| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
uzitek123
Pridružen/-a: Sob Dec 2013 16:12 Prispevkov: 127 Kraj: OPLOTNICA
|
Objavljeno: Pon Jan 13, 2014 19:20 Naslov sporočila: Nasveti za izboljšanje zvoka obstoječega sistema |
|
|
Poznavalce bi prosil za nasvete glede nadgradnje ostoječe opreme.
Torej lastim si receiver Yamaha rx-497 stereo, ki poganja dva Dali concept 6 in dva Dali concept 1. Z zamenjavo cd playerja sem že veliko pridobil na kvaliteti zvoka, sedaj pa me zanima sledeče: Ali je mogoče na Yamaho priklopiti končno stopnjo in pa equlaizer in kaj bi z tem pridobil.
Želel bi ,da bi zvočniki "zaigrali" že pri majhni glasnosti, ker jim zdaj manjka, ko pojačam pridejo zvoki do izraza, zato razmišljam o končni, naprimer tej : http://www.bolha.com/avdio-in-video/avdio/avdio-ostalo/koncna-stopnja-solton-ec-400-1291614062.html?aclct=1389560656
Equlazier pa tale : http://www.bolha.com/avdio-in-video/avdio/avdio-ostalo/techics-sh-ge70-eqvalizer-1291626845.html?aclct=1389624752
Zadevo so dokaj poceni, dražjih ne gledam ,ker trenutno finančno ne zmorem več.
Torej, bom kaj pridobil in ali je sploh mogoče glede receiverja....? |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52 Prispevkov: 6258 Kraj: Izola
|
Objavljeno: Pon Jan 13, 2014 19:39 Naslov sporočila: Re: Prosim za nasvet |
|
|
| uzitek123 je napisal/a: | Poznavalce bi prosil za nasvete glede nadgradnje ostoječe opreme.
Torej lastim si receiver Yamaha rx-497 stereo, ki poganja dva Dali concept 6 in dva Dali concept 1. Z zamenjavo cd playerja sem že veliko pridobil na kvaliteti zvoka, sedaj pa me zanima sledeče: Ali je mogoče na Yamaho priklopiti končno stopnjo in pa equlaizer in kaj bi z tem pridobil.
Želel bi ,da bi zvočniki "zaigrali" že pri majhni glasnosti, ker jim zdaj manjka, ko pojačam pridejo zvoki do izraza ... |
Definiraj 'zaigrali'. Sigurno se nekaj sliši pri mali jakosti, vprašanje pa je kaj se ne sliši.
Sicer pa je zadeva povezana z resolucijo zvočnikov. Če jo imajo dobro - se vse sliši že na mali jakosti! Se bojim da hočeš preveč od cenenih Dalijev. Včasih to ni bil tak problem, ker so celulozne membrane na srednjih tonih premogle dovolj resolucije za tiho poslušanje. Danes so 'kakice' najti kaj takega za mali denar. Ojačevalci so tudi v podobnem zosu - tudi oni pri malih jakostih igrajo slabo (zrnatost, nejasnost..) če so ceneni, pa tudi od dragih se moraš posebej pozanimati da to zmorejo. Klasa A ali single ended je po defoltu boljše.
Sonus Faber Venere 2.5 je tak zvočnik, ki ti bo potiho igral (pozor - mali 1.5 pa ne tako). Tudi Stile Italiano - model Taormina (cca900€) je tak, in glej, glej, ima celulozno membrano.
Sicer pa preveri tudi 'heretične' izdelke kot je Bose 301. Včasih je bilo, danes ne vem, ker nisem imel prilike čuti. Avdiofili to šikanirajo, ma če bi poslušali potiho.. _________________ Carpe Diem
Nazadnje urejal/a ambasador Pon Jan 13, 2014 19:56; skupaj popravljeno 1 krat |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
uzitek123
|
Objavljeno: Pon Jan 13, 2014 19:52 Naslov sporočila: |
|
|
To sem na tiho predvideval, da od zvočnikov zahtevam preveč, ja, pri mali glasnosti so premalo jasni, ne vem kako naj opišem, ne sliši se vsega....pa tudi bas je komaj slišen.
Kaj pa equlazier ?
Mah, pred kratkim sem bil vesel , da sem odkril ta forum, zdaj pa že skoraj salte delam zaradi tega . Žena mi je že priporočala obisk bolnice v Vojniku, jaz pa še vedno sanjam o boljši kvaliteti za male pare
No, z veliko prebranega tukaj, sem naredil majhne spremembe ,ki pa so odlično vplivale na kvaliteto zvoka, je pa res ,da sem dva dni samo premetaval zvočnike in stvari
Ko se končno spet začne sezona polaganja kamna, pa bom verjetno spraševal o tem ,kakšne zvočnike in ojačevalec kupiti.  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ck
Pridružen/-a: Pon Feb 2009 19:27 Prispevkov: 1681 Kraj: kamnik
|
Objavljeno: Pon Jan 13, 2014 20:01 Naslov sporočila: |
|
|
| uzitek123 je napisal/a: | To sem na tiho predvideval, da od zvočnikov zahtevam preveč, ja, pri mali glasnosti so premalo jasni, ne vem kako naj opišem, ne sliši se vsega....pa tudi bas je komaj slišen.
Kaj pa equlazier ?
Mah, pred kratkim sem bil vesel , da sem odkril ta forum, zdaj pa že skoraj salte delam zaradi tega . Žena mi je že priporočala obisk bolnice v Vojniku, jaz pa še vedno sanjam o boljši kvaliteti za male pare
No, z veliko prebranega tukaj, sem naredil majhne spremembe ,ki pa so odlično vplivale na kvaliteto zvoka, je pa res ,da sem dva dni samo premetaval zvočnike in stvari
Ko se končno spet začne sezona polaganja kamna, pa bom verjetno spraševal o tem ,kakšne zvočnike in ojačevalec kupiti.  |
Equalizer = izenačevalec - po domače tonske knontrole ponavadi za od 8 - 30 frekvenćnih območij.
Noben zvočnik ni narjen tako, da ima pri majhni galsnosti veliko basov. Problem je v človekovem ušesu, ki potrebuje mnogo decibelov, da sliši nizke tone. - beri stare stvari o akustiki na tem forumu. _________________ LP |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
|
Objavljeno: Pon Jan 13, 2014 20:20 Naslov sporočila: |
|
|
Manj basov pri tihem poslušanju preprosto rešiš s pojačanjem tonske kontrole, ki je temu namenjena na ojačevalcu.
Hudič je drugje - ne da se uživati v tihem poslušanju..
Večina niti ne ve, da jim hifi slabo dela na nizki jakosti - ga uporabljajo samo za rogoviljenje. Včasih je bila to osnovna zahteva, ker se je veliko poslušalo radio. Tisti ko cenijo vintage, so večinoma avdiofili ki poslušajo potiho. Današnji hifi je optimiran za višje jakosti, kar pa vintage praviloma ni bil.
Kakšni slučaji, a ne? _________________ Carpe Diem
Nazadnje urejal/a ambasador Pon Jan 13, 2014 21:10; skupaj popravljeno 1 krat |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
sandi
Pridružen/-a: Sob Jan 2011 22:39 Prispevkov: 96 Kraj: celje
|
Objavljeno: Pon Jan 13, 2014 20:47 Naslov sporočila: Ambasador! prosim pojasni |
|
|
Ambasador!!! Prosim pojasni kaj si mislil s
''Sicer pa preveri tudi 'heretične' izdelke kot je Bose 301.''
Kakšno je tvoje mnenje o Bose 301? |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
CRV

Pridružen/-a: Sre Jun 2011 9:37 Prispevkov: 342 Kraj: Domžale
|
Objavljeno: Pon Jan 13, 2014 21:13 Naslov sporočila: |
|
|
| Base se dobi z loudnesom,ki pa ga resiverji nimajo,jaz imam eqvilajzer in se dosti pozna,seveda pa ne smeš pretiravati z jakostjo,ker gredo zvočniki lahko rakom žvižgati. Varijanta z vklopljenim subom se ne ujame preveč zraven,ker naredi zamik,razen v primeru priklopa direkt iz resiverja z kabli za zvočnike(ne z cincem),to pri meni dela dobro. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
jacoby
Pridružen/-a: Sre Jun 2008 10:23 Prispevkov: 1111
|
Objavljeno: Pon Jan 13, 2014 21:14 Naslov sporočila: |
|
|
| uzitek123 je napisal/a: | To sem na tiho predvideval, da od zvočnikov zahtevam preveč, ja, pri mali glasnosti so premalo jasni, ne vem kako naj opišem, ne sliši se vsega....pa tudi bas je komaj slišen.
Kaj pa equlazier ? |
Ena izmed pomembnih prednosti kvalitetnih zvočnikov, je predvsem ta, da se že na nizki jakosti sliši vse (ločljivost), tudi bass, in da imajo hkrati tudi dober dinamičen razpon. Imajo pa vsaki zvočniki nek prag, pod katerim ne delujejo optimalno. Enako velja za ojačevalce. Včasih so to pri konzumni robi reševali z prednastavljenim EQ-jem "loudness", ki je pri nizki jakosti poslušanja povdaril bass in visoke tone.
Z equalizerjem boš to lahko rešil, vendar, ko boš privil jakost, se bo tonska izravnava porušila, ne bo več prijetno...poleg tega, ti vsak EQ vnaša dodatna popačenja.
V tem kontekstu iskanja zvočnikov, se splača za razumen denar iskati predvsem v kvalitetnem vintage-u. Predvsem 3 sistemci, z dovolj velikim izkoristkom, ne neka lena jetra, vsaj nekih 89dB/W/m ali več.
Nova roba odpade, ni računice.
Nazadnje urejal/a jacoby Pon Jan 13, 2014 21:30; skupaj popravljeno 2 krat |
|
| Nazaj na vrh |
Telefon: 051383384 |
|
 |
ambasador
|
Objavljeno: Pon Jan 13, 2014 21:19 Naslov sporočila: Re: Ambasador! prosim pojasni |
|
|
| sandi je napisal/a: | Ambasador!!! Prosim pojasni kaj si mislil s
''Sicer pa preveri tudi 'heretične' izdelke kot je Bose 301.''
Kakšno je tvoje mnenje o Bose 301? |
Nimam mnenja, ker ga nisem slišal že trideset let. V tem času se je spreminjal.
Heretične (v navednicah) sem napisal zato, ker je Bose nasplošno v nemilosti pri avdiofilih. Predpostavljam da se še vedno drži stare filozofije prijetnega in difuznega zvoka tudi pri malih jakostih.
Danes pa, kot verjetno veš, je moda na drugem bregu tega zvoka: našpičeni visoki toni, za lase privlečena 'kirurška' natančnost, pinpoint stereofonija, optimiranje za višje glasnosti (na nizki pa že omenjeni 'flop').. _________________ Carpe Diem |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
uzitek123
|
Objavljeno: Pon Jan 13, 2014 22:54 Naslov sporočila: |
|
|
potem takem je trenutno najbolje, da ostane tako kot je, ko bo kaj € viška, pa komplet menjava...
Če pa je komu slučajno kakšen zvočnik napoti, še raje sistem hišnega kina, bi pa kupil, ker av sony, dvd,video...roma v otroško sobo, le zvočniki še manjkajo. Nič posebnega, zaenkrat gleda še risanke in slo filme  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
|
Objavljeno: Pon Jan 13, 2014 23:03 Naslov sporočila: |
|
|
| uzitek123 je napisal/a: | potem takem je trenutno najbolje, da ostane tako kot je, ko bo kaj € viška, pa komplet menjava...
Če pa je komu slučajno kakšen zvočnik napoti, še raje sistem hišnega kina, bi pa kupil, ker av sony, dvd,video...roma v otroško sobo, le zvočniki še manjkajo. Nič posebnega, zaenkrat gleda še risanke in slo filme  |
Problem preložen. Vendar ko bo prišlo do tega, bo še vedno problem. Kaj izbrati? Ves čas spremljaj dogajanje, da boš pripravljen. _________________ Carpe Diem |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Senca

Pridružen/-a: Čet Maj 2008 7:25 Prispevkov: 888 Kraj: Logatec
|
Objavljeno: Tor Jan 14, 2014 08:25 Naslov sporočila: |
|
|
Ravno pred kratkim sem prijatelju pomagal sestaviti "low budget" sistem, sestavljen iz omenjenih zvočnikov - Dali concept 6.
Zvočniki so pri prodajalcu zveneli milo rečeno katastrofalno - brez basa, srednji - zaprti, visoki - ojojoj. Priključeni pa so bili na Denon receiver, v kablažo se nisem niti spuščal.
Nato sva sistem postavila pri prijatelju na stereo ojačevalec, izvor zvoka je bil "plastic fantastic" Divx player in mp3 iz USB ključka ter tudi TV. Zvok je naenkrat postal popolnoma druga zgodba. Zvočniki so pokazali da znajo tudi udariti v nižjih tonih, srednji in visoki pa kot da ne gre več za iste zvočnike. Predvsem je naenkrat vse postalo poslušljivo tudi pri nizki jakosti, kjer se bo sistem večinoma tudi uporabljal! Superlativov tukaj ni za uporabljati, je pa v tem cenovnem razredu to popolnoma dovolj.
ZAKLJUČEK:
Pred nakupom si sposodi klasičen stereo ojačevalec, kateri naj ima vsaj 75 "zdravih in konkretnih" watov ter ga priključi na svoj sistem in mislim, da boš zelo prijetno presenečen ter boš prenehal razmišljati o menjavi zvočnikov.
P.S.: pri srednjih in visokih se zelo pozna če snameš varnostne mrežice z zvočnikov _________________ Nikoli se ne prepiraj z idiotom,
ker te bo potegnil na svoj nivo
in te premagal s svojimi izkušnjami. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
mestn pu

Pridružen/-a: Sre Jan 2009 22:21 Prispevkov: 2635 Kraj: domžale
|
Objavljeno: Tor Jan 14, 2014 09:51 Naslov sporočila: Re: Nasveti za izboljšanje zvoka obstoječega sistema |
|
|
| uzitek123 je napisal/a: | Poznavalce bi prosil za nasvete glede nadgradnje ostoječe opreme.
Želel bi ,da bi zvočniki "zaigrali" že pri majhni glasnosti, ker jim zdaj manjka, ko pojačam pridejo zvoki do izraza, zato razmišljam o končni, naprimer tej : http://www.bolha.com/avdio-in-video/avdio/avdio-ostalo/koncna-stopnja-solton-ec-400-1291614062.html?aclct=1389560656
Equlazier pa tale : http://www.bolha.com/avdio-in-video/avdio/avdio-ostalo/techics-sh-ge70-eqvalizer-1291626845.html?aclct=1389624752
Zadevo so dokaj poceni, dražjih ne gledam ,ker trenutno finančno ne zmorem več.
Torej, bom kaj pridobil in ali je sploh mogoče glede receiverja....? | Poskusil sem točno to.
Na en model višjo surround Yamaho(model 500) sem obesil Yamahino 2x500W končno stopnjo, dal v stereo mode in prišel do zaključka, da so stereo ojačevalci v AV receiverjih najbolj katastrofalna "rešitev" kar jih obstaja.
V surround modu pokažejo več, za to so grajeni kot so.
Za stereo so zato dosti boljša rešitev dobri 5,1 in več aktivni sistemi, tudi aktivni za PCje, saj aktivna kretnica v njih ne "rabi" predojačevalca in je zato tudi povprečna aktivna kretnica way boljša tehnična rešitev od slabega predojačevalca v AVRjih.
Za stereo efekt se zvočnike 5,1 in več sistema lepo zloži v omaro levo in desno, da so en nad drugim, center zvočnik jasno na sredino(ali pa ga izklopiš, če ti tako bolj ustreza).
V mojem primeru sem dodal dva keramična tweeterja v višini ušes, na vrh omare pa postavil Mirage Omni 30 omnipolarne zvočnike,(skoraj 10X dražji od uporabljenega 5,1 sistema) ki delno igrajo "navzgor" in zato odbijajo zvok od stropa navzdol in ga v radiu nekih 3 m od zvočnikov širijo omnipolarno po prostoru, zvočniki 5,1 sistema sevajo zvok direktno in celota je poleg zanimivega zvoka sposobna tudi dokaj glasnega "nabijanja" in solidnega basa, strošek pa je kljub malo resnejšim Mirage zvočnikom, sprejemljiv. _________________ Great people talk about ideas, average people talk about things, small people talk about other people. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
drago67
Pridružen/-a: Čet Okt 2008 19:24 Prispevkov: 1094 Kraj: ljubljana
|
Objavljeno: Tor Jan 14, 2014 20:41 Naslov sporočila: |
|
|
| CRV je napisal/a: | | Base se dobi z loudnesom,ki pa ga resiverji nimajo,jaz imam eqvilajzer in se dosti pozna,seveda pa ne smeš pretiravati z jakostjo,ker gredo zvočniki lahko rakom žvižgati. Varijanta z vklopljenim subom se ne ujame preveč zraven,ker naredi zamik,razen v primeru priklopa direkt iz resiverja z kabli za zvočnike(ne z cincem),to pri meni dela dobro. |
imajo receiverji loudnes ,imajo vsi vintage skoraj....vendar boš z močnejšimi kmalu odkuril visokotonce....jaz ko malce močneje" pritisnem "tudi precej močne zvočnike vsaj malce priprem visoke tone,brez loudnesa..seveda. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
polanc
Pridružen/-a: Pet Dec 2013 21:00 Prispevkov: 40 Kraj: Sevnica
|
Objavljeno: Tor Jan 14, 2014 21:29 Naslov sporočila: |
|
|
Visokotonce zakuri preskromen ojačevalec,nastavljen na preveliko moč.5 W ojačevaleč komot zakuri 100W visokotonec.ker preide v cliping efekt.
Meni je Korting 100w uničil D21 Dynaudio,ki 10 milisekund prenese kilovat moči.Garancije mi niso priznali,povedali so mi, da je najboljša zaščita močan in stabilen ojačevalec in zato sem pol kupil Yamaho M-C 85 in do sedaj veselo dela vse skupaj.
LP Iztok |
|
| Nazaj na vrh |
Telefon: 041 554 028 |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|