| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
nomad
Pridružen/-a: Pet Maj 2009 14:01 Prispevkov: 911 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Jan 19, 2011 18:08 Naslov sporočila: |
|
|
| ProJet je napisal/a: | | nomad je napisal/a: | | ProJet je napisal/a: | | naši sistemi pa ... omogočajo nadgradnjo tj. "prihod" glasbenikov v prostor |
Mimo tega pa nisem mogel ....
Za okno v glasbo smo že slišali, no tole pa so prava vrata v glasbo.
Resno pa tega ne moremo jemati. Saj zveni kot propagandni stavek kakšne religiozne sekte, ki časti zvezdna vrata boginje Reference. |
Moje navajanje v navedku jemlješ dobesedno, sprevračaš pomen besed in jih prikrojiš kakor ti tisti moment pač najbolj ustreza, hmmm ... to pa je celo nadgradnja zgoraj opisanega. Etika, ki pritiče zamegljenemu umu vodje verske sekte mi je še najbližja asociacija. Tu zares pljuvaš le po lastni kredibilnosti in diskvalificiraš sebe kot resnega osebka, žal.
Vsekakor ti poskus kompletne zameglitve foruma in pranje možganov malo manj vase prepričanih forumašev ni uspel kakor si si zamislil. Sem ti že povedal, da bi bila tvoja filozofiranja bolj prikladna za kakšen pro-audio forum a kaj, ko tam ne bi bil prav nič posebno zanimiv in odziv še zdaleč ne bi puščal toliko osebnega zadovoljstva kot tukaj, kjer misliš, da si nas naučil nekaj novega in nam "razširil audio" obzorja. Nope.
Mene s tvojimi osnovnimi podajanji enostavno ne moreš "farbat" kakor ti ustreza, ker imam preveč izkušenj tako iz pro-audia, audiofilije in še elektronike, tako, da je tvoja metodica pri meni samo še ena izmed mnogih "že videnih". Imam tako pro-aktivni sistem kot tudi audiofilskega, zato mi ne razlagaj takih nebuloz, da je samo ena pot prava, Nomadova namreč.
Kar pa se predvajanja glasbenega materiala v domačem okolju tiče pa naj ti povem, da je fikcija lahko samo ena: verjetna. Na koncu koncev si vedno postaviš eno samo vprašanje: Ali me sistem v svoji fikciji prepriča v verjetnost tj., da bi lahko celo verjel, da so glasbeniki v prostoru resnično prisotni? Tu ne gre za ocenjevanje iz focal spota ali preverjanja vsemogočih detajlov, karakteristik ... gre za ocenitev iz perspektive prepričljivosti, torej, če ta prag ni presežen potem je predvajanje sistema pač preveč fake. Primerjava s filmom je tu kar na mestu, torej ali je za nas film v svoji fikciji dovolj prepričljiv, da je zgodba v sklopu žanra (preneseno na audio: klasika, rock ... ) verjetna in nas je avtorju za tisti dve uri uspelo odmakniti od realnosti in ponesti v drugo "realnost", ki bi ji lahko celo verjeli. Diferenciacija tu zaradi kompleksnosti medija ni podvržena le in zgolj čutilom temveč tudi IQ-ju posameznika.
To je torej tista končna konsekvenca, ocena verjetnosti, ki je jasna v sekudi (čutila) prisluha kateremukoli sistemu. Od tu tudi tvoje opažanje, da je za kredibilnost sitema zelo dober test prisluha iz sosednjega prostora.
Meni je to jasno že davno, nedosegljivost realnosti v neskončnost, kar med vrsticami razlagam že vseskozi npr. omemba fraktalov ipd., da gre pri vsem skupaj za fikcijo, ki pa je lahko celo verjetna oz. v nasprotnem primeru ne presega našega praga za dosego učinka in posledično zadovoljevanja zasvojenosti s hobijem. BTW tu se namreč skriva tisti subjektivni faktor pri katerem se ljudje bogato diferenciramo, saj je za nekatere dovolj prepričljiv že nivo predvajanja kuhinjskega radia, da jih "verjetno" popelje v glasbeno doživetje, jih v celoti zadovolji in več pravzaprav niti ne potrebujejo oz. jim je sistem za 1 k€ "u vrh glave".
Za res poenostavljeno pojasnitev bi bila kar ustrezna primerjava sistema s ponesrečenim čarovniškim trikom, le-ta definitivno ni "believable" ... |
O nekaterih stvareh imamo pač različno mnenje.
In komentiral sem mnenje. Ti pa komentiraš mene.
In to ne da bi me poznal in zato vame projeciraš predsodke, ki so popolnoma neresnični.
To je bistvena razlika.
Če pa bi jaz komentiral tebe in še koga drugega na tem forumu, potem lahko povem samo eno ugotovitev – vsi ste jako pamentni, ampak v resnici gre bolj za nastopaštvo kot pa resnično znanje.
Najbolj evidentno je dejstvo, da so problemi s konkretiziranjem tega kar trdite.
Vsi govorite o nekih velikih in pomembnih zadevah, na koncu pa končate z “verjetnostjo fikcije”, “pričaranjem koncertnega zvoka”, “feeling in sporočilo” in podobnimi inovativnimi izrazi, ki naj bi označevali kvaliteto reprodukcije. V resnici pa so to opisi (zelo) subjektivnih vtisov, ki jih drugi slabo razumemo, s samo kvaliteto reprodukcije pa nimajo nobene zveze.
Iz vašega pisanja je prav dobro razvidno, da v praksi kvalitete reprodukcije ne znate oceniti.
To pa je osnova tega hobija. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
vintagesonic
Pridružen/-a: Sre Mar 2010 17:24 Prispevkov: 1437 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Jan 19, 2011 18:22 Naslov sporočila: |
|
|
| nomad je napisal/a: | | [ V resnici pa so to opisi (zelo) subjektivnih vtisov.............. |
Vtis kot tak je že po definiciji subjektivne narave.
Kdo je boljši? Jehudi Menjuhin ali David Oistrakh ? Meni se zdi, da je.....................
Je vtis objektiven ali subjektiven?
LP
vintagesonic |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
nomad
Pridružen/-a: Pet Maj 2009 14:01 Prispevkov: 911 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Jan 19, 2011 18:27 Naslov sporočila: |
|
|
| vintagesonic je napisal/a: | | nomad je napisal/a: | | [ V resnici pa so to opisi (zelo) subjektivnih vtisov.............. |
Vtis kot tak je že po definiciji subjektivne narave.
Kdo je boljši? Jehudi Menjuhin ali David Oistrakh ? Meni se zdi, da je.....................
Je vtis objektiven ali subjektiven?
LP
vintagesonic |
Se pa da o glasbenikih, pa tudi o glasbi in predvsem o kvaliteti reprodukcije raznih sistemov povedati še kaj več kot samo vtise. Tu je razlika med poznavalci in nastopači. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
JAZZZ

Pridružen/-a: Sre Apr 2008 12:32 Prispevkov: 2799 Kraj: POSAVEC
|
Objavljeno: Sre Jan 19, 2011 23:01 Naslov sporočila: |
|
|
| jernejc je napisal/a: | | JAZZZ je napisal/a: |
Dokler mi stereo sistem približno pričara koncertni zvok, se v stereo, mono, ... ne vtikam. |
Evo tu jaz vidim razliko med najinimi razmišljaniji (tudi Nomadovim).
Jaz govorim o tistem, v kar se ti ne vtikaš. O samem sredstvu/mediju za dosego cilja. |
Verjetno obstaja za stereo tudi en sam zvočnik? Bi bila to rešitev?
Govorili smo o primeru enega izvajalca. Kaj pa velik orkester-tam je situacija drugačna?
Lahko poveš kaj več o samem sredstvu za dosego cilja?
Jaz samo pravim, dokler me "virtualni" stereo zadovolji, se v to ne vtikam.
Si bom pa enkrat vzel čas(ko naredim studio), da bom studijske elektrostate postavil z leve in desne strani(kot slušalke) in poslušal kak binauralni posnetek. Verjetno kaj bolj realnega ni. Pa še akustika sobe ni tako zelo važna, pa ojačevalec je lahko majhne moči ... Ko sem dobil prve mikrofone za binauralno snemanje, sem doma testno snemal nekaj iz svojega sistema. Posnel se je tudi zvok, ko je nekdo stopil v sobo. Pri poslušanju sem ob taistem zvoku pogledal, kdo je spet vstopil v sobo- tako realno je bilo... _________________ "There are two kinds of fools. One says-this is old and therefore good. The other says-this is new and therefore better." Bob Katz |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
orc.perc
Pridružen/-a: Sre Nov 2009 22:05 Prispevkov: 527 Kraj: Posr.Park
|
Objavljeno: Sre Jan 19, 2011 23:21 Naslov sporočila: |
|
|
Jazzz, kaj imaš/si imel to eno bin.varianto??
Mene tišči nekaj v tej smeri... _________________ -1/3oct.REar |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ProJet

Pridružen/-a: Sre Feb 2009 17:54 Prispevkov: 1241 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Jan 19, 2011 23:29 Naslov sporočila: |
|
|
| JAZZZ je napisal/a: | | Ko sem dobil prve mikrofone za binauralno snemanje, sem doma testno snemal nekaj iz svojega sistema. Posnel se je tudi zvok, ko je nekdo stopil v sobo. Pri poslušanju sem ob taistem zvoku pogledal, kdo je spet vstopil v sobo- tako realno je bilo... |
A dej Jazzz nooo, zdej si si pa to zihr zmislu!
"believable""believable""believable" ...  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
JAZZZ

|
Objavljeno: Sre Jan 19, 2011 23:53 Naslov sporočila: |
|
|
| orc.perc je napisal/a: | Jazzz, kaj imaš/si imel to eno bin.varianto??
Mene tišči nekaj v tej smeri... |
Ma morem pogledat(če jih še najdem)-eni čist pocen mikrofončki-pa Sonyev DAT. Pritrdil sem jih na očala in snemal. Ampak poslušanje je bilo dobro samo na slušalkah... Mikrofona sem uporabil za navadno snemanje(XY) in sta dala čisto zadovoljive rezultate. _________________ "There are two kinds of fools. One says-this is old and therefore good. The other says-this is new and therefore better." Bob Katz |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
JAZZZ

|
Objavljeno: Sre Jan 19, 2011 23:53 Naslov sporočila: |
|
|
| ProJet je napisal/a: | A dej Jazzz nooo, zdej si si pa to zihr zmislu!
"believable""believable""believable" ...  |
ah ah Projet  _________________ "There are two kinds of fools. One says-this is old and therefore good. The other says-this is new and therefore better." Bob Katz |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
orc.perc
|
Objavljeno: Čet Jan 20, 2011 00:10 Naslov sporočila: |
|
|
| JAZZZ je napisal/a: | | orc.perc je napisal/a: | Jazzz, kaj imaš/si imel to eno bin.varianto??
Mene tišči nekaj v tej smeri... |
Ma morem pogledat(če jih še najdem)-eni čist pocen mikrofončki-pa Sonyev DAT. Pritrdil sem jih na očala in snemal. Ampak poslušanje je bilo dobro samo na slušalkah... Mikrofona sem uporabil za navadno snemanje(XY) in sta dala čisto zadovoljive rezultate. |
Ampak, potem pa so bila vrata spredaj, al kaj!?
Mater ko ne vem, težko je dobit lobanjo dandanes, ampak,
mic-line-rec/play-pre-cans, kupiš dve karti, greš na koncert s svojo lutkico in that´s it. Resnični spomini! _________________ -1/3oct.REar |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Zoran

Pridružen/-a: Čet Jul 2009 15:12 Prispevkov: 138 Kraj: Prevoje
|
Objavljeno: Čet Jan 20, 2011 09:53 Naslov sporočila: |
|
|
Glede na to, da moji zahtevi po vrnitvi mojega prispevka o HRTF v izhodiščno temo "Zvočniki igrajo svetlo - znižanje jakosti visokotonca?" ni bilo ugodeno in je la-ta bila brisana, želim povedati naslednje.
Moj prispevek nima nobene veze s pojmom iluzija sterea. Stvari so bile vzete iz konteksta in so zašle. Govoril sem o iluziji vira zvoka, o viru ki ni stvaren, ki je virtualen, fantomskomski, od katerega ne prihaja zvok in je le produkt delovanja dveh vektorjev, vektorjev zvoka iz dveh stvarnih virov (levega in desnega zvočnika). Nasprotujem temu, da se je znašel v sedanji temi. Če je pač tehnično neizvedljiva vrnitev prispevka v izhodiščno temo, želim, da je to moje stališče znano.
Zoran |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
orc.perc
|
Objavljeno: Čet Jan 20, 2011 13:36 Naslov sporočila: |
|
|
| Zoran je napisal/a: | Človeška glava predstavlja oviro zvočnim valovom odvisno od smeri in frekvence le-teh. Pri nizkih frekvencah (dolga valovna dolžina) je glava majhna ovira in le časovna in fazna razlika prispetja vala k levem oziroma desnem ušesu določata smer (Interaural Time Difference - ITD). Pri visokih frekvencah kjer je valovna dolžina majhna v primerjavi z dimenzijami glave, le-ta blokira zvočne valove in ustvari jakostno razliko med ušesoma (Interaural Level Difference - ILD), ki se spreminja z vpadnim kotom. Nadalje oblika glave, oblika uhlja in ušnega kanala delujejo kot filter, ki oblikuje spekter vpadnega zvoka preden doseže bobnjič. Ta funkcionalnost je odvisna od individualne anatomije in se danes opisuje z HRTF (Head Related Transfer Function) pojmom. HRTF je v nasprotju z pojmovanjem, da je tonalnost zvoka neodvisna od smeri prihajanja. Npr. oseba mi nekaj govori, jaz obrnem glavo za 90 stopinj, spekter zvoka na bobnjiču se dramatično spremeni. Poizkusite to!
HRTF je zapletena funkcija, a se jo da analitirati na sferičnem modelu človeške glave.
Graf razmerja med nivojem zvoka pri določeni točki na krogli in nivojem brez krogle za različne vpadne kote (Duda & Martens, 1998: Range dependence of the response of a spherical head model).
Ali pa bolj konkreten graf (LinkwitzLAB, 2010):
Na grafu je vidna neenakomernost v področju med 400 Hz in 7 kHz pri vpadnih kotih med 22,5 in 45 stopinjami. Zakaj je to pomembno bomo videli malo kasneje.
Sedimo udobno na stolu, pred nami na primerni razdalji stoji Anja Bukovec in nas navdušuje s svojo violino. "Vidimo" jo direktno pred nami tudi če zapremo oči. Zvok do nas prihaja iz STVARNEGA vira (pod kotom 0 stopinj).
Potem pa to posnamemo (verjetno z dvema mikrofonoma), se zahvalimo Anji, zapečemo CD in zalaufamo naš vrhunski brezhibni HiFi sistem, ki ima v nulo spedenan FR. Zapremo oči in Anja je spet pred nami, tako kot je to bilo v živo. A njena violina ne zveni enako, nekaj je vseeno drugače.
Če sedimo na vrhu enakostraničnega trikotnika, zvočnika vidimo pod kotoma +/-30 stopinj. Čeprav se nam zdi, da zvok prihaja od pred nami "stoječe" Anje (0 stopinj), dejansko prihaja iz druge smeri (+/-30 stopinj). Anja ni več stvarna, temveč je iluzija.
Če vse to povežete z zgornjo razlago HRTF, boste hitro ugotovili, kaj se dogaja.
Ne morem se pa upreti temu, da nebi malo zafilozofiral. Stereo slika je iluzija prostora. Pravzaprav bom povzel nekaj, kar sem nekoč nekje prebral (pišem po spominu). Stereo predstava je bolj podobna sliki (risbi) kot fotografiji. Razprava o realizmu sterea je podobno razpravi o realizmu slike (risbe). Natančen prostorski realizem ni vedno smoter stereo snemanja, tako kot vizualni realizem ni vedno smoter slikarjev. Velčina komercialnih posnetkov predstavlja kolaž različnih gledanj, stališč, metod. Poslušalec lahko na vse to izrazi svoje subjektivne preference, težko pa objektivno razpravlja o realizmu. Nobena visoko napredna tehnologija, vrhunske iznajdbe, čudovito artistično oblikovanje, prefinjen poslušalske sposobnosti, prosvetljene duhovne filozofije, enormne vsote denarja, prepričljiva oglaševalska pretiravanja ali mogočna magija ne more ustvariti stereo predstavo realno.
Prijetna, všečna iluzija je največ, kar lahko pričakujemo.
Zoran |
Meni izgleda da je 1dB razlike, in to na modelu brez uhljev. Kaj pa se zgodi ko vklopimo še drugo uho?? V bistvu je HRTF BRTF, B kot body, tudi ramena, prsi, meča odbijajo, lomijo zvok. _________________ -1/3oct.REar |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|