Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Poraba elektrike HI-FI sistemov
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Pestilence.

Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:34
Kraj: Škofja Loka

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 02, 2012 18:07    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

drago67 je napisal/a:
zanimivo bi bilo naredit meritev porabe el. energije bratovega ozvočenja in lighta..
zadnjič se mi zdi ,da je omenil,da so samo reflektorji in ostala krama za osvetlitev "vlekli"precej čez 20 kilo... Rolling Eyes

Uf, na koncertih pride do kar velike porabe el. energije.

Recimo, če nahitro razmislim za MC.. okoli 20 subov po kW ali dva, pa levi in desni line array (na vsaki strani po 10+), je to že samo 30-50kW. Veliki koncerti imajo za 100kW+ skupne moči. Pa luči še 1x toliko.
stormsonic

Pridružen/-a: Sre Jan 2009 2:00
Kraj: MB

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 02, 2012 19:35    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

CASTOR je napisal/a:
Lahko mi zamerite.ma to je za bedake.ZAKAJ?,zato,ker en audiofilski konektor stane več kot kot celoletno plačilo el. rač. za celo stanovanje.

lp

to že mora biti "hud" konektor, da preseže 1.000 € Shocked
MAre007

Pridružen/-a: Čet Dec 2010 10:23
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 02, 2012 21:08    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

CASTOR je napisal/a:
Lahko mi zamerite.ma to je za bedake.ZAKAJ?,zato,ker en audiofilski konektor stane več kot kot celoletno plačilo el. rač. za celo stanovanje.lp
Kdo je v tem primeru bedak, naj si vsak sam ustvari mnenje. Da spomnim, nalov teme je "Poraba elektrike HI-FI sistemov". lp
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
krokar

Pridružen/-a: Pon Maj 2008 21:45
Kraj: Štajerska

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 03, 2012 00:20    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

PURPLE je napisal/a:
Krokar in Jože hvala za dodatno pojasnitev - prejšnji mesec je prišel nekoliko višji račun za elektriko kot običajno - res pa je, da sem imel par krat prižgano končno čez cel dan in noč.

Mare ko si omenil radiator, naj omenim, da mi je nekdo rekel ko smo se pogovarjali o Sonyevih ESih, da ne potrebuje radjatorja. Končna in amp se res zelo zelo segrejeta.

Če pustiš ojačevalnik prižgan, to še avtomatsko ne pomeni, da teče skozi njega nek velik tok! Zadeva je sicer nekoliko bolj kompleksna, a verjetno na to temo ne želimo doktorirati. Zato le toliko: kaj več kot ena bolj šibka žarnica ti verjetno ni kuril v stanju mirovanja (pri tem ne mislim na stand-by, v katerem je poraba le par W).
Nazaj na vrh
jože

Pridružen/-a: Sre Dec 2009 18:30
Kraj: Jesenice

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 03, 2012 10:25    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

stormsonic je napisal/a:
Citiram:
<snip>....ko glasnost preseže glasnost, ki je v A-klasi. Ko glasnost naraste v B-klaso....<snip>

Hmm, glasnost ne more preiti iz A-klase v B-klaso.

Sam način (režim) delovanja ojačevalca lahko preide iz A-klase v B-klaso.

Se strinjam, moja napaka.
lp Jože
Nazaj na vrh
drago67

Pridružen/-a: Čet Okt 2008 19:24
Kraj: ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 03, 2012 14:35    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

mojster stormi išče vse naše napake v pisanju.....ne bit tok dosleden ....prosim.sej veš mi starejši včasih bolj po domače napišemo pa pravilno mislimo... Laughing Wink
nismo tolko načitani in izobraženi,smo pa slišali že marsikaj......le pravilno se težko izrazimo .... Rolling Eyes

se pa strinjam z tvojo ugotovitvijo...itak.. Wink
Nazaj na vrh
stormsonic

Pridružen/-a: Sre Jan 2009 2:00
Kraj: MB

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 04, 2012 17:46    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

hehe, nisem tako dlakocepski.
To je bilo mišljeno, da ne bi kdo navijal glasnosti in poslušal, če bo naredilo "klik-klak-klok-klunk", ko ojačevalec preide v B-klaso Laughing Laughing Laughing
ambasador

Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52
Kraj: Izola

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 05, 2012 10:25    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Dilemo izklapljati ali ne izklapljati sem obrnil v prid izklapljati. Razlog?
Ker se aparature po vklopu ogrevajo, imajo optimalen zvok šele po določenem času.
E - to je to ! Sedim, poslušam, in zvok se stalno izboljšuje sam po sebi. Užitek poslušanja sproti narašča. Stil - slow food.

Menda je trenutek vklopa stres za elektroniko. Ma stres je tudi, da je dan in noč vse vroče notri. Komponente so narejene da zdržijo kopel staljenega cina - kaj pa staranje materialov zaradi nenehne vročine?
Za dražje naprave je to, verjetno, manjši problem - uporaba nobel izolatorjev ala teflon..vklop naprave s soft start-om itd (ne samo z zakasnitvenim relejem).

Z vidika Evrope - samo za televizorje v stand by mora laufat ena elektrarna. Če predpostavimo porabo 1W v stand by, pa če rečemo da je 600 miljonov televizorjev, je to 600 mega vatov..

Ne razumem kako pri vsej krizi vztrajajo da morajo avtomobilske luči svetiti tudi podnevi. Bi nam prihranilo kakšen tanker nafte samo to odpraviti.. No, s krožišči vsaj semaforje odklapljamo.
3000ES

Pridružen/-a: Sre Jul 2012 8:19
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 06, 2012 09:06    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ambasador je napisal/a:
No, s krožišči vsaj semaforje odklapljamo.

Bi bilo lepo, ja, a je na žalost nekoliko drugače.
Tomačevsko krožišče - pri tistem skrpucalu od "kruha in iger" v Stožicah (LJ) - ima toliko semaforjev, da je ves prejšnji trud izničen.
Kljub dejstvu, da v večini prometno razvitih držav odstranjujejo semaforje iz krožišč, smo jih mi postavili.
(nekomu je pač bilo treba vrniti predvolilno uslugo in mu zagotoviti zaslužek))
Nazaj na vrh
krokar

Pridružen/-a: Pon Maj 2008 21:45
Kraj: Štajerska

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 06, 2012 10:24    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

No, tule bo pa še zanimivo kje bo tema na koncu pristala! Laughing
Nazaj na vrh
Jan.

Pridružen/-a: Čet Jun 2012 13:37

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 06, 2012 20:38    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pozdravljeni spet. Sem opazoval LCD zaslon SA-Z70 in opazil da ko je mocen bas se malo zatemni, a je to normalno?

Neznam opisati, sveti z manjso svetilnostjo...
Nazaj na vrh
ambasador

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 07, 2012 14:44    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

krokar je napisal/a:
No, tule bo pa še zanimivo kje bo tema na koncu pristala! Laughing

Temo 'Poraba elektrike hifi sistemov' sem videl kot 'napad' na denarnico in kot 'napad' na okolje. Dodal sem dimenzijo 'napad' na trajnost aparatur tako z vidika termične obremenjenosti (stalno vklopljeno) kot z vidika štartnega šoka (vklop po potrebi).

Načeta tema nakazuje veliko širšo problematiko mikro-makro efektov (veliko malih naredi en velik problem). V isti godlji je vse, česar je mnogo - tv, hišni zvonci, avtomobilske luči ipd.

Seveda, če v tej temi prepoznaš samo bolečino denarnice - potem je off-topic.
ambasador

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 07, 2012 14:58    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Z neverjetno hitrostjo se širi D klasa ojačevalcev, ki imajo izredno visok izkoristek električne energije.
Mislim da so že skoraj vsi komercialni 'stolpi' z D-jem.
Tukaj se prihrani na celi črti - že pri izdelavi je potrebno toliko kilogramov manj materiala, in s tem energije za izdelavo in prevoze.
audiofill

Pridružen/-a: Tor Apr 2008 19:48
Kraj: Žalec

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 07, 2012 19:14    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Majhna poraba energije je bil tudi eden izmed razlogov, zakaj sem pred leti prešaltal na "digidagi" amplifikacijo. Zaradi velikega izkoristka dosti manjša poraba, posledično zaradi dosti manj gretja pa daljša doba vgrajene elektronike. Imam vklopljeno 24/7, da je v vsakem trenutku ko mi zapaše poslušanje sistem na delovni temperaturi in se ne sekiram čisto nič. Smile
Nazaj na vrh
urosst

Pridružen/-a: Pon Dec 2008 9:48
Kraj: ZAGORJE

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 07, 2012 19:53    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

testiral sem tri digitalne module
-hypex ucd 180 napajanje +- 40V poraba150mA torej moč 12W po kanalu
-icepower a500 +-12V 250mA in 80V 30mA skupaj približno 8.5w po kanalu
- za tripatha se ne spomnim več

moj modul napajanje +-40V tok 160mA moč 12.8w po kanalu

sklep:v sami porabi brez signala se D in AB klasa malo razlikujeta
razlika je šele pri obremenitvi kjer ima D klasa cca 30%večji izkoristek
kar pomeni znatno manše hladilnike
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5  Naslednja
Stran 3 od 5

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu