| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
Slinch

Pridružen/-a: Ned Jul 2009 16:17 Prispevkov: 467 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Pet Okt 14, 2011 17:49 Naslov sporočila: Brum v ojačevalcu |
|
|
Mislim, da sem podobno temo že videl, ampak mi je ni uspelo najti.
Že leto in pol uporabljam Musical Fidelity A3 ojačevalec (star je cca 10 let), do zdaj brez kakršnihkoli problemov. Pred par dnevi sem opazil nekakšen brum, ampak ne na signalni poti, temveč je brum slišen iz naprave same. Kakor hitro ga vklopim, začne iz škatle "brneti". Pred tem nikoli ni bilo tega slišati. Z napravo sem vedno ravnal kot se spodobi, je pa 2-krat doživel izpad elektrike med igranjem, ampak v obeh primerih sem ga ugasnil na stikalu pred ponovnim vklopom (sem prebral, da zna bit pri tem ojačevalcu problematično, če je power stikalo vklopljeno preden se ga priklopi v štrom, baje je eden na tak način "izgubil" trafo). Ampak to se je nazadnje zgodilo mesece nazaj, medtem ko se je brum prvič pojavil pred par dnevi (od takrat je stalnica).
Naj bom zaskrbljen, ali je to nekaj povsem običajnega? |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Bwaze

Pridružen/-a: Tor Okt 2011 20:59 Prispevkov: 451 Kraj: Kamnik
|
Objavljeno: Pet Okt 14, 2011 18:05 Naslov sporočila: |
|
|
Poskusi izklopiti vse kable (tudi štrom) in vklopiti, izklopiti, potem pa ponovno zvezati. To se je nekajkrat zgodilo mojemu staremu Rotelu - samo izklop in vklop ni pomagal, po izštekanju kablov pa je brnenje trafota ponehalo. Čudna reč. _________________ Pezzer Ritter Wenne Knecht! |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
before

Pridružen/-a: Pon Maj 2008 19:23 Prispevkov: 2801 Kraj: Ruše
|
Objavljeno: Pet Okt 14, 2011 18:11 Naslov sporočila: |
|
|
Predlagam ti, da snameš pokrov ojačevalnika, da natančneje lociraš izvor bruma. Po vsej verjetnosti je začel brneti kateri od obeh napajalnih transformatorjev, lahko pa da tudi kateri od relejev, ki preklapljajo med vhodi. Sicer pa sem tudi jaz imel pred leti prav takšen ojačevalnik in prav možno je, da imaš celo "mojega", če si ga kupil od koga z Teznega v Mariboru. Tja je namreč romal moj primerek. Jaz sem ga kupil leta 2000, novega, hitro po otvoritvi Europarka (Big Bang) v Mariboru. Moram reči, da nisem nikoli imel problemov z tem ojačevalnikom.
PS
Me pa res zanima, če nimaš ravno tega ojačevalnika.
Poglej serijsko številko!
 _________________ Cenite to kar imate in stremite k boljšemu! To je moj recept za zadovoljstvo.
Audiohedonist |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52 Prispevkov: 6258 Kraj: Izola
|
Objavljeno: Pet Okt 14, 2011 18:20 Naslov sporočila: |
|
|
Poskusi imeti sam ojačevalec vklopljen na zvočnikih. Vse ostalo odklopi, tudi štrom in povezave na ojačevalec.
Če bo še brnel, so težave na obzorju. _________________ Carpe Diem |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Slinch

Pridružen/-a: Ned Jul 2009 16:17 Prispevkov: 467 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Pet Okt 14, 2011 18:36 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala vsem za odgovore, ampak kot kaže sem prehitro zagnal paniko. Pred parimi minutami sem namreč odkril vzrok, in sicer: hladno vreme Brat je v sosednji sobi pravkar izklopil konvekcijsko peč in brum je izginil. V svoji sobi sem sicer odklopil vse ostale naprave, nisem pa niti pomislil, da bi vzrok lahko prihajal iz sosednje sobe. Drugače pa hvala vseeno!
@before
sem preveril serijsko, se ne ujemata. Kupil sem ga pa od nekega gospoda iz Lj, baje je bil prvi lastnik.
Če se vrnem nazaj na brum, eno zelo laično vprašanje. Razen seveda motečnosti, ima lahko to kakršenkoli negativni vpliv na ojačevalec? Moram zdaj vsakič izklopiti peč in poslušati v mrazu? V sobi imam namreč enako peč, sicer zaenkrat še je ni bilo potrebno vklapljati, ampak bližajo se hladni časi  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
before

Pridružen/-a: Pon Maj 2008 19:23 Prispevkov: 2801 Kraj: Ruše
|
Objavljeno: Pet Okt 14, 2011 18:45 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz bi se na tvojem mestu malo poigral z obračanjem vtikača na peči (če seveda nima fiksnega priklopa) in/ali na ojačevalcu. Morda bi s tem odpravil problem. _________________ Cenite to kar imate in stremite k boljšemu! To je moj recept za zadovoljstvo.
Audiohedonist |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
GoldProf
Pridružen/-a: Pet Nov 2008 15:15 Prispevkov: 603
|
Objavljeno: Pet Okt 14, 2011 18:57 Naslov sporočila: |
|
|
Največkrat motnje povzroča slaba ozemljitev, oz. ozemljitev ki je vezana na minus v električni napeljavi. Poglej malo vtičnice ali je ozemljitev in minus skupaj, a bodi previden in ne "šlataj" nič s golimi prsti. Če je temu tako, potem peč ima probleme z ozemljitvijo, ki se potem prenaša po celotni inštalaciji in jasno posledice so slišne na ojačevalniku v obliki brnjenja ali bruma pri "prižiganju". Takšne probleme tudi ustvarjajo televizorji, ki imajo na priključnem kabelu ozemljitveni vod, v elektro inštalaciji pa ni posebej ozemljitve, temveč zemlja in nula skupaj.
lp |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|