Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Pomoč pri izbiri predojačevalca

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
simonceli

Pridružen/-a: Pet Mar 2011 8:36
Kraj: Komenda

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 15, 2013 08:39    Naslov sporočila: Pomoč pri izbiri predojačevalca Odgovori s citatom

Živjo vsem;

Simon je moje ime, sem navdušenec nad glasbo in kolikor mi finance dovolijo grem tudi v zbirateljske vode Smile Recimo, da na to gledam kot investicijo Smile

Meddrugim sem tudi lastnik vintage končne stopnje Nakamichi 620 in le ta se navezuje na moje vprašanje oz dilemo.

Kateri predojačevlec izbrati? Naj vztrajam z iskanjem in si privoščim 610 oz 630 predojačevalec iz iste serije, ali naj vzamem kaj drugega?

To končno stopnjo sem že krmilil z Marantzem 1090 in Musical Fidelityjem a300. Razlika med njima je ogromna.
1090 ima zelo "zaprt" zvok, zelo velik poudarek na bobnih in kitarah, (pre)mehak bas in zelo slabo stereo sliko. Dogajanje je "v prostoru".
A300 je po drugi strani bistveno, bistveno bolj muzikaličen, stereo slika je ogromna (!), tudi bas je kratek, točen, hiter. V vseh pogledih za moj okus boljši.
Načeloma bi lahko obdržal A300 kot predojačevalec, samo ideja žal odpade, ker ga uoprabljam kot drugi sistem.

Torej, poslušam rock, blues, tudi glasbo iz 80ih, lahko bi rekel da poslušam vse kar je dobro posneto in ima dušo Smile

Kaj predlagate?
Hvala!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
joztom

Pridružen/-a: Pon Jan 2013 11:07
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 15, 2013 10:19    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Predojačevalec je še vedno pomembna zadeva v verigi. Čeprav teoretično nepotreben zaradi izhodnih signalov 2V, ki gredo preko potenciometra lahko direkt v končno stopnjo, doda signalu nizko impedanco, torej neobčutljivost na povezavne kabeljne in dolžino le-teh, večina izhodov je pod 100 oHmi. Za kaj boljšega imaš kitajce na lampe po 20€ ali poišči kakšen star diskreten Meridian na BC550/560, pa boš imel, ker teče na cca 2mA, kjer je uporabljeni material optimalno brezšumen in hiter in do danes še ni presežen. Marantz je bil samo izdelan in prvotno konstruiran v USA še kaj vreden, pozneje japonski pa le oblikovalski kos pohištva, poje pa noben vrhunsko, isto ti je s Pioneerji in Onkyo in podobnim. Japonci še ene stvari niso naredili zares vrhunske, zvočnikov pa sploh nobenih. Za mene, če bi začel, bi šel na novo sestavljat, bi vzel aktivne JBL LSR28p in en dober preamp, pa zaključiš z iskanjem za večno.
Nazaj na vrh
simonceli

Pridružen/-a: Pet Mar 2011 8:36
Kraj: Komenda

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 15, 2013 11:36    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala za hiter odgovor Smile

Jp, predojačevalec je pomemben člen v verigi. Je pa zanimivo, sem priklopil direkt CD Yamaho z ProBit DACom, ki ima variabilni izhod na končno stopnjo in je bil zvok dokaj posrečen. Bi bil pripravljen živeti s tem, če bi bila regulacija bolj natančna v smislu db.

Pred leti...ene 10 let nazaj se spomnim sem bil prijetno presenečen nad cyrusom. Očitno mi ustreza "angleški" zvok Smile

Kaj ti praviš na Cyrus?
Nazaj na vrh
joztom

Pridružen/-a: Pon Jan 2013 11:07
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 15, 2013 11:43    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Vse, kar sem zadnja leta delal, je usmerjeno v aktivni sistem, torej baterija 6 (3+3) končnih supersoničnih končnih stopenj, ki so k sreči končno gotove, v nadaljevanju še morebitni četrti dodatni lowmid za boljši vokal. Ja, to je zapleteno, potreben je kvaliteten sweep za testiranje reverberacije prostora, peakov na preklopih frekvenc in še kaj, tudi do BruelKjaer mikrofona za posnetek stanja ne morem, ampak to ni nikoli primerljivo z pasivnimi jajci, ki jih imam zdaj, pa kar dobro špila. Ne zamerite, meni tehnika ni tuja in ne posegam pa po sivih lepih prospektih, da pol celo noč ne spiš.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu