| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
ma_coule
Pridružen/-a: Tor Apr 2010 23:27 Prispevkov: 370 Kraj: south of the border
|
Objavljeno: Ned Nov 07, 2010 00:35 Naslov sporočila: Moji (TBW) zvočniški konektorji - morda pride komu prav |
|
|
Vsakdo, ki se je kdaj lotil izdelave zvočnikov ali pa ojačevalnika, je naletel tudi na vprašanje izbire ustreznih konektorjev. Trg ponuja marsikaj, od posamičnih konektorjev do že zmontiranih (v plastični terminal), običajno z dvema kontaktnima možnostima (banana vtič, pritrdilna luknja). Večina naštetih konektorjev ima to slabost, da nima varovanja proti zavrtitvi, kar je lahko zelo neprijetno pri pritrjevanju zvočniških kablov s pritrdilnima maticama. Še posebaj pri zvočniškem ohišju se po določenem času rado zgodi, da se začno takšni konektorji vrteti.
Kot rečeno, obstojajo razne tehnične rešitve konektorjev vendar večinoma ne izpolnjujejo mojih ostalih tehničnih pričakovanj:
- varovanje proti zavrtitvi,
- prilagodljivost na različne debeline pritrdilnih sten,
- razumna cena.
Ker ob tem najbrž ne kaže izumljati vode, sem poskušal najti rešitev, ki bi izpolnjevala vsaj naštete kriterije. Imel sem srečo in sem naletel na zvočniški terminal s takšnimi konektorji, ki zadošča prvemu in tretjemu kriteriju, poleg tega pa ima še nekaj viška...
Najprej sem terminal razdrl...
Ko sem odstranil "viška" (XLR vtičnico in plastični nosilec) je ostalo tole...
Rešitev glede prilagodljivosti na različne debeline pritrdilnih sten sem našel v medeninasti kontaktni navojni puši, ki sem jo izdelal za ta namen. Ker imajo moji zvočniki debelino sten 25 in 30 mm, sem puši naredil nekoliko krajši (22,5 in 27,5 mm). Vijačni del originalnega konektorja sem skrajšal približno na polovico dolžine navojne puše. Dokupil sem še komplet medeninastih vijakov. Nazadnje sem dal vse nove dele še pozlatiti.
Sestavljeni komplet...
Uporabljeno...
In končno - viški - en sam, velik profit...
Stroški? Ca 7,00 EUR/par.
Morda pride komu prav...
Za zdravje & for fun! |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|