Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

"Nearfield" poslušanje
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
hi_musica

Pridružen/-a: Tor Apr 2008 7:17

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 27, 2010 14:13    Naslov sporočila: "Nearfield" poslušanje Odgovori s citatom

V modi je termin "nearfield listening" oz. poslušanje od blizu. Nekateri so v to prisiljeni zaradi manjših dimenzij sobe, za druge je to filozofija.

Kaj meni o tem ne-strokovna publika?

Si lahko ustvarimo pravo glasbeno doživetje z zvočniki, ki so od nas odmaknjeni dober meter?

Resolucije in detajlov ne manjka, pa je to res realna slika živega koncerta, pri katerem sedimo vsaj 5 metrov stran od odra?

Lahko preslepimo možgane?

V.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
nomad

Pridružen/-a: Pet Maj 2009 14:01
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 27, 2010 17:41    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Poleg različnega razmerja med direktnim zvokom in difuznim poljem in posledično različni perspektivi in različnim odnosom med posneto akustiko in tisto v kateri se zvok reproducira, je med near in farfield še ena pomembna razlika.

Problem nearfield poslušanja je predvsem v tem da izpostavi napake zvočnikov in sistema nasploh v neprimerno večji meri. Pri pasivnih zvočnikih lahko v nearfieldu slišiš popačenja kretnice in elektronike veliko bolj kot v mid ali farfieldu. Če hočete slišati, kaj dela vaša pasivna kretnica, puskusite poslušati zvočnike v nearfieldu ! Zato je zvočnik, specializiran za nearfield večinoma majhen, po možnosti dvostezen, aktiven in čimbolj brez napak oziroma korigiran. Omejitve malega zvočnika pa so v nearfieldu manj opazne kot pa v farfieldu. Pravzaprav v nearfieldu ne boste opazili razlike med velikostjo zvočne slike malih in velikih zvočnikov – zvočna slika malih monitorjev je v nearfieldu zaradi natančnosti še malce večja kot pri tavelikih. Razlika se začne šele ko poslušamo od daleč. Večina večjih in pasivnih zvočnikov pa bo v nearfieldu zvenela grozno, popačeno in utrudljivo. Še posebej tako popularno obarvani zvočniki in kaka elektronika na lampe. Lampe in pasivne kretnice v nearfield zvočnikih ne boste našli. Če kretnica in elektronika nista transparentni, gre kvaliteta zvoka pri nearfieldu v maloro. Farfield poslušanje je dosti manj kritično do kvalitete zvočnikov in elektronike.

Idelano bi bilo imeti takšen zvočnik in sobo ter postavitev, ki bi omogočali oboje.
Nekateri posnetki so namreč boljši v nearfieldu, drugi pa v mid ali farfieldu (nekateri imajo posneto akustiko originalnega dogodka, drugi so posneti direktno in računajo na akustiko prostora za poslušanje itd, razlogov zakaj je nek posnetek bolje poslušati od blizu ali od daleč je več). Tako bi lahko poslušanje prilagajali posnetku in namenu (nearfield za bolj natančno in analitično poslušanje, farfield za uživanje v polju zvoka in poslušanje v družbi).
Za analitično poslušanje, preverjanje kvalitete posnetkov in posameznih komponent ter za usklajevnje in balansiranje celotnega sistema pa je nearfield poslušanje skoraj nujni pogoj. Za preverjanje kvalitete posnetkov, DAC-ov in CD playerjev ter regulacije napajanja (napajalni kabli, razdelilci, filtri, regeneratorji ...) so mi recimo vrhunske slušalke veliko bolj koristne kot pa katerikoli zvočniki. Če zvočnik in sistem nasploh ne omogočata nerfield poslušanja po moje nista dovolj dobra oziroma nista high end.

Kot zanimivost, podobne dileme imajo tudi izdelovalci instrumentov. Vsak akustični instrument ima neko razdaljo, kjer ima najboljši ali najbolj poln zvok. Nekatere violine so narejene tako, da se njihov zvok v vsej polnosti in bogatosti razvije šele v dvorani, med poslušalci. Druge zvenijo najbolje od blizu in se karakter z razdaljo zvodeni.
Nazaj na vrh
before

Pridružen/-a: Pon Maj 2008 19:23
Kraj: Ruše

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 27, 2010 17:47    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Najprej - vse kar bom zapisal je zgolj razglabljanje (h kateremu nas je hi_musica pravzaprav tudi povabil), saj nimam nobenih praktičnih izkušenj s tem.

Torej, mislim, da nekaj je na tem. Velikokrat namreč poslušam glasbo v poznih nočnih urah, ko je hrup zunanjosti minimalen in pri majhni glasnosti, saj je to nekako naravno in nenazadnje tudi obzirno do sosedov. In ker poslušam glasbo relativno od blizu, mislim da je to to, kar želijo pristaši near-field filozofije doseči. Namreč pri nizkih glasnostih se omeji vpliv (akustike) sobe na zvok, saj se šibkejši zvočni valovi ne odbijajo tako močno od sten (tudi od tal in stropa seveda) in s tem ne vplivajo tako pogubno na zvok, ki prihaja do naših ušes. In ker prostor (soba v kateri poslušamo glasbo) ne rekreira prostora v katerem se je zgodil glasbeni dogodek in ki je zajet na posnetku ( Confused ), ga morajo zvočniki in preostali del audioverige. In če je near-field set-up sposoben tega, potem dobimo realističen prikaz posnetka, z minimalnimi negativnimi vplivi prostora v katerem poslušamo glasbo. Zato mislim, da je to ena od prednosti tega sistema. Eden od bistvenih predpogojev, da zadeva deluje kot mora je ta, da se uporabijo zvočniki z eno širokopasovno enoto, oziroma koncentrični ustroj zvočnika (kot je na primer KEF-ova Uni-Q enota), morda tudi d'Apolito sistem. Bistveno je namreč, da pri takšni bližini poslušanja ves zvok prihaja uniformno iz ene točke.

O tej temi bi lahko še razglabljal, a naj bo za iztočnico nadaljnim debatam in pogledom zaenkrat dovolj.

Audiohedonist
Nazaj na vrh
audiofill

Pridružen/-a: Tor Apr 2008 19:48
Kraj: Žalec

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 27, 2010 17:50    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

nearfield = soundstage city Smile
Nazaj na vrh
zvocnik

Pridružen/-a: Čet Okt 2008 22:12
Kraj: Piran

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 27, 2010 23:40    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

nomad je napisal/a:
Če zvočnik in sistem nasploh ne omogočata nerfield poslušanja po moje nista dovolj dobra oziroma nista high end.

A ni to pretiran zakljucek? Ce se temu potrdi potem kaj hi-end sploh je?

Zakaj bi govorili o nearfield in farfield poslusanju? V realnem svetu tega ni, kakor tudi ni analiziranja in siciranja glasbe. Obstaja samo glasba. V realnem svetu poslusas glasbo v prvi vrsti ali pa recimo na balkonu. Za prvo vrsto moras imeti velik sistem za velik oder z veliko resolucije itd za balkon so primernejsi manjsi zvocniki kjer glasba igra bolj v globino z manj resolucije itd, ki se jo pri poslusanju z balkona niti ne pricakuje. V nobene primeru poslusanje doma po tiho ni na nivoju zivega, ker noben koncert ni tih, so gromozansko glasni z lastnostjo tiheha izvajanja, ki ga zelo tezko odigrati.

Boljse bi se bilo vprasati, in to odkrito, ali je zvok oz 'prikaz' zvoka, ki ga imamo doma bolj slucajnost kot pa dejanska izbira. Namrec, sprijaznimo se s tem kar nam na primer nudi zvocnik in potem gradimo okoli njega ter si tako ustvarjamo mnenje kaj domac sistem zmore ter kaj je pravilno in kaj ne. In ko se ze odkrito vprasamo, si najbrz lahko odgovorimo, da zvok oz predstava zvoka, ki ga imamo niti priblizno ne pribliza zivemu. Kaksen zvok oz kasna predstava zvoka pa je tista, ki se pribliza zivemu? Vsekakor to niso sistemi z majhnimi zvocniki in tudi ne nearfield poslusanje, to je prevelik kompromis ter hkrati vec dela za nase mozgane. Ce uporabim besedo psihoakustika, to enako velja za vse ostalo okoli nas, ki izrablja nase mozgane za popravljanje vzorcev in ne samo glasbenih, potem to ze ni v redu. Takrat, ko ratajo nasi mozgani leni, ker v njih prihajajo pravi podatki potem je to v redu, takrat ne cutimo potrebe po kakrsnih koli spremebah. Seveda je tu tudi past, razvoj mora iti naprej in ta gre samo na racun napak, ki jih sprejemamo.

Prostor o katermu toliko govorimo je gotovo pomemeben samo vsak prostor v kateremu se poslusa koncert ali avdio sistem ima svojo karakteristiko. Izvajanje iste glasbe z enakimi zarom v razlicnih prostorih ne da nikoli istih emocij. Zato tudi ni relano pricakovati, da bomo doma podozivljaji prav tisti koncertni prostor, to pravzaprav nima niti smisla. Zakaj pa domac prostor nebi smel imeti svoj zvokovni pecat? Pac pripeljemo izvajalce domov in ne podozivljamo koncertne dvorane v smislu celotne barve dogodka. Torej, kaj potem, ce imamo doma odboje tu odboje tam, saj so tudi v koncertni dvorani. Povsod so zvocne / frekvencne napake.

Vsekakor nisem govoril o tem kako se kaj slisi prav oz se ne, ker se ne glede na prostor mora slisati prav, moramo prepoznati instrumente, obcutiti emocije... ceprav so tu in tam napake kaksnega boomy basa in podobno, neglede ali gre za koncertno dvorano oz poslusalnico. Seveda se moramo muciti s tem, da imamo kontroliran zvok kolikor se da, ker sele kontroliran zvok omogoci polno izrazanje in sprejemanje tudi tistih najmanjsih emocij oz tistih najpomembnejsih detaljev, ki nam dejansko dajo obcutek zivega, ki nam topijo duso.

Lp
Truth is not beauty
Beauty is not love
Love is not music
Music is the best !

FZ
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Telefon: 041 737 410
Vinylfan

Pridružen/-a: Sob Mar 2009 23:52
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 28, 2010 00:27    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zame je nearfield pojem, ki se ga veliko uporablja pri profi ozvočenjih oz postavitvah le-teh... Seveda pa to lahko obstaja tudi v navadnem Hi Fi-ju...
Nazaj na vrh
hi_musica

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 28, 2010 10:27    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Near-field.

Pri nearfieldu imamo detajlni vpogled v posnetek. Ne bom govoril o aktivi ali pasivi, govoril bom preprosto o dobrem sistemu, ki nam ta vpogled omogoča. Poanta je dobiti občutek instrumentov iz tehnične perspektive (pri čemer vokal smatramo za enega od instrumentov). Prav tako lahko ocenimo prostor v katerem je posnetek nastal. Ocenjujemo lastnosti posameznih instrumentov (barvo, timber), prostor okrog njega, prostorsko razporeditev (globina, širina), dinamiko itd. Šele takrat, ko vsak posamezni instrument zveni tehnično popolno (viola je viola in ne čelo) se poslušalec lahko osredotoči na kompletno zasedbo. Na ta način lahko hitro dojamemo napake posnetka (napačna pozicija instrumentov v zvočni sliki, napačen timber instrumentov). Gre za analitičen pristop, ki mu sledi sinteza. Ta pristop je nujen pri profesionalni obdelavi (miksu) posnetka. Sistem, ki nam omogoča nearfield poslušanje mora biti dovolj resolutiven in predvsem tako homogen, da nam ne povozi zvočne slike in odra. Po navadi so to zvočniki z manjšimi in natančnejšimi mid/bas enotami, ki same po sebi nimajo svojega izzvena in napak, ki pri tem nastanejo.

Malo za šalo, malo zares: po mojih izkušnjah so poslušalci, ki se poslužujejo nearfielda natančni ljudje, ki jih pritegne vsak detajl v posnetku ("nomad" Very Happy), iščejo vedno več, raziskujejo in se poskušajo postaviti v vlogo tehnika za mešalko v momentu, ko je posnetek nastajal. Navadno celo ne sedijo zleknjeni v svojih naslanjačih, ampak so skoncentrirano nagnjeni proti zvočnikom. Na živce jim gre sosed, ki je potegnil vodo v WC-ju in naslednji dan cel dan ne govorijo z njim ...

Mid/Far-field (izraz sem povzel po nomadu)

Osnova je zajeti ogromen oder ter dobiti plastično predstavo o živem dogodku. Oder iz posnetka se razširi v domačo poslušalnico prav tako tudi določen del karakterja instrumentov. Zato pravimo, da smo izvajalce "povabili" v svojo dnevno sobo. Resolucija na srednjih in visokih je lahko izjemna, vendar se pri oddaljenosti nekaj metrov od zvočnikov lahko izgubi zaradi delovanja akustike v prostoru. Instrumenti niso več tako "secirani", zato je v prvem planu komunikacija instrumentalistov med sabo in gledanje na glasbo kot celoto (sinteza). Večkrat smo na ta način celo bolj prizanesljivi do napak. Dopuščamo, da prostor v poslušalnici pusti svoj pečat, tako kot ga pusti pri živem koncertnem poslušanju v dvorani. Ustrezno urejena akustika prostora zmanjša število napak, vendar jih v osnovi ne eleminira v celoti. Z napakami (ki pravzaprav niso napake v absolutnem smislu) se zato ukvarjajo naši možgani, navadno jih celo skušamo obrniti v svoj prid, saj se na ta način bolj približamo živemu ambientu.

Malo za šalo malo za res: poslušalci imajo večje zvočnike z večjimi enotami, praviloma obožujejo večjo dinamiko in večji SPL. Vozijo velike avte ("zvočnik" Very Happy ). Navadno so zleknjeni v svojih naslonjačih a se vseeno trdno oklepajo držala za roke, sploh pri večjih glasnostih. Glasba se posluša v njeni naravni veličini, violina mora zarezati, solo kitara bora zbosti v ušesa, pavke zatresejo hlačnice. Kot ljudje so natančni a vseeno prizanesljivi, obožujejo kadar se njihovi partnerji usedejo poleg in natočijo kozarček rdečega. Sosed navadno cel dan ne govori z njim, ker prejšnji večer ni mogel v miru poslušati TV dnevnika.

V.
Nazaj na vrh
Njegoš

Pridružen/-a: Pet Feb 2010 16:31
Kraj: LUBLJANA

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 28, 2010 10:39    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Me zanima kaj bi rekli filharmoniki na to.
Nazaj na vrh
hi_musica

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 28, 2010 10:56    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Njegoš je napisal/a:

Nič ne bi rekli na to. Oni po predstavi gredo domov in gledajo 24ur. Radio prižgejo samo toliko, da poslušajo poročila in osmrtnice.

V.
Nazaj na vrh
zvocnik

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 28, 2010 11:19    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

hi_musica je napisal/a:
Malo za šalo malo za res: poslušalci imajo večje zvočnike z večjimi enotami, praviloma obožujejo večjo dinamiko in večji SPL. Vozijo velike avte ("zvočnik" Very Happy ). Navadno so zleknjeni v svojih naslonjačih a se vseeno trdno oklepajo držala za roke, sploh pri večjih glasnostih. Glasba se posluša v njeni naravni veličini, violina mora zarezati, solo kitara bora zbosti v ušesa, pavke zatresejo hlačnice. Kot ljudje so natančni a vseeno prizanesljivi, obožujejo kadar se njihovi partnerji usedejo poleg in natočijo kozarček rdečega. Sosed navadno cel dan ne govori z njim, ker prejšnji večer ni mogel v miru poslušati TV dnevnika.V.

Vili,

Kaj ti si ze vse nastudiral v nulo. Se bo treba malo paziti, da ne pogleds se v duso. Sicer naj bi slo vse v smeri, cez komot ga ni.

V tem primeru, ko govorimo o near ali farfield gre cisto za osebno percepcijo, razumevanje oz za lastne potrebe. Vedno je in bo edino vprasanje kaksen sistem, zvok, nacin je pravilen in kaksen ni. Vecina si le zatiska 'usesa' in hoce imeti prav ne glede na resnico. Kot sem ze napisal ne vem kaj bi seciral, ce pa ni emocij in glasba so emocije.

Lp
Truth is not beauty
Beauty is not love
Love is not music
Music is the best !

FZ
Nazaj na vrh
zvocnik

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 28, 2010 11:21    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

hi_musica je napisal/a:
Njegoš je napisal/a:

Nič ne bi rekli na to. Oni po predstavi gredo domov in gledajo 24ur. Radio prižgejo samo toliko, da poslušajo poročila in osmrtnice. V.

In mi zavrtezi se ukvarjamo s transformacijo necesa kar je naravno dano. Zguba casa...

Lp
Truth is not beauty
Beauty is not love
Love is not music
Music is the best !

FZ
Nazaj na vrh
before

Pridružen/-a: Pon Maj 2008 19:23
Kraj: Ruše

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 28, 2010 12:14    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Poznam kar nekaj glasbenikov, pa tudi studijskih snemalcev, in večina njih gleda na Hi-Fi zviška, nekako posmehljivo, na primer: kakšni audio-kabli neki, ko pa oni v studiu povezujejo drage snemalne naprave z čisto navadnimi kabi. Spet drugi imajo odnos do Hi-Fija, kot bi ga pričakoval (figurativno in v navednicah) od "kmeta", ne pa od nekoga, ki naj bi bil z tem pojmom (Hi-Fi) v tesnem sorodu. Zato me tovrstni komentarji iz njihovih ust niti malo ne presenečajo več. Seveda mi je posledično za njihovo mnenje prav malo mar. Twisted Evil

Audiohedonist
Nazaj na vrh
mestn pu

Pridružen/-a: Sre Jan 2009 22:21
Kraj: domžale

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 28, 2010 14:00    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

before je napisal/a:
Poznam kar nekaj glasbenikov, pa tudi studijskih snemalcev, in večina njih gleda na Hi-Fi zviška, nekako posmehljivo, na primer: kakšni audio-kabli neki, ko pa oni v studiu povezujejo drage snemalne naprave z čisto navadnimi kabi. Spet drugi imajo odnos do Hi-Fija, kot bi ga pričakoval (figurativno in v navednicah) od "kmeta", ne pa od nekoga, ki naj bi bil z tem pojmom (Hi-Fi) v tesnem sorodu. Zato me tovrstni komentarji iz njihovih ust niti malo ne presenečajo več. Seveda mi je posledično za njihovo mnenje prav malo mar. Twisted Evil
Se strinjam.
Noben šiptar se ne baše vsak dan s tortami v svoji slaščičarni.
Kar nam pove, da imamo ljudje svoje lastne razpoloženjske amplitude, ki jih delno opisujemo z izrazom bioritem in nasploh je dejstvo, da najbolj uživamo v glasbi, ko smo spočiti in je domišljija enako spočita kot smo mi, kar poglobi doživetje glasbe.
Torej šiptar, ki bi se basal s tortami, ne bi bil merodajen kaj je užitek pri razkosavanju in okušanju torte, ker je zanj to rutina.

Verjetno sem edini na forumu, ki si je zvočno sliko v poslušalnici popedenal tako, da je fokus na povštru v spalnici in je spalnica poslušalnica(farfield).
Zakonska postelja je odličen absorber, telo je najbolj sproščeno, ko leži, sicer pa že od majhnega rad tudi jem kot rimljani-leže. Dokazano dosti manj ogrožajoče za nastanek rane na želodcu.

Osebno mi je glasba tako blizu, da me "not potegne" že zvok kakega solidnega plastičnega radia, ki mi igra pred nosom ali običajnih zvočnikov v avtu neke pop pesmice.(nearfield)
Več ali manj mi je glasba kot dihanje, skoraj stalno mi igra nekje v glavi(vsi poznamo pojav, da nam nek komad špila v podzavesti in ga ne moremo ustavit, tudi če nam ni všeč) in v v tem uživam, je kot moto dneva ali trenutka, kot zvesta prijateljica, ki me spremlja vsako nanosekundo.
Drhtenje akordov je preprosto čudovita stvar.
Glasba je ritual nad rituali in univerzalni jezik.

Torej je logična izbira, izbira slikarja in ne samo izbira fotografa, ko svoj glasbeni reprodukcijski sistem ustvarjamo tako, da nam slika emocijonalno živo sliko glasbene krajine, "opremljeno" z vsemi malenkostmi, ki jih premore tudi dobra fotografija iste glasbene krajine, a z razumnim presežkom živih čustvenih nians, ki jih lahko vdihne samo čopič mojstra slikarja.
Nazaj na vrh
hi_musica

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 28, 2010 15:14    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

zvocnik je napisal/a:
hi_musica je napisal/a:
Malo za šalo malo za res: poslušalci imajo večje zvočnike z večjimi enotami, praviloma obožujejo večjo dinamiko in večji SPL. Vozijo velike avte ("zvočnik" Very Happy ). Navadno so zleknjeni v svojih naslonjačih a se vseeno trdno oklepajo držala za roke, sploh pri večjih glasnostih. Glasba se posluša v njeni naravni veličini, violina mora zarezati, solo kitara bora zbosti v ušesa, pavke zatresejo hlačnice. Kot ljudje so natančni a vseeno prizanesljivi, obožujejo kadar se njihovi partnerji usedejo poleg in natočijo kozarček rdečega. Sosed navadno cel dan ne govori z njim, ker prejšnji večer ni mogel v miru poslušati TV dnevnika.V.

Vili,

Kaj ti si ze vse nastudiral v nulo. Se bo treba malo paziti, da ne pogleds se v duso. Sicer naj bi slo vse v smeri, cez komot ga ni.

V tem primeru, ko govorimo o near ali farfield gre cisto za osebno percepcijo, razumevanje oz za lastne potrebe. Vedno je in bo edino vprasanje kaksen sistem, zvok, nacin je pravilen in kaksen ni. Vecina si le zatiska 'usesa' in hoce imeti prav ne glede na resnico. Kot sem ze napisal ne vem kaj bi seciral, ce pa ni emocij in glasba so emocije.

Lp

Če malce bolj opazuješ ljudi, hitro vidiš kako reagirajo in kaj jim paše kaj ne. Že na sejmu je bilo to opaziti. Poznam nekaj pristašev nearfielda, ki so se tudi pri poslušanju večjih zvočnikov vedli podobno kot doma. In poslušali so razlike in govorili o tem, kako nek sistem nima nobene resolucije in da se na posnetkih ne sliši pol toliko detajlov, kot pri njih doma. Če bi taisti človek vzel stol in se usedel v neposredno bližino zvočnikov, bi seveda te detajle vse slišal (problem bi bil seveda v homogenosti zvoka, potem bi šimfali to). Sam sem bolj pristaš farfielda in sem se večkrat zalotil, kako šimfam čez male monitorčke, ki so mi preveč klinični, brez bilokakih emocij in s slabo komunikacijo med poslušalcem in glasbo. Seveda je bilo celo morje resolucije in detajlov, ki jih morda doma niti ne opazim.

V.
Nazaj na vrh
glinik

Pridružen/-a: Pon Avg 2010 16:09
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 28, 2010 15:25    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

before je napisal/a:

Tudi jaz se strinjam s tem.

Saj zaradi tega, ne bodo "naši" studiji nikoli tako dobro posneli glasbe, kot neki ameriški.

Npr. Gibonni-jev zadnji album. Kolikor sem dobil informacij, tip resnično dela dosti na kvaliteti samega posnetka, kajšele same glasbe. Drugače je CD posnet ok, ni pa to blizu kakega vrhunskega posnetka. Sedaj vem, zakaj je tak posnetek kot je. Večina snemanj je bilo prav Sloveniji.

Lp
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
Stran 1 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu