| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
submat50
Pridružen/-a: Tor Nov 2009 18:05 Prispevkov: 613 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Dec 19, 2014 10:14 Naslov sporočila: |
|
|
Sistema, ki ga omenjate ne poznam. Bi pa samo upozoril, da sistem, ki ga jaz opisujem nima nobene veze z MiniDsp. Jaz MiniDsp uporabljam samo pri aktivni kretnici.
matjaž |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
submat50
|
Objavljeno: Pet Dec 19, 2014 16:40 Naslov sporočila: |
|
|
Bom na kratko še napisal kaj omogoča Dirac Audio Processor. Še enkrat poenostavljeno to je program, ki se postavi med iTunes in driver za DAC in procesira filtre v realnem času.
Za ta program si bomo ogledali dvoje okenj.
V prvega lahko naložimo štiri različne filtre, ki smo jih prej skreirali. Med temi filtri lahko v realnem času preklapljamo. Poleg tega lahko v tem oknju vklapljamo in izklapjamo filtriranje. Na ta način lahko zelo enostavino napravimo slepi test.
V drugem oknu lahko nastavimo ojačanje za posamezni kanal in zakasnitev med kanaloma. Z zakasnitvijo priporoča, da popravljaš, če sitem vleče iz sredine na kakšno stran. Zanimivo. Poleg tega lahko v tem oknu ibiraš tudi med: največjo peformanco in minimalno latenco. Ti dve izbiri se izljučujeta, torej ena ali druga.
Naslednič bom opisal še moja slušna opažanja pri uporabi sistema in kratka razmišljanja o DRC.
matjaž |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
before

Pridružen/-a: Pon Maj 2008 19:23 Prispevkov: 2801 Kraj: Ruše
|
Objavljeno: Pet Dec 19, 2014 22:28 Naslov sporočila: |
|
|
| NLP je napisal/a: | ... če je nuja pa google translate:
...
Google translate prevede izjemno bolje različne jezike, kakor raznorazni DSP-ji ipd. akustično koregirajo sobo  |
Zelo duhovito... Ampak se ne bi strinjal.  _________________ Cenite to kar imate in stremite k boljšemu! To je moj recept za zadovoljstvo.
Audiohedonist |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
NLP
Pridružen/-a: Tor Nov 2009 10:01 Prispevkov: 1035 Kraj: Drugje
|
Objavljeno: Pet Dec 19, 2014 22:43 Naslov sporočila: |
|
|
Saj se ni treba
Govorim iz resnih izkušenj in z resno pregrešno dragimi "korektorji" s 3D mikrofoni in ne vem kaj še.
Nič ni čudežnega, žal.
Tudi resni strokovnjaki vedo da to ni rešitev ampak samo se uporablja za nekaj malega korekcije ko že dosežeš nekaj optimalnega s klasičnim akustičnim tretmajem.
Naredite si uslugo, kot sem že večkrat napisal, če imate željo po tem, odličen brezplačen Room EQ Wizard, nekaj znanja in kar nekaj tisoč € prišparanih.
Če pa je potreba še za kakšne naprednejše zadeve kakor zgolj EQ, potem pa tudi obstajajo kakšen poceni Behringer "multi" enota ipd. za to.
Te korekcisjke naprave naredijo spremembo ampak skazijo grdo na drugačen način zvočno sliko
Seveda naprednješi poslušalec bo to opazil takoj, povprečen pa sčasoma, eni pa ne bodo priznali nikoli, če že nekaj "resnega" kupiš mora da dela:(
| before je napisal/a: | | NLP je napisal/a: | ... če je nuja pa google translate:
...
Google translate prevede izjemno bolje različne jezike, kakor raznorazni DSP-ji ipd. akustično koregirajo sobo  |
Zelo duhovito... Ampak se ne bi strinjal.  |
_________________ Nenad P. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
before

Pridružen/-a: Pon Maj 2008 19:23 Prispevkov: 2801 Kraj: Ruše
|
Objavljeno: Pet Dec 19, 2014 23:52 Naslov sporočila: |
|
|
@dr.sah
Nekaj sem pa našel v nemščini v zvezi z DSPeaker X4:
http://www.aktives-hoeren.de/viewtopic.php?f=23&t=5812
To pa je že bolj razumljivo za širši krog ljudi... _________________ Cenite to kar imate in stremite k boljšemu! To je moj recept za zadovoljstvo.
Audiohedonist |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
submat50
|
Objavljeno: Sob Dec 20, 2014 10:22 Naslov sporočila: |
|
|
Po podatkih in izgedu sklepam, da filtre generiraš na prečnem računalniku. Rešitev, da filtre genereraš kar na sami napravi se mi zdi malo mimo. HW naprave je zelo zmoglijev o SW pa niti besede, saj jaz nisem zasledil.
Matjaž |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
submat50
|
Objavljeno: Pet Dec 26, 2014 11:50 Naslov sporočila: |
|
|
Pri obravnavani analizi bom opisal slušne vtise pri uporabi Dirac filtrov. Za to analizo je pomembno, da sem generiral samo en filter, ki ga je na podalgi default nastavitev optimiral Dirac. V priročniku za Dirac piše, da naj bi le ta izboljšal naslednje parametre:
1. Improve the imaging of your sound system
2. Improve the clarity of the music
3. Make voices more intelligible
4. Produce a tighter bass
5. Reduce listening fatigue
6. Improve the timbre
7. Remove resonances and room modes
8. Reduce early reflections
Jaz in-ali »neodvisni recenzenti » pa smo z uporabo Dirac filtrov opazili naslednje spremebe:
Pozitivne, ki sem jih opazil jaz in ostali ocenjevalci:
Veliko lažje je lokalizirati izvore zvoka v prostoru. Inštrumenti so dobro definirani in stabilno stojijo na svojem mestu. Oder se razširi in tudi globina se poveča. Z uporabo Dirac filtra je bas bolj čvrst in bolje definiran. Dobro se sliši kaj basist igra in se napr. ne meša bas s bobnom.
Negativne, ki sem jih le delno opazil, so pa omenjene v tujih recenzijah:
Nekatere recenzije omenjajo , da je glasba s Dirac filtri manj dinamična in bolj stisnjena in da se izgubi nakaj barvitosti in živahnosti. Glede barvitosti in živahnosti bi se strinjal, o ostalih pa bi se težko opredelil. S tem, da jih nisem slišal, pa ne pomeni, da jih ni.
Meni se je sinfoničen orkester bolje slišala s Diracom, kot brez filtrov. Rad imam, da so inštrumenti lepo razporejeni po prostoru.
Interesantno-moja opažanja:
Lastnosti, ko so izvori zvoka dobro definirani je bilo opaziti, ko smo testirali sistem v konfiguraciji brez DAC-a in ADC-ja. V tem primeru sem iz MiniMac-a kar po optiki pripeljal signal v MiniDsp. Spremebe so bile podobne kot pozitivne spremembe z Dirac filtri. Bile pa so veliko bolj drastične. Sistem je bil sterilen in hladen.
Najbolj pa me je presenetilo naslednje. Opazil sem, da je pri poslušanju HiFi sistema brez filtrov oder malo zavrten v levo. Prostor se v skrajno desno stran tudi ne razvije lepo. To se je najbolj slišalo pri velikih zasedbah – sinfoničnem orkestru. Pri poslušanju z Dirac filtri sem ugotovil, da je sedaj oder poravnan in tudi v desno se lepo razvije. Ko sem pregledoval parametre, ki jih je Dirac postavil v filtrih sem opazil, da je za levi kanal nastavil Gain na -0,8 db in zakasnitev na 0,08 ms. Dejansko je sistem pri analizi detektiral anomalijo in jo s filtri popravil.
Do ostalih doprinosov, ki jih priročnik omenja in sem jih naštel na začetku, bi se težko opredelil. Pri Diracu me najbolj moti, da z vklopljenimi filtri ne moreš izvesti meritev. Z razliko, ko z namenskimi napravami, kjer DRC rešen v posebnem HW, meritev lahko izvedeš.
Sem pa prepričan, kot je bilo že omenjeno na tem forumu, da je z nakupom DiracLive denar bolje naložen, kot pa v enakem znesku, npr. za napajlne kable.
Za Digital Room Correction se odločiš glede na to, kaj ti je pri reprodukciji glasbe pomembno. Zato je, za da ali ne, v veliki meri odvisno od poslušavčevega okusa. Zavisi tudi od skladbe-glasbe, ki jo poslušaš. Kot pri vsaki optimizaciji, nekaj pridobiš in nekaj izgubiš.
V primeru Diraca na zelo enostaven način izbiraš med štirimi različnimi filtri in jih na enostaven način tudi vklapljaš ali izklaplajš. Tako se lahhko odločiš katero zvrst glasbe boš poslušal s filtri in katero brez filtrov. Z klasičnim načinom urejanja akustike nimam izkušenj. Bi pa verjel tistim, ki dajo prednost temu načinu pred Digital Room Correction.
Tisti, ki te možnosti nimamo, pa še vedno lahko poizkušamo na digitalni način. Vse skupaj me malo spominja na analogno in digitalno fotografijo. Pri HiFi je število potencialnih kupcev manjše kot pri fotografiji, vendar bomo videli ...
Jernejx je tudi poslušal sistem. Napravila sva test A/B test, ko Jenej ni videl kdaj sem preklopil. Slišal je razliko in ločil, kdaj sistem igra s filtri in kdaj bez fitrov.
Morda bo še on opisal svoje vtise.
Matjaž |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
jernejx
Pridružen/-a: Ned Apr 2012 22:42 Prispevkov: 343 Kraj: Domžale
|
Objavljeno: Pet Dec 26, 2014 16:34 Naslov sporočila: |
|
|
Ko sem poslusal prvi komad na a/b testu se na vprasanje "kdaj je dirac vklopljen?" odgovoril napacno, to pa zato, ker sem se fokusiral na resolucijo in ne na oder. Dirac dejansko odlicno odpravi prostorske anomalije in izboljsa oder a zal glasba zgubi na resolucijj. To sem do sedaj dozivel pri vsaki aktivni kretnici. Prevec popravkov vzame zivljenje glasbi, zato moramo cim vec stvari odpraviti s pravilno izbiro komponent in seveda prostora, ravno pri prostoru se mi zdi da smo vsi najbolj omejeni. Brez urejenega prostora je nesmiselno menjavati komponente in iskati prave kable, brez dobre podlage (prostora) je pot do cilja neskoncno dolga.
Kar se dirac programa tice se popolnoma strinjam z Submatom, pri uporabi se gre za lastne perference. Pri nekaterih komadih nekaj pridobis pri drugih izgubis, meni je ljubse vec zivljenja v glasbi in bolj naraven zvok, zato bi namesto s programom, sobo raje popravljal fizicno, to pa zal ni mogoce povsod, ker vsi zivimo se s kom in tako je treba sprejemati kompromise. Hi-fi so pa itak sami kompromisi.
Hvala submatu za test  _________________ Lp
Jernej |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|