| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
samokritik
Pridružen/-a: Ned Jun 2011 18:36 Prispevkov: 1 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Jun 20, 2011 01:29 Naslov sporočila: ojacevalec (phono) + zvocnika za par sto evrov |
|
|
Prosim za nasvet glede nakupa ojačevalca in zvočnikov. Na tem področju sem popoln greenhorn, zato bom začel z manjšim (=cenejšim) sistemom in v prihodnosti nadgrajeval po potrebi (oz. zmožnostih in željah).
Par informacij: osnovni namen sistema bo foteljsko poslušanje glasbe, video se bo koristil redkeje (kakšni koncerti in glasbeni dokumentarci via DVD). Veliko več kot največja možna glasnost mi pomeni sama kvaliteta zvoka (poslušalo se bo domala vse zvrsti, še največ pa klasičnega hard rocka, bluesa in klasike). Audio vir bo nekako 50-50: gramofon na eni strani (stari JVC L-AX11, ki mu nameravam zamenjati jermen in iglo) in CD-ji na drugi strani (zaenkrat imam Sony CDP-XE510, kasneje bom verjetno nadomestil z DVD enoto oz. s kakšno hibridno zadevo, s katero se bom lahko poslužil tudi zbirke FLAC-ov iz zunanjega diska - verjetno obstaja kaj takega?).
Torej, v prvem planu sta ojačevalec in zvočniki za (skupaj) cca 200-300 €; lahko tudi do 500 €, v kolikor to pomeni izrazit skok v kvaliteti..
1. Ojačevalec:
Se mi glede na cilj sistema splača vzeti nekaj rabljenega poceni (in vloziti več v zvočnike)?
- recimo Technics SU-V45A (link): 75€
- ali kaj bolj v rangu Kenwooda KRF-V5010 (link): 130€
- oz. LUXMAN L3 Solid State (link): 190€
- ali rajsi kaj novega (na mimovrste se zacnejo pri ok. 200eur)
... na kaj moram paziti pri nakupu ojačevalca (tudi v odnosu do izbranih zvočnikov)?
Če prav razumem rabim še phono predojačevalec, v kolikor slednji ni vgrajen v ojačevalcu. Bo kaj takega ($30-$80) zadostovalo? Ali moram gledati v rangu česa takega (ok. 150 funtov)?
2. Zvočniki:
Rabljeno ali novo? Kakšni surroundi mi ne dišijo.. bolj sem naklonjen stereo varianti: dva zvočnika (koliko doprinese ločen woofer?). Na katere karakteristike moram biti (najbolj) pozoren? Par oglasov, ki mi je padlo v oči:
- Jamo 128 rabljeni za 200€ (link) ali skupaj z ojačevalcem Yamaho RX-V493RDS za 300€ (link)
- rabljeni JBL XR-2 (link): 150€
- rabljeni Mission m73 (link): 110€
- rabljeni Pioneer CS - 3070 120W (link): 60€
- Lenco LS6 (link): 65€
- plus ogromno rabljenih zadev do 200€ (na kaj je treba paziti pri kupovanju rabljenih zvočnikov?)
- ali kaj novega? Mislim, da se System Fidelity zacnejo pri cca €100..
Navedeni oglasi nikakor niso končni seznam možnega nakupa.., se mi nikamor ne mudi, zato imam v planu še veliko guglanja in obisk kakšne hi-fi trgovine. Hvaležen bom za kakršnekoli informacije ali nasvete. Pa upam, da v svojem prvem prispevku na tem forumu nisem prevečkrat vdaril mimo  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
HIFRIK

Pridružen/-a: Tor Feb 2009 20:40 Prispevkov: 418 Kraj: M.Sobota
|
Objavljeno: Tor Jun 21, 2011 22:06 Naslov sporočila: |
|
|
Vidim da je tale tema ostala brez odgovora, pa da se nam nov član "ne
ohladi" bom podal odgovor.
1.Ojačevalec
Torej kar se tiče ojačevalca, ti priporočam da gledaš za kakšnim rabljenim NAD-om, ROTEL-om, Marantzem ipd. Omenjeni ojačevalci imajo ta prave wate in nekateri vsebujejo že vgrajeno phono stopnjo. Drugače pa phono stopnjo izdeluje tudi NAD.
Pred časom sem si lastil model C-352 in lahko povem da je to "best-buy" ojačevalnik. Rabljenega dobiš za okrog 200.- eurov.
Tukaj imaš starejši model: http://www.bolha.com/akustika-ojacevalci/nad-c-320-beestereo-ojacevalec-modificiran-serisko-oglas1274569307
Tudi Luxman, ki si ga našel je zanimiv, seveda je treba ojačevalec prej slišat.
Tele Kenwoode ipd. rajši kar pozabi, ker to ni to. Sicer funkcij ogromno ampak zvokovno pa podpovprečno.
Precej hvaljene komponente so tudi System Fidelity, dobiš jih v Kranju pri Coradotu: http://www.corrado.si/system-fidelity.HTM
2. Zvočniki
Tukaj boš moral podati malo več podatkov predvsem glede prostora, kje se bodo zvočniki nahajali. Takrat ti lahko podam kakšen predlog.
Drugače pa glede karakteristik zvočnikov se nimaš kaj sekirat. Bolj pomembno je, da ima ojačevalec dobre-zdrave watte, da ne skuriš zvočnikov pri navalu energije.
Priporočam ti obisk pri naših trgovcih. Nekaj jih najdeš tudi na reklamnih straneh AK foruma.
Lp _________________ Greetings from The Humungus! The Lord Humungus! The Warrior of the Wasteland! The Ayatollah of Rock and Rolla! |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|