Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Kvaliteta električne napetosti
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> Do-It-Yourself
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
ck

Pridružen/-a: Pon Feb 2009 19:27
Kraj: kamnik

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 15, 2015 13:02    Naslov sporočila: Kvaliteta električne napetosti Odgovori s citatom

Ravnokar sem dal v player SACD plošček z Elgarjevim Čelo koncertom v izvedbi The Royal Philharmonic Orcestra, dirigent Yehudi Menuhin.

Glasba nikakor ni stekla kot je treba. Ni prave dinamike, ni "bodija" čela,.. skratka žalost. Ker sem sumil probleme z napajalno napetostjo sem jo pomeril in shhit - celih 183 V. To je za 10 V najnižje kar sem do sedaj izmeril. Zgleda, da vse gosdpodinje v vasi pečejo in perejo. Iz previdnosti sem tudi šel ugasnit pralni stroj, da nebi crknil elektromotor.

Kako je z napetostjo pri vas?
delfinus

Pridružen/-a: Tor Apr 2008 8:55
Kraj: Laško

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 15, 2015 13:10    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

241V kadarkoli sem meril, tudi sedaj.
berni

Pridružen/-a: Pon Jan 2010 11:49
Kraj: maribor

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 15, 2015 13:28    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Stalno med 237 do celo 245V , zaradi česa sem moral pred lampašem vgraditi odštevalni trafo( lampaši občutljivi na previsoko napetost.) po napotkih proizvajalca.
Live and let live.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
jernejx

Pridružen/-a: Ned Apr 2012 22:42
Kraj: Domžale

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 15, 2015 13:30    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pri meni skače med 236V in 240V, sem imel pa probleme na vikendu, ker sem narobe zmontiral števec in sem imel 260V in števec se je v rikverc vrtel, kako mi je to ratal ne vem, še enektričaju ni bilo jasno kako sem 260V ven dobil, ko sem popravil, sem potem dobil ven 240V.

Jernej
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
galop

Pridružen/-a: Sob Feb 2009 15:05
Kraj: ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 15, 2015 13:46    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Če se je števec vrtel nazaj bi ga pustil in si omislil električno ogrevanje.
jernejx

Pridružen/-a: Ned Apr 2012 22:42
Kraj: Domžale

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 15, 2015 13:54    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hehe, to je bilo še pred priklopom elektra, ko sem za test imel preko podaljška štrom od soseda Very Happy . Drugače bi bilo pa super ja Wink

Jernej
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
before

Pridružen/-a: Pon Maj 2008 19:23
Kraj: Ruše

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 15, 2015 15:34    Naslov sporočila: Re: Kvaliteta električne napetosti Odgovori s citatom

ck je napisal/a:

Pri meni je napetost natanko 230V. Temu najbrž botruje bližina adekvatno zmogljive trafo postaje. Wink Ko sem še stanoval v bloku je bila podobna situacija, napetost pa še za 5V višja.

Audiohedonist
Nazaj na vrh
CASTOR

Pridružen/-a: Pet Okt 2008 16:18
Kraj: KOZINA

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 15, 2015 19:57    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Po mojih izkušnjah je nivo napetosti v omrežju kriv za;

Prenizka napetost pod 200V pomeni izgubo dinamike in kot neko zaveso čez zvok

Previsoka napetost čez 235V pa se izrazi z živčnostjo in streljanjem na visokih

Čistost toka, pa ni v nobeni korelaciji z napetostjo. To je čisto drugi par rokavic.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Telefon: 041722387
berni

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 15, 2015 20:29    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

CASTOR je napisal/a:

Čistost toka, pa ni v nobeni korelaciji z napetostjo. To je čisto drugi par rokavic.

Neutemeljene predpostavke oz. ugibanje na osnovi vrednosti(manj pomeni manj, vec pomeni kao preveč). Sorry , bedarije...
Razlike oz anomalije v napajanju se kažejo razlicno in so zelo odvisne od topologije naprave.
Live and let live.
Nazaj na vrh
CASTOR

Pridružen/-a: Pet Okt 2008 16:18
Kraj: KOZINA

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 15, 2015 20:42    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ja Berni res je tako kot praviš. Predvsem je vse odvisno od napajanja določene komponente. Tisto kar sem zapisal velja predvsem za ojačevalce.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Telefon: 041722387
berni

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 15, 2015 23:13    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

CASTOR je napisal/a:
Ja Berni res je tako kot praviš. Predvsem je vse odvisno od napajanja določene komponente. Tisto kar sem zapisal velja predvsem za ojačevalce.

Tudi za ojacevalce je popolnoma različno , če gre za lampase ali tranzistorje.
Live and let live.
Nazaj na vrh
matej

Pridružen/-a: Čet Jun 2008 18:07
Kraj: laško

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 16, 2015 14:34    Naslov sporočila: Re: Kvaliteta električne napetosti Odgovori s citatom

ck je napisal/a:

230V +- max.2% pri statični in dinamični obremenitvi. V praksi napajalna napetost mojega avdio sistema niha za manj kot 1V, je pa napetost samo eden izmed parametrov kvalitete napajanja. Precej dolgo je tega kar sem zadnjič vtikal merilne sonde v vtičnico...
Nazaj na vrh
simonceli

Pridružen/-a: Pet Mar 2011 8:36
Kraj: Komenda

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 16, 2015 15:44    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

CASTOR je napisal/a:

A pol američani poslušajo zvok, kot da bi igralo iz sosednje vasi ?
Nazaj na vrh
gero

Pridružen/-a: Sob Dec 2011 15:03

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 16, 2015 15:51    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

simonceli je napisal/a:

A pol američani poslušajo zvok, kot da bi igralo iz sosednje vasi ?

No vidiš, ti pa veš za kaj gre....dobra. Very Happy
Nazaj na vrh
ambasador

Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52
Kraj: Izola

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 16, 2015 16:14    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pri meni je že dolga leta 233V napetosti, zelo konstantno, neglede na dan/noč. Sem zadnji porabnik, priključen na tem odcepu (staro mestno jedro Izole). Vedno sem imel občutek, da sem lahko zadovoljen s kakovostjo elektrike - sodeč po dokaj mali razliki v poslušanju podnevi/ponoči. Ponoči je nekoliko mirnejše poslušanje, delno od elektrike, delno se pozna zmanjšanje zunanjega hrupa - ker avtomatsko začnem nižati tudi glasnost poslušanja.

Tudi relativno varen pred strelami, v 32 letih nikoli ene skurjene reči. Imamo eno kapelico z zvonikom v bližini - ki nas varuje.
Sto metrov zračne razdalje pri enem prijatelju napol avdiofilu, pa v povprečju ne minejo tri leta, da mu ne skuri kaj. Kljub prenapetostnim zaščitam. Jih ima že celo zbirko.
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> Do-It-Yourself Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
Stran 1 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu