| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
gwb
Pridružen/-a: Sob Mar 2009 9:15 Prispevkov: 508 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Feb 13, 2011 13:50 Naslov sporočila: Sennheiser nategatorstvo? |
|
|
Sledeči link razloži vse:
http://mikebeauchamp.com/misc/sennheiser-hd-555-to-hd-595-mod/
Smola za tiste, ki so kupili HD 595 in sreča za tiste, ki imajo HD 555...
Na hitro pogledano cene - HD 555 se dobi že za 82,90 EUR, medtem, ko so HD 595 od 155 EUR naprej... |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Slinch

Pridružen/-a: Ned Jul 2009 16:17 Prispevkov: 467 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Ned Feb 13, 2011 16:32 Naslov sporočila: |
|
|
Zelo podobno je z novima modeloma 558 in 598. Če se ne motim je pa podobna zgodba tudi pri Grado slušalkah, vem da ima ene par modelov (iz različnih cenovnih razredov) identične driverje, le ohišje je drugačno (sicer pa ne velja, da ohišje ne more vplivati na reprodukcijo).
Pri Sennheiser 555/595 pa je tudi nekaj razlike v materialih in obdelavi samega ohišja, kar tudi vpliva na ceno.
Potemtakem je nateg tudi pri kakšnem modelu zvočnikov, kjer zvočnik v veneer finišu stane 1000 EUR manj od enakega zvočnika v high gloss finišu. Pravtako se "nategne" tisti, ki kupi brand-name pohištvo v Rutarju. Ravno zadnjič sem videl kuhinjske stole po 1k Eur komad... Pa ne da se na njih boljše sedi? |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
delfinus

Pridružen/-a: Tor Apr 2008 8:55 Prispevkov: 1636 Kraj: Laško
|
Objavljeno: Ned Feb 13, 2011 17:44 Naslov sporočila: |
|
|
gwb, super hvala! Pravkar sem modificiral. Razlika je v basu in bolj cistih visokih, mogoce mal bolj odprt stage.
se video: Klik. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
gwb
|
Objavljeno: Ned Feb 13, 2011 18:06 Naslov sporočila: |
|
|
Slinch: nategatorstvo je to, da _namenoma_ hendikepirajo HD 555 s tem namenom, da lahko toliko dražje prodajajo 595.
Predstavljaj si situacijo: imaš na polici HD 555 in HD 595 s cenama kakršnima sta. Proizvajalec zapiše, da sta v bistvu enaka (OK, pa recimo da tudi zvočno!) s to razliko da je 595 bolje izdelan. Kakšno bi bilo razmerje kupljenih slušalk??
Koliko doprinese drugačna obdelava k ceni ne vem - razumem pa, da do neke mere vsekakor. Kar pa mi tudi ne bi bilo problem plačati. Enako velja za obdelave zvočnikov. Vendar naj _jasno_ zapišejo kaj plačuješ!
Primer brand-name in no-brand name npr. stolov v Rutarju. Ja, na obema sediš enako dobro, mogoče na cenejšem še bolje, mogoče tudi ne. 1. argument: odvisno sicer od "branda", ampak jaz pričakujem pri kvalitetnem stolu, da bo proizvajalec nudil podporo (če se kaj polomi, poškoduje, itd.) tudi 10 ali več let po tem, ko ga bo prodal. Poskusi to pri no-name kitajskemu stolu...
Kvaliteta izdelave in dizajn (sicer res stvar okusa) naj bi praviloma bila tudi na strani "brand-namea", kar pa mogoče vedno ne drži.
delfinus: me veseli, da je vsaj kdo profitiral iz tega  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Slinch

Pridružen/-a: Ned Jul 2009 16:17 Prispevkov: 467 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Ned Feb 13, 2011 20:39 Naslov sporočila: |
|
|
gwb:
Se popolnoma strinjam. Da namerno/umetno zavirajo izdelek je sramota. Edino fer bi bilo, da bi razlike (oz. pomanjkanje razlik) jasno navedli. Na žalost pa to redkokdo počne. Hotel sem samo dodati da je uporaba iste tehnologije v cenovno različnih izdelkih redna praksa, ne počne to samo Sennheiser. Vem da se pri slušalkah tudi Grado in AKG poslužujeta tega, pa verjetno še marsikatera druga firma. In pa da kvaliteta obdelave ravnotako vpliva na ceno. Čeprav pri tem konkretnem primeru je obupna. Redna cena HD 555 je bila pri nas 120 EUR, njihov naslednjik HD 558 so mislim da 160, HD 598 pa 200. Še vedno pa jim ni uspelo odpraviti problema pokanja ohišja, ki je pri vseh teh modelih stalnica Tukaj se človek res vpraša, kje se kaže razvoj (in pa seveda višja cena).
Sam sem HD 555 modificiral na tak način kakšno leto in pol nazaj, ampak ko sem jih pozneje dal punci, je rekla da so ji pred spremembo lepše igrale...  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
pasuljaris

Pridružen/-a: Pet Apr 2009 22:13 Prispevkov: 1526 Kraj: maribor
|
Objavljeno: Ned Feb 13, 2011 20:42 Naslov sporočila: |
|
|
Takšnega nategatorstva je še veliko.
Če bi npr. pri CD playerju ali integrircu, ki stane npr. 300 evrov malo podampirali ohišje in dali soliden vtikač, bi to povečalo stroške za kakšnh 10 evrov, zvok pa bi bil občutno boljši.
Ampak v tem primeru bi težko prodali naslednji model za 500 evrov... _________________ Usoda se igra s človekom, človek pa igra na trobento. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
gwb
|
Objavljeno: Ned Feb 13, 2011 21:18 Naslov sporočila: |
|
|
Ja, ravno to se mi zdi žalostno pri vsej tej stvari - pri tako imenovanem "napredku". Da se največji "napredek" vidi samo v eksponentnem porastu cen oz. načinov, kako proizvajalci "obirajo" potrošnike.
Vse to mi je jasno, da za vsakim izdelkom obstaja tudi računica tudi za porabljene ure razvoja, za tehnično podporo / servis, distribucijo itd., itd... in da cena končnega izdelka nikakor ne more biti enaka stroškom vgrajenega materiala + par 10 ali 100 EUR, da to nekdo vse skupaj sestavi.
Bolj človeku stopijo v nos primeru, kot je navedeni. In ki se dogajajo v večji meri kot se vsi zavedamo. Kapitalizem pač.
Nekako imam občutek, da so včasih delali (vsaj "velika imena" hi-fija) bolj "častno", če se smem tako izraziti. Dobili so določen budget in iz tega so poizkušali dejansko narediti največ, kar je možno. Naslednji model po rangu je bil dražji z razlogom - ker je bilo tudi več / dražji vgrajen material, več razvoja, itd.
In dejansko so bile tudi cene izdelkov veliko bolj prijazne povprečnemu ljubitelju hi-fija => dosegljiva je bila tudi kakšna, za tedanje čase, high-end zadeva. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
krokar
Pridružen/-a: Pon Maj 2008 21:45 Prispevkov: 1454 Kraj: Štajerska
|
Objavljeno: Pon Feb 14, 2011 14:32 Naslov sporočila: |
|
|
Posel je posel in tu nikakršno jokanje ne pomaga!Najbolj so cenjeni tisti eksperti za marketing, ki znajo kupcu prodat čimveč megle.
Zato pa je tako važno, da se človek pred nakupom odimfomira iz večih virov, pa ne s proizvajalčeve domače strani! |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
tomzzi

Pridružen/-a: Sre Feb 2009 22:32 Prispevkov: 205
|
Objavljeno: Pon Feb 14, 2011 19:56 Naslov sporočila: zlikujeta |
|
|
Sennheiser ni edini... Kaj pa Denon? V čem se razlikujeta D2000 in D5000?
V driverjih ziher ne. Pa poglejte razliko v ceni... Razlika je v materialu ohišja, kablu in pa morda rahlo v blazinicah... Driverji so identični.
Da pa drug (boljši) kabel in drugo ohišje pa še par manjših sprememb za toliko poviša ceno... Ja seveda. Tako, da se iz tega vidika D5000 definitivno ne splača kupit.
Beyerdynamic pri DT880 in DT990 mislim da uporablja tudi identične driverje. Mogoče še pri DT770. Samo vsaj ne zavaja kupcev, ker so modeli drugače povsem različni med sabo. Eden povsem zaprt tip, drug "pol odprt" in tretji odprt model. Še za isto ceno se prodajata DT880 in DT990 na njihovi strani.
Tako, da to ni nič kaj novega... |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|