem balansu, ga ziher 'popušiš' s ploščato stereo sliko in dodatnimi koloracijami
zaradi bližnjega odboja. Izključno namenjeni za tako postavitev brez kontraindikacij
pa so silno redki (tipa Larsen).
Optimalna postavitev zvočnikov je prva prioriteta, preden začneš
naprimer kupovati napačne kable zaradi neopravljene domače naloge.
Odveč je spomniti, da se tudi v odlično akustično urejenem prostoru slabo
postavljeni zvočniki slišijo - zanič.
http://www.audiophysic.de/aufstellung/index_e.html
v angleščini in nemščini navodila in pojasnila - kako umestiti zvočnike v prostor.
Najuporabnejša navodila kar sem imel priliko.. _________________ Carpe Diem |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
NLP
|
Objavljeno: Pet Avg 21, 2015 20:39 Naslov sporočila: |
|
|
Postavitev izvora zvoka in postavitev poslušalca je seveda prioriteta.
Z dobro zamišljenim akustičnim tretmanom pa (različni absorberji in difuzorji in kombinacija obojih itd.) pa se lahko zminimalizira SBIR in druge "vragolije", tako da je lahko postavitev več oz. je postavitev bolj ohlapna.
V kritičnih poslušačnicah se delajo akustične školjke, ki absorbirajo nizke in srednje nizke, srednje visoke in visoke pa pa se lahko urejajo nato po potrebi in želji (ali z absorberji za ta področja - mrtva soba ali z difuzorji različnih vrst - živa soba ali kombinacija obojega da se dobi željen ambijent).
Ko se gre za domači kino in več poslušalskih mest je marsikaj potrebno predvidet kako se na večih pozicijah sliši dobro ali celo zelo dobro... _________________ Nenad P. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
chase
|
Objavljeno: Pet Avg 21, 2015 20:56 Naslov sporočila: |
|
|
Vidim veliko učenja in dela pred sabo, da bo kolikor tolk izpadlo uredu
Eno uprašanje. Jaz sem več kot očitno amater ki nima pojma o čem se zdajle sploh pogovarjate z izjemo o postavitvi zvočnikov. Pa še to razumem samo besedno zvezo. In tko kot pri iskanju DAC-a sem zdaj z svojimi željami še iz najstniških let še bolj v dreku Glede nato,da celo življenje poslušam mp3-je in cd-je vam je lahko jasno,da očitno sploh pojma nimam kako dobro glasba zveni, seveda ko prebiram vaše poste na forumu.
V bistvu se nagibam k temu ,da zberem 10 predračunov za hifi sobo "na ključ", jih pripopam sem potem boste pa vi povedali katera izbira je najboljša  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
NCC2000
Pridružen/-a: Čet Sep 2012 12:28 Prispevkov: 591 Kraj: Slovenia
|
Objavljeno: Pet Avg 21, 2015 22:54 Naslov sporočila: |
|
|
| chase je napisal/a: | Vidim veliko učenja in dela pred sabo, da bo kolikor tolk izpadlo uredu
Eno uprašanje. Jaz sem več kot očitno amater ki nima pojma o čem se zdajle sploh pogovarjate z izjemo o postavitvi zvočnikov. Pa še to razumem samo besedno zvezo. In tko kot pri iskanju DAC-a sem zdaj z svojimi željami še iz najstniških let še bolj v dreku Glede nato,da celo življenje poslušam mp3-je in cd-je vam je lahko jasno,da očitno sploh pojma nimam kako dobro glasba zveni, seveda ko prebiram vaše poste na forumu.
V bistvu se nagibam k temu ,da zberem 10 predračunov za hifi sobo "na ključ", jih pripopam sem potem boste pa vi povedali katera izbira je najboljša  |
V bistvu je bistvo bistva v nelenobi snovalca katerega koli projekta.
Treba je narest domačo nalogo, sama se ne bo. Potem gre lažje... |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
NLP
|
Objavljeno: Sob Avg 22, 2015 08:41 Naslov sporočila: |
|
|
Vso srečo pri iskanju "domačih" 10 predračunov za akustiko!
Iz tujine že. _________________ Nenad P. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|