Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Sabre dac by Matej & Sandi
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
audiofill

Pridružen/-a: Tor Apr 2008 19:48
Kraj: Žalec

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 02, 2008 00:12    Naslov sporočila: Sabre dac by Matej & Sandi Odgovori s citatom

Že nekaj časa sem trebunjal, da ima član foruma Matej v razvijanju dac, bazirajoč na novem hi-tech D/A čipu ESS Sabre 9008. Vmes sem izvedel, da Matej razvija dac skupaj s prijateljem Sandijem, torej dva stručkota na kupu. Ker kolikor je meni poznano, trenutno obstajata na svetu samo dva daca s tem novim čipom, z nobenim od njiju pa nimam osebnih izkušenj (prvi je evaluation D/A board od proizvajalca čipa ESS, drugi pa je rezultat projekta z diyaudio foruma - poimenovan Buffalo dac), mi kot ljubitelju novotarij seveda ni dalo miru, ter sem Mateju, odkar sem izvedel da s tem razvija svoj dac, kar naprej težil. Čudno da me že ni ruknil na ignore listo. Very Happy

Oba stručkota sem imel v teh dneh čast osebno spoznati. Pa ne samo to, na moje veliko veselje sta mi prišla na obisk in s seboj prinesla svoj prototip.

Zadeva je resno zastavljena in za potrebe testiranja zasnovana modularno. Za sebe dac board, clock modul, output stage, input receiver, napajanje, op-ampi na podnožjih... tako da se lahko med seboj poljubno sestavljajo različne konfiguracije in s tem kreira zvok po lastnih soničnih preferencah. Prav tako se vpliva na zvok z različnimi nastavitvami Sabre čipa, kar se nastavlja s programatorjem. Ker Sabre čip pozna tudi regulacijo glasnosti sta Matej & Sandi to tudi veselo izkoristila. Še več... v prototip sta implementirala daljinsko upravljanje.

V glavnem, vzeli smo si čas in probali več različnih variant (spdif, optika, različni output stagi,...) pri čemer je vsak od nas imel svojo favoritno kombinacijo. Meni osebno se je najbolj dopadla varianta z optiko in output stagom brez vsakršnega filtriranja. To je delalo fino. Squeezeboxa je prelevilo v pravi hi-end izvor zvoka in veselje je bilo to poslušati.

Matej & Sandi se še bosta pošpilala z izboljšavo clocka (mislim da bosta implementirala Tent clock) in izdelala novi diskretni output stage. Nato jima ne dam miru vse dokler mi ne izdelata daca po mojih soničnih preferencah, da rešim vrzel v sistemu. Že vidim to v seksi ohišju stati na moji polici in špilati da je veselje. Smile

Da ne težim preveč evo par fotk:

Lep pozdrav!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
borisov57

Pridružen/-a: Pon Maj 2008 10:08
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 03, 2008 14:42    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala lepa audiofill za lep opis Sabre DAC-a. Se najbolj si stejem v cast, da ti je tako vsec, da bi ga rad imel v tvojem hi-end sistemu, ki res igra zelooo lepo.

Lep pozdrav!
Nazaj na vrh
Viktor

Pridružen/-a: Čet Maj 2008 13:18

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 03, 2008 20:20    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Audiophil, zavidam ti na poskusih, ki si jih imel priložnosti opravit pred kratkim.
Ali bo kmalu na nek način delo Mateja & Sandi na raspolagi za probati zakaj pa ne tudi kupit?. Kje lahko izvedemo nekaj več o ESS Sabre 9008 čipu?
Kljub vsemu mi malce pomanjkujejo tvoji vtisi o zvoku v smislu prisotnosti detaljov, pa še kaj je bolj toplo oz. ostro z več detajlov itn...
Lep pozdrav
borisov57

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 04, 2008 10:37    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kaj vec o ES9008S chipu se da izvedet na ESS homepage-u, so pa bolj skopi s podatki.
Glede na to, da sva oba z Matejem iz Ljubljane, bi se verjetno dalo kaj dogovorit za probat.

Lep pozdrav!
Nazaj na vrh
audiofill

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 04, 2008 16:02    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ojla Viktor,

konstruktorja Matej in Sandi sta odprta človeka. Evo, vidim da se je Sandi že javil pred mano in ti prijazno ponudil probo. Če te v zvezi delovanja daca zanima več, predlagam da se obrneš nanju.

Kot sem rekel, dac ponuja dosti različnih nastavitev, pri čemer vsaka ponuja drugačen zvok. Gre tako za različno programiranje samega čipa, kot za različne module ki se kombinirajo skupaj s samim dac boardom. V tej zvezi tudi nisem opisoval zvoka, ga pač "skreiraš" po lastnem okusu. Da bi sprobal vse variante ki se ponujajo s takšnim modularnim sistemom, bi rabil že dopust. Kaj bi ti najbolje ustrezalo, bi bilo najbolje ugotoviti v praktičnem preizkusu z Matejem in Sandijem.

Matej mi je obljubil, da ko sfiniširata novi clock in diskretni output stage, dobim zadevo prvi na testiranje. Takrat se mi lahko oglasijo vsi ki bi jih zanimalo kako to dela. Bomo ruknali kak pir, kakšno rekli in vmes preposlušali. Ko nabavim svoj primerek, pa bom tudi nesebično posodil komu na probo.

lp
Nazaj na vrh
matejS

Pridružen/-a: Sre Maj 2008 13:07
Kraj: Tabor

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 04, 2008 21:08    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zivjo!

Naj omenim, kaj je cilj tega projekta. Kot vsak audiofill, hocemo cimbolje komponente. Preskuzil sem veliko CDjev in spoznal, da ce hoces kaj resnega moras dati vsaj 5k EUR. No, to je malce prevec, tako da... akcija!
Torej ne gre se "le se za en DAC", ampak s Sandijem isceva perfekcionizem. Za pravo ceno seveda, npr. za clock ne bova dala nek military grade za $2000 na katere lahko tolces z macolo in bo lepo delal - se vedno pa bo opcija, da si ga vsak v hipu priklopi gor Smile
No, ampak "this takes time, so be patient" Very Happy

LP,
Matej
Nazaj na vrh
Viktor

Pridružen/-a: Čet Maj 2008 13:18

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 04, 2008 23:28    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ojla,
veliko se vam vsem zahvaljujem. Tako tebi Audiophill, kot tudi Mateju pa Sandiju. Jaz ne vem preveč o elektroniki ampak imam močno željo za učit se. Z veseljem bi poslušal ESS Sabre-ta, morda ga tudi kupil. Upam da bo dobil lepo škatlo, vendar ga je morda še lepše videti takšnega kot na Audiophilovimi slikami.
Zadeva se je kakor že vidim zapeljala kar zares in bomo imeli izredno dober rezultat projekta. Če ga je še možno softwaresko modificirat je to še boljše.
Upam da se bomo kmalu videli na kakšnem audio dogajanju kjerkoli.

LP Viktor
audiofill

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 05, 2008 00:16    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Dober večer Viktor!

Tvoje iskreno pisanje me spravlja v dobro razpoloženje. Veš, sva že dva. Tudi jaz nimam kaj dosti pojma o elektroniki, imam pa tako kot ti veliko željo po učenju in v tem smislu z veseljem absorbiram vse novo. Zanimivo pri tem je, da bolj ko se zakopavam v te reči, bolj imam občutek da zelo malo vem. Porajajo se mi vedno nova in nova vprašanja na katera si ne znam odgovoriti, na koncu pa si rečem, a ti je bedak treba tega? Daj že enkrat mir, se pokni na kavč in uživaj v muziki. Samo hudič, ko mi notranji jaz ne da miru in moram zmeraj nekaj vrtati in vrtati - nafte pa od nikoder hehe.

Če boš imel željo slišati dac, te bom z veseljem povabil na poslušanje ko pride. Lahko pa prideš tudi kar tako, jaz sem vesel vsakega dobrovoljnega ljubitelja glasbe in dobrega zvoka.

Lep večer še naprej!
Nazaj na vrh
matejS

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 07, 2008 12:18    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zivjo!

Vceraj je na svet prijokal nov DAC (serijska stevilka #2). Gre za klona prvega. Ta danes ze svica pri meni - mora delat!
Sandi je razvil (caka na komponente iz tujine) nekaj diskretnih clockov - upava na testiranje v bliznji prihodnosti.
Najtezje je pa se pred nama - izbrati morava ime Very Happy

LP,
Matej

ps Ali kdo ve, kje se bi dalo kupiti kaksna *lepa* ohisja za primerno ceno? Do sedaj poznam le Mali-ja, Hexateq pa je, ohoho, predrag.
Nazaj na vrh
Senca

Pridružen/-a: Čet Maj 2008 7:25
Kraj: Logatec

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 07, 2008 12:36    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Glede lepih ohišij mislim, da bi znal biti pravi naslov TRM Audio, vsaj na sejmu je bilo pri njih videti zelo kvalitetna ter očesu prijazna ohišja, katera izdelujejo sami.
Kako pa je glede cene, pa je najbolje, da se pozanimaš.
Nazaj na vrh
audiofill

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 07, 2008 13:04    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Matej, za začetek poglej tule če bi bilo morebiti kaj primernega:

http://www.modu.it/

Za ime daca pa imam par eksotičnih predlogov. Very Happy
Nazaj na vrh
jernejc

Pridružen/-a: Ned Avg 2008 9:24
Kraj: Novo mesto

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 07, 2008 17:14    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ko je že govora o ohišjih...
Prenavljam stanovanje in si počasi urejam poslušalnico.
Zaenkrat imam nekatere ideje na skicah, nekatere pa že dobivajo podobo.
Sicer mi je najlažje delat s kompozitnimi materiali, a pri tem projektu bodo ohišja v samogradnji iz bombaža, akrila, granita, dalmatinskega kamna in lesa oljke. Se pravi naravni materiali, vse skupaj pa karseda skladno vkomponirano v ambient.
Sam potem mojega glasbenega sistema ne bo opaziti v sobi!
('Wink')

Jernej
Nazaj na vrh
matejS

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 10, 2008 14:43    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sandi je naredil diskretni clock (jasno, lastno napajanje in low noise regualtorji). Sem priklopil in... ohohooo Very Happy
Nic, grem nazaj poslusat Twisted Evil
Nazaj na vrh
audiofill

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 10, 2008 15:03    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Nehaj me rajcat, sem že spet cel slinast...

Very Happy
Nazaj na vrh
borisov57

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 10, 2008 16:50    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz sem poslusal Sabreta z novim clockom celo soboto, najprej na zvocnike, zvecer pa se na slusalke do 2h zjutraj.

Z RMAA sem pomeril SNR sabre DACa, ki znasa 124dB, s tem da je merjeno na PCM4222 AD converterju od Texasa, ki je specificiran 123dB (evaluation board, jaz imam svojo plato). Iz tega sklepam, da je SNR Sabreta nekje okoli 130dB, rajsi vec kot manj.

Lep pozdrav
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Naslednja
Stran 1 od 8

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu