| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
mišolin
Pridružen/-a: Sob Dec 2008 19:04 Prispevkov: 441 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Čet Apr 28, 2011 09:47 Naslov sporočila: Vintage grado glava - a katera? |
|
|
Pozdrav viniloljubci,
pred kratkim mi je v roke priromala tale glava:
Stara je +/- 30 let. Zanima me, če je kdo lahko prepozna? Ker ne vem kateri
model je ne morem ugotoviti, če še obstajajo nadomestne igle za njo. Žal je igla, ki je vgrajena nekoliko zamaknjena in mi jo je škoda uporabljati (beri uničevati plošče z njo). Nimam pojma v kakšnem kakovostnem razredu je, ampak celo tako onesposobljena igra zelo dobro. Detajlov potegne ven ogromno, je pa škoda, ker se sliši da na začetku in koncu plošče ne sledi prav dobro.
Zanima me, če se jo splača reševati oz. če je to sploh možno? |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
fjaka
Pridružen/-a: Sre Maj 2008 17:04 Prispevkov: 1774 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Apr 28, 2011 12:28 Naslov sporočila: |
|
|
kolikor vem , Grado ni menjaval standarde...vsaka igla iz Prestige linije bi morala pasat...problem je to da je igla ponavadi 80 % cene kompletne glave... z priloženimi vilčkami je zelo enostavno potegniti iglo ven...drugače pa poglej na Vinylengine ali Ebay če se katera vizuelno ujema...če bo vse OK , nabavi Prestige Gold...5 % jagodnega izbora med iglami gre na Gold _________________ šoo mazgoon |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
nomad
Pridružen/-a: Pet Maj 2009 14:01 Prispevkov: 911 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Apr 28, 2011 13:07 Naslov sporočila: |
|
|
Mislim, da se bolj splača kupiti kar novo Prestige Gold.
Ki je mimogrede super glava, verjetno najboljši nakup za ta denar.
Tudi sam jo imam v svoji zbirki gramofonskih glav in sem zelo zadovoljen. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
nomad
|
Objavljeno: Čet Apr 28, 2011 14:44 Naslov sporočila: |
|
|
| mišolin je napisal/a: | | Žal je igla, ki je vgrajena nekoliko zamaknjena in mi jo je škoda uporabljati (beri uničevati plošče z njo). |
Ni nujno, da je kaj narobe. Preizkusi s kakšno ploščo, ki ti je ni škoda.
V sedemdesetih in v začetku osemdesetih je imelo veliko glav zamaknjene nosilce igle – tako so kompenzirali antiskating. Tudi moja Grace F9E, ki sem jo takrat uporabljal je imela zamaknjen nosilec, ki pa se je postavil na sredo ko je začela igla slediti brazdi. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
samob

Pridružen/-a: Čet Jun 2008 18:06 Prispevkov: 148 Kraj: Krško
|
Objavljeno: Čet Apr 28, 2011 18:28 Naslov sporočila: |
|
|
@mišolin
Imam na prodaj Grado silver, če te zanima. Je zelo malo rabljena.
lp Samo |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
mišolin
|
Objavljeno: Čet Apr 28, 2011 22:09 Naslov sporočila: |
|
|
| nomad je napisal/a: | | mišolin je napisal/a: | | Žal je igla, ki je vgrajena nekoliko zamaknjena in mi jo je škoda uporabljati (beri uničevati plošče z njo). |
Ni nujno, da je kaj narobe. Preizkusi s kakšno ploščo, ki ti je ni škoda.
V sedemdesetih in v začetku osemdesetih je imelo veliko glav zamaknjene nosilce igle – tako so kompenzirali antiskating. Tudi moja Grace F9E, ki sem jo takrat uporabljal je imela zamaknjen nosilec, ki pa se je postavil na sredo ko je začela igla slediti brazdi. |
Hm, saj to me najbolj bega pri vsem. Čeprav je nosilec vidno nagnjen, ne morem reči, da slabo igra. Bom še malo preposlušal - moram tudi ročko ustrezno nastavit, za kar si bom moral vzeti čas, ker je slišna razlika med začetkom in koncem plošče in tem, kako igra na sredini. Jaz sem to pripisoval nagnjenemu nosilcu, ampak mogoče bi moral antiskating porihtat na ročki.
Kar me dodatno zmede je to, da so kolikor razumem grado glave neke svoje vrste MM oz. MI, ampak meni ta zadeva dosti boljše igra na MC vhodu??? Hm... |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
vintagesonic
Pridružen/-a: Sre Mar 2010 17:24 Prispevkov: 1437 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Apr 29, 2011 15:32 Naslov sporočila: |
|
|
| nomad je napisal/a: | | V sedemdesetih in v začetku osemdesetih je imelo veliko glav zamaknjene nosilce igle – tako so kompenzirali antiskating. |
Z omenjeno hipotezo se bi lahko strinjal glede na moje osebne izkušnje z EMT glavo, vendar je bila tovrstna produkcija/proizvodnja gramofonskih glav prej izjema kot pravilo. Sodeč po fotografiji glave Grado imam občutek, da je zamaknjenost iz osi malce pretirana. Lahko da se motim.
LP
Vintagesonic
Nazadnje urejal/a vintagesonic Ned Maj 01, 2011 22:40; skupaj popravljeno 1 krat |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52 Prispevkov: 6258 Kraj: Izola
|
Objavljeno: Sob Apr 30, 2011 10:47 Naslov sporočila: |
|
|
Kupi si novo glavo ! Saj niso tako drage..pa plošče ti očuva.
Za preverit Grado sound - v več zaporednih poskusih - nastavi antiskating tako, da bo igla med igranjem točno na sredini glave, če gledaš od spredaj. Ne se ozirat na jakost antiskatinga, ker je veliko večja škoda, če je igla postrani.
Do takih zamaknitev prihaja sčasoma zaradi nepravilno projektiranega antiskatinga predvsem na unipivot ročicah (Mayware je že takšen). _________________ Carpe Diem |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
audiofrik
Pridružen/-a: Pet Dec 2008 17:19 Prispevkov: 1503 Kraj: LJUBLJANA
|
Objavljeno: Sob Apr 30, 2011 20:48 Naslov sporočila: |
|
|
| lahko tudi prineseš glavo v Lj v trgovino Vklop in ti jo izmerijo na Clearaudio Azymuth optimizer, kjer se točno vidi koliko odstopa ,seveda če je sploh toliko vredna, kar pa iz slike dvomim, vidim da gre za model poceni serije, na netu imaš priporočljive nove tipe igel katere ustrezajo starim, čeprav kot je bilo že rečeno boljšo daš boljše bo igrala ker Grado selekcionira predvsem igle glave same oz body pa je parim serijam enak še prej pa pregled stanja igle pod mikroskopom- vsaj 200x povečava, da vidiš obrabo... |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
fjaka
Pridružen/-a: Sre Maj 2008 17:04 Prispevkov: 1774 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sob Apr 30, 2011 21:48 Naslov sporočila: |
|
|
z zamaknjenim kantileverjem ni nič narobe če je na ročki ki je sama pripeljala do tega...zamaknjenosti...mogoče pride do problema če hočeš isto glavo na novo nastavit...na drugo ročico...če je kantilever zamaknjen ne pomeni da je diamant zamaknjen ?!?...teorija da so v 70ih in 80th prodajali glave z zamaknjenim kant. je po mojem bla,bla,bla...pač si naleteo na banano...in ker smo bili malo manje izobraženi si mislil da je to OK....namesto da si zahteval zamenjavo...imam dynacectora 30 +- ki ga je zamaknil moj Thorens... in še nekaj drugih,mlajših ali starejših ki so ravne kot puška...so what..
nabavi Grado Black stylus in si 5 let na miru ...
trenutno poslušam Telefunken TM500....leto???....prevoženih KM ???....edino mikroskop .... _________________ šoo mazgoon |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
mišolin
|
Objavljeno: Ned Maj 01, 2011 13:48 Naslov sporočila: |
|
|
okej, okej bom nabavil novo. Dvoumim se med grado gold in denon 110/160. Gotovo kdo med vami pozna obe. Bi jih lahko primerjal? Morda vržem še stanton 681 eee v razmislek? Te tri so najbrž nekje tam-tam po ceni/kvaliteti? |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
nomad
|
Objavljeno: Ned Maj 01, 2011 17:31 Naslov sporočila: |
|
|
| mišolin je napisal/a: | okej, okej bom nabavil novo. Dvoumim se med grado gold in denon 110/160. Gotovo kdo med vami pozna obe. Bi jih lahko primerjal? Morda vržem še stanton 681 eee v razmislek? Te tri so najbrž nekje tam-tam po ceni/kvaliteti? |
Vse tri glave sem imel, Grado imam še vedno, Stanton pa sem zamenjal za boljši model. Moj osebni vrstni red je Stanton, Grado, Denon. Stanton mi je všeč zaradi izrazitega in močnega zvoka, Denonka zveni malce bolj brez telesa, eterično, Grado pa je nekje vmes. Vzemi to bolj z rezervo, to so moji vtisi. Ocenjeval in primerjal med sabo jih pa nisem, zato ne morem dati bolj defenitivnega mnenja.
Ampak to ti ne bo kaj prida pomagalo, ker je odvisno tudi od kompatibilnosti z ročko, tvojega sistema itd. Nobena od teh glav ni slaba in verjetno so vse tri boljše od večine v svojem cenovnem razredu. Treba jih je slišati in se odločiti katera ti bolj ustreza. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
audiofrik
Pridružen/-a: Pet Dec 2008 17:19 Prispevkov: 1503 Kraj: LJUBLJANA
|
Objavljeno: Ned Maj 01, 2011 20:00 Naslov sporočila: |
|
|
| med omenjenimi sigurno najprej Stanton, potem Grado in če že ne gre drugače Denon |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
mišolin
|
Objavljeno: Ned Maj 01, 2011 21:02 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala nomad, hvala audiofrik.
Če kaj pomaga gramofon je sony ps x70, ročka je pua 7 od sonya.
DD klasika iz konca 70tih. Če prav razumem naj bi navedene glave šle kar dobro s to kombinacijo (srednje težka ročka + glava z dokaj nizko komplianso). Sem pa precej newbie na področju gramofonov, malo tipam okoli na tem področju in zna bit, da sem ga tudi kaj kiksnil. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
nomad
|
Objavljeno: Pon Maj 02, 2011 10:38 Naslov sporočila: |
|
|
| Mišolin, ta gramofon je prava klasika. Na žalost pa ima zelo težko ročko (efektivna masa je 20 g) in s temi glavami ni ravno kompatibilna. Je bolj za MC glave z nizko komplianso. Resonanca s Stantonko bo nekje na 6,2 Hz, z Grado pa na 7 Hz. Vsekakor priporočam da zamenjaš školjko ročke za kako lažjo (originalna ima kar 20 g), ker bo potem resonanca malce višje. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
 |
Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu
-> HI-FI |
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 Naslednja
|
| Stran 1 od 10 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|