Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Zvočniki primerni za lampaša

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
dani8

Pridružen/-a: Pet Avg 2010 16:33
Kraj: ptuj

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 02, 2012 09:46    Naslov sporočila: Zvočniki primerni za lampaša Odgovori s citatom

Imam lampaša Tonewin mc5881A in sem glede zvoka zelo zadovoljen. Z njim poganjam Monitor Audio BX-1, ki imajo 90 db. Zanima me ,če bi kupil zvočnike z večjo občutljivostjo ali bi igrali še bolj transparentno in bolje in kakšna so vaša priporočila.
hvala
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
acoustic

Pridružen/-a: Tor Apr 2008 8:50
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 02, 2012 11:07    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Če bi kupil enake zvočnike z večjo občutljivostjo, bi ti igrali le bolj glasno. Za večjo transpareco, dinamiko, boljši timbre itd. je potrebno vse kaj drugega kot večja občutljivost Wink

Seveda pa se glasnejše poslušanje sliši drugače kot na tiho, a to lahko narediš s potenciometrom na ojačevalcu, razen če ti na mejnem območju največje glasnosti igrajo pretiho.

LP
tromba

Pridružen/-a: Pon Jul 2008 21:37
Kraj: Okolica LJ

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 02, 2012 11:26    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Dani8,

imaš sz.
Nazaj na vrh
ambasador

Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52
Kraj: Izola

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 02, 2012 12:53    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Lepo vprašanje.

Po mojih izkušnjah gredo z lampaši taki zvočniki, ki ne potrebujejo velik damping faktor ojačevalca (se pravi da se po prenehanju signala sami hitro ustavijo) in pa taki, ki imajo karseda konstantno impedanco po spektru.

Obe postavki izvirata iz obnašanja izhodnega transformatorja.

Kateri so ti zvočniki tako nasplošno ni zabetoniranega pravila. Še najbližje temu je odgovor - zvočniki z visoko občutljivostjo (izkoristkom). Imaš pa tudi nizkobčutljive zvočnike, ki se radi 'ženijo' z lampaši.

Pri visoko občutljivih zvočnikih je tudi transparenca (praviloma, ni pa nujno) boljša. Transparenca (=resolucija) je lastnost zvočnika, da kadar mu daš določen signal, reproducira samo njega. V praksi to ni čisto tako. Običajno se v neposredni bližini tega signala, pa tudi po ostalem spektru pojavijo, recimo jim 'fantomski' signali. Tišji so ti fantomski signali, večja je resolucija/transparenca.
Pri bolj občutljivih zvočnikih je potrebna manjša vataža (moč). Pomeni da gre večji delež v zvok in manj v disipacijo. Ravno pri disipaciji (odvodu energije in njene disperzije v toploto) prihaja do fantomskih signalov, ki nastajajo na čuda načinov (naprimer z lastnimi vibracijami membrane, refleksijo signala od obrobe membrane nazaj...)
Takoj je jasno, da zvočniki z nizko občutljivostjo in visoko resolucijo (npr. elektrostati, pa magneplanarji) imajo odlično odvajanje energije proč od membrane in zelo malo refleksij. To jim slabše uspeva na nizkih frekvencah (nižje od npr 150Hz).
Iz slednjega sledi še en pomemben zaključek (dokazan z meritvami): če zvočniku odrežeš nizke frekvence, se mu izboljša resolucija v preostalem delu spektra.
Te ugotovitve sem povzel po Audioreview, ki te meritve opravlja na testih zvočnikov.
Ta meritev je ena redkih, ki je naredila popolno 'spravo' med ljudmi iz laboratorija in tistimi iz poslušalnice. Tu so si edini.
drago67

Pridružen/-a: Čet Okt 2008 19:24
Kraj: ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 02, 2012 18:51    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ker sem tudi sam lastnik tega ojačevalca lahko povem tole...to je (za ta denar) zelo dober ojačevalnik ,ki se ujame z veliko povprečnimi zvočniki.
ne more pa seveda poganjat kakšnih zahtevnejših -požrešnih zvočnikov (npr..moji diy hawki).
pri meni zelo dobro,kvalitetno igra z večino diy(obeliski,rdečimi mini cloni, mentorji,itd..)in kupljenih zvočnikov ,npr.. predelani vintage jbl, z jamoti 507 ,ki naj bi imeli samo 88 db...
za glasno poslušanje..."nabijanje "uporabljam druge ojačevalce..
lampaša pač ne kupiš zato,da bi glasbo poslušal pri čim večji glasnosti.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu