| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
JAZZZ

Pridružen/-a: Sre Apr 2008 12:32 Prispevkov: 2799 Kraj: POSAVEC
|
Objavljeno: Ned Jan 24, 2010 10:10 Naslov sporočila: |
|
|
| orc.perc je napisal/a: | Jazzz, meni pa še mimogrede povej, prosim, katere osmičke uporabljaš?
Tu se mi zdi bolj boga izbira, sploh če govorimo o parčkih. Niti MKH30 se ne prodaja za Blumlein stereo??? |
Microtech Geffell U930 _________________ "There are two kinds of fools. One says-this is old and therefore good. The other says-this is new and therefore better." Bob Katz |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
JAZZZ

|
Objavljeno: Ned Jan 24, 2010 17:35 Naslov sporočila: |
|
|
| NLP je napisal/a: | Dinamičnega obsega posnetkov sploh ne bom omenjal, ker je "loudness war" v zadnjih 20 letih čisto prevzel nadzor nad kvaliteto!!! ... in je to spet tema povsem zase!!!
Še 16bitov je mnooogooo preveč |
Pa ti, kakšno kompresijo si delal ? Si se prilagodil trendu ? _________________ "There are two kinds of fools. One says-this is old and therefore good. The other says-this is new and therefore better." Bob Katz |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
NLP
Pridružen/-a: Tor Nov 2009 10:01 Prispevkov: 1035 Kraj: Drugje
|
Objavljeno: Ned Jan 24, 2010 19:51 Naslov sporočila: |
|
|
Veliko:(
Sprva sem bil zelo nežen in se kar dolgo upiral, dokler naročniki niso zmeraj bolj in bolj pritiskali in želeli max.
Če ne so šli pač drugemu:( |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ck
Pridružen/-a: Pon Feb 2009 19:27 Prispevkov: 1681 Kraj: kamnik
|
Objavljeno: Pon Jan 25, 2010 20:07 Naslov sporočila: |
|
|
Jazz je napisal
| Citiram: | | Tema je bila razlika med 16 in 24 biti. Jaz trdim, da je to razlika v dinamiki in to nad 48 db, ti pa pleteničiš o frekvencah |
| Citiram: | | Repliciraj na to in ne na tvoje izmišljotine, da ne rečem debele laži. |
Ja luba duša kakšno pleteničenje neki in debele laži. Kva ti pa je, sej nismo stare babe na plac, ki obirajo tisto, ki tisti hip manjka.
Hotel si govoriti o razliki med 16 in 24 biti v povezavi z Ethanovimi navedbami. Mirno napiši, nihče te ne ovira, samo zadeva je smiselna samo če je poleg tega navedena tudi kakšna pametna frekvenca. Na to sem opozoril (Ok malce nagajivo) pač na svoj način, tako da sem ti serviral frekvenco 1 Hz. Pa si se nakuhal ko star fižol.
Jazz
Želiš, da ti pripopam dva copy pasta.
Ja madona kako pa saj o frekvenci nisi rekel nič, dokler te nisem vzpodbodel s tistim 1Hz in ravno v tem je problem.
Ta drugega okoli bitov pa tudi ne morem prilepiti, ker nisem navajal tvoje trditve ampak sem napisal če misliš,... Torej sem se praševal kaj in kako, ne pa navajal tvojo trditev.
Sicer pa sem si malo včeraj in malo danes prebral malo več o teh zadevah, tako da bom lahko bolj razumel, kaj kdo napiše in bolj kompetentno kaj napisal.
Za začetek pa mislim, da bi bilo dobro, če bi kdo, ki se s tem poklicno ukvarja kaj več napisal o kompresiranju dinamike posnetkov 16/44,1 - torej klasičen CD (red book). Pop in rok se menda "kompresira" na nekih 10 db dinamike, klasika pa na max. 25 db.
Ker ne premorem inštrumentov da bi to meril, me zanima ali je kdo meril dinamiko na kakšnem konkretnem CD-ju, da bi lahko potem s poslušanjem takega CD-ja doma vsaj približno slišali, kako zveni npr. posnetek z dinamiko 20db (ali kakšno drugo).
[/quote] _________________ LP |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
NLP
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
JAZZZ

|
Objavljeno: Tor Jan 26, 2010 17:15 Naslov sporočila: |
|
|
CK,ker si malo pozabljiv te spominjam: V četrtek 21.januarja si pisal JAZZZu :
| CK je napisal/a: |
Ethan na svoji spletni strani govori o 16 in 24 bitih pri frekvenci 44,1 kHz, ti pa ponujaš podatke o dinamiki za 16/44,1 kHz napram 24/96 kHz, kar pa je BISTVENA razlika, saj se frekveca vzorčenja poveča za več kot 100% napram 24/44,1 kHz.
Če misliš da so pomebni samo biti, potem si kupi 24 bitni snemalnik s frekvenco 1 Hz.
|
Še enkrat mi pripopaj teksta, kjer sem:
- ponujal podatke o dinamiki za 16/44,1 kHz napram 24/96 kHz
- kjer sem govoril(mislil) da so pomembni samo biti
Ne glede na tvojo strokovnost ni fer, da polagaš drugim v usta NERESNIČNE IZJAVE in potem pleteničiš o njih. _________________ "There are two kinds of fools. One says-this is old and therefore good. The other says-this is new and therefore better." Bob Katz |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
JAZZZ

|
Objavljeno: Tor Jan 26, 2010 17:24 Naslov sporočila: |
|
|
| NLP je napisal/a: | Za kritično poslušanje in ocenjevanje potrebuješ še kvalitetno pravšnjo opremo za poslušanje (pa ne tiste za par tisoč evrov) in primeren prostor za kritično poslušanje in ne povprečne dnevne sobe s 100.000, 200.000 evrov vrednim sistemom kot premarsikateri avdiofil...
|
NLP.
Ali ne bi bilo bolje reči, da za kritično poslušanje potrebuješ dober, čimmanj obdelan posnetek ? Tudi odličen studio z nevemkako opremo ti ga ne more popraviti.
Jaz ne poznam veliko studijev v SLO. Bi ti priporočil kakšnega, ki ima akustiko in sistem kot se šika. Moje (sicer majhne) izkušnje niso ravno ohinsploh. _________________ "There are two kinds of fools. One says-this is old and therefore good. The other says-this is new and therefore better." Bob Katz |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
orc.perc
Pridružen/-a: Sre Nov 2009 22:05 Prispevkov: 527 Kraj: Posr.Park
|
Objavljeno: Tor Jan 26, 2010 17:58 Naslov sporočila: |
|
|
Osmega februarja bodo, bojda, odprli prenovljeno šestindvajsetko. Bo javna vaja, baje.
Gremo???  _________________ -1/3oct.REar |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
nomad
Pridružen/-a: Pet Maj 2009 14:01 Prispevkov: 911 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Jan 26, 2010 18:40 Naslov sporočila: |
|
|
| JAZZZ je napisal/a: | | NLP je napisal/a: | Za kritično poslušanje in ocenjevanje potrebuješ še kvalitetno pravšnjo opremo za poslušanje (pa ne tiste za par tisoč evrov) in primeren prostor za kritično poslušanje in ne povprečne dnevne sobe s 100.000, 200.000 evrov vrednim sistemom kot premarsikateri avdiofil...
|
NLP.
Ali ne bi bilo bolje reči, da za kritično poslušanje potrebuješ dober, čimmanj obdelan posnetek ? Tudi odličen studio z nevemkako opremo ti ga ne more popraviti.
Jaz ne poznam veliko studijev v SLO. Bi ti priporočil kakšnega, ki ima akustiko in sistem kot se šika. Moje (sicer majhne) izkušnje niso ravno ohinsploh. |
Za kritično poslušanje so dovolj Stax Omega.
So takorekoč referenca v tem poslu.
Pa dober posnetek, kot je napisal Jazz.
V še ne vem kako urejeni sobi z opremo za kolikorhočete miljonov kakršnekoli valute ne bo nič bolje.
Še tako kritično poslušanje pa bo vedno subjektivno in tega ne more niti za miljoninko promila spremeniti nobena audio oprema.
Zato je neumnost misliti, da bodo rezultati poslušanja v ne vem kako urejeni sobi z naj naj opremo kaj bolj objektivni.
O kaki posebni opremi in prostoru za kritično poslušanje pa prvič slišim.
In v čem naj bi tako blazno presegala povprečno dnevno sobo s sistemom za 100 ali 200.000 EUR ? |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
NLP
|
Objavljeno: Tor Jan 26, 2010 23:09 Naslov sporočila: |
|
|
| JAZZZ je napisal/a: |
NLP.
Jaz ne poznam veliko studijev v SLO. Bi ti priporočil kakšnega, ki ima akustiko in sistem kot se šika. Moje (sicer majhne) izkušnje niso ravno ohinsploh. |
Čakaj, gledam iz drugega zornega kota!
Dobim posnetek na nekem mediju, recimo digitalnem in hočem čim bolj analitično in "nevtralno" poslušat posneto - torej tisto kar si je nek produkcijski tim zamislil. Čeprav so kompresirali, ekvalizirali... in svašta... jaz želim da slišim posnetek čim manj koloriran, čim manj distorziran ipd. s strani svojega prostora (primeren akustičen tretman) in s primerno HW opremo (ponavadi studijsko visoke cenovnega ranga, nekatere komponente se lahko prepletajo z audiofilsko ampak ne tisto, ki poustvarja zvok lepši kakor je...). Hočem slišat kolikor se da nevtralno to kar je hotel izvajalec podat, kakor koli je to izvedel.
Ne bi se spuščal in javno govoril kateri studiji so to v Slo. (ne bi bilo fer, češ potem pa po drugih pljuvam da pa niso primerni...) ampak recimo da sta morda 2, 3... (dva v LJ in en na primorskem...)... no pa še na RTV LJ se bo pridružil še en ja, bojda bi naj bil uh in oh... čeprav bo kolikor sem slišal RFZ dizajn:(... (zgodba zase, tudi razpis je bil nastavljen določenemu podizvajalcu katerega je izbiral en konstanten RTV LJ "nadzornik" iz tujine...). |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
NLP
|
Objavljeno: Tor Jan 26, 2010 23:12 Naslov sporočila: |
|
|
| orc.perc je napisal/a: | Osmega februarja bodo, bojda, odprli prenovljeno šestindvajsetko. Bo javna vaja, baje.
Gremo???  |
no to je ta nacionalkin, ki sem ga omenjal v prejšnjem postu
Upam, da bo vsaj izpadel tako kolikor so/bodo-bomo! plačali... |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
NLP
|
Objavljeno: Tor Jan 26, 2010 23:30 Naslov sporočila: |
|
|
Za kritično poslušanje so dovolj Stax Omega.
So tako rekoč referenca v tem poslu.
Pa dober posnetek, kot je napisal Jazz.
V še ne vem kako urejeni sobi z opremo za kolikorhočete miljonov kakršnekoli valute ne bo nič bolje.
Še tako kritično poslušanje pa bo vedno subjektivno in tega ne more niti za miljoninko promila spremeniti nobena audio oprema.
Zato je neumnost misliti, da bodo rezultati poslušanja v ne vem kako urejeni sobi z naj naj opremo kaj bolj objektivni.
O kaki posebni opremi in prostoru za kritično poslušanje pa prvič slišim.
In v čem naj bi tako blazno presegala povprečno dnevno sobo s sistemom za 100 ali 200.000 EUR ?[/quote]
Čakaj Stax Omega so slušalke!?
Poslušamo s celim telesom in ne samo z ušesi, "poslušamo" tako ali drugače s celim telesom!
Zvok se tudi čuti čeprav se tega niti ne zavedamo, če so nivoji glasnosti nižji. Pomembno je celo telo (čeljusti, lobanja, vibracije/organi, cela limp masa telesa...).
Kot zanimivost:
http://www.ted.com/talks/evelyn_glennie_shows_how_to_listen.html
(ženksa je skoraj povsem gluha in ni edini dokaz za to...)
http://www.ted.com/speakers/evelyn_glennie.html
http://www.skyline.uk.com/touchthesound/index.html
http://www.touch-the-sound.com/
samo en primer.
Pri ultra visokih so raziskave pokazale, da slepim ljudem dajo občutek 3D orijentacije, čeprav uho sploh ne more tega mehanično zaznat, očitno nekateri deli telesa pri tem pripomorejo)...
Ena povezavica tudi kot zanimivost:
http://www.kfs.oeaw.ac.at/content/blogsection/15/377/lang,8859-1/
Tega je še več, pa naj bo za začetek.
"Še tako kritično poslušanje pa bo vedno subjektivno in tega ne more niti za miljoninko promila spremeniti nobena audio oprema.
Zato je neumnost misliti, da bodo rezultati poslušanja v ne vem kako urejeni sobi z naj naj opremo kaj bolj objektivni. "
Povsem resnično!
Ampak vseeno potrebuješ dovolj "neutralne" prostor za kritični poslušanje, da lahko vsaj zminimaliziraš "motnje", neprimerne moteče parametre.
Zato ni neumnost in ti olajša, da je tisto subjektivni bolj objektivno:), sploh če si izkušen in streniran.
No zato pa obstajajo šole, akademije, doktorati... in na sploh podveja fizike o studijski akustiki (sploh akustiki prostorov za kritično poslušanje), ker nekaj pa je na tem a ne!? |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
orc.perc
Pridružen/-a: Sre Nov 2009 22:05 Prispevkov: 527 Kraj: Posr.Park
|
Objavljeno: Tor Jan 26, 2010 23:55 Naslov sporočila: |
|
|
| NLP je napisal/a: | | [... no pa še na RTV LJ se bo pridružil še en ja, bojda bi naj bil uh in oh... čeprav bo kolikor sem slišal RFZ dizajn:(... (zgodba zase, tudi razpis je bil nastavljen določenemu podizvajalcu katerega je izbiral en konstanten RTV LJ "nadzornik" iz tujine...). |
RFZ
The RFZ/RPG Approach to Control Room Monitoring
A design for implementing a LEDE control room is proposed. The dead end is achieved by creating an RFZ by flush mounting the monitors as close to a trihedral corner as is physically possible and splaying the absorbent side walls and ceiling to minimize interfering reflections at the mix position. The live end is achieved by positioning RPG diffusors in the rear wall in such a manner as to reintroduce the energy passing the mix position, after an initial time delay, temporarily and spatially diffused. The approach leads to accurate monitoring, with a stereo image which is maintained across the entire width of the console and in the rear of the room.
Authors: D'Antonio, Peter; Konnert, John H.
Affiliation: RPG Diffuser Systems, Inc., Largo, MD
AES Convention:76 (October 1984)
Za klasični studio edino prav, važen je "timing", ta črna magija, ki drži to vso s****e skupaj. Sto orkestrašev, pa tresoča dirigentska rokica, veš kakšen denar je to?? _________________ -1/3oct.REar
Nazadnje urejal/a orc.perc Sre Jan 27, 2010 00:02; skupaj popravljeno 1 krat |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
JAZZZ

|
Objavljeno: Sre Jan 27, 2010 00:00 Naslov sporočila: |
|
|
| NLP je napisal/a: | Čakaj, gledam iz drugega zornega kota!
Dobim posnetek na nekem mediju, recimo digitalnem in hočem čim bolj analitično in "nevtralno" poslušat posneto - torej tisto kar si je nek produkcijski tim zamislil. Čeprav so kompresirali, ekvalizirali... in svašta... jaz želim da slišim posnetek čim manj koloriran, čim manj distorziran ipd. s strani svojega prostora (primeren akustičen tretman) in s primerno HW opremo (ponavadi studijsko visoke cenovnega ranga, nekatere komponente se lahko prepletajo z audiofilsko ampak ne tisto, ki poustvarja zvok lepši kakor je...). Hočem slišat kolikor se da nevtralno to kar je hotel izvajalec podat, kakor koli je to izvedel. |
Vem, da poskušamo poslušati najbolj nevtralno in analitično tisto, kar si nek produkcijski tim zamisli in izpelje. Ampak v današnjem času le-ti prilagajajo posnetke poslušanju v dnevnih sobah, avtomobilih, slabših sistemih... Zato ne vidim razloga, zakaj naj bi povprečna dnevna soba in zelo drag sistem ne odgovarjala?
Sploh pa, že danes obstajajo zelo kvalitetne studijske digitalne naprave, ki prek mikrofonov lovijo karakteristike sobe in potem prilagodijo zvok. Po pripovedovanju so v enem studiu en zvočnik postavili kak meter naprej in tega niso zaznali. Jasno da zvok tudi degenerirajo (nekateri pravijo da skoraj neopazno), ampak degeneracija je veliko manjša kot jo povzroči moderni mix-mastering. Ali pri uporabi takih naprav še lahko govorimo o ogromni vlogi akustike prostora? _________________ "There are two kinds of fools. One says-this is old and therefore good. The other says-this is new and therefore better." Bob Katz |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
NLP
|
Objavljeno: Sre Jan 27, 2010 00:32 Naslov sporočila: |
|
|
| orc.perc je napisal/a: | | NLP je napisal/a: | | [... no pa še na RTV LJ se bo pridružil še en ja, bojda bi naj bil uh in oh... čeprav bo kolikor sem slišal RFZ dizajn:(... (zgodba zase, tudi razpis je bil nastavljen določenemu podizvajalcu katerega je izbiral en konstanten RTV LJ "nadzornik" iz tujine...). |
RFZ
The RFZ/RPG Approach to Control Room Monitoring
A design for implementing a LEDE control room is proposed. The dead end is achieved by creating an RFZ by flush mounting the monitors as close to a trihedral corner as is physically possible and splaying the absorbent side walls and ceiling to minimize interfering reflections at the mix position. The live end is achieved by positioning RPG diffusors in the rear wall in such a manner as to reintroduce the energy passing the mix position, after an initial time delay, temporarily and spatially diffused. The approach leads to accurate monitoring, with a stereo image which is maintained across the entire width of the console and in the rear of the room.
Authors: D'Antonio, Peter; Konnert, John H.
Affiliation: RPG Diffuser Systems, Inc., Largo, MD
AES Convention:76 (October 1984)
Za klasični studio edino prav, važen je "timing", ta črna magija, ki drži to vso s****e skupaj. Sto orkestrašev, pa tresoča dirigentska rokica, veš kakšen denar je to?? |
RFZ dizajn je star dizajn, raziskave s področja psihoakustike so napredovale glede na cca. 25let nazaj.
Je zelo razširjen dizajn in translacija zvoka iz enega RFZ studija v drugi RFZ studijo je tak pač...
Zelo lepo stabilna stereo slika med 500-5000Hz... izpod 500 ko se frekvence začnejo obnašat zmeraj bolj omnidirekcionalno pa ni kaj prida, sweet spot je majhen, dodajanje dodatnih elementov v prostor rušijo akustiko...
Obstajajo tudi hibridni dizajni, ki omilijo nekatere pomanjkljivosti...
http://www.weslachot.com/project1.html
... pa še pri surround miksanju se začnejo problemi, so ponujene rešitve ampak niso kaj prida... pa treba je zret v prihodnost (surround) ko gradiš ali prenavljaš studio, ta prihodnost pa je že nekaj časa tu:(
George Massenburg se je leto prej (1983) igral s RRZ (The Complex Studio) dizajnom (Reflection Rich Zone) in prišel do nekih psihoakustičnih dognanj.
Leta 2002 je zgradil (tudi s teoretično pomočjo Peter D'Antonia-tisti ki je ustanovitelj in lastnik odličnega podjetja RPG in avtor dizajna RFZ) tole:
http://www.studiovisa.com/studiovisa/blackbird/default2.asp?file=studioc&name=Studio%20C
Blackbird Studio/Studio C.
... rahlo spominja na ESS dizajn in veliki evolucijski odskok od le-tega...
LEDE ima spet svoje pomanjkljivost pa tudi prednosti (stereo slika ni tako široka... lahko se pa predela v surround produkcijski prostor)... |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|