| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
jakaspaka
Pridružen/-a: Ned Mar 2011 23:25 Prispevkov: 18 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Mar 07, 2011 00:12 Naslov sporočila: kupujem stereo sistem |
|
|
Živjo, moj prvi post tule.
Pa najprej nekaj besed o sebi. Rad imam uravnovešen zvok, reprodukcijsko opremo pa si želim čimbolj transparentno. Nikoli nisem imel zaresnega sistema, vendar sem pri 30 letih že slišal različne naprave proizvajati različne zvoke. Po naravi sem skeptik, kvaliteti napajalnega kabla ne pripisujem nobene pomembnosti. Sem tehnofil in četudi imam trenutno v mislih strošek okoli 500eur, to ne pomeni da se nikakor ne bom pustil prepričati tudi v bistveno večjo investicijo.
Vsaj polovico časa se sistem uporablja za AV. Nekaj je TV programa, več pa filmov in serij. Ne gledamo spektaklov, vecinoma art filme. Surround me niti malo ne zanima.
Glasba, ki jo poslušam je tako raznolika, da lahko dejansko rečem da poslušam vse. Klasični jazz, lo-fi blackmetal, sodobna klasika, dubstep, solo akustična kitara, minimal tehno, elektro-akustična eksperimentala...
V tem trenutku kupujem zgolj zvočnike, enkrat kasneje pride še ojačevalec oz receiver, v začetku sem nameraval uporabiti kar starega malega Marantz SR1020.
Gre za dnevno sobo mer 350x380, zadaj (daljša stranica) odprto na eno stran, na steni kjer bodo zvočniki pa je stranskih sten še cca 50cm (na eni strani je potem odprto, na drugi pa okno). Od stranskih sten zvočnike lahko odmaknem pol metra, od zadnje pa mogoče 30 cm.
Specifična okoliščina je še to, da si želim sestaviti sistem, ki bo dobro igral potihem. Živim namreč v bloku z izredno tankimi stenami, dodatna izolacija ni opcija.
Samostoječi zvočniki ne pridejo v poštev. V mislih imam srednje velike bookshelfe, na stojalih. Načeloma bi bil tudi za kakšne (pasivne) monitorje, če bi izgledali v redu. Kakšen tip zvočnika v resnici potrebujem?
Hvala za pomoč! |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
mišolin
Pridružen/-a: Sob Dec 2008 19:04 Prispevkov: 441 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Pon Mar 07, 2011 01:22 Naslov sporočila: |
|
|
| Nimam ti kaj pametnega svetovati, ampak tole se mi zdi vredno premisleka: samostoječi zvočniki ne zasedejo nič več površine kot bookshelfi na stojalih - razen v vizualnem smislu. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
blazheny
Pridružen/-a: Pon Mar 2011 0:50 Prispevkov: 212 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Pon Mar 07, 2011 08:07 Naslov sporočila: |
|
|
Dva para dobrih slušalk z Y-kablom
No, resno. Špasno je, da imava podobne želje in eklektičen okus. In izkušnje s hifijem in starost tudi, recimo
S svojimi Monitor Audio BX-2 sem bil dokaj zadovoljen, dokler nisem začel eksperimentirati s polnjenjem stojal (ta problem še rešujem v drugi temi). Nevtralen zvok, poceni. Delajo okej s starim Rotelovim feršterkerjem. Prej sem imel poceni Tannoye in sem bil manj zadovoljen. Stojala: to je prava znanost. Če je buđet sistem, potlej nimaš kaj kresnit mimo če kupiš kaj poceni. Mam (še neutemeljen) filing, da bolj ko ga lomiš s to postavko pri buđet klasi, več imaš šanse, da usekaš mimo. Da se sosedu ne tresejo šipe od basa poskrbiš s konicami na stojalih, preostalih zvočnih valov ne moreš eliminirati brez gradbenih posegov. Preverjeno pri tašči
Koliko ti bo ustrezalo poslušanje pri nižjih jakostih je pa pomojem odvisno predvsem od tega kako dober je tvoj sluh in manj oziroma skoraj nič od sistema. Obstaja neka glasnost, kjer ti zvok paše in slišiš detajle. Če daš bolj potiho detajli izginejo. Simpl. Razen mogoče pri studijskih monitorjih, pa še tam smo imeli dokaj naglas. Ali pa sem bil samo 10 let mlajši in z boljšim sluhom  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
jakaspaka
|
Objavljeno: Pon Mar 07, 2011 11:06 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za nasvete, mišolin, s samostoječimi je problem v resnici pri moji boljši polovici, tako velikih "omar" pač noče v dnevni sobi, delno se strinjam, menim pa tudi, da takšnega volumna niti ne potrebujem.
blazheny, MA BX2 sem že gledal, ocene so dobre, port spredaj je verjetno za mojo situacijo (stene precej blizu) itak nujen, pa še všeč mi je barva svetlega hrasta. Soba je v svetlih barvah, bela stena, omare pa kombinacija gloss bele in javorja (no, pa še nekaj malega bukev).
Kar se tiče stojal me je pa kar strah kako se bom zadeve lotil. Ima kdo kakšen predlog kaj in kje se gleda?
Aha, še tole, bi bilo mogoče tudi smiselno gledati kakšne zaprte zvočnike? Najbrž se v takem primeru sicer potrebuje močnejši ojačevalec, vendar glede na razmeroma nizke jakosti poslušanja to najbrž ne bi bil tak problem...
Kakšen je pa NAD C 316BEE? Cena je simpatična, ima kdo dobre izkušnje? |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
blazheny
|
Objavljeno: Pon Mar 07, 2011 11:06 Naslov sporočila: |
|
|
Malo sem še premišljeval o temle, in imam konkreten nasvet.
Če bi iz nule kupoval hi-fi zase, in ker imam podobne želje kot ti, bi kupil natančno naslednje:
- zvočnike MA BX-1 (200 EUR), ker so prijetno majhni in nevpadljivi
- feršterker Yamaha AS300 (280 EUR), ker mi je res lep in ker nikoli ne veš, če ne boš čez par let nanj priključeval kaj bolj resnega
- cheap stojala (na netu gledam, da neki dobro ocenjeni SoundStyle iz Anglije pridejo cirka 100 EUR s poštnino)
- en zelo zmeren znesek za kable, maksimum 50 EUR
Za indie produkcijo in malo muzke v dvoje pri nizkih jakostih bi bilo kul.
Ampak preostanek buđeta bi pa zabil za hudo resne slušalke in po potrebi ločen ojačevalec zanje. Morda tudi še eksterni DAC, odvisno od vira, ki bi ga priklapljal na sistem. Za takrat, ko sem sam s svojo muziko
Seveda pa tegale nisem slišal v živo in bo morda imel kdo na podlagi svojih izkušenj kakšen boljši nasvet. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
pasuljaris

Pridružen/-a: Pet Apr 2009 22:13 Prispevkov: 1526 Kraj: maribor
|
Objavljeno: Pon Mar 07, 2011 11:10 Naslov sporočila: |
|
|
| Citiram: | | Kakšen je pa NAD C 316BEE? Cena je simpatična, ima kdo dobre izkušnje? |
Za ta denar boš med novimi ojačevalci težko dobil kaj boljšega. _________________ Usoda se igra s človekom, človek pa igra na trobento. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
jakaspaka
|
Objavljeno: Pon Mar 07, 2011 11:17 Naslov sporočila: |
|
|
Da se razumemo, zaenkrat kupujem samo zvočnike za do okoli 500eur par. Ali drži, da ob taki razdalji do zadnje stene, boksi s portom zadaj ne pridejo v poštev? Če bi bilo 30cm dovolj, mi je strašansko lep tudi MA RX1, v beli barvi.
Za ojačevalec v resnici ne vidim razloga, da bi kupoval kaj "z rezervo", sistem bo najbrž ostal tak kot bo, razen seveda, če se bo izkazalo, da kaj ne paše skupaj. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
blazheny
|
Objavljeno: Pon Mar 07, 2011 11:28 Naslov sporočila: |
|
|
| jakaspaka je napisal/a: | | Ali drži, da ob taki razdalji do zadnje stene, boksi s portom zadaj ne pridejo v poštev? |
Po mojih izkušnjah drži in ne drži. Ima vpliv na zvok, kar lahko uspešno popravljaš z dušenjem basrefleks porta, če te moti. Včasih je efekt celo pozitiven, odvisno od konfiguracije prostora. Pri mojih BX2 je bil čep iz penaste gume celo priložen. V mladosti sem dosti eksperimentiral s starimi Tannoyi, ki so imeli BR zadaj. 30 - 40 cm od stene jih ni kaj preveč motilo, imel sem pa čudno konfiguracijo sobe in postavitve.
Seveda pa debatiramo o buđet sistemih. Verjamem, da se situacija v primeru, da za zvočnike pljuneš par tisočakov hudo spremeni. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
delfinus

Pridružen/-a: Tor Apr 2008 8:55 Prispevkov: 1636 Kraj: Laško
|
Objavljeno: Pon Mar 07, 2011 11:37 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem imel pred nakupom novih zvocnikov nekaj casa Jamo Adrias (to je moj secondary sistem) ene 30 cm od stene. Slednji zvocniki imajo bass refleks tudi zadaj in je bilo prav fajn. Problem bi mogoce bil, ce bi bil zvocnik cist v kotu, tako da imas steno zadaj in se eno stransko steno ob njem.
lp, d. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
siroliver

Pridružen/-a: Sob Nov 2009 12:34 Prispevkov: 1004 Kraj: Izola
|
Objavljeno: Pon Mar 07, 2011 12:01 Naslov sporočila: |
|
|
"v resnici pri moji boljši polovici, tako velikih "omar""
Obstajajo floorstanderji ki so dalec od tega da bi bili podobni omaram in
tudi dosti ozji kot marsikateri bookshelf
samo kot primer
System audio saxo 30, sirina 13 cm
[img] [/img] |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
senior
Pridružen/-a: Pet Sep 2008 14:24 Prispevkov: 119 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Mar 07, 2011 13:21 Naslov sporočila: Re: kupujem stereo sistem |
|
|
Morda Dali Koncept 2 ? Sicer pa je izbira zvočnikov ogromna, tako novih (npr. http://www.rtv-servis.net/, http://playroom.si/Zvocniki, http://www.agrilia-frs.si/, http://www.mimovrste.com/ ...) kot rabljenih (Audio-kontakt Mali oglasi, Bolha ...), stojala http://www.ten-cerne.si/?page=category&category_id=43
------------------------------------------------------------------------
| jakaspaka je napisal/a: | Živjo, moj prvi post tule.
V tem trenutku kupujem zgolj zvočnike, enkrat kasneje pride še ojačevalec oz receiver, v začetku sem nameraval uporabiti kar starega malega Marantz SR1020....
Samostoječi zvočniki ne pridejo v poštev. V mislih imam srednje velike bookshelfe, na stojalih. Načeloma bi bil tudi za kakšne (pasivne) monitorje, če bi izgledali v redu. Kakšen tip zvočnika v resnici potrebujem?
Hvala za pomoč! |
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
jakaspaka
|
Objavljeno: Pon Mar 07, 2011 14:13 Naslov sporočila: |
|
|
| Kaj pa Q Acoustics 2010? 2020? |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
senior
Pridružen/-a: Pet Sep 2008 14:24 Prispevkov: 119 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Mar 07, 2011 14:43 Naslov sporočila: |
|
|
Q Acoustic ne poznam, Dali Concept sem poslušal in lepo igrajo tudi pri manjši glasnosti. Imajo bas-refleks odprtino spredaj in nižjo spodnjo frekvenčno mejo (v primerjavi s Q Acoustic 2010 in 2020). Prečekiraj ocene na spletu, nekaj se da iz njih izluščiti.
| jakaspaka je napisal/a: | | Kaj pa Q Acoustics 2010? 2020? |
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
glinik
Pridružen/-a: Pon Avg 2010 16:09 Prispevkov: 172 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Pon Mar 07, 2011 14:50 Naslov sporočila: |
|
|
Za tvojo sobo bodo monitorji PUNA kapa !
Jaz sem s svojimi PMCji DB1+ (ki second hand stanejo toliko, kolikor imaš $) zadovoljen, ki jih teram na Primare A30.1.
Lp |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Slinch

Pridružen/-a: Ned Jul 2009 16:17 Prispevkov: 467 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Pon Mar 07, 2011 15:29 Naslov sporočila: |
|
|
| Dali Concept mi osebno niti približno ne sedejo, stanejo pa tudi preveč za to kar ponujajo. Lahko pa vprašaš, če še imajo v BB kak par stare serije Dalijevih Ikon 1, bi ti morda že odgovarjali (400 eur par). Seveda pa se na rabljenem trgu najde za enak denar marsikaj veliko spodobnejšega, samo redno spremljaj bolho in pa oglase na tej strani. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|