Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Poraba elektrike HI-FI sistemov
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Antony

Pridružen/-a: Pon Maj 2008 8:37
Kraj: Žabnica

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 03, 2009 19:04    Naslov sporočila: Poraba elektrike HI-FI sistemov Odgovori s citatom

Dragi sotrpini, ali je že kdo računal porabo HI-FI sistema? Sam sem ravno za avgust slučajno prišel do sicer malo grobega zaključka, da mi HI-FI v "mirovanju" kuri v povprečju 20€ mesečno oz 240€ letno.

Kako sem prišel do te cifre? V avgustu sem zaradi pljuskavin imel 5 dni sistem non stop ugasnjen (izklopljen iz štroma), pa tudi ostale dni sem imel vsaj čez noč sistem ugasnjen. Vsa ostala poraba ostalih električnih naprav je bila nekako na enakem nivoju. Rezultat? Drastični upad električne porabe. Do konca avgusta sem v standby ugašal CD transport, DAC pa izklopil preko stikala (nima standby). Non stop pa sta bila prižgana pred in končna.

V mesecu juliju sem imel vse prižgano 24/7 in sem porabil več kot 100kWh ur več kot v avgustu. Spet v povprečju enaka uporaba ostalih el naprav.
Kakšne imate kaj ostali izkušnje? Kako bi teoretično lahko izračunal porabo posamezne komponente v recimo samo prižganem stanju (vsaj približno)? Aja, predojačevalec je v A-klasi, DAC na lampe, končna tranzistor.
Pestilence.

Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:34
Kraj: Škofja Loka

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 03, 2009 19:11    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

V navodilih ti mora pisat poraba el. moči v Wattih. Na nekaterih komponentah je to tudi odtisnjeno na zadnji stranici.

Sam kot študent živim pri starših, tako da nekako ne spremljam. Ponoči vedno ugasnem razdelilec. Četudi komponente pri ponovnem vklopu potrebujejo nekaj časa, tega ob šestih zjutraj ob vklopu večina ljudi ne bo opazilo. Mogoče ko se človek zbudi:)
ambro

Pridružen/-a: Pet Maj 2009 20:03
Kraj: Nova Gorica

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 03, 2009 19:57    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Porabo komponent v standbaju pa tudi delovno porabo piše skoraj v vsakih tehničnih podatkih komponent, ki se nahajajo v navodilih za upravljanje. Sicer si pa lahko kupiš merilec porabe energije, ki kaže trenutno porabo lahko pa ti izmeri tudi porabo na uro ali določen čas. Ti merilci so kar poceni od 20eur naprej.
LP, Brane
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ambro

Pridružen/-a: Pet Maj 2009 20:03
Kraj: Nova Gorica

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 03, 2009 19:59    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz imam vse komponente na isti letvi in jih ponoči kompletno ugasnem.
Nazaj na vrh
audiofill

Pridružen/-a: Tor Apr 2008 19:48
Kraj: Žalec

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 03, 2009 21:03    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz imam sistem vklopljen 24/7, izklapljam ga samo če zunaj seka. Je energetsko varčen, vsled česar se ne obremenjujem glede porabe. V mirovanju (ogret na delovno temperaturo, le brez glasbe na vhodu) žere nekje 45-50W, kar je ena švoh žarnica. Če ne bi nič poslušal, bi to v enem dnevu zneslo 50W * 24h = 1.2 kWh, v enem mesecu pa 36 kWh. Ni sile. Smile
Nazaj na vrh
before

Pridružen/-a: Pon Maj 2008 19:23
Kraj: Ruše

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 03, 2009 21:16    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sedaj, ko imam vse naprave, razen tunerja, z tako imenovanim "stand by" stikalom, jih zaradi namena stalne pripravljenosti in ogretosti puščam v tem stanju, končne stopnje pa celo vklopljene, saj imajo le glavno stikalo. Vse za čimprejšni dober zvok. Cool Sistem izklapljam le pred nevihtami z grmenjem. In bliža se čas ko bo teh vse manj, časa za poslušanje glasbe pa vse več. Very Happy

Se pa svoji denarnici in materi naravi delno odkupim s tem, da imam popolnoma izklopljen, ali bolje rečeno odklopljen računalnik, kadar ga ne potrebujem. Ta namreč ne potrebuje nekega ogrevanja, da bi bolje delal. Vsaj jaz ne opazim razlike med ogretim in neogretim računalnikom. Very Happy

Kdor pa se želi prepričati koliko mu sistem pokuri v stanju pripravljenosti, pa naj sešteje podatke o porabi v tem režimu, v navodilih za uporabo. Da pa ne bo dvoma o dejanski porabi, je najbolje med vtičnico in audio sistem priklopiti ampermeter in voltmeter (če imate dva merilnika je najbolje oba hkrati), in izračunati, če ne zaupate podatkom proizvajalcev. Wink

Audiohedonist
Nazaj na vrh
hi_musica

Pridružen/-a: Tor Apr 2008 7:17

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 04, 2009 08:57    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Nekaj let nazaj sem imel lampaša, ki je kuril 500W (tudi v standby mode). Tu je bilo treba narediti kar nekaj kompromisov. Da se je lampaš v nulo ogrel je potreboval skoraj 1 uro, zato ga čez vikende niti nisem ugašal. Čez teden pa je dnevno delal kakih 5 ur, čez noč pa sem ga ugašal. Pa niti ne zaradi porabe, bolj zaradi zmanjšanih ur delovanja lampic. Hobiji pač nimajo računice in to je treba vzeti v zakup.

Je pa to še vedno ceneje kot 5 ur posedati ob pivu v bifeju.

Zdaj, ko imam digitalca je skrb o visoki porabi el. energije seveda povsem odveč.

V.
Nazaj na vrh
drago67

Pridružen/-a: Čet Okt 2008 19:24
Kraj: ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 07, 2009 09:05    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

s porabo el .energije svojih receiverjev v stand bayu nimam blemov,ker vintage zadeve tega nimajo . Laughing na stand bay sta samo dva lcd tv .ko pa kakšno večjo mrcino poženem imajo pa kar porabo(nekateri preko 700 watt). :lol:ampak jih je veselje poslušat te watt-e.
Nazaj na vrh
krokar

Pridružen/-a: Pon Maj 2008 21:45
Kraj: Štajerska

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 07, 2009 10:11    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

V testih je sedaj eden važnih kriterijev pri končni oceni tudi poraba v stand-by.Tudi v tem položaju zna biti poraba v letnem seštevku presenetljivo visoka in temu primerno draga.
Še več pa sicer stane, ko pred železniškimi rampami po 10 minut stojiš s prižganim avtom! Embarassed
Nazaj na vrh
Numb

Pridružen/-a: Tor Maj 2008 16:01
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 07, 2009 10:14    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Avto moraš ugasnit.
Nazaj na vrh
before

Pridružen/-a: Pon Maj 2008 19:23
Kraj: Ruše

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 07, 2009 10:24    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Numb je napisal/a:
Avto moraš ugasnit.

Ne, če imaš novega Yarisa ali BMW-ja! Very Happy

No,navedel le dva primera, ki ju poznam, a vse več novih modelov avtomobilov ima vgrajen sistem "stop and go", ali kako se že imenuje, pri katerem motor ugasne ko avto ustavimo in se spet samodejno zažene, ko speljemo.

Audiohedonist
Nazaj na vrh
Numb

Pridružen/-a: Tor Maj 2008 16:01
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 07, 2009 10:27    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mene pa zanima formula za izračun porabe v evrih, koliko sploh stane wat?
Me zanima če se mi splača kruh peči doma tudi z ekonomskega vidika Laughing

Se pravi če dela pečica eno uro na 200 stopinj?
Nazaj na vrh
mestn pu

Pridružen/-a: Sre Jan 2009 22:21
Kraj: domžale

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 07, 2009 11:35    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Najbolje si je naredit stikalo s katerim prižgeš in ugasneš vse komponente hkrati.

In to tako, da sistem lahko ugasneš s palcem na nogi..

V tem primeru lahko tudi bypassiraš vsa on-off stikala v komponentah. Seveda tako, da ne izključiš switch on delay vezij ali relejev....

Čez komot ga ni..
Nazaj na vrh
DOLAR

Pridružen/-a: Tor Jul 2009 14:03
Kraj: bUNGA bUNGA

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 07, 2009 13:46    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

:D

Nazadnje urejal/a DOLAR Pet Nov 26, 2010 15:53; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Gorazd

Pridružen/-a: Pon Maj 2008 14:44
Kraj: Sl. Bistrica

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 07, 2009 16:48    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

@Dolar

Od kot tebi podatek, da je cena 1kWh 14 centov?

Gledam račun od elektrike (elektro Maribor) in so cene naslednje:

Nižja tarifa: 0,02718€ + DDV
Višja tarifa: 0,03525€ + DDV

Pa še prispevek po 64.r členu EZ: 0,17678€
prispevek po 15. členu EZ: 0,03902€

Tako da če sem pravilno izračunal, pride cena 1kWh z prispevkom in davkom:
0,30126€ za višjo tarifo
0,291576€ za nižjo tarifo

Lp, G

DanishAudiophileLoudspeakerIndustries
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5  Naslednja
Stran 1 od 5

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu