Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Razdelilnik za hifi
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
ajka

Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:00
Kraj: Sežana

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 16, 2009 12:14    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

LP
Fantje ne se hecat z elektriko...!!!!!!!!!!!!
RUMENOZELENA žica mora biti za ozemljitev...
Tvoja povezava na sliki je napačna....Če to vidi nekdo od "zavarovalnice" ti ne bodo "povrnili stroškov", če pride do požara zaradi el. kratkega stika...
Pa kje si dobil ta kabel na 4 žice, ne vem čemu bi bil namenjen !!!
Če imaš tri žice in oplet: Ena za +
Druga za -
Tretja(zelenorumena za gnd(ozemljitev)
Oplet za gnd samo na enem koncu

Če imaš pet žic:Dve za +,dve za -,ena za gnd,oplet za gnd

7 žic :tri +,tri-,ena gnd,oplet gnd...
~
Imaš pa potem tudi specialne konstrukcije,za katere moraš vedet zakaj gre...!!!
Ponavadi so to ozemljitve zaradi motenj ...
~
Kar se tiče komponent brez ozemljitev prej pride do motenj v povezavi sistema,če pa udari strela ali se zgodi kakšen stik te prej strese ali še kaj drugega...
Dobro je komponento posebaj ozemljit !!!
gorko1

Pridružen/-a: Pet Maj 2008 21:44
Kraj: MARIBOR

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 16, 2009 14:29    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Antony je napisal/a:
Evo, po nasvetu hi_musice sem na koncu powercorda (pri kompinenti) oplet odstranil iz mase. Rezultat: zvok se je precej sprostil, več je zraka, bolj laufa muska.
Vendar imam sedaj vse komponente neozemljene.

Če si odklopil oplet, to ne pomeni,da si odstranil ozemljitev. Ozemljitev je
Ru/Ze barve. Kot je rekel ajka,ne se igrat z elektriko,če ne veš za kaj gre.
Naj ti pomaga kdo od kolegov,ki je vešč tega.
Pa brez zamere.

LP,
Goran
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Antony

Pridružen/-a: Pon Maj 2008 8:37
Kraj: Žabnica

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 16, 2009 15:20    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Fantje, hvala za opozorila. Prvotno sem imel dve žili na + in dve žili na -, oplet pa sem uporabil za ozemljitev. Vem, da po barvni shemi ni OK, ker je kabel res 4 žilen, zato sem uporabil oplet kot peto žilo. Kabel je zvokovno gledano dober, čeprav nekoliko specialen (pa tudi zelo lep Smile).

Mi je pa zanimivo, da priporočate ozemljitev, čeprav je recimo določeni proizvajalci ne uporabljajo. Zadnjič je bil pri meni nek audiofil (elektro izobrazbe), ki je bil mnenja, da je fino, če je celotni sistem ozemljen, razen končne stopnje... Bom prevezal, da bom imel eno žilo za plus (kaj pa če bi potem dve žili imel na plus) in eno za minus, rumenozeleno pa bom uporabil za ozemljitev. Bomo videli kaj to pomeni zvokovno.

Ajka: Hvala za opozorilo, bom odstranil slike, da ne bo kdo res kaj zapenjal, ker pomojem slike zavajajo. Predenj priklopim v sistem preverim če je + res samo na enem koncu in to tam, kjer ima naprava fazo.

Gorko: načeloma imaš prav, če prav v mojem primeru sem imel pač tako zvezano, da sem s tem odstranil tudi ozemljitev.
ajka

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 16, 2009 18:33    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

LP
Večina napajalnih kablov "bazira "tehnologija zaščite pred motnjami ravno preko ozemljitve...Če le te ni ...ni funkcije kabla!!!Celo nasprotno.Zaradi pretočnosti kabla se lepo vse nabira na aparaturi in na kablu celo do take skrajnosti,da lahko pride do elektrostatičnega preboja ko dotakneš aparaturo ali kabel ...te za trenutek strese...Če pa imaš kakšno aparaturo v sistemu ki je slabo ali sploh ni ozemljena na drugi strani pa kakšnega lampaša po katrem krožijo velike napetosti je nevarnost prebojev večja.Pojavijo se šumi in brumi...Vprašajte se zakaj delajo potem "balansirane" vhode/izhode...temelj balansiranega voda je ravno prava ozemljitev od začetka do konca...
(Proizvajalci,ki ne uporabljajo ozemljitve so večinoma "cenene" aparature daljnega vzhoda,ki nucajo "malo" toka pa so zato teoretično manj nevarne...Imajo tudi v originalu tanek napajalni kabel)
~
Kabel s štirimi vodi je zelo neugoden za povezavo...
Če je žica 1,5mm ali več preseka in kabel uporabljaš samo za eno aparturo
povežeš žice tako...
ENO ČRNO (+ )

DRUGO ČRNO ( - )

TRETJO ČRNO ( GND) SAMO V ŠUKO VTIKAČU (DOBRO PREVERI KATERA JE,DOBRO JE DA SI JO OZNAČIŠ,KER MORDA BO NEKDO DRUGI ČEZ TOLIKO ČASA DOBIL TVOJ KABEL ALI PA BOŠ ČEZ TOLIKO ČASA POZABIL KAJ SI NAPRAVIL ZATO JE TREBA VEDNO OZNAČIT !!!!

ČETRTA ZELENORUMENA (GND) NA OBEH KONCIH

OPLET (GND ) SAMO V ŠUKO VTIČNICI
Gorazd

Pridružen/-a: Pon Maj 2008 14:44
Kraj: Sl. Bistrica

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 16, 2009 18:55    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ajka je napisal/a:

ENO ČRNO (+ )

DRUGO ČRNO ( - )

TRETJO ČRNO ( GND) SAMO V ŠUKO VTIKAČU (DOBRO PREVERI KATERA JE,DOBRO JE DA SI JO OZNAČIŠ,KER MORDA BO NEKDO DRUGI ČEZ TOLIKO ČASA DOBIL TVOJ KABEL ALI PA BOŠ ČEZ TOLIKO ČASA POZABIL KAJ SI NAPRAVIL ZATO JE TREBA VEDNO OZNAČIT !!!!

ČETRTA ZELENORUMENA (GND) NA OBEH KONCIH

OPLET (GND ) SAMO V ŠUKO VTIČNICI

Bom kar tukaj vprašal. Imam namreč isti kabel kot Antony. Jaz sem recimo četrto žico enostavno odščipnil in je dead. Zanima me, kaj dobiš s tem, da eno črno žico, k iti hodi viška povežeš na gnd v šuko vtičnici?

Aja, pa črne žice so označene s številkami (vsaj moj kabel ima zadevo tako rešeno).
Ne spoznam se toliko na te zadeve, zato me zanima.

Lp, G

DanishAudiophileLoudspeakerIndustries
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
Antony

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 16, 2009 19:32    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala Ajka za načrt. Bom poskusil tudi to verzijo. Verjetno dvojna (oplet in ena žila) ozemljitev pobere več motenj iz kabla?

Mogoče bi blo najbolje vleči GND po dodatnem kablu, zunaj originalnega kabla. Sepravi, da okrog tega kabla navijem še dodatni "drat" in ga na obeh koncih priklopim na GND. Opletam pa pustim tako kot sedaj, se pravi na šuko strani prikljopljen na GND. Imam tudi za te kable prištimano "olagumo", ki bi še dodatno dodala zaščito proti motnjam. Ampak potem kabel nebi bil več tako lep Smile.
ajka

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 16, 2009 20:10    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

LP
Idealno bi bilo da je prosta žica ,ki jo povežemo v gnd samo v "šuko" v sredini,to je kot se reče "elektromagnetni absorber".Absorbira elektromagnetna valovanja znotraj kabla.Oplet pa z zunanje strani.
Tako povezavo ima veliko "resnih" kablov.

ck

Pridružen/-a: Pon Feb 2009 19:27
Kraj: kamnik

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 16, 2009 20:39    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hoj

Oglašam se, ker vidim, da se nekateri audiofili radi ukvarjajo z žnorami, ne da bi pravzaprav vedeli, kaj imajo v rokah.

Kabel, ki ima tri črne žice in eno rumeno je namenjen za trifazni tok - tri črne označene s številkami so za faze, rumena pa je za ozemljitev.

NE PRIPOROČAM da bi laiki tak kabel uporabljali za kaj drugega, ker boste žice hitro po pomoti zamenjali, posledice pa so lahko usodne.

Za napajanje navadnih HI-FI aparatur se uporablja napajalni kabel z dvema žicama, kadar aparatura ni ozemljena ali kabel s tremi žicami, kadar je aparatura ozemljena. Barve žic morajo biti različne. Praviloma je pri trožilnih kablih črna za fazo, rumena za ozemljitev, tista ki ostane pa je nula. Obstajajo tudi kabli brez črne žice, pa se lahko uporablja neka druga temna žica za fazo.
Ker praviloma ni pomembno, če napravo priključimo s črno žico na fazo rdečo(ali modro) pa na nulo ali obratno, ostaja POMEBNO, da se rumena VEDNO uporablja za ozemljitev. Včasih pa se pri nekaterih kombinacijah aparatur pokaže za pomebno, kako so priklopljene in se z obračanjem vtikača (spreminjanjem "0" in faze) spremeni kvaliteta zvoka - ampak to je že druga zgodba.

Nekaj malega o ozemljitvah in "ozemljitvah" - za laike in domačo rabo.

Ozemljitev naprav je v prvi vrsti namenjena varnosti uporabnika, ker se tako odvede morebitna napetost (in posledično tok) na ohišju kar preko kabla v zemljo in ne ob morebitnem dotiku preko človeka v zemljo. Pri tem je seveda pomebno, da imamo usatrezno zaščito (fit stikalo ali podobno).

Drug namen ozemljitve naprav (manj pomebno doma, pomembno za nekatere elektronske naprave) je tisti, ki odvaja zunanje elektromagnetne valove s kovinskega ohišja, da ne prodrejo v napravo. S tem se preprečuje negativne vplive in posledično napačno delovanje naprave.

Nekateri napajalni kabli imajo okoli žic pletenico (lahko tudi folijo), ki je vezana na ozemljitev. To je nemenjeno preprečevanju prodora elektromagnetnih valov iz okolice v kabel, kjer se inducira napetost, ki požene tok (višje frekvence). V primeru manj kvalitetnih usmerniških naprav v audio aparaturah se to pozna pri zvoku.

Obstaja tudi neprava "ozemljitev" - okoli povezovalnih kablov med komponentami imamo pletenico (oklop), ki preprečuje prodiranje elektromagnetnih valov do vodnika po katerem teče signal (npr iz CD v ojač.). Ta "ozemljitev" - oklop je praviloma vezan na "O" aparature in ne na ozemljitev, efekt pa je isti. Tako "ozemljitev" imajo lahko tudi HI-FI komponente - nula usmernika se lahko veže na kovinsko ohišje.

V primeru, da je elektromagnetno polje večje jakosti prodre do žice, se v žici inducira napetost, ki požene tok (visoke frekvence). Ta se v ojačevalcu ojača in imamo namesto zvoka ŠTALO.

Napajalne kable z oklopom, je smiselno uporabljati samo v primeru, da imamo kašen dober izvor napetosti npr PS stabilizator oz razdelilnik z RF filtri, dugače pa kakšnega večjega smisla zadeva nima.

Vsekakor je potrebna kvalitetna vtičnica in vtikač oziroma razdelilnik, ampak prosim vas ne pretiravajte. Nekih 15 EUR je popolnioma dovolj za normalen ojačevalec, če pa imate pošast, ki požre 2 kW, potem pa dodajte še kakšen EUR.
Antony

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 18, 2009 10:19    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Evo, zvezal doma powercorde po navodilih Ajke. Sedaj imam žilo št. 1 kot +, žilo št 2 kot -, rumenozeleno kot GND povezavo. Potem imam pa št. 3 in oplet na šuko strani na GND, na IEC koncu pa oboje odščipnjeno.

Rezultat?
Bolj poudarjen zgornji del, muska je dobil na brzini za kaki dve prestavi, mi sedaj kar leti vse. Pojavili oz bolj do izraza so prišli detajli (razni odmevi, dihanje in "cmokanje" pevk, potegi po strunah), več je zraka.
Sicer sem poslušal samo 3 CD, tako da še ne vem ali je boljše ali slabše. Verjetno bom postavil zvočnike nekaj cm nazaj, oz jih bom še malo nagnil nazaj, da bo dobil zvok malo teže.
Mogoče je sedaj boljše, le da je prevelika sprememba in se moram malo navaditi.

Ko se bom novosti navadil pa bom poskusil še oplet odstraniti iz zemlje, da vidim primerjavo. Je pa kar nekaj dela, ker imam 5 kablov. Je pa pasji sin od mojega fotra pri prvi vgradnji stlačil "držalo kablov" v šuko vtičnice, da sem se pošteno namučil da sem jih dobil ven Evil or Very Mad
hi_musica

Pridružen/-a: Tor Apr 2008 7:17

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 18, 2009 10:39    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Antony, ne daj se prevarati temu kar imaš. To namreč ni OK. Podobno sem zaznal tudi sam pri enojnem Lapp kablu. Vse leti, blazna brzina, malce svetel, čutiš dihanje, ogromno detajlov - ampak popolnoma brez teže. Sprva navduši, ampak to je FAKE!!! Identično zgrajen kot ga imaš ti je pri meni igral nekaj dni, da sem ugotovil da to pač ni to. Šele, ko sem kabel (pravzaprav tri kable) povezal v kitko TTS so se odprle popolnoma druge dimenzije. Muzika je dobila težo, obdržali so se vsi detajli, vse skupaj se je umirilo, nič več sikanja, nič več živčnosti, blazna definicija srednjega spektra, pa tisti poln zvok, kar malo žmohten. Čela, violine, kitara vse je postalo prav magično, polno telesa. Neverjetno, kaj naredi ena žnora (pravzaprav tri) za bogih 10€. Obvezno moraš probati!!!
Vili
PS: ne vem pa, kako bi TTS kabel deloval z cenejšimi vtičnicami, moje Oyaide stanejo (uradno) okoli 180€ in gotovo veliko pripomorejo k karakterju kabla.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ajka

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 18, 2009 11:14    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

LP

Tudi,če bi imel "pozitivno" zvočno izkušnjo z odstranitvijo gnd z opleta je to narobe !!!
Tako kot pravi "ck" se lahko "inducira" napetost .To se dogaja tudi na opletu,ker je le ta "prevodnik" in če nima nikjer "odvoda" se vrača nazaj na kabel.Pri tvoji dolžini kablov pa se vse to še poslabša.

Kar predlaga "hi_musica" je druga konstrukcija s tremi kabli.Tvoj kabel pa je tako pravilno zvezan in ni FAKE. Obstoječi kabel se tako pokaže takšen kot le ta je samo še malo boljše vtičnice in to je to,več ne moreš narest...

Konstrukcija prepletanja je ena od osnovnih konstrukcij kablov tako povezovalnih ,zvočniških kot napajalnih.Nekateri zagovarjajo ohlapno prepletanje (SHUNYATA )po posebni geometriji ali zelo tesno(SILTECH )
Prepeletanje je smiselno če imaš tanjše žice( cca 0,5-1,5mm preseka za solid core in 1-1,5 mm za "navadno").Drugače dobiš "monstrum",ki je daleč predimenzioniran,to pa vodi v barvanje zvoka in še česa !!!
hi_musica

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 18, 2009 11:37    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ajka je napisal/a:

Kar predlaga "hi_musica" je druga konstrukcija s tremi kabli.Tvoj kabel pa je tako pravilno zvezan in ni FAKE. Obstoječi kabel se tako pokaže takšen kot le ta je samo še malo boljše vtičnice in to je to,več ne moreš narest...

Da se razumemo: ne govorim o tem, da bi bil kabel FAKE, govorim o zvoku. Namreč, predimenzionirani zgornji del, preveč živčnosti na visokih ... tega v real life ni.

Tudi po pričevanju TNT audia je za TTS najbolj primeren 3 žilni kabel s presekom žil do 1,5. "Naš" Pirelijev kabel ima presek 3x2,5 in resnično malce obarva, zato sem šel v izdelavo novih kablov z manjšim presekom žic. Torej so tudi v praksi potrjena vsa dejstva, ki jih navaja Ajka.

V.
Nazaj na vrh
Antony

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 18, 2009 11:58    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala fanta za odgovore. Tudi sam sem včeraj pomislil enako kot hi_musica. Sem pogrešal težo in umirjenost, vendar bom nekaj dni počakal in malo poeksperimentiral s postavitvijo zvočnikov. Seveda z mislijo, da verjetno ni to to.

TTS konstrukcija pri meni pomeni 3kabli * 4,5m * 5powercordov = 67,5m kabla Shocked Kabel je z opletom debel približno fi1cm * 3kabli v kiti, kar pri 5kablih pomeni kar orenk kablažo v dnevni sobi. Sicer bi lahko si naredil razdelilec, vendar sem slišal, da je najbolje peljati direktno iz vtičnice.
Vsekakor bom zamenjal tudi konektorje, verjetno s Furutechovim 35. kasneje pa mogoče tudi druge powerorde.

Če ne drugega taka konstrukcija, ki jo imam sam, na cenejših napravah mogoče prinese ravno tisto svežino, občutek "kot-da-si-tam", pri boljših pa se začne odražati poudarjenost zgornjega spektra.
Pestilence.

Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:34
Kraj: Škofja Loka

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 18, 2009 12:07    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kakšen power cord pa bi priporočali za cenejši sistem? Bolj iz same radovednosti kot česa drugega.

Cyrus+Mission/Wharfedale. Na tem ojačevalcu se je z B&W 685 slišala razlika med stock in diy. Za zdaj pa ne vem..
Nazaj na vrh
hi_musica

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 18, 2009 12:15    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Antony je napisal/a:
Sicer bi lahko si naredil razdelilec, vendar sem slišal, da je najbolje peljati direktno iz vtičnice.

Ne vem, res ne vem kaj bi na tole odgovoril. Recimo temu, da sem mnenja, da je bolje imeti dober razdelilec in dobre kable do razdelilca in iz razdelilca do naprav, kot pa slabše kable direktno iz stenskih vtičnic do naprav.
V.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6  Naslednja
Stran 4 od 6

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu