| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
CASTOR
Pridružen/-a: Pet Okt 2008 16:18 Prispevkov: 1087 Kraj: KOZINA
|
Objavljeno: Tor Jul 09, 2013 19:26 Naslov sporočila: |
|
|
A je taka muka pustit nekomu, ki nekaj ve in ima voljo to znanje posredovat naprej to tudi pustit, ali je treba vsako, ne naše razmišljanje zatret v kali.
Blagor ubogim na duši, kajti njih je nebeško kraljestvo. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
nek_do

Pridružen/-a: Čet Okt 2009 21:22 Prispevkov: 2282 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Jul 09, 2013 19:46 Naslov sporočila: |
|
|
| ajka je napisal/a: | LP
Ma je zanimivo, da se oglašajo tudi tisti, ki v osnovi nimajo niti svojega osnovnega sistema porihtanega, oziroma je tam kar tako, samo, da nekaj svira pa jim je zato "virtualno blizu"  |
@ajka Daj nas prosim enkrat "razveseli" ter bodi konkreten v svojih navedbah in povej tudi nam nevednim kakšna pa so po tvojem merila porihtanega sistema in kdo so ti "heroji", ki tega nimajo. Je to @ambasador, @castor, @vintage, @jacoby ali morda @nek_do drug. Verjetno si imel nekoga v mislih, če si tako napisal. _________________ Lep je dan |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
pinus

Pridružen/-a: Pet Feb 2012 1:16 Prispevkov: 967 Kraj: Nova Gorica
|
Objavljeno: Tor Jul 09, 2013 19:48 Naslov sporočila: |
|
|
Castor - to zadnje si dobro napisal..
A en post pred tem pa pišeš o - izgubljenih dušah v kao neki vintage temi ( a te moti tema..?)Halo? A so potem ambasador, AndrejS in še kdo te izgubljene duše ? Malo razmisleka preden kaj napišemo... |
|
| Nazaj na vrh |
Telefon: 030-353370 |
|
 |
NCC2000
Pridružen/-a: Čet Sep 2012 12:28 Prispevkov: 591 Kraj: Slovenia
|
Objavljeno: Tor Jul 09, 2013 19:57 Naslov sporočila: |
|
|
Končno!
Sedaj mi je vse jasno bassrefleksihindrugihzgodbah!
HVALA!
p.s.: konflikt idej in mnenj je super zadeva, tako se lahko rojevajo alternative in .... vse dokler ta konflikt ne preraste na nosilce teh idej in mnenj .... No in tu gre predvsem za to drugo, ali ... ?
p.s.: sorry za oftopic .... če sploh je offtopic... |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ajka
Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:00 Prispevkov: 3192 Kraj: Sežana
|
Objavljeno: Tor Jul 09, 2013 21:03 Naslov sporočila: |
|
|
| nek_do je napisal/a: | | ajka je napisal/a: | LP
Ma je zanimivo, da se oglašajo tudi tisti, ki v osnovi nimajo niti svojega osnovnega sistema porihtanega, oziroma je tam kar tako, samo, da nekaj svira pa jim je zato "virtualno blizu"  |
@ajka Daj nas prosim enkrat "razveseli" ter bodi konkreten v svojih navedbah in povej tudi nam nevednim kakšna pa so po tvojem merila porihtanega sistema in kdo so ti "heroji", ki tega nimajo. Je to @ambasador, @castor, @vintage, @jacoby ali morda @nek_do drug. Verjetno si imel nekoga v mislih, če si tako napisal. |
LP
Se že kar dobro ve in prepozna kdo ima porihtano in kdo ne in kaj je sploh to ...
Poleg znanega, se mnogo tega razbere iz napisanega ...
Drgač, mi je tudi vseeno , če kdo dobi "sladkorno ob hvalospevih", dokler se ne piše o nečem posmehljivo in to zgolj na "virtualnih" temeljih, stvari pa se ni ne videlo, kamoli slišalo ali celo resno delalo s tem ...
Ko smo že pri "bass-reflexu" si pejte kakšnega Callas SP, Primo, Adamantesa ali karbonca od ProAca poslušat, ali pa Wilsona vs Magica, da boste kolikor toliko objektivno sodili kje so prednosti in slabosti enih in drugih .
PS.:@nek_do poznaš veliko ljudi, ki ima res porihtane ta stare Sonuse ( joj spet bass refeks), o katerih smo nedavno govorili pa pošteno odgovori ?
Pa še te, ki, jih verjetno poznaš jih poznam tudi jaz, ma je štorija pol kmalu končana ? Toliko o znalcih, porihtanih sistemih in še čem ??!!
 _________________ ~ ** ~ |
|
| Nazaj na vrh |
Telefon: - |
|
 |
jacoby
Pridružen/-a: Sre Jun 2008 10:23 Prispevkov: 1111
|
Objavljeno: Tor Jul 09, 2013 22:13 Naslov sporočila: |
|
|
Na vprašanje:
| Citiram: | | Kako pa ti recimo "strokovno" (brez dodatne škode) odrežeš spodnjo oktavo? |
Smo dobili odgovor:
| ambasador je napisal/a: | Varianta 2: pred časom sem podal opis kako se lahko to naredi poceni, brez elektronske kretnice:
v tape loop predojačevalca ali ojačevalca ali med pre in končno stopnjo se vstavi pasivna 12dB kretnica - doma narejena, za male pare.
Kako se izračuna kretnica? Po formuli - tako kot piše v knjigah (ali internetu). Poznati je potrebno impedanco bremena in če je vhod tape-in količkaj normalno narejen, si na konju.
|
Recimo da se neka renomirana tovarna močno potrudi pri razvoju ojačevalnika ki je DC-coupled, potem pa nek strokovnjak v tape loop (ki sploh ni za ta namen, vprašljiva impedanca ipd.) zveže 12dB! kretnico - za male pare...? Kako to sploh zgleda?
Zanimivo bi zgledal tak filter, če je cevni predojačevalec izveden z izhodnim transformatorjem ali kondenzatorjem...?
No to pa so že avanture Jules Verna...
Nadalje se nek drug proizvajalec (FOCAL,JBL)potrudi, da naredi monitorski zvočnik z BR sistemom, in doseže zelo dober frek. razpon, recimo do 44Hz navzol.
Nato nek drug strokovnjak, to priključi na ojačevalec z pasivno kretnico na izhodu predojačevalca, za katero niti ne ve, kje je rezna frekvenca, ker jo ne more izračunati (preveč neznank) in trdi, da ta zvočnik sedaj igra mnogo bolje, kot bi sicer preko DC ojačevalca (za nekaj K€) in to z poceni pasivno kretnico na poti, preko katere potuje celoten audio signal...halo?
Pa kje si ti hodil, da te do sedaj še niso našli kakšni head hunterji, iz renomiranih firm, da bi jim rešil vse probleme audia...na "balkanski" poceni način?
Ali pa iz industrije, morda kakšni japonci?
| castor je napisal/a: | A je taka muka pustit nekomu, ki nekaj ve in ima voljo to znanje posredovat naprej to tudi pustit, ali je treba vsako, ne naše razmišljanje zatret v kali.
|
No comment... |
|
| Nazaj na vrh |
Telefon: 051383384 |
|
 |
ck
Pridružen/-a: Pon Feb 2009 19:27 Prispevkov: 1681 Kraj: kamnik
|
Objavljeno: Sre Jul 10, 2013 07:54 Naslov sporočila: |
|
|
Kretnica med predojačevalcem in ojačevalcem je izvedljiva in deluje, problem je, da moramo na SUB peljati nerezan signal torej mora imeti predojačevalec dva izhoda, SUB pa sprejemati nizkonapetostni signal.
Pred leti sem to sprobal sicer s CD playerja, ki je imel dva izhoda (enega nastavljivega), vendar je zadeva popolnoma enaka kot če bi imel signal s predojačevalca. _________________ LP |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52 Prispevkov: 6258 Kraj: Izola
|
Objavljeno: Sre Jul 10, 2013 13:28 Naslov sporočila: |
|
|
| ck je napisal/a: | Kretnica med predojačevalcem in ojačevalcem je izvedljiva in deluje, problem je, da moramo na SUB peljati nerezan signal torej mora imeti predojačevalec dva izhoda, SUB pa sprejemati nizkonapetostni signal.
Pred leti sem to sprobal sicer s CD playerja, ki je imel dva izhoda (enega nastavljivega), vendar je zadeva popolnoma enaka kot če bi imel signal s predojačevalca. |
Tako je.
Navedel sem dva načina kako priti do tega. Prvi je za tiste ki ne znajo sami si narediti in morajo zato plačati elektronsko kretnico. Drugi pa je za tiste ki znajo in jim ni potrebno plačevati, ker si sami lahko naredijo.
Prvič v življenju slišim da če znaš sam poceni narediti - to pomeni balkanizem. Isuse kriste.
@jacoby:
Imam pun kufer vas ki, ker sami ne znate, drugim dokazujete kako se to ne da in celo kako nima smisla.
Na to temo sem dovolj povedal in se ne nameravam prepirati. Tisti ko znajo, ne rabijo navodil ampak samo iskro, idejo. Tisti ko ne znate vam ne bom dajal navodil, ker nima smisla - se sproti vidi da ni kreativnosti, vizije, razumevanja problematike in posledičen odpor do vsake inovacije.
Je pa slaba ideja z lastno nesposobnostjo tlačiti druge. _________________ Carpe Diem |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
|
Objavljeno: Sre Jul 10, 2013 14:27 Naslov sporočila: |
|
|
Oprostite dragi soforumaši, na podtikanja moram odgovoriti, ker me nekateri že obtožujejo 'prilizovanja' tistim ki mi ga skušajo potisniti odzad ...
Evo kako je potekala komunikacija, se da preveriti:
Na vprašanje kako 'strokovno' (brez dodatne škode) odrežeš spodnjo oktavo sem odgovoril kot je spodaj odebeljeno:
--------------------------------------------------------------------------------------------
| ambasador je napisal/a: | | jacoby je napisal/a: | | vintagesonic je napisal/a: |
Bom takoj nehal .
|
Dobra ideja!
| ambasador je napisal/a: | | Reflex je tako dobrodošel, s tem, da mu spodnjo oktavo odrežeš (če gre do 40Hz, ga režeš na 80Hz) in dodaš sub. | ?
Potem je že bolje imeti full range zvočnik...
A ti veš v čem je prednost monitorjev?
Kako pa ti recimo "strokovno" (brez dodatne škode) odrežeš spodnjo oktavo? |
Bom konstruktiven v izogib nesporazumom:
1. bass-reflex (BR) je za določene zahteve neizogibna rešitev, ker se drugače ne da
2. BR za veliko glasbenih zvrsti požanje odobravanje
3. če si zadovoljen z BR - ne se sekirat in uporabljaj naprej
4. delovanje BR pri velikih zvočnikih pade v področje izpod 40Hz in tudi po mojem mnenju nima smisla karkoli oporekati, razen teoretskih razglabljanj
Kaj je prednost monitorjev? Monitor je delovno orodje za profesionalca - z njim mora biti v stanju korektno izpeljati svoje delo. PIKA. Monitor v rokah avdiofila je lahko veliko razočaranje. To ni nekaj kar je nad bogom vsepovsod kamor to daš, ampak samo orodje pa nič več. Odgovarjati mora določenim zahtevam da mu lahko sploh rečeš monitor. To debato smo že imeli: kaj iz profesionalnega sveta je šlo med avdiuofile in kaj je iz hifi sveta šlo med profesionalce. Končni rezultat vemo kaj je bil, pa ne bi ponavljal.
Strokovno jaz lahko delam samo v moji stroki: proizvodno strojništvo. (EPP: če koga zanima imam tudi mojo internetno stran pod creamedia bruno.puhar inženirske storitve s.p. in me lahko vsaka firma najame.)
V mojem hobiju lahko ljubiteljsko brez velike škode - še več - z veliko dobrih učinkov z elektronsko kretnico odrežem spodnjo oktavo.
Varianta 2: pred časom sem podal opis kako se lahko to naredi poceni, brez elektronske kretnice: v tape loop predojačevalca ali ojačevalca ali med pre in končno stopnjo se vstavi pasivna 12dB kretnica - doma narejena in za male pare. Potem pa na tako odrezan satelit dodaš sub ki ima svojo kretnico in jo uštimaš da paše na satelit.
Zelo poceni in učinkovita rešitev. Z menjavanjem frekvence lahko optimiraš performanse.
Ta način ima prednost, ker 12dB upadanje električno povzroči identičen upad akustično, na zvočniku. Kar je s pasivno kretnico direkt na zvočniku težko doseči, ker se impedanca zvočnika spreminja po spektru.
Večina subov ima standardni 12dB low pass filter in imaš vse šanse da korektno upašeš sub brez prepadov, hribov in kameljih grb na spoju.
Če se komu to zdi nepotrebno ali brezveze ni potrebno to narediti. Verjetno pa bo se našel kdo, ki mu bo predlog mikaven. Poceni je, in če že ima sub doma ne stane nič poskusiti. Morda se odpre nov svet, kaj veš. |
_________________ Carpe Diem |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
jacoby
Pridružen/-a: Sre Jun 2008 10:23 Prispevkov: 1111
|
Objavljeno: Sre Jul 10, 2013 15:08 Naslov sporočila: |
|
|
Žal nisi razumel...
na Porsche lahko daš tudi na streho prtljažnik in na kolesa kramp gume, in se pelješ z nijm v gmajno, na vikend, stvar rešena enostavno in poceni...
Jebeš ti avto, ki zmore 300Km/h, ti ga rabiš za gmajno in pika.
Ravno iz razloga, ker se nekaj malega spoznam, sem demantiral tvoje izjave, in napotke, kako priti po 'poceni bljižnici' do dobrega rezultata...
Ne bo šlo...
Ultimativne rešitve niso bile nikoli poceni in nikoli enostavne!
Ne rečem pa, da ta tvoj predlog ni dober za VINTAGE temo...  |
|
| Nazaj na vrh |
Telefon: 051383384 |
|
 |
ambasador
|
Objavljeno: Sre Jul 10, 2013 16:03 Naslov sporočila: |
|
|
Še predobro sem razumel..
Obstajajo elektronske kretnice od:
a) poceni tipa Behringer
do
b) Accuphase ki stane tam nekje okoli 18.000 €
In obstajajo soforumaši, ki so v stanju narediti ultra dobre kretnice, ki so nujno relativno poceni, ker ti za svoj sistem narediš namensko stvar, ki ne rabi preklopnikov in celih družin frekvenc in pendenc in fancy ohišij... še vedno pa uporabiš izbrano dobro žico, kondenzatorje itd. Lahko začneš z običajnm materialom dokler ne najdeš prave frekvence in za definitivno verzijo dvigneš budget za material.
nemoj ti meni tralala _________________ Carpe Diem |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
urosst
Pridružen/-a: Pon Dec 2008 9:48 Prispevkov: 109 Kraj: ZAGORJE
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
PURPLE
Pridružen/-a: Ned Jan 2010 19:27 Prispevkov: 236 Kraj: Savinjska
|
Objavljeno: Sre Jul 10, 2013 21:19 Naslov sporočila: |
|
|
Ko je tema ravno o bas reflexu bom vprašal tukaj.
Imam zvočnike Infinity Kappa. Modeli 6, 7, 8 in 9 so bili v izvedbi kompresijskega ohišja - zaprti, da se koliko toliko pravilno izrazim.
Naslednji modeli z "podserijo" X.1 in X.2 , se bom navezal kar na moje 8.2 so izdelan v bas reflex sistemu.
Nekje sem prebral, da bi bila naj prvotna serija torej kompresijska bolj avdiofilska. Morebiti kdo ve zakaj so se potem odločili z naslednjima dvema serijama za bas reflex ohišje, zaradi stroškov, konstrukcijske zasnove...
Je kdo slišal oboje oz. ve kakšna je razlika v zvoku? _________________ HI FI - balzam za ušesa... |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
CASTOR
Pridružen/-a: Pet Okt 2008 16:18 Prispevkov: 1087 Kraj: KOZINA
|
Objavljeno: Čet Jul 11, 2013 01:41 Naslov sporočila: |
|
|
| pinus je napisal/a: | Castor - to zadnje si dobro napisal..
A en post pred tem pa pišeš o - izgubljenih dušah v kao neki vintage temi ( a te moti tema..?)Halo? A so potem ambasador, AndrejS in še kdo te izgubljene duše ? Malo razmisleka preden kaj napišemo... |
Ne, tema je v redu, samo sem se malo zaletel in nerodno zapisal. Vintage je v redu in je primeren za poznavalce, ki točno vedo kaj hočejo. Vintage ni za začetnike, ni za tiste, ki nimajo vsaj malo tehničnega znanja za porihtat take stvari itn. Neumestno je širit famo, da so naši nonoti znali vse naredit boljše.
Ne, ne takrat, ne danes bodoči nonoti niso vsemogočni, se pa na redkih izjemah naših prednikov učimo njihovi potomci in naših potomcev potomci.
Jaz bi temu rekel evolucija.
lp |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
|
Objavljeno: Čet Jul 11, 2013 08:24 Naslov sporočila: |
|
|
| PURPLE je napisal/a: | Ko je tema ravno o bas reflexu bom vprašal tukaj.
Imam zvočnike Infinity Kappa. Modeli 6, 7, 8 in 9 so bili v izvedbi kompresijskega ohišja - zaprti, da se koliko toliko pravilno izrazim.
Naslednji modeli z "podserijo" X.1 in X.2 , se bom navezal kar na moje 8.2 so izdelan v bas reflex sistemu.
Nekje sem prebral, da bi bila naj prvotna serija torej kompresijska bolj avdiofilska. Morebiti kdo ve zakaj so se potem odločili z naslednjima dvema serijama za bas reflex ohišje, zaradi stroškov, konstrukcijske zasnove...
Je kdo slišal oboje oz. ve kakšna je razlika v zvoku? |
Evo del teksta iz wikipedije ki omenja Kappa serijo:
....The Reference, and later Kappa series, were discontinued when Nudell sold Infinity to Harman Kardon and left to form Genesis Technologies, a high-end loudspeaker company. Genesis' original flagship system, the 1.2, retailed for US$235,000,[1] and is basically an updated Infinity IRS system.[2]
3.Since the departure of Nudell, Infinity speaker designs have taken a more mass market oriented approach. The efficient SM (Studio Monitor) series incorporated a polycell tweeter and graphite impregnated midrange/woofers. While not as elaborate or high end as previous Infinity efforts, they filled a popular consumer niche. _________________ Carpe Diem |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|