| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
jernejx
Pridružen/-a: Ned Apr 2012 22:42 Prispevkov: 343 Kraj: Domžale
|
Objavljeno: Sre Mar 04, 2015 10:28 Naslov sporočila: HI-FI komponente vs. poslušalnica |
|
|
Že dalj časa me bode dejstvo, da iščemo sveti gral zvoka samo z hifi komponentami in povezovalnim kablovjem, veliko pa se jih ne zaveda problema akustike prostora.
Kar želim povedati je, da ko imamo sestavljen sistem iz kvalitetnih komponent so vsake spremembe na kablovju ali čem drugim povzročijo samo manjšo spremembo ali pa sploh ne.
Naprimer, velikokrat slišim, da komentiramo, da je sistem igral čisto drugače ko je nekdo kaj zamenjal v sistemu. Tudi sam sem bil velikokrat tako presenečen. Ok seveda, da je lahko to res, ampak kaj pa če se je med prvim in drugim testiranjem prestavila ena roža v sobi v kateri poslušamo glasbo, kaj pa če nam je žena med sesanjem premaknila sedež za 30cm, kaj pa če imamo glavo nagnjeno malo drugače kot ponavadi. Seveda ne moremo mimo naših možganov, ki so hudo dobri v ustvarjanju utvar. Dejansko zaradi njih velikokrat slišimo tisto kar želimo slišati, nobeden ne more mimo tega, tako pač delujejo naši možgani.
Da se vrnem k akustiki prostora, če mikrofon premikamo po sobi za 30cm lahko dobimo ven take grafe, da ko jiih primerjamo bi rekli, da gre za meritve popolnoma dveh različnih sistemov v različnih sobah, v resnici pa gre za isti sistem. Echo efektu bi morali posvečati veliko pozornosti, velika večina pa raje samo preklaplja kable in menjava komponente.
Konkreten primer je naprimer, ko v sobo v kateri poslusamo glasbo postavimo samo dva absorberja ali difuzorja na mesto prvega odboja. Rezulatat je močno slišen in tudi izmerljiv, kaj bi šele pokazala meritev, ko bi se akustičnega tretmaja sobe lotili še bolj. Ko pa pretaknemo kable in naredimo meritev na isti točnki kot prej z drugimi kabli pa v večini primerov ni nobene razlike v grafu, morajo biti eni izmerd kablov res zanič, da se pojavi kakšna razlika na grafu. Seveda je kablovje pomembno in doda piko na i, tudi sam veliko delam na tem in lahko potrdim, kabli res lahko dodajo piko na i, ampak samo piko.
Rad pa bi spodbudil razmišljanje, da se je potrebno prvič ukvarjati z samim i-jem in šele potem s piko. Preveč sem opazil soforumašev, ki imajo obraten vrstni red. Si pa lahko predstavljam zakaj, v naših dnevnih prostorih imamo vsi veliko omejitev, zato če je le možno si moramo izboriti košček zase  _________________ Lp
Jernej |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ajka
Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:00 Prispevkov: 3192 Kraj: Sežana
|
Objavljeno: Sre Mar 04, 2015 11:06 Naslov sporočila: Re: hifi komponente vs. poslušalnica |
|
|
| jernejx je napisal/a: | Že dalj časa me bode dejstvo, da iščemo sveti gral zvoka samo z hifi komponentami in povezovalnim kablovjem, veliko pa se jih ne zaveda problema akustike prostora.
Kar želim povedati je, da ko imamo sestavljen sistem iz kvalitetnih komponent so vsake spremembe na kablovju ali čem drugim povzročijo samo manjšo spremembo ali pa sploh ne.
Naprimer, velikokrat slišim, da komentiramo, da je sistem igral čisto drugače ko je nekdo kaj zamenjal v sistemu. Tudi sam sem bil velikokrat tako presenečen. Ok seveda, da je lahko to res, ampak kaj pa če se je med prvim in drugim testiranjem prestavila ena roža v sobi v kateri poslušamo glasbo, kaj pa če nam je žena med sesanjem premaknila sedež za 30cm, kaj pa če imamo glavo nagnjeno malo drugače kot ponavadi. Seveda ne moremo mimo naših možganov, ki so hudo dobri v ustvarjanju utvar. Dejansko zaradi njih velikokrat slišimo tisto kar želimo slišati, nobeden ne more mimo tega, tako pač delujejo naši možgani.
Da se vrnem k akustiki prostora, če mikrofon premikamo po sobi za 30cm lahko dobimo ven take grafe, da ko jiih primerjamo bi rekli, da gre za meritve popolnoma dveh različnih sistemov v različnih sobah, v resnici pa gre za isti sistem. Echo efektu bi morali posvečati veliko pozornosti, velika večina pa raje samo preklaplja kable in menjava komponente.
Konkreten primer je naprimer, ko v sobo v kateri poslusamo glasbo postavimo samo dva absorberja ali difuzorja na mesto prvega odboja. Rezulatat je močno slišen in tudi izmerljiv, kaj bi šele pokazala meritev, ko bi se akustičnega tretmaja sobe lotili še bolj. Ko pa pretaknemo kable in naredimo meritev na isti točnki kot prej z drugimi kabli pa v večini primerov ni nobene razlike v grafu, morajo biti eni izmerd kablov res zanič, da se pojavi kakšna razlika na grafu. Seveda je kablovje pomembno in doda piko na i, tudi sam veliko delam na tem in lahko potrdim, kabli res lahko dodajo piko na i, ampak samo piko.
Rad pa bi spodbudil razmišljanje, da se je potrebno prvič ukvarjati z samim i-jem in šele potem s piko. Preveč sem opazil soforumašev, ki imajo obraten vrstni red. Si pa lahko predstavljam zakaj, v naših dnevnih prostorih imamo vsi veliko omejitev, zato če je le možno si moramo izboriti košček zase  |
 _________________ ~ ** ~ |
|
| Nazaj na vrh |
Telefon: - |
|
 |
tromba
Pridružen/-a: Pon Jul 2008 21:37 Prispevkov: 741 Kraj: Okolica LJ
|
Objavljeno: Sre Mar 04, 2015 11:47 Naslov sporočila: |
|
|
Ni vedno problem samo v ženah. Je lahko problem tudi v samem prostoru oz. njegovi omejitvi ko drugače od kompromisa res ne gre. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
drago67
Pridružen/-a: Čet Okt 2008 19:24 Prispevkov: 1094 Kraj: ljubljana
|
Objavljeno: Sre Mar 04, 2015 14:43 Naslov sporočila: |
|
|
najbolj problematični zvočniki so najbrž ravno open baffli....ker pri njih je tretman sobe skoraj najbolj pomemben.ko jih poslušamo je cela soba v bistvu zvočnik....potem pa marsikdo tlači veliko velikih bas enot notri,montira zelo močne ojačevalce ,soba je pa premajhna...in kaj dobimo....  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
jernejx
|
Objavljeno: Sre Mar 04, 2015 15:07 Naslov sporočila: |
|
|
Vsak zvocnik zahteva svojo postavitev in svoj tretma sobe, opaziti pa je premalo zanimanja za tretma in postavitev, veliko vec pozornosti pa se namenja npr. rudiniranim rca vticnicam. To razmerje ni pravilno in ga je prevec opaziti med ljubitelji glasbe, vsaj po mojem mnenju. Veliko vec se da narediti z pravilnim tretmajem in pa postavitvijo pravih zvocnikov na pravo mesto, kot pa z rudiniranimi rca vticnicami. Zato ta tema, da mogoce komu prav pridejo te besede  _________________ Lp
Jernej |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
jernejx
|
Objavljeno: Sre Mar 04, 2015 15:10 Naslov sporočila: |
|
|
Vsak zvocnik zahteva svojo postavitev in svoj tretma sobe, opaziti pa je premalo zanimanja za tretma in postavitev, veliko vec pozornosti pa se namenja npr. rudiniranim rca vticnicam. To razmerje ni pravilno in ga je prevec opaziti med ljubitelji glasbe, vsaj po mojem mnenju. Veliko vec se da narediti z pravilnim tretmajem in pa postavitvijo pravih zvocnikov na pravo mesto, kot pa z rudiniranimi rca vticnicami. Zato ta tema, da mogoce komu prav pridejo te besede
Drugace so pa open baffle zvocniki najmanj problematicni kar se sobe tice, vse kar je nujno je le to, da so pravilno zasnovani in da so dovolj umaknjeni od zadnje stene  _________________ Lp
Jernej |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Alen Tokmadzic Gost
|
Objavljeno: Sre Mar 04, 2015 16:28 Naslov sporočila: |
|
|
| G. JernejX. Kaj pa una obleka črna/plava vs. bela/zlata? |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
jernejx
|
Objavljeno: Sre Mar 04, 2015 17:01 Naslov sporočila: |
|
|
Saj sem o tem ze pisal, pa sem bil mogoce premalo konkreten. Cloveski mozgani so sposobni marsikaj pa tudi vsak ima seveda razlicne. Se enkrat povdarjam namen te teme oz. zastavljam vprasanje:
Zakaj se velika vecina raje ukvarja s piko na i-ju kot pa z i-jem samim? Zakaj placujemo na stotine eur za stvari, ki jih fizicno lahko primemo v roke, skoda nam je pa dati 50eur za nasvet strokovnjaka ali pa programsko opremo, ki bi nam pomagala izboljsati samo zasnovo sistema?
Raje kupimo rudinirane rca vticnice za 200eur in se napajalne kable za 300eur ter studiramo naprej kaj bomo spet kupili, ker zvok se vedno tisto kar iscemo. Namesto, da bi prvo postimali osnove in sele potem preskocili na detajle. Slabe osnove ne bo resila nobena rudinira vticnica in noben napajalni kabel, bodo pa ti detajli sigurno dodali piko na i, ce bosta sistem in poslusalnica v osnovi postimana. Kaj je pravilno pa presodite sami, moje mnenje ze poznate  _________________ Lp
Jernej |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ajka
Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:00 Prispevkov: 3192 Kraj: Sežana
|
Objavljeno: Sre Mar 04, 2015 19:00 Naslov sporočila: |
|
|
| Alen Tokmadzic je napisal/a: | | G. JernejX. Kaj pa una obleka črna/plava vs. bela/zlata? |
LP
Že v "sedemdesetih" je V. Kartelj v svojih "robotih 20.stoletja" "alarmiral" po preveč "poudarjanju" "vizuelne inteligence" pa se še sploh ni zavedal kakšen bo razmah "flash podobic".
.. Potrošniška družba nam servira "virtualni, fantomski" svet, da bo absurd še večji, zato še plačujemo , ostala čutila so samo temu podrejena, zato so možgani "zakrneli" in vedno manj znajo presoditi kaj je res in kaj ne pa ni pomembno kaj oči "vidijo"...
Tukaj je tudi "vizuelna logika" zakaj kupujemo raje "rodinirane" vtičnice, kot pa štimamo "prostor" ...
SEM ŽE NAREDIL TAK EXPERIMENT_ANKETO, SEM "PODTAKNIL" SLABŠI KABEL LEPŠEGA VIDEZA "RODIJ" vs BOLJŠI NE TAKO "MODNEGA" VIDEZA, JE BIL REZULTAT KMALU ZNAN V PRID RODIJA...
LE MALO KDO SI JE RES VZEL ČAS ZA OBJEKTIVNO POSLUŠANJE, ZATO POSOJANJA KOMPONET NA DOM V VELIKI VEČINI NE DA KOLIKOR TOLIKO "REALNO_OBJEKTIVNEGA" REZULTATA .
E AKUSTIKA PROSTORA JE ZA VEČINO "AUDIOFILOV" NEZNANKA, "NJEGOVE OČI" NE MOREJO LOČIT KAJ JE "RODIJ" KAJ PA "PLASTIKA"  _________________ ~ ** ~ |
|
| Nazaj na vrh |
Telefon: - |
|
 |
NCC2000
Pridružen/-a: Čet Sep 2012 12:28 Prispevkov: 591 Kraj: Slovenia
|
Objavljeno: Sre Mar 04, 2015 19:17 Naslov sporočila: |
|
|
Kdor se ne zaveda, da bo uses prislo tocno to, kar zvocnik izpljune v prostor, vkljucno z reakcijo ttega prostora, naj si nabavi slusalke drugace ni konca in ne zacetka.. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Bwaze

Pridružen/-a: Tor Okt 2011 20:59 Prispevkov: 451 Kraj: Kamnik
|
Objavljeno: Sre Mar 04, 2015 20:53 Naslov sporočila: |
|
|
Sem tudi že slišal teorijo ("kaj teorijo, dejstvo!"), da če si kolikor toliko sposoben audiofil, boš slišal kvaliteto sistema, pa tudi če stvar predvajaš v kopalnici (studio, bi rekel pokojni Tomaž Pengov). Ker možgani naj bi bili čisto sposobni ločiti zvok izvora od popačenj sobe in odbojev.
Sam nisem tako prepričan v to. Sem že slišal izjemne spremembe pri prenašanju celotnega sistema iz enega prostora v drugega, do te mere, da se sploh ni zdel prepoznaven. Kar meritve seveda potrjujejo. _________________ Pezzer Ritter Wenne Knecht! |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
malossi
Pridružen/-a: Sre Okt 2010 12:37 Prispevkov: 81 Kraj: Domžale
|
Objavljeno: Sre Mar 04, 2015 20:56 Naslov sporočila: |
|
|
Evo ti super poslušalnico brez vpliva sobe
En sam velik difuzor je   |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Alen Tokmadzic Gost
|
Objavljeno: Sre Mar 04, 2015 22:29 Naslov sporočila: |
|
|
| HAHA |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Alen Tokmadzic Gost
|
Objavljeno: Sre Mar 04, 2015 22:32 Naslov sporočila: |
|
|
Ja, ja, ljudje. Tako je:
Treba je upoštevati vse faktorje. - Biti poznavalec. In sestaviti. To je vse kar je. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Alen Tokmadzic Gost
|
Objavljeno: Sre Mar 04, 2015 22:32 Naslov sporočila: |
|
|
| Tale vaš tra la la bogu za hrbtom je brez veze. Sam nategujete strune systema. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|