| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
blazheny
Pridružen/-a: Pon Mar 2011 0:50 Prispevkov: 212 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Čet Mar 01, 2012 17:12 Naslov sporočila: Nastavitev gramofona - pomoč |
|
|
Pozdravljeni!
Po dolgem času sem spet prišel do volje (in prostora), da zalaufam svojo staro stružnico
Problem: plate preskakujejo. Igral sem se že z šibanjem uteži gor in dol in nastavljanjem onega gumba za anti-skating, pa tudi v skrajnih pozicijah (torej vsa teža na igli in anti-skating na maksimum) še vedno preskakuje. Slikice, kako zadeva izgleda:
Plate so dobro ohranjene, par jih je celo skoraj novih in malokrat zavrtenih. Ker sta bili vmes ena ali dve selitvi se z gramofonom ni preveč lepo delalo, danes sem ga sicer skrajno previdno na zadnjem sedežu prepeljal iz starega domovanja. Glavo sem menjal par let nazaj sam (na pamet), ker sem na originalni Tehniksovi polomil iglo.
Ker sem CD generacija sem gramofon vedno poslušal samo za gušt (dobil sem ga za drobiž desetletje nazaj skupaj s celo zbirko plošč) in je delal 'plug 'n play', nimam pojma o nastavitvah.
Vprašanja:
1. je gramofon fuč?
2. če ni, mi lahko prosim kdo da kakšen nasvet v zvezi z nastavitvami, oziroma,
3. me napoti na kakšen primeren članek za telebane
Hvala! |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
audiofrik
Pridružen/-a: Pet Dec 2008 17:19 Prispevkov: 1503 Kraj: LJUBLJANA
|
Objavljeno: Čet Mar 01, 2012 17:40 Naslov sporočila: |
|
|
| na pamet je kajkoli težko reči, vprašanje je pozicija igle in v kakem stanju je, videl sem že vse mogoče, lahko je počila vzmet antiskatinga in ročke ne vleče nazaj kot bi moglo, lahko je poškodovan horizontalni ležaj sigurno pa je nekaj narobe, a je gramofon sploh v vodoravni legi ali kam visi pa je osnovno za prekontrolirati... |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
luka79

Pridružen/-a: Pet Mar 2011 15:36 Prispevkov: 1012 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Mar 01, 2012 17:42 Naslov sporočila: |
|
|
Predvidevam, da je zniveliran (v vaservago. .)
Če boš kaj rabil, rezervni del, karkoli, se mi nalaga prah na mislim da enakem gramofonu. _________________ My leader told me to jump in the river. .The river was deep and the weather was winter. .After a sailer very kindly saved me, my leader told me, you'd better take it easy. .I took it so easy my leader called me lazy! |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Bwaze

Pridružen/-a: Tor Okt 2011 20:59 Prispevkov: 451 Kraj: Kamnik
|
Objavljeno: Čet Mar 01, 2012 18:07 Naslov sporočila: |
|
|
RTFM! Priročnik za tvoj gramofon najdeš tule:
Technics SL-D202 Two Speed Automatic Direct Drive Turntable
Če se ti ne da registrirati mi pošlji mail na PM in ti pošljem navodilo.
Drugače je gramofon dokaj delikatna zadeva, se ga ne nastavlja kar na pamet. S tvojim žal nimam nobenih izkušenj.
Da igla preskakuje je možnih ogromno razlogov, za začetek ga poskusi nastaviti takole:
1. Zniveliraj gramofon. Z majhno vodno tehtnico ga spravi čimbolj natančno v vodoravni položaj.
2. Antiskating nastavi na 0. Preveri, ali se ročica prosto giblje po celotnem loku. Preveri, ali so ležaji ročice še zdravi ( ročica se pri ležajih ne sme premikati v nobeni smeri, le vrteti levo desno ter gor dol).
3. Zbalansiraj ročico. Utež premakni na tako pozicijo, da bo ročica lebdela vodoravno glede na krožnik. Preveri, ali večanje nastavitve antiskatinga potegne ročico proti naslonu roke. Črn "števec" zavrti tako, da bo kazal "0". Nato nastavi kak gram sile, da boš lahko postavil glavo na pozicijo.
4. Glavo bo treba dati na pravilno pozicijo. če nimaš originalnega Tehnicsovega pripomočka za nastavitev pozicije glave, je najbolje da to napraviš z VinylEngine Technics Arc protractor:
Navodila za uporabo: http://www.vinylengine.com/ve_downloads/index.php?technics_baerwald_arc_protractor_instructions.pdf
http://www.vinylengine.com/ve_downloads/index.php?technics_baerwald_arc_protractor.pdf
Enostavno sprintaš list, preveriš ali je prave velikosti. Izrežeš luknjo za os in ga daš na krožnik, potem pa s premikanjem glave naprej - nazaj v glavi dosežeš, da sledi celotnemu loku. Z rotiranjem glave preveriš, da je v dveh točkah lepo pravokotna na natisnjeno mrežo.
5. Nastavi primerno silo pritiska igle glede na priporočilo za tvojo glavo - poguglaj, če veš kater model je. Običajno je podan nek rang priporočene sile, nastavi rahlo manj kot maksimalno.
6. Nastavi antiskating na malo manj kot si nastavil pritisk igle.
Poskusi na kaki plošči, ki jo ni škoda.
 _________________ Pezzer Ritter Wenne Knecht! |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
blazheny
|
Objavljeno: Čet Mar 01, 2012 18:32 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za pomoč vsem.
Da, RTFM. Sedaj sem manj noob
Manual sem snel in prebral. In šel po vaservago.
Recimo, da je ohišje gramofona znivelirano na 1 mm... kako bi bolje zniveliral ne vem, ker ima gumijaste nenastavljive nogice. Ta 1 mm bo šlamparija pri regalu.
Recimo, da je ročica zbalansirana, po večih poskusih mislim, da mi jo je ratalo spravit v horizontalo, je pa težko, ker lebdi samo v zelo ozkem območju, potem jo takoj zabije gor ali dol. Preveril sem tudi vrtenje antiskating gumba v lebdečem položaju - jo pritisne na dol. Nominalna teža za tole Goldringovo glavo je 2 grama, sem nastavil. Antiskating tudi na 2, kot pravi manual za Tehniksa.
In še zmeraj preskakuje.
Grem dalje na točko 4 (pravilna pozicija glave), ali ga fliknem v smeti? |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Bwaze

|
Objavljeno: Čet Mar 01, 2012 18:38 Naslov sporočila: |
|
|
Antiskating bi moral ročico potegniti na desno, proti naslonu, ne dol!
Kdaj in kje pa igla preskakuje? Mogoče gre le za napačno nastavljen "auto return"?
In vidim, da ta ročica nima opcije nastavljanja VTA, višine. Je ročica oz. nosilec glave kolikor toliko vzporedna s ploščo, ko je igla dol? Lahko da glava ni združljiva s tem gramofonom.
Sorry, pri avtomatskih in polavtomatskih gramofonih sem precej zgubljen. _________________ Pezzer Ritter Wenne Knecht! |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
audiofrik
|
Objavljeno: Čet Mar 01, 2012 18:59 Naslov sporočila: |
|
|
ta glava je čisto o.k za ta gramofon, poskusi ročko spraviti približno v nulti položaj in poskusi z antiskatingom, če je antiskating ok bo pri vrednosti o ročka nekje nevtralna, ko antiskating povečaš na npr 2 ali koliko je največ- mora ročko vedno vleči proti osnovnemu položaju oz nazaj ker je to kompenzacija za silo ki vleče ročko proti osi krožnika, če to ne funkcionira imaš fuč antiskating- počeno vzmet ali pa je kaj pri ležaju- npr kaka smet ali kaj drugega ovira ročki prosti hod da preskakuje.
Igla predvidevam da je ok in da je kaj čiščena, lahko tudi kup svinjarije na igli iglo slabo držo v zarezah...brez da vidim kje je problem je vse bolj ugibanje. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
blazheny
|
Objavljeno: Čet Mar 01, 2012 19:03 Naslov sporočila: |
|
|
Preskakuje kjerkoli na plošči.
Ko je igla dol in na plošči se mi zdi, da ni vzporedno, ampak visi na dol.
Sem pa šel še enkrat preverit antiskating in se mi zdi, da če vrtim gumb ko ročica lebdi (nulta pozicija) vseskupaj nima nobenega učinka. Možno, da je počila ona vzmet, kot pravi audiofrik?
Je pa zadeva s to glavo špilala par let. Audiofilije z gramofonom sicer nikoli nisem zganjal, ampak igralo pa je. Niti nisem ničesar nastavljal, samo zamenjal glavo, malo poštokal po onih gumbih da ni preskakovalo in da je bil stroboskop v vago in to je bilo to.
Saj me je sram povedat, ampak problemi so se sicer začeli, ko je čistilka zbila utež z ročice. Kako ji je to ratalo in kako hud je bil šus ne vem Potem smo par mesecev iskali utež, potem pa se še par mesecev nikomur ni s tem ljubilo ubadati. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
blazheny
|
Objavljeno: Čet Mar 01, 2012 19:20 Naslov sporočila: |
|
|
Ah pardon, zdaj se mi pošajnalo, da sem zaglibil.
Napaka ni v preskakovanju, ampak preskoči vedno na isto mesto. Torej se stalno ponavlja istih par sekund, ne gre naprej.
To kaj spremeni diagnozo? |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
audiofrik
|
Objavljeno: Čet Mar 01, 2012 19:23 Naslov sporočila: |
|
|
torej sploh ni gramofon ampak zjahana plošča, poskusi na drugi...
vseeno bi bilo priporočljivo gramofon temeljito nastaviti in očistiti... |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
blazheny
|
Objavljeno: Čet Mar 01, 2012 19:24 Naslov sporočila: |
|
|
Ne, sem sprobal na večih ploščah.
Vključno z novo Hendrixovo, ki sem jo kupil v BB in predvajal samo parkrat. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
audiofrik
|
Objavljeno: Čet Mar 01, 2012 20:34 Naslov sporočila: |
|
|
| tu nekaj ne gre skupaj, če razumem, potem ročka na nekem določenem mestu ne gre naprej-ali ležaj kaj ovira ali samo ročko , ampak potem ko daš antiskating na 0 in ročko na 0 teže, se pravi lebdi potem mora tudi v vodoravno smer popolnoma prosto, in če gre tudi na plošči ne more preskakovati ker je nič ne ovira- sedaj samo kaj od tega ne funkcionira |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Bwaze

|
Objavljeno: Čet Mar 01, 2012 20:49 Naslov sporočila: |
|
|
Tu je še komplikacija avtomatike, ki vrača ročico, lahko da je to kaj zataknjeno / zapacano... Se drugače ročica čisto prosto premika prek plošče, če jo zbalanskiraš, a se zatika na tistem delu, kjer plošča preskakuje? _________________ Pezzer Ritter Wenne Knecht! |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
blazheny
|
Objavljeno: Čet Mar 01, 2012 21:27 Naslov sporočila: |
|
|
Takole:
A:
1. utež dam v nulto poziciji, nulo sem nastavil kar najbolje morem, antiskejting nula
2. motor ugasnjen, ročka lebdi, pomaknem jo malenkost (5 mm) levo izven ležišča
3. premikam antiskejting, ni efekta, sem preveril večkrat
---
B:
4. poženem gramofon, nastavljam obtežbo izven nulte pozicije; za Elan glavo je nominalna 2 grama, testiram od 1 gram do 3 grame, po 0,25 grama
5. hkrati vsakič premikam antiskejting, od nule do 3
Rezultat je vedno isti: predvajanje štarta in se zacikla po desetih sekundah, potem dribla vedno istih par sekund. Ročica se pomika prosto po celi plošči, cikla povsod.
Za v smeti, ne? Sem odprl spodnjo stran in pogledal drobovje in se mi niti sanja ne kje bi bila za zamenjat kakšna antiskejting vzmet. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Wolumen
Pridružen/-a: Ned Jun 2009 11:46 Prispevkov: 345 Kraj: Škofija loka
|
Objavljeno: Čet Mar 01, 2012 21:48 Naslov sporočila: |
|
|
| Ročka v k..... |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|