| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
Milivoje

Pridružen/-a: Sre Jun 2010 13:36 Prispevkov: 166 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Avg 22, 2011 13:03 Naslov sporočila: Luxman L-4 refreshment |
|
|
Zaradi dolgčasa in izogibanja študiju, sem se že par dni nazaj spravil malo razstavit zgoraj omenjeni ojačevalec. Rad bi pomenjal spodaj poslikane potenciometre in pa napajalne kondenzatorje(o tem se je že govorilo v drugi temi).
potenciometer za balance
en od parov potencimetrov za bass in treble
napajalna kondija
za konec pa še slika notranjosti
Ker sem v elektroniki en velik začetnik, me zanima par stvari:
- ali oznake A in B na potenciometrih označujejo linearne in logaritemske potenciometre? Če je to res, ali so tisti z oznako B linearni?(uporabljeni za bass in treble)
-zanima me ali bom dobil potenciometre s tako dolgimi nogicami in koliko približno stanejo?
-katere kondenzatorje priporčate za menjavo? Trenutno je cena velik faktor. Zato premislimo tudi o opciji: Pusti in zamenjaj, ko boš pripravljen odšteti več.
Se opravičujem, ker so nekatere stvari bile že omenjene v drugi temi.
Hvala in LP,
Milivoje _________________ His Dudeness |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
audiofrik
Pridružen/-a: Pet Dec 2008 17:19 Prispevkov: 1503 Kraj: LJUBLJANA
|
Objavljeno: Pon Avg 22, 2011 16:16 Naslov sporočila: |
|
|
potenciometre z takimi nogicami kar pozabi, boš mogel improvizirati,najlažje z modrimi Bourns.
Elektroliti če misliš šparat boljše da ostanejo stari kot zanič poceni novi.,menjaj tudi tiste drobne oranžne...
moj nasvet prej ko karkoli razdiraš imej nov material, ker ga boš kar iskal če ne veš kaj in kje.. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Milivoje

|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Špilferderber

Pridružen/-a: Čet Dec 2009 1:24 Prispevkov: 775
|
Objavljeno: Pon Avg 22, 2011 18:19 Naslov sporočila: |
|
|
| ka pa ALPS potenciometri? tam se vedno najde kvalitetna roba.. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Milivoje

|
Objavljeno: Pon Avg 22, 2011 18:42 Naslov sporočila: |
|
|
V to smer si zaradi cene niti pogledat ne upam;) Morda se motim..
Moj namen ni, da bi nevem kako izboljševal ojačevalec. Rad bi le zamenjal dele, ki večinoma že povzročajo težave, s primerljivo dobrimi.  _________________ His Dudeness |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
mestn pu

Pridružen/-a: Sre Jan 2009 22:21 Prispevkov: 2635 Kraj: domžale
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Milivoje

|
Objavljeno: Pon Avg 22, 2011 22:52 Naslov sporočila: |
|
|
problem je samo, ker na koncu to men ni tok poceni, če jih rabim 5...
Pa se zavedam, da bom morda moral odšteti več kot sem pripravljen, ampak a je to res potrebno pri nekem ojačevalcu nižjega razreda?
Problem je tudi v dolžini teh osi, ki morajo biti dovolj dolge v primeru štirih.
To z žičkami sem tudi sam že razmišljal, vendar moram potem nekako poskrbeti za fiksiranje pcb-ja, ki je prej visel na potenciometrih.
edit: Sedaj videl, da je zgoraj linkani 21 stopenjski. Moji so brez stopenj in imajo na sredini obrata rahel zaskok.(nevem kako bi drugače to poimenoval)  _________________ His Dudeness |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
mestn pu

|
Objavljeno: Tor Avg 23, 2011 07:45 Naslov sporočila: |
|
|
| Milivoje je napisal/a: | problem je samo, ker na koncu to men ni tok poceni, če jih rabim 5...
Pa se zavedam, da bom morda moral odšteti več kot sem pripravljen, ampak a je to res potrebno pri nekem ojačevalcu nižjega razreda?
Problem je tudi v dolžini teh osi, ki morajo biti dovolj dolge v primeru štirih.
To z žičkami sem tudi sam že razmišljal, vendar moram potem nekako poskrbeti za fiksiranje pcb-ja, ki je prej visel na potenciometrih.
edit: Sedaj videl, da je zgoraj linkani 21 stopenjski. Moji so brez stopenj in imajo na sredini obrata rahel zaskok.(nevem kako bi drugače to poimenoval)  | Tole so SMD uporovni atenuatorji, ne drsni potenciometri in ti SMDji so bili nekoč dragi kot prasica.
Tudi na raznih forumih jih lepo pohvalijo, sploh razmerje cena- kvaliteta.
Seveda so od teh SMD boljši, večji, metal filmski, vseeno so ti SMD tako solidni, da sem z njimi nadomestil modrega Alpsa v tube DACu.
Ne da bi bili boljši od modrega Alpsa, očitno so v njegovem rangu, namesto Alpsa sem jih dal, ker imajo nekako več "svežine" v visokih in zgornjih srednjih tonih kot Alps.
Kolikor se spomnim starih Luxmanov so bili enako kot moj tedanji Kenny malček "rezervirani" v visokih in zgornjih srednjih, drugače pa so bili to odlični ampi, sposobni konkretne kontrole signala in zelo zbalansiranega zvoka v celotnem zvočnem spektru.
Če ti slučajno rata dobit pravo velikost in vrednost, bi znali biti pravi napajalni kondiji švedski RIFA, ki so jih, do pred kratkim vgrajevali tudi v letala. Zdržljive, klasično, a vrhunsko grajene mrcine, prave "banke" za štrom, ki jim zlepa ne zmanjka soka..In ne nujno dragi(odvisno od modela).
Fabrike ni več, nekaj se šušlja, da jih bodo, baje, delali v Turčiji pod IT Kendeil firmo. _________________ Great people talk about ideas, average people talk about things, small people talk about other people. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
audiofrik
|
Objavljeno: Tor Avg 23, 2011 08:16 Naslov sporočila: |
|
|
Milivoje
to je boljši ojačevalec kot si misliš, če ga le pravilno porihtaš, seveda če misliš samo menjati zanič potenciometre z še slabšimi je stvar malo drugačna, odločitev je tvoja, z menjavo za boljše in še kakim malo boljšim ožičenjem pa prideš do presenetljivih rezultatov in vidiš da je le malo novega dobrega pod audio soncem...verjami to je boljši ojačevalec kot misliš....
majhen namig- napajalne kondenzatorje menjaj za Mundorfe, vezne za nichichon fine gold, Bourns potije..
kje kupiti-Hifi Collective, po štirih dneh roba na vratih... |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
mestn pu

|
Objavljeno: Tor Avg 23, 2011 14:17 Naslov sporočila: |
|
|
| audiofrik je napisal/a: | Milivoje
to je boljši ojačevalec kot si misliš, če ga le pravilno porihtaš, seveda če misliš samo menjati zanič potenciometre z še slabšimi je stvar malo drugačna, odločitev je tvoja, z menjavo za boljše in še kakim malo boljšim ožičenjem pa prideš do presenetljivih rezultatov in vidiš da je le malo novega dobrega pod audio soncem...verjami to je boljši ojačevalec kot misliš....
majhen namig- napajalne kondenzatorje menjaj za Mundorfe, vezne za nichichon fine gold, Bourns potije..
kje kupiti-Hifi Collective, po štirih dneh roba na vratih... | Napajalne ima, šele sedaj sem opazil, Rubycon, tako da je morda najbolje in najceneje, da kupi kar nove Rubycone.
Mundorf.
Mundorf Supreme MKP, še sedaj ne vem kaj bi z njimi, toliko boljših in cenejših drugih MKPjev proizvajalcev imam, Mundorf SIO in Gold pa so ok, pa spet ne toliko dobri kolikor so dragi.
Fine gold, Gold tune, so ok za svoj denar, pa tudi Panasonic FC, ki zvenijo malce bolj suho in precizno in lepo rišejo globino in so hitri. _________________ Great people talk about ideas, average people talk about things, small people talk about other people. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
drago67
Pridružen/-a: Čet Okt 2008 19:24 Prispevkov: 1094 Kraj: ljubljana
|
Objavljeno: Tor Avg 23, 2011 14:55 Naslov sporočila: |
|
|
| v ojačevalnik ,ki je vreden okoli 200 eur (če se ne motim je bil na bolhi za 150) dat za skoraj 100 eur (najbrž še več) fuul nekih dragih kondijev in potenciometrov ? |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
audiofrik
|
Objavljeno: Tor Avg 23, 2011 15:48 Naslov sporočila: |
|
|
| mogoče je pa boljše enega res porihtat da igra tako kot je zmožen kot 50 za silo za afne guncat.. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
drago67
Pridružen/-a: Čet Okt 2008 19:24 Prispevkov: 1094 Kraj: ljubljana
|
Objavljeno: Tor Avg 23, 2011 15:54 Naslov sporočila: |
|
|
| audiofrik je napisal/a: | | mogoče je pa boljše enega res porihtat da igra tako kot je zmožen kot 50 za silo za afne guncat.. |
lej audiofrik....jaz se s tabo ne mislim it kdo je bolj pametn...evo ti takoj priznam...to si ti...
jaz nisem audiofrik....sem samo nekdo ,ki se noče prepirat in podjebavat po forumu.
milivoje je sam povedal ,da je študent in da v ojačevalec ne bo ne vem kaj vlagal....torej?
ne vem kaj tukaj še komu ni jasno? |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
audiofrik
|
Objavljeno: Tor Avg 23, 2011 16:14 Naslov sporočila: |
|
|
ne vem zakaj bi se prepirali, kot ti poveš ,da imaš vsaj 50 starin jaz povem da je to zelo dober ojačevalec,sam imam npr 3 kose, ki se ga splača lahko ti v obraz pač povem ,da se mi zdi bolje imeti pet porihtanih kot 50 napol skupaj spacanih ojačevalcev, z relativno malo denarja se tega da spremeniti v zelo soliden amp, vrednost na bolhi ipd zgleda zanima tebe,ne mene... ne vem zakaj žališ da koga podjebavam, imaš kako osnovo za to ali sem ti samo stopil z svojim mnenjem na žulj.
Ob tem mene zanimajo res primerki boljši od povprečja ne vsake vrste smeti ki jih je vedno bilo veliko in boljše da jih povozi čas..
ni vse staro dobro ali še več vsako novo boljše pravi Jazz |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Milivoje

|
Objavljeno: Tor Avg 23, 2011 17:04 Naslov sporočila: |
|
|
Le umirjeno, le umirjeno
Verjetno se bom trenutno odločil za cenejšo varianto in pomenjal samo potenciometre, za katere mislim, da so trenutno glavni problem.
Najraje bi jih kupil pri Just-u, kjer jih lahko tudi naročim s Farnell-a.
Kondije si bom pustil za kasneje, ko mi bo zopet dolgčas in ko bo finančna slika lepša.  _________________ His Dudeness |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|