Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Gramofoni

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
fuego

Pridružen/-a: Sre Sep 2009 15:19
Kraj: Celje

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 08, 2012 22:22    Naslov sporočila: Gramofoni Odgovori s citatom

Sem v eni temi že pisal o svojem gramofonu. To je Grundig v katerem je v bistvu vgrajen DUAL ASP 135. Vem, da ni nek vrhunski gramofon. Imam pa še par vprašanj..
Danes sem nastavljal tracking force in pri mojem gramofonu ročka ne plava tako kot sem videl v videih na youtube-u. A je pri full automatic gramofonih drugače nastavljena ročka kot pri manualih? Nekako sem nastavil utež, da je bilo v vaser vagi in potem sem glede na specifikacije glave nastavil utež na 1,5g, prav tako antiskating. Kolikor sem gledal je bil azimut v redu, tudi desni in levi kanal delata v redu. Sem potem spet probal isti CD in vinilko. Output pri gramofonu se mi je zdel dovolj glasen dokler nisem zalaufal CD Playerja. CD je remaster. Po daljšem poslušanju se mi je kljub bolj močnim basom na CD-ju vseeno zdel zvok na vinilki precej bolj naraven. Očitno bi moral probat navadno verzijo ne remaster. Je pa tudi verjetno, da sem se v vseh teh letih navdil na zvok CD-jev.
Me pa zanima ali je na splošno pri cenejših gramofonih toliko visokih tonov? Na ojačevalcu sem jih z ekvilajzerjem malce zmanjšal ter dodal malce basov. Me pa zanima kaj je na gramofonu bistvenega pomena za dobro reprodukcijo. Kaj npr. pridobim z boljšo ročko? Je to samo bolj natančna nastavitev? Kako lahko vplivamo na izoliranje zunanjih vplivov? Kaj je torej tisto kar dela zadovoljiv gramofon? Se opravičujem a pri gramofonih sem totalen noob. Kaj torej naj zbere nek začetnik v svetu vinilk? Sem pa gledal gramofone v rangu Technics 1200, DUAL 1228, Project Debut III, Music Hall MMF 2.2... Vizualno so mi bolj všeč starejši modeli.
GoldProf

Pridružen/-a: Pet Nov 2008 15:15

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 09, 2012 10:23    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

fuego:
..."Me pa zanima kaj je na gramofonu bistvenega pomena za dobro reprodukcijo. Kaj npr. pridobim z boljšo ročko? Je to samo bolj natančna nastavitev? Kako lahko vplivamo na izoliranje zunanjih vplivov? Kaj je torej tisto kar dela zadovoljiv gramofon?"...

S gramofonom sem se srečal davnega leta 1964. Gramofon, ojačevalnik in zvočniki vse je bilo v enem kufru. Ne spomnim se znamke. Moj prvi gramofon sem kupil leta 1967, Supraphon. Vse v eni škatli, posebnost je bila, da je v ojačevalniku bila ena lampica. Plošče sem kupoval v Elektrotehni na Miklošičevi v Ljubljani in še eni trgovini poleg Name, pozneje v Gorici.
Od takrat do danes se je marsikaj spremenilo v glasbeni industriji. Kasete, CD, vinilke. V osemdesetih letih se je pojavil Kuzma s svojim gramofonom in tudi drugačnimi rešitvami. Še vedno pa je ostalo ključno vprašanje, "kaj je to pomembno, da gramofon dobro igra".
Odgovor bo vedno isti. Usklajenost in tehnična brezhibnost vseh potrebnih elementov za analogno reprodukcijo glasbe.
Dobra akustično neutralna gramofonska baza, brezhiben motorček z točnim vrtenjem brez oscilacij hitrosti, brezhiben ležaj, ročka z rezonanco med 8 - 12Hz, odjemna doza ki se ujema z ročko, interno ožičenje, predojačevalnik, ojačevalnik, zvočniki in kabli, napajalni del od gramofona do ojačevalnika, primeren prostor in seveda dobro posneta vinilka. Jasno, na koncu še, pravilno nastavljeno vse. Seveda bi se dalo razpravljati o posamezni postavki na široko in v nedogled. Kaj, zakaj, kako itd.
To je delni skrajšani odgovor na tvoje vprašanje. Če zamenjaš samo ročko, je verjetnost za boljši zvok zelo majhna.

lp

Nazadnje urejal/a GoldProf Pet Nov 09, 2012 15:10; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
audiofrik

Pridružen/-a: Pet Dec 2008 17:19
Kraj: LJUBLJANA

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 09, 2012 15:01    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

najprej je vprašanje v kakem stanju je sploh plošča da lahko nekaj primerjaš, drugo je sam gramofonski vhod ki je najbrž več kot slab, vprašanje je v kakem stanju je sploh igla, koliko je ročka še o.k glede ležajev, tako da govorimo o več neznankah.

Na tem gramofonu sploh ne moreš brez veliko improvizacije menjati ročke, sam gramofon je bolj spodnji nizkocenovni, tako da razen nove igle ali komplet malo boljše glave z iglo ni smiselno.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
fuego

Pridružen/-a: Sre Sep 2009 15:19
Kraj: Celje

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 09, 2012 15:56    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Saj se mi je zdelo. Očitno bo treba nekaj nabavit, ta bo pa za rezervo oz. za kakšne slabše plate poslušat hehe.
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu