| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
audiourbis
Pridružen/-a: Ned Avg 2008 20:34 Prispevkov: 122 Kraj: OBALA
|
Objavljeno: Pon Jul 18, 2011 18:00 Naslov sporočila: mm ali mc |
|
|
| katera glava je boljsa in zakaj so naredili-delajo dva tipa glav?? to me pa zanima zato ker moram eno nabavit in sem nov v tem... in kje kupit nove pri nas v slo recimo... |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
GoldProf
Pridružen/-a: Pet Nov 2008 15:15 Prispevkov: 603
|
Objavljeno: Tor Jul 19, 2011 17:17 Naslov sporočila: |
|
|
"Boljša" ni prava beseda, bolje bi bilo če bi se vprašanje glasilo: imam neki gramofon na katerem je montirana neka ročica. Potem imam neki ojačevalnik pa neki predojačevalnik in bi rad nabavil primerno odjemno dozo.
Vprašanje je : "Kaj mi predlagate za moj sistem ?"
Kakšna razlika je med MM in MC, boš našel na internetnih straneh obilo teksta, razlag in tehničnih detajlov. Jasno je nekaj, da so najboljše MC odjemne doze nekajkrat dražje od MM modelov in da nekateri modeli stanejo celo premoženje.
lp, |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
audiourbis
|
Objavljeno: Tor Jul 19, 2011 17:39 Naslov sporočila: |
|
|
hja to sem itak nekako-priblizno ze vedel... jaz rabim konkretne odgovore... gramofon Techniks sl1210 mk5 z original rocko in NAD pp2i predojacevalec z izbiro MM ali MC... Primaluna Prologue Two...
Klipsch RF82... torej????? majstri akustike??? kaj pravite??? povejte mi iz lastnih izkusenj na pa kar ste prebrali na netu....  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ajka
Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:00 Prispevkov: 3193 Kraj: Sežana
|
Objavljeno: Tor Jul 19, 2011 22:42 Naslov sporočila: |
|
|
LP
Absolutni favorit, ki stane pod 100 € je Shure M97 xE ... Izredno natančno narejena glavca s ščetko, zapakirana v škatlo in priborom kot, da gre za 1000 € glavo ...
Izhodna napetost prilagojena večini phono ojačevalcev ... Za ta razred zelo dobra resolucija, tonsko uravnotežena s polno 3D zvočno sliko, ni kričava, je bolj na toplo-temni strani kar zna biti malo nadležno, če je gramofon na slabši podlagi in je podvržen vibracijam( še sploh Technics, rad resonira ) kar še dodatno zmegli sliko ... Torej gramofon na dobro težko podlago, kakšen clamp na ploščo ... Glavca je tudi občutljiva na VTA ... Najprej nastavi ročico vzporedno potem glede na zvok višje ali nižje ...
Je pa Shure tudi s stališča nadgradnje favorit ... Če zamenjaš iglo z iglo modela Shure V 15 VxMR, dobiš vrhunsko glavo ... Je pa tako iglo že kar težko dobit in večkrat preseže ceno glave 97, a še zmiraj ceneje kot kompletna V15 ...
Če pa nabaviš iglo mojstra Torlaia pa je to potem že HI END glava, ki je še vedno cenejša od V 15, le ta je že velika redkost na tržišču .
Shure M97 xE
Shure V15 VxMR _________________ ~ ** ~ |
|
| Nazaj na vrh |
Telefon: - |
|
 |
mestn pu

Pridružen/-a: Sre Jan 2009 22:21 Prispevkov: 2635 Kraj: domžale
|
Objavljeno: Sre Jul 20, 2011 07:47 Naslov sporočila: |
|
|
| audiourbis je napisal/a: | hja to sem itak nekako-priblizno ze vedel... jaz rabim konkretne odgovore... gramofon Techniks sl1210 mk5 z original rocko in NAD pp2i predojacevalec z izbiro MM ali MC... Primaluna Prologue Two...
Klipsch RF82... torej????? majstri akustike??? kaj pravite??? povejte mi iz lastnih izkusenj na pa kar ste prebrali na netu....  | Imam pp1(ki bo odromal na Bolho) in za NAD pp pre velja, da je čisto vseeno katero glavo namontiraš na gramofon, ker je nekakšen "MM pre za prvo silo".
Menim, da je daleč najšibkejši člen v tvoji audio verigi, čeprav bi znala biti Klipsch RF82-NAD PP morda zanimiva kombinacija, ker RF82 manjka srednjih tonov, NAD PP pa ima prepoudarjene, ampak visoki toni so pri obeh nagnjeni k vreščanju, kar pa bi se dalo, morda, malce porihtat z izbiro lamp v lampašu..
Že kak Kitajec kot je ta, bi znal pokazat dosti več od PPja.
Kasneje se ga da še malce nafrizirat v njegovi notranjosti.
http://cgi.ebay.com/YAQIN-New-MS-11B-MS11B-MM-RIAA-Pre-Amplifier-Pre-amp-/180689179979?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item2a11ea154b _________________ Great people talk about ideas, average people talk about things, small people talk about other people. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
audiourbis
|
Objavljeno: Sre Jul 20, 2011 22:09 Naslov sporočila: |
|
|
verjetno bom probal Shure M97 xE glede na to da je moj sistem bolj svetle narave-ceprav sem ga malo pridusil z nakupom Dynavox flat zvocniskega kabla... prve dni je ta kabel bil neposlusljiv-kricec skoraj mi je blo zal da sem ga kupil.... sedaj po enem mescu se je dobro udelal in sem zelo zadovoljen...
in da se znebim odvecnih umesnih clenov sem ga kar direktno privil na prikljucke in sicer tako da sem ga previdno ulupil in naredil samo luknjo na sredini pola ki je sirok 2cm in nato dal skozi vijak in nato nanj matico od ojacevalca-zvocnikov mocno privil tako da je maksimalno izkoriscena povrsina spoja mad obema... na zvocnikih pa kar brez mostickov-direkt luknja zaporedno ena za drugo seveda na pravi razdalji...
Mesten pu - res je da klipschem manjka mal topline v srednjih ampak zato imajo pa tolk dinamike in prav to mi je meni vsec... mi se ne dopadejo toplo zveneci zvocniki... kajti za ta dnar ponujajo dosti edino razocarajo malo pri izdelavi... moje mnenje seveda
Ajka - pravis da je techniks podvrzen vibracijam... zakaj ga pa potem ze 30 let koristijo v diskotekah?? tam pa je full vibracij a ne?? |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ajka
|
Objavljeno: Čet Jul 21, 2011 00:31 Naslov sporočila: |
|
|
LP
Je večina Technicsov je občutljiva na vibracije ... Brez velikih posegov gramofon na težko podlago, vsaj iste teže, če ne več kot gramofon in clamp obvezno . Pod nogice pa še kakšne kovinske kroglice . Če poslušaš s pokrovom pa dodatno pomaga spuščen pokrov in obvezno obtežba na njem . Brez šale kilo ali dve "soli" gor ... Za resnejše poslušanje pa raje brez pokrova ...
 _________________ ~ ** ~ |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
zvocnik
Pridružen/-a: Čet Okt 2008 22:12 Prispevkov: 790 Kraj: Piran
|
Objavljeno: Čet Jul 21, 2011 00:49 Naslov sporočila: |
|
|
| ajka je napisal/a: | LP
Je večina Technicsov je občutljiva na vibracije ... Brez velikih posegov gramofon na težko podlago, vsaj iste teže, če ne več kot gramofon in clamp obvezno . Pod nogice pa še kakšne kovinske kroglice . Če poslušaš s pokrovom pa dodatno pomaga spuščen pokrov in obvezno obtežba na njem . Brez šale kilo ali dve "soli" gor ... Za resnejše poslušanje pa raje brez pokrova ...
 |
In pogledas se malo sem: http://www.tonearm.co.uk/technics_sl1200_1210.htm
Lp _________________ Information is not knowledge
Knowledge is not wisdom
Wisdom is not truth
Truth is not beauty
Beauty is not love
Love is not music
Music is the best !
FZ |
|
| Nazaj na vrh |
Telefon: 041 737 410 |
|
 |
mestn pu

|
Objavljeno: Čet Jul 21, 2011 07:31 Naslov sporočila: |
|
|
| audiourbis je napisal/a: | verjetno bom probal Shure M97 xE glede na to da je moj sistem bolj svetle narave-ceprav sem ga malo pridusil z nakupom Dynavox flat zvocniskega kabla... prve dni je ta kabel bil neposlusljiv-kricec skoraj mi je blo zal da sem ga kupil.... sedaj po enem mescu se je dobro udelal in sem zelo zadovoljen...
in da se znebim odvecnih umesnih clenov sem ga kar direktno privil na prikljucke in sicer tako da sem ga previdno ulupil in naredil samo luknjo na sredini pola ki je sirok 2cm in nato dal skozi vijak in nato nanj matico od ojacevalca-zvocnikov mocno privil tako da je maksimalno izkoriscena povrsina spoja mad obema... na zvocnikih pa kar brez mostickov-direkt luknja zaporedno ena za drugo seveda na pravi razdalji...
Mesten pu - res je da klipschem manjka mal topline v srednjih ampak zato imajo pa tolk dinamike in prav to mi je meni vsec... mi se ne dopadejo toplo zveneci zvocniki... kajti za ta dnar ponujajo dosti edino razocarajo malo pri izdelavi... moje mnenje seveda
Ajka - pravis da je techniks podvrzen vibracijam... zakaj ga pa potem ze 30 let koristijo v diskotekah?? tam pa je full vibracij a ne?? | Ne, ne. Niti majmanj nisem mislil kritizirati zvočnih značilnosti Klipschev, PPja in Prima Lune, poznam oboje in dovolj lastnikov Prima Lun, da vem kako je pri njih z drivanjem signala.
Zato sem malo tehtal po spominu, kako grejo skupaj.
Imam v spominu PPja in Klipsche na katerih frekvencah malce bolj izstopajo in kje se ta izstopanja malce podvajajo. Glede dinamike Klipschev ni kaj pripomnit, je fantastična, sploh ker Prima Lune rabijo tak zvočnik, manj občutljivega bi težje poganjale.
Kombinacijo komponent si torej posrečeno zadel.
Edino PP bo ozko grlo, saj ne bo nikoli mogel pokazat kaj Shure glava dejansko zmore.
Tu bi bil gramofonski Pre na lampe mila majka.
Sam imam DAC na lampe in amp na lampe.
Kombinacija dveh lampaških komponent na liniji signala je razred zase-za moja in mnoga druga ušesa, s tem, da je tak lampaški pre za gramofonsko glavo, več kot sposoben prikazat kaj vse zmore glava, PP pa nasprotno.
S tvikerskega stališča si super pogruntal, da si povezovalni kabel vezal direkt, tudi jaz zelo čislam čim manj nepotrebnega kložja na liniji signala.
Večina činč plugov in vtičev je ena revščina, dobesedno, prav nagravžni filtri so, tako se namreč "obnašajo", z parimi redkimi izjemami, ki pa niso poceni. _________________ Great people talk about ideas, average people talk about things, small people talk about other people. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
mestn pu

|
Objavljeno: Čet Jul 21, 2011 08:11 Naslov sporočila: |
|
|
| ajka je napisal/a: | LP
 | Lep čas se že špilčkam z "ubijanjem" ohišij in boxov a la Lucio Cadedu. S tem, da imam na razpolago še nekaj boljšega od tistega kar uporablja Lucio.
Zadnjič sem tako "ubit", prej zelo plehnato zveneč kos komponente, pokazal Maretu in je bil prijetno presenečen.
Zvena je ostalo pribižno enako kot pri kosu betona.
Nekatere stranice komponent bi skoraj lahko uporabili kot činele, tako noro odzvanjajo, dokler niso "ubite" in ko so, dobesedno ostrmiš kaj nato pride iz zvočnikov.
Kot, da bi šlo za čisto drugo komponento.
Na temle Technicsu, po tvojem opisu, bi se dalo za samo par EU ohišje po Cadedujevsko naredit praktično neobčutljivo na resonance, kovinske kroglice pa bi to še dodatno poštimale in zvok gramofona bi se potem še pošteno "odprl".. _________________ Great people talk about ideas, average people talk about things, small people talk about other people. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ajka
|
Objavljeno: Čet Jul 21, 2011 13:08 Naslov sporočila: |
|
|
LP
Dražja "nadgradnja" so "gramofonski elementi" iz HD grafita : Mat, clamp, nožice, pomembni vijaki_podloške, baza ročke, shell ali podloška za glavo, zamenjava kabla.
Ampak potem to ni isti gramofon spremembe so drastične in zato terja nadgradnjo ostalega sistema, phono itd.
 _________________ ~ ** ~ |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
audiourbis
|
Objavljeno: Pet Jul 22, 2011 13:24 Naslov sporočila: |
|
|
| nova pridobitev REGA PLANAR 3 z linn k5 glavo |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52 Prispevkov: 6263 Kraj: Izola
|
Objavljeno: Pet Jul 22, 2011 17:38 Naslov sporočila: Re: mm ali mc |
|
|
| audiourbis je napisal/a: | | katera glava je boljsa in zakaj so naredili-delajo dva tipa glav?? to me pa zanima zato ker moram eno nabavit in sem nov v tem... in kje kupit nove pri nas v slo recimo... |
Pravzaprav je bila MC glava narejena najprej. Patent je od nekega Joseph Grado. Ta možakar je kasneje postal velik kritik lastnega patenta. Seveda, ker je medtem patentiral nekaj drugega. In ustanovil lastno firmo (mi ne pride ime te firme..). V času med obemi patenti pa je delal za neko urarsko firmo Bulova in zanjo patentiral električni mehanizem.
MC - drage, nezamenljiva igla, rabijo MC step-up - tega ja ne moreš ponuditi masovni uporabi. Tako pride MM. Ta princip kraljuje do prihoda CD formata. Samo trmasti japonci in haj-endari so vztrajali na em-cetkah.
Tako je še danes.
Katera glava je boljša ? Tista ki najbolj paše na tvoj gramofon. Če ima slednji gizdalinski jermenček z miniaturnim motorčkom in ročko, ki jo že mali prepih zabriše - naredi velik ovinek okoli MC-ja. Pa če nimaš vsaj 500 evrića za step-up - tudi.
Kontento, audiofurbis ? _________________ Carpe Diem
Nazadnje urejal/a ambasador Sob Jul 23, 2011 13:40; skupaj popravljeno 1 krat |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
audiourbis
|
Objavljeno: Pet Jul 22, 2011 18:29 Naslov sporočila: |
|
|
zelo "contento" z odgovori... hvala vsem...  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ajka
|
Objavljeno: Pet Jul 22, 2011 23:06 Naslov sporočila: Re: mm ali mc |
|
|
| ambasador je napisal/a: | | audiourbis je napisal/a: | | katera glava je boljsa in zakaj so naredili-delajo dva tipa glav?? to me pa zanima zato ker moram eno nabavit in sem nov v tem... in kje kupit nove pri nas v slo recimo... |
Pravzaprav je bila MC glava narejena najprej. Patent pri Ortofonu je od nekega Joseph Grado. Ta možakar je kasneje postal velik kritik lastnega patenta. Seveda, ker je medtem patentiral nekaj drugega. In ustanovil lastno firmo (mi ne pride ime te firme..). V času med obemi patenti pa je delal za neko urarsko firmo Bulova in zanjo patentiral električni mehanizem.
MC - drage, nezamenljiva igla, rabijo MC step-up - tega ja ne moreš ponuditi masovni uporabi. Tako pride MM. Ta princip kraljuje do prihoda CD formata. Samo trmasti japonci in haj-endari so vztrajali na em-cetkah.
Tako je še danes.
Katera glava je boljša ? Tista ki najbolj paše na tvoj gramofon. Če ima slednji gizdalinski jermenček z miniaturnim motorčkom in ročko, ki jo že mali prepih zabriše - naredi velik ovinek okoli MC-ja. Pa če nimaš vsaj 500 evrića za step-up - tudi.
Kontento, audiofurbis ? |
LP
Pravzaprav mi ni bilo nikoli jasno zakaj so "opustili" razvoj MMa in njegove izpeljanke. Če se že pojavi kakšno novo ime ali model kakšne že uveljavljene manufakture je vse več ali manj "masturbacija" na isto temo. Še slabše kopirajo ali kupujejo staro NOS zalogo in jih z malo "redizajna" drago prodajajo ...
Le na kaj spominja ta oblika, morda na nekaj kar so izdelovali pred cca 30 leti ?! _________________ ~ ** ~ |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|