| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
ambasador
Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52 Prispevkov: 6274 Kraj: Izola
|
Objavljeno: Ned Jul 19, 2015 09:43 Naslov sporočila: |
|
|
| jackass.clever je napisal/a: | @ambasador
Potem pravis, da se mi sploh ne splača dati toliko za zvočnike, ker itak odboj ne bo simetričen?
Druge moznosti za postavitev pa na žalost nimam. |
Kot si postavil mejo 700€ za zvočnike je primerna cifra, ni drago, ker od tu šele začenja avdiofilija.
Predlagam, da v tej sobi preskusiš več različnih zvočnikov, preden se odločiš. Vzemi si čas. _________________ Carpe Diem |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ajka
Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:00 Prispevkov: 3193 Kraj: Sežana
|
Objavljeno: Ned Jul 19, 2015 10:04 Naslov sporočila: |
|
|
LP
Kako gre tista,"ni vse v velikosti ampak v tehniki"!
Večina kdaj koli napravljenih kvalitetnih monitorjev je ali ima cca 13-17cm mid-bas, veeeč kot dovolj za "vsakdan"...
Hm tista od 30cm,"i ja bih sine" ali "košta to", malo je tega izpod 4 tisočake, če kaj velja je še kar več ...
Pa malo se razglejte okoli, zaradi "veliko vzrokov" so 30ke v sodobnih konceptih "nalšč" omejene na 30 Hz !!!
V audiu pa itak velja, če se gremo cena-kvaliteta, da "manj je več"!
Smo že na "drugem naslovu razpravljali" o basu, izpod cca 45 Hz ga je bolj malo, je bolj buka, ki te trese v "neurejeni poslušalnici"...
Vprašajte kakšnega audiofila, če je kaj bolj nadležnega kot "nadležen bas"!
Kot pravite "fizike se ne da pretentat"  _________________ ~ ** ~ |
|
| Nazaj na vrh |
Telefon: - |
|
 |
ambasador
|
Objavljeno: Ned Jul 19, 2015 10:07 Naslov sporočila: |
|
|
Če je nesimetrija odbojev moteča je odvisno od posameznika. Eni tega niti ne opazijo, drugi znorijo.
Ker so v točki poslušanja odboji krepko glasnejši od direktnega zvoka zvočnika, se nesimetrija odraža tako, da ruši stereo sliko: instrument v odvisnosti katero noto igra - se seli levo-desno. Lahko en del instrumenta igra na levi, drugi del instrumenta na desni. Ali pa ima instrument čudne prizvoke in odmeve. Poleg tega stvar vpliva tudi na timbriko (tipičnost glasu instrumenta), ker ne moreš doseči linearnosti v prostoru.
Objektivno gledano, je to zelo velik limit za kakovosten rezultat. V praksi pa sem naletel na kar nekaj avdiofilov, ki jih to ne moti ali celo niti ne opazijo da je kaj narobe.
No, še vedno lahko avdiofil postavi kvaliteten surround ali pa postane oboževalec starih mono posnetkov. Za to ni ovir. _________________ Carpe Diem |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
|
Objavljeno: Ned Jul 19, 2015 10:15 Naslov sporočila: |
|
|
| ajka je napisal/a: | LP
Kako gre tista,"ni vse v velikosti ampak v tehniki"!
Večina kdaj koli napravljenih kvalitetnih monitorjev je ali ima cca 13-17cm mid-bas, veeeč kot dovolj za "vsakdan"...
Hm tista od 30cm,"i ja bih sine" ali "košta to", malo je tega izpod 4 tisočake, če kaj velja je še kar več ...
Pa malo se razglejte okoli, zaradi "veliko vzrokov" so 30ke v sodobnih konceptih "nalšč" omejene na 30 Hz !!!
V audiu pa itak velja, če se gremo cena-kvaliteta, da "manj je več"!
Smo že na "drugem naslovu razpravljali" o basu, izpod cca 45 Hz ga je bolj malo, je bolj buka, ki te trese v "neurejeni poslušalnici"...
Vprašajte kakšnega audiofila, če je kaj bolj nadležnega kot "nadležen bas"!
Kot pravite "fizike se ne da pretentat"  |
Bravo!
Posluša se z ušesi, ne z metrom v roki. Nikoli ne bo dovolj poudarka na temu, da je potrebno poslušati in slišati.
Nikoli ne bo dovolj poudarka na temu, da so predsodki (centimetri, kilogrami, cena, tehnika, tehnologija itd itd...) nož v lastni roki v lasten hrbet (hm, malo težko to izvesti). Ajde, pa hara-kiri.
Če hočeš dobivati brce v trebuh, je 30cm nekam majceno, dragi @jacoby. Vsaj eno enoto 38cm, raje dve, da imaš občutek kot da si tik zraven bobnarja v akciji. _________________ Carpe Diem
Nazadnje urejal/a ambasador Ned Jul 19, 2015 10:34; skupaj popravljeno 1 krat |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
jacoby
Pridružen/-a: Sre Jun 2008 10:23 Prispevkov: 1111
|
Objavljeno: Ned Jul 19, 2015 10:33 Naslov sporočila: |
|
|
| ajka je napisal/a: | Kako gre tista,"ni vse v velikosti ampak v tehniki"!
|
S tem se tolažijo tisti, z majhnimi... ...Kot pravite "fizike se ne da pretentat"
13-17cm mid-bas, veeeč kot dovolj za "vsakdan"...
Kaj pa za enkrat tedensko, in kvalitetno?
Ajka, to je zato, ker 80% zvočnikov na trgu ima zanič bass...
To pa zato, ker je to najdražje naredit pri zvočniku!
Je treba prvo dober driver(membrana, košara, magneti itd.), dober filter, in dobro ohišje (veliko Kg lesa), to pa košta. MSRP so tam nekje 15-20K€.
JBL-ova 12" monitor recimo, stane cca 400-500€ (bela membrana), enkrat ga priklopi v svoji poslušalnici, in povej, če ima boomy bass. _________________ The only way to do great work is to love what you do |
|
| Nazaj na vrh |
Telefon: 051383384 |
|
 |
ambasador
|
Objavljeno: Ned Jul 19, 2015 11:00 Naslov sporočila: |
|
|
@jacoby:Ajka, to je zato, ker 80% zvočnikov na trgu ima zanič bass...
Tudi to je res. Morda ne v procentih, ker bi bil bolj za 95%..
Kruta resnica je, da transparenten bas ne daje občutka glasnosti. Ti lahko na Magneplanarju izmeriš linearen odziv, samo feelinga masivnega basa ne bo nikoli. Eni pravijo da je kriv dipol. Bolj realno je reči da je kriva škatla na onih drugih, da izpadejo masivni, težki.
Toda Hi-Fi je narejen iz 95%, večine zvočnikov.
En namig:
zelo dobro resolucijo na basu v absolutnem smislu (pa tudi gor po spektru) so namerili pri Davis-u model Dhavani (2 wooferja 20cm, cca 1200€ par v Italiji).
Še boljši je Klipsch Heresy lll. Sem se smejal zadnjič, ko sem našel rubriko v Stereophile - 10 zvočnikov, ki jih morate slišati preden umrete. Tudi tam so rekli da so basi tega zvočnika nekaj za slišat (kot transparenca in artikulacija) niso pa referenca za globino (jih zmanjka na 60Hz). Zadevo so Italijani izmerili že pred 8 leti, je bil bolj resolutiven od Bowers 801D (38cm woofer!), ki je pred tem držal rekord v tej meritvi. _________________ Carpe Diem |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ajka
|
Objavljeno: Ned Jul 19, 2015 11:42 Naslov sporočila: |
|
|
| jacoby je napisal/a: | | ajka je napisal/a: | Kako gre tista,"ni vse v velikosti ampak v tehniki"!
|
S tem se tolažijo tisti, z majhnimi... ...Kot pravite "fizike se ne da pretentat"
13-17cm mid-bas, veeeč kot dovolj za "vsakdan"...
Kaj pa za enkrat tedensko, in kvalitetno?
Ajka, to je zato, ker 80% zvočnikov na trgu ima zanič bass...
To pa zato, ker je to najdražje naredit pri zvočniku!
Je treba prvo dober driver(membrana, košara, magneti itd.), dober filter, in dobro ohišje (veliko Kg lesa), to pa košta. MSRP so tam nekje 15-20K€.
JBL-ova 12" monitor recimo, stane cca 400-500€ (bela membrana), enkrat ga priklopi v svoji poslušalnici, in povej, če ima boomy bass. |
LP
V moji in bivši poslušalnici ni "pohajajočega" basa ampak to je druga štorija...
JBLli mi že od pradavnine niso všeč, vsaj večina, tako da ne bo nč od tega
Še enkrat vam polagam na srce, najprej štalca pol pa kravca ...
Poslušajte enkrat monitor s cca 10-13cm v pošlihtani poslušalnici, je boljši bas od npr. JBLa Everest v neurejeni poslušalnici in to z velikim naskokom...
Ne napačno razumet spet !!! !!! Ni isto "definicja, artikulacija in glasnost, db !!! !!! _________________ ~ ** ~ |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
jacoby
|
Objavljeno: Ned Jul 19, 2015 11:59 Naslov sporočila: |
|
|
JBLli mi že od pradavnine niso všeč, vsaj večina, tako da ne bo nč od tega
To je tvoja stvar, sicer pa je to eden najbolj cenjenih monitorjev vseh časov, in to ne doma za hobby, ampak za uporabo v profesionali, kjer pohajanja basa NE sme bit. Narejen za manjše monitoring sobe. In to dela!
To, da se da "reševat" slabe zvočnike z boomy bassom in s slabim dampingom in izkoristkom, z tretmajem sobe, to pa je žal zgrešena pot, že rahlo meji na zavajanje.
Še bolj pametni, potem kupijo 100 kilski ojačevalec, in na koncu vselej odnehajo...ker z glavo skozi zid, pač ne gre...
OSNOVA SISTEMA JE DOBER ZVOČNIK
Ne takšen, ki dela samo pod točno določenimi pogoji...
Seveda mora imet ustrezen prostor, to je valjda jasno. _________________ The only way to do great work is to love what you do |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ajka
|
Objavljeno: Pon Jul 20, 2015 09:19 Naslov sporočila: |
|
|
| jacoby je napisal/a: | JBLli mi že od pradavnine niso všeč, vsaj večina, tako da ne bo nč od tega
To je tvoja stvar, sicer pa je to eden najbolj cenjenih monitorjev vseh časov, in to ne doma za hobby, ampak za uporabo v profesionali, kjer pohajanja basa NE sme bit. Narejen za manjše monitoring sobe. In to dela!
To, da se da "reševat" slabe zvočnike z boomy bassom in s slabim dampingom in izkoristkom, z tretmajem sobe, to pa je žal zgrešena pot, že rahlo meji na zavajanje.
Še bolj pametni, potem kupijo 100 kilski ojačevalec, in na koncu vselej odnehajo...ker z glavo skozi zid, pač ne gre...
OSNOVA SISTEMA JE DOBER ZVOČNIK
Ne takšen, ki dela samo pod točno določenimi pogoji...
Seveda mora imet ustrezen prostor, to je valjda jasno. |
LP
JBL cenjeni gor ali dol, na popularnosti dobili tudi zato ker so imeli v JBLlu že takrat zelo močen "marketing" in temu primerne "količine"...
Če že govorimo "klasiki" so mi veliko bližje AR, Altec, EV, Epicure, Cizek !!!
Ja se strijam, da je osnova DOBER ZVOČNIK
Ampak kako kritično ocenit kaj izbrat?
Ker ga ni zvočnika na planetu, ki zaigra ravno v TOČNO DOLOČENIH POGOJIH...
Ker naprimer tebi ljubi JMLabi serija Utopia je po tom pitanju huuuuudo občutljiv in če mu ni kaj prav ne pokaže niti približno kaj zna...
Da točno določeni pogoji veljajo tudi za druge, celo tako, da dražji mogočnejši zvočnik je, bolj je izbirčen...
Prevečkrat sem slišal vse velecenjene od XLFa, Utopie, Q70, TADReference, Everesta, Kingdoma, Avalona in še veliko drugih igrati zgolj povprečno, da ne rečem slabo, ker so bili pogoji tako tako ... ...
Bi pa postavil na tem mestu vprašanje tistim, ki mislijo da je domači prostor za poslušanje sam posebaj že dovolj z morda malo ureditve, da povedo kdaj je prostor "neustrezen" in kdaj ga "uvrstijo" v ustreznega, kje so meje, kaj je pogoj, ali morda geometrija, oprema, jaz tega ne vem ??!!
Ker jaz vsak dan doživljam, da lahko isti sistem-zvočnik v različnih prostorih igra od zelo dobro do porazno (In to v takih skrajnostih, da je sistem enkrat tečen, nadležen, brez basa ali "salto mortale" , basa uuauuu, visoki pa mrtvi itd.) torej kje je "recept" za "uspeh" oziroma na kateri točki lahko potem govorimo, koliko je sistem-zvočnik dober ali slab ??!!
Hm zakaj "več 100 kg" pečic, kam boš to dal v domačem okolju  _________________ ~ ** ~ |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
dr.sah
Pridružen/-a: Sob Sep 2008 21:41 Prispevkov: 1405 Kraj: LJUBLJANA
|
Objavljeno: Pon Jul 20, 2015 10:07 Naslov sporočila: |
|
|
a lahko človeku svetujete kaj kupit za pošten denar?
tole je še hudo off topic. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
jacoby
|
Objavljeno: Pon Jul 20, 2015 11:12 Naslov sporočila: |
|
|
Ajka,
ja, imel sem kar nekaj "jajc" doma, in nič ni delalo kot bi moralo, čeprav same dobre znamke, z vsemi možnimi ampi, izvori. itd. Bass je bil vedno v qurcu. Donelo, momljalo.
Ko sem potem takrat nabavil Utopio, je bilo takoj v eni potezi vse rešeno.
Nič, ampak popolnoma nič, ni bilo treba zamenjat, od ampa, kabla, izvora, prostora, vse je tako štimalo v "0". Razloži zdaj ti, ko se spoznaš?
Prej čisti qurac, potem pa takoj total nirvana? Setup je ostal enak do prodaje.
Ne bom pozabil izjave znanega audiofila: "Pa ka si ti ja nor, to maš taki tight bass, da te ubije!".
No, ko sva potem priklopila še njegove Tenor 75W mono OTL-e, je blo pa konc...direkt u žilo!
Seveda je bila ostala roba kvalitetna, da se razumemo.
Jasno da Utopija ne dela na vsak qurčev tranzistor, izvor, ampak tu ni problem zvočnik!
SHIT IN - SHIT OUT, ali drugače povedano:
Nije žvaka za seljaka...
| Citiram: | | a lahko človeku svetujete kaj kupit za pošten denar? |
Sem že predlagal, Icon 6, za 600e, je dober nakup. Za začetek.
PS:
| Citiram: | | Hm zakaj "več 100 kg" pečic, kam boš to dal v domačem okolju |
Tisto na sliki, je Stella Utopia, z aktivnim EM (electro magnet) bass-om.
Če se ne motim, ima cca 93dB/W/m. Kot vidiš, je tam center pozornosti na elektroniki Boulder, ker je to pač njihov štant. Zato 100Kg.
Stella sicer dela tudi z 50W SE, če je treba. _________________ The only way to do great work is to love what you do |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
jackass.clever
Pridružen/-a: Pet Jul 2015 10:01 Prispevkov: 21 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Jul 20, 2015 13:02 Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljeni!
Po vaši zaslugi sem našel ozji izbor zvocnikov za moj sistemcek.
In sicer:
-monitor audio rx6
-q acoustics3050
-dali ikon 6
-audium comp 5, ki mi ga je predlagal ajka, sicer malo izven budgeta, bi mu pa dal priloznost, me njegova in izvedba presenecata, pa me zanima kaj da tak zvocnik lahko od sebe, če ga je pa ze kdo tukaj na forumu slisal, pa kar svobodno pokomentirajte
Kar se pa kablov tiče pa ne bi prevec kompliciral, tja do 10 eur na meter bi dal najvec. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ajka
|
Objavljeno: Pon Jul 20, 2015 14:07 Naslov sporočila: |
|
|
| jackass.clever je napisal/a: | Pozdravljeni!
Po vaši zaslugi sem našel ozji izbor zvocnikov za moj sistemcek.
In sicer:
-monitor audio rx6
-q acoustics3050
-dali ikon 6
-audium comp 5, ki mi ga je predlagal ajka, sicer malo izven budgeta, bi mu pa dal priloznost, me njegova in izvedba presenecata, pa me zanima kaj da tak zvocnik lahko od sebe, če ga je pa ze kdo tukaj na forumu slisal, pa kar svobodno pokomentirajte
Kar se pa kablov tiče pa ne bi prevec kompliciral, tja do 10 eur na meter bi dal najvec. |
LP
Ne zanašaj se na tuja mnenja-ušesa, pojdi naokoli, čim več poslušat, le tako dobiš občutek, kaj je kaj in kaj mora biti  _________________ ~ ** ~ |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ajka
|
Objavljeno: Pon Jul 20, 2015 14:08 Naslov sporočila: |
|
|
| jacoby je napisal/a: | Ajka,
ja, imel sem kar nekaj "jajc" doma, in nič ni delalo kot bi moralo, čeprav same dobre znamke, z vsemi možnimi ampi, izvori. itd. Bass je bil vedno v qurcu. Donelo, momljalo.
Ko sem potem takrat nabavil Utopio, je bilo takoj v eni potezi vse rešeno.
Nič, ampak popolnoma nič, ni bilo treba zamenjat, od ampa, kabla, izvora, prostora, vse je tako štimalo v "0". Razloži zdaj ti, ko se spoznaš?
Prej čisti qurac, potem pa takoj total nirvana? Setup je ostal enak do prodaje.
Ne bom pozabil izjave znanega audiofila: "Pa ka si ti ja nor, to maš taki tight bass, da te ubije!".
No, ko sva potem priklopila še njegove Tenor 75W mono OTL-e, je blo pa konc...direkt u žilo!
Seveda je bila ostala roba kvalitetna, da se razumemo.
Jasno da Utopija ne dela na vsak qurčev tranzistor, izvor, ampak tu ni problem zvočnik!
SHIT IN - SHIT OUT, ali drugače povedano:
Nije žvaka za seljaka...
| Citiram: | | a lahko človeku svetujete kaj kupit za pošten denar? |
Sem že predlagal, Icon 6, za 600e, je dober nakup. Za začetek.
PS:
| Citiram: | | Hm zakaj "več 100 kg" pečic, kam boš to dal v domačem okolju |
Tisto na sliki, je Stella Utopia, z aktivnim EM (electro magnet) bass-om.
Če se ne motim, ima cca 93dB/W/m. Kot vidiš, je tam center pozornosti na elektroniki Boulder, ker je to pač njihov štant. Zato 100Kg.
Stella sicer dela tudi z 50W SE, če je treba. |
LP
Oprostite za "ven iz teme", ampak ravno v tem je "audiofilska zabloda" "trd bas" , ne obstaja, če gre v Hz res nizko ... ****
"Scala U" niti pod razno ne gre v nekontroliranem prostoru do 27Hz kot je navedeno v specifikacijah, se lahko na trpalnice postaviš, tega ne boš slišal, spet akustika žal !!!
**** Evo, evo smo že bližje, vzrok zakaj audiofili želijo trd bas, zato ker če gre zvočnik v basu res nizko v nekontroliranem okolju "bas pohaja", ki je res "nadležen" in "neposlušljiv" in ker večina nima pošlihtane poslušalnice je treba iskat vzroke v zvočniku, oziroma iskat zvočnik na slab prostor...
In če gre zvočnik v basu res "nizko" in tudi tu res seva "energijo" bo v slabem prostoru igral slabo ne gre dugače, ne glede na najboljšo amplifikacijo, digitaljio, kable ...
Če bi moral igrati OOO, zaigra OOOOOOO, če bi moral igrati RRR, igra SSSSSSSSSSS itd.
PS.:Sem bil na prvih prezentacijah, ko so tovarniški mojstri JMLaba delali na sestavljanju sistema za paradno Utopio, ma je bila "polomija", so bili preveč prepričani vase, da to mora delat...
E ma so se omehčali, so začeli na prostoru delat, so zdej prezentacije bistveno drugačne, praktično vedno zelo dober zvok  _________________ ~ ** ~ |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
bogomir 4051
Pridružen/-a: Tor Dec 2008 19:42 Prispevkov: 1467 Kraj: ljubljana
|
Objavljeno: Pon Jul 20, 2015 14:47 Naslov sporočila: |
|
|
Ajka@ pozdravljen. Ne vem kako gre drugje, ampak pri meni gre Scala Utopia z lahkoto tudi pod 27 Hz. Večkrat pomerjeno z Infinity RABOS sistemom, kot tudi z digitalnim analizerjem. Najbrž vpliva res prostor.
lpm _________________ miro |
|
| Nazaj na vrh |
Telefon: 031361550 |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|