Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

"Blind" testi in dojemanje razlik
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
MAre007

Pridružen/-a: Čet Dec 2010 10:23
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 05, 2011 10:41    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

JAZZZ je napisal/a:
OK, verjetno si eden redkih. Kako pa si se odločil prav za te komponente ? Na čem pa si poslušal Luxmana, pa AA ? Je imel prodajalec Kefe? Je imel sistem pri prodajalcu navadne žnore ? Se ti zdi, da igra doma približno enako?

Za moj prvi "sistem" (Pioneer receiver SX 777, CDP Pioneer PD S601) sem se odločil iz katalogov, pripeljal pa mi ga je švercar iz MB. Trisistemske zvočnike z Visaton enotami (kit) sem naredil sam - kompaktne velike lesene škatle, notri obložene s filcem, vato ... Ker ni bilo pravega basa, sem naknadno zadaj naredil luknje s cevmi. Pri poslušanju resne glasbe me je motilo pomanjkanje detajlov, spackanost - za rock pa so bili super. Kupil jih je pevec, ki še danes poje v rock ansamblu in je kasneje večkrat povedal, da mu je njihov zvok ful všeč. Nato me je spet end drug švercar po telefonu prepričal, da sem kupil JBL control 5 monitorje in JBL subwoofer. Ko sem slednjega priklopil, sem mislil, da ne dela. Zvočniki so bili odlični monitorji, a to ni bil HI-FI za v sobo. Čez kakšno leto sem jih z nekom iz KR zamenjal za neke ful lepe črno polakirane visoke in ozke nemške, ne spomnim se več katere znamke. Razen dobrega designa mi niso bili posebno všeč. V tistem času sem bil večkrat na Vrhovcih in ko so dobili sedanje takrat cenovno ugodne KEFe - nekje so jih morali dobiti prav poceni, so me ti prepričali, čeprav je bila na Vrhovcih soba popolnoma neprimerna za realno oceno (fantje so kupovali veliko dražje KEFe, ki so v trgovini zveneli odlično, ko pa so jih prinesli domov ni bilo več basa...). Tudi na Pioneerjev receiver so igrali OK, želel pa sem nekaj več, verjetno tudi zaradi upoštevanja komentarjev Igorja ..., čeprav jaz kakšne omembe vredne razlike med Pioneerjem in Rotelom takrat v tisti garaži nisem slišal. Takrat je HK na tržišče poslal nek novi avdiofilski ojačevalnik in sem na osnovi revij verjel, da bo to pravi ojačevalec za moje KEFe. Kupil sem ga za cca. 900 DEM, pa se je skril pred Pioneerjem. Potem sem v Salamoncu zagledal dve leti starega Luxmana, popokal Kefe v VW hrošča in šel v MB, ga preskusil in kupil za 1.100 DEM. S to kombinacijo sem bil zadovoljen do pred pol leta, ko sem se je naveličal. Predvsem me je motilo občasno hreščanje kontaktov in potenciometra, verjetno tudi posledica zelo zelo redke uporabe v zadnjih 10-ih letih. Za servis se nisem in nisem mogel odločiti. .... Pred novim letom sem KEFe popokal in jih v trgovini preskusil s sedanjim AA receiverjem. Ker jih že tako dobro poznam, sem lahko vsaj približno ocenil, da je kombinacija OK, predvsem pa za denar, ki sem ga odštel za receiver.

To je moja zgodba, ki bi verjetno bolj pasala v rubriko "Vaš prvi večkomponentni sistem je bil..?"

Običajno pri preskušanju s sabo vzamem nekaj starih in velikokrat slišanih CD-jev in poskušam ugotoviti kakovost njihove reprodukcije. Kakovost igranja v prodajalnah kot so Vklop, Intek,... je treba vzeti z zelo veliko rezervo, to pa sem se naučil. Doma običajno nimamo idealnih oz. akustično prilagojenih prostorov.

Pri "blind" testih bi bilo najprej potrebno opredeliti cilje, ki naj bi jih s testom dosegli.

Pri testiranju napajalnih kablov bi cilj lahko bil ugotavljanje, ali poslušalci sploh lahko zaznajo razliko med navadnim kablom in kablom ranga HIGH-END. Ker verjetno ne gre za velike razlike (jaz še vedno menim, da jih ni), bi bili poslušalci osebe z izostrenim sluhom, kot so JAZZZ in podobni, ki trdijo, da razlike obstajajo. Večje število menjav in preskusov pri isti skladbi bi statistično potrdili ali ovrgli razliko.

Nekoliko višji cilj bi bil, ali HIGH-END napajalni kabel res izboljša zvok. Še višji cilj bi bil, da bi poslušalci cenovno rangirali poslušane kable, itd.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
zvocnik

Pridružen/-a: Čet Okt 2008 22:12
Kraj: Piran

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 05, 2011 15:09    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Vse take debate gredo v smeri:

Mislite ali veste?

Mislim da vem!

Popolnoma vseeno je kaj kdo misli, ce dejstva ne ve in se manj, da o dejstvih ni niti pripravljen razpravljati zato, ker misli, da ve.

Torej neskoncno neproduktivno, in se branje ni zanimivo.

Lp
Truth is not beauty
Beauty is not love
Love is not music
Music is the best !

FZ
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Telefon: 041 737 410
JAZZZ

Pridružen/-a: Sre Apr 2008 12:32
Kraj: POSAVEC

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 05, 2011 16:02    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

MAre007 je napisal/a:
Pri "blind" testih bi bilo najprej potrebno opredeliti cilje, ki naj bi jih s testom dosegli.

Pri testiranju napajalnih kablov bi cilj lahko bil ugotavljanje, ali poslušalci sploh lahko zaznajo razliko med navadnim kablom in kablom ranga HIGH-END. Ker verjetno ne gre za velike razlike (jaz še vedno menim, da jih ni), bi bili poslušalci osebe z izostrenim sluhom, kot so JAZZZ in podobni, ki trdijo, da razlike obstajajo. Večje število menjav in preskusov pri isti skladbi bi statistično potrdili ali ovrgli razliko.

Nekoliko višji cilj bi bil, ali HIGH-END napajalni kabel res izboljša zvok. Še višji cilj bi bil, da bi poslušalci cenovno rangirali poslušane kable, itd.

Mare. Še enkrat te opomnim, da sem na svojem sistemu vedno pripravljen za ponujeno stavo od desetih poskusov razlikovati moj napajalni kabel od tvojega merkurjevega. Lahko tudi dvigneva na 20 poskusov. Lahko najdem tudi kabel, ki je reciva v rangu 200 evrov in tudi za tega bi lahko stavil in v 20 poskusih tudi vedno ugotovil, kateri kabel igra. Se pravi, razlika je za trenirano uho že med navadnim in 100-200 evrskim kablom. Potem je tudi razlika med 200 in reciva 500 evrskim .... in tako naprej. ČE te razlike sešteješ-bo še vedno razlika med navadno žnoro in dragim kablom čisto majhna?
Koliko ti sedaj te razlike pomenijo je itak avdiofilska debata. Na mojem prvem sistemu NAD3020, Wharfedale zvočniki, Connosier gramofon in SME ročka danes glasbe ki jo poslušam niti slučajno ne bi poslušal ! ker bi bore malo ostalo od nje. Nekaterim pa je to čisto dovolj. In tu se zgodba o vložkih(in o debatah, ali se splača ali ne) v HIFI konča.
Torej Mare, kaj misliš, bi prepoznal svoj sistem, če ti zamenjamo vso kablažo? Jaz trdim, da ne!
JAZZZ

Pridružen/-a: Sre Apr 2008 12:32
Kraj: POSAVEC

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 05, 2011 16:13    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

MAre007 je napisal/a:
... čeprav je bila na Vrhovcih soba popolnoma neprimerna za realno oceno (fantje so kupovali veliko dražje KEFe, ki so v trgovini zveneli odlično, ko pa so jih prinesli domov ni bilo več basa...).

In zakaj misliš, da niso imeli basa?
- soba na Vrhovcih ga je dodajala. Ampak to izostreno uho takoj sliši Smile
- ojačevalec ali ostale komponente niso bile na nivoju tistih z Vrhovcev (če je to res, potem tvoja teorija o 70% zneska za zvočnike pade na vsej črti)
Torej, kaj so ugotovili kasneje tvoji prijatelji ali še bolje, kaj si ti kot strokovnjak ugotovil

MAre007 je napisal/a:
Takrat je HK na tržišče poslal nek novi avdiofilski ojačevalnik in sem na osnovi revij verjel, da bo to pravi ojačevalec za moje KEFe. Kupil sem ga za cca. 900 DEM, pa se je skril pred Pioneerjem.

Pa si prepričan, da je bil tisti HK slabši od Pionirčka, ali je bilo to samo na tvojem sistemu. Bi bilo na boljšem setupu drugače? In če, kako lahko pričakuješ konkretne rezultate od A/B testov Question

MAre007 je napisal/a:
Pred novim letom sem KEFe popokal in jih v trgovini preskusil s sedanjim AA receiverjem. Ker jih že tako dobro poznam, sem lahko vsaj približno ocenil, da je kombinacija OK, predvsem pa za denar, ki sem ga odštel za receiver.

Imaš še Luxmana. Bi bil za kozmetiko-Luxmanu damo ustrezen napajalni kabel in boljši interkonekt, pa še ostale kable popedenamo. Potem pa primerjamo z AA in tvojo kablažo. Si prepričan, da ne bi dobil rdečice...

MAre007 je napisal/a:
Običajno pri preskušanju s sabo vzamem nekaj starih in velikokrat slišanih CD-jev in poskušam ugotoviti kakovost njihove reprodukcije. Kakovost igranja v prodajalnah kot so Vklop, Intek,... je treba vzeti z zelo veliko rezervo, to pa sem se naučil. Doma običajno nimamo idealnih oz. akustično prilagojenih prostorov.

Niti Vklop niti Intek nimata idealne sobe! In če je tvoja slabša, potem ti je mogoče Pionirček zato igral bolje od HKja.
Sicer pa, kako lahko stvari jemlješ z rezervo? Receš, da bo doma igralo za odtenek slabše? Koliko slabše? Se ne vprašaš ZAKAJ? Ali kupuješ komponento s poslušanjem na rezervo ?
Povej mi, kako bi potem gledal na A/B test v Vklopu? Seveda, z REZERVO ! In kaj ti potem tak A/B test sploh pomeni Wink
MAre007

Pridružen/-a: Čet Dec 2010 10:23
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 05, 2011 16:39    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

JAZZZ je napisal/a:
Mare. Še enkrat te opomnim, da sem na svojem sistemu vedno pripravljen za ponujeno stavo od desetih poskusov razlikovati moj napajalni kabel od tvojega merkurjevega. Lahko tudi dvigneva na 20 poskusov. Lahko najdem tudi kabel, ki je reciva v rangu 200 evrov in tudi za tega bi lahko stavil in v 20 poskusih tudi vedno ugotovil, kateri kabel igra. Se pravi, razlika je za trenirano uho že med navadnim in 100-200 evrskim kablom. Potem je tudi razlika med 200 in reciva 500 evrskim .... in tako naprej. ČE te razlike sešteješ-bo še vedno razlika med navadno žnoro in dragim kablom čisto majhna?

JAZZZ, če si tega res sposoben, potem ti gredo vse čestitke in čestitke tudi tako perfektnemu sistemu. Smile

Stavit ne grem, ampak videl bi pa vseeno rad enkrat na lastne oči.

Glede ostalih komentarjev, verjamem da imaš prav. Zanima pa me, kaj pomeni dejstvo, da se nekateri CD-ji na mojem sistemu, če se temu na tem forumu sploh lahko reče tako, slišijo zame odlično, velika večina CD-jev pa bistveno slabše. Kaj bi se v tem primeru zgodilo z optimizacijo kablov. Bi se tisti, ki so sedaj zelo dobri slišali še bolje, oni slabi pa še slabše, oz. kako se bi to poznalo?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ajka

Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:00
Kraj: Sežana

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 06, 2011 23:34    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

LP

Še nekaj o dojemanju in postavitvi sistema za poslušanje_testiranje ...
Ko poslušamo npr. dva para zvočnikov je le te zelo zelo težko postavit,da dobimo,dojamemo čim bolj realno,objektivno predstavo o njunih zmogljivostih...
Problem je že njune postavitve ... Če ju postavimo enega zraven drugega,bo notranji igral bolj plastično in globoko,zunanji bolj plitko in prijazno ... Spremembe so lahko tako plastične , da lahko imamo občutek ,da gre za dva različna zvočnika ali celo za dva različna ojačevalca, če "vidimo",da sta zvočnika enaka !!! Tukaj je potem še nešteto pod varianat in tako veliko možnosti tudi za "prevaro" oziroma manipulacije pa sploh nismo ničesar zamenjali !!! S tem ,da to velja samo za enega poslušalca, ki sedi kolikor toliko na dobri poziciji...Kaj je potem še z ostalimi,ki stojijo ali sedijo daleč proč !!??
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3
Stran 3 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu