| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
ambasador
Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52 Prispevkov: 6274 Kraj: Izola
|
Objavljeno: Čet Feb 13, 2014 02:03 Naslov sporočila: |
|
|
@olipower:
... Malo v čudne vode nas nese . Jaz še vedno samo želim odgovoriti začetnemu vprašanju, zakaj imam raje gramofon ...
-------------------------------------------------------------------------------------------
Niso čudne. Ker je nekaj soforumašev baziralo svoja razmišljanja in prepričanja na izkušnjah v preteklosti. Razumem da so se preusmerili na digi. Ma ne moreš danes prihajati na dan s tistimi argumenti in prepričevati analogiste - pri čemer sami takrat niso rešili težav set-up-a, niti niso sledili toku dogajanja. Še danes vedo toliko o analogni reprodukciji - da analogiste prepričujejo da tisto kar slišijo - ni tisto kar slišijo - ampak tisto kar so oni slišali pred 30 leti.
Drugače pa smo vsi odgovorili na začetno vprašanje. Tudi je logično, da je za pričaranje vzdušja šestdesetih ali sedemdesetih let potrebna oprema iz tistega časa. Tu ne pomagajo niti najsodobnejše analogne naprave. Te so narejene za vse kaj drugega - za odkrivanje kaj je bilo zares posneto v davnih časih. Kaj so slišali v studiju na master traku.
@pinus: moje izvajanje se nanaša na nepotrebno dualiziranje ana-digi. In potenciranje tega, kar je v mojih očeh neproduktivno početje - ker se pojavlja vedno ko je gramofonska tema. Pa imamo namensko temo. Kaj si ti ob temu razumel.. Mea culpa. Očitno nisem bil dovolj jasen. _________________ Carpe Diem |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
cink
Pridružen/-a: Sre Dec 2009 23:51 Prispevkov: 164 Kraj: Domžale
|
Objavljeno: Čet Feb 13, 2014 10:03 Naslov sporočila: |
|
|
| epic je napisal/a: | Ob tem velja omeniti, da je (po večini) strpnost analogistov znatnejša od one, ki jo izpričujejo digitalisti. Da o nivoju znanja ne govorim.
|
Tole zgornje je pa res epic Če dodam tole tvoje spodnje pa še posebej...
| epic je napisal/a: | | Gre za skoraj popolno nesposobnost sprejemanja mišljenj, ki niso plod naših osebnih prepričanj, posmehovanja drugače mislečim in neskončnega poveličevanja ega posameznikov. |  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
audiofrik
Pridružen/-a: Pet Dec 2008 17:19 Prispevkov: 1503 Kraj: LJUBLJANA
|
Objavljeno: Čet Feb 13, 2014 10:45 Naslov sporočila: |
|
|
ambasador
prej kot nakladaš v tri dni počisti svoje podstrešje
Jaguar je eden redkih autov za čisto uživanje, najbrž si ga samo od daleč gledal, jaz sem ga parkrat peljal, tudi Porscheja ampak to sta po namenu povsem druga avta...
Enako bedarijo vlečeš paralelo z Thorensom, kaj se z njim dogaja- naredili so par povsem zgrešenih neuspešnih gramofonov, iz imena(tega so pač kupili od propadle firme) ki je včasih nekaj pomenilo, še angleži so ga imeli za cenejšega Linna, ki ga je držala skoraj vsaka resnejša audio trgovina so količino spravili nekje tu kot sedaj proizvodnja Pear audio ali podobno, izdelku pa se bolj ali manj vsi smejijo, samo ti vidiš v tem silni napredek in prilagoditve času
mogoče zmanjšaj količine sejemske tekočine vsaj zjutraj |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
pinus

Pridružen/-a: Pet Feb 2012 1:16 Prispevkov: 967 Kraj: Nova Gorica
|
Objavljeno: Čet Feb 13, 2014 11:35 Naslov sporočila: |
|
|
Ambasador - včeraj si po tednu dni ponovno "odprl" to temo, z navajanjem o nepotrebni polarizaciji analog-digi, ok..
Kar pa si potem v nadaljevanju napisal o metrih, oz kaj si s tem mislil, je tako, kot je tam napisano , precej jasno... Kot veš, sam uporabljam oba vira in nimam nič proti nobenemu izmed obeh...
Vse ostalo o mojih "tako imenovanih metrih", ki te mogoče motijo, pa sem "navedel" že v nočnem postu... Tole pa samo, kot še dodatno "pojasnilo"... lp |
|
| Nazaj na vrh |
Telefon: 030-353370 |
|
 |
ambasador
|
Objavljeno: Čet Feb 13, 2014 22:36 Naslov sporočila: |
|
|
| audiofrik je napisal/a: | ambasador
prej kot nakladaš v tri dni počisti svoje podstrešje
Jaguar je eden redkih autov za čisto uživanje, najbrž si ga samo od daleč gledal, jaz sem ga parkrat peljal, tudi Porscheja ampak to sta po namenu povsem druga avta...
Enako bedarijo vlečeš paralelo z Thorensom, kaj se z njim dogaja- naredili so par povsem zgrešenih neuspešnih gramofonov, iz imena(tega so pač kupili od propadle firme) ki je včasih nekaj pomenilo, še angleži so ga imeli za cenejšega Linna, ki ga je držala skoraj vsaka resnejša audio trgovina so količino spravili nekje tu kot sedaj proizvodnja Pear audio ali podobno, izdelku pa se bolj ali manj vsi smejijo, samo ti vidiš v tem silni napredek in prilagoditve času
mogoče zmanjšaj količine sejemske tekočine vsaj zjutraj |
Primitiven nivo. Temu primerna argumentacija. _________________ Carpe Diem |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
joztom
Pridružen/-a: Pon Jan 2013 11:07 Prispevkov: 1976 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Feb 13, 2014 23:54 Naslov sporočila: |
|
|
Brez veze se kregate, tema je očitno posvečena čislanju zaslug, ki jih gramofonu le moramo iz srca priznati, od prvih poskusov na valj pa do današnjih super-strojev. Razvoj je več ali manj na koncu, za zaveso pa res ne moreš jasno ločiti ne Kuzme, ne LP12 in ne Thorensa. Prepoznaš nekompatibilno kombinacijo mase ročke in glave in slabe nastavitve geometrije. O kakšnem mijavkanju, ki je tudi merski podatek, na ušesa ni govora, pa so taka draga posebna napajanja prodajali, težko si je že fizično predstavljati, da s 5-kilskim krožnikom na hitro otresaš, že zaradi vztrajnosti. Da se pa slišat kroglica in trenje ležaja, če je bogo izvedeno. Tudi elektronika za obdelavo signala je zelo vplivna, potrebno je ojačanje 1000x, nato slabljenje, kar je za večino čipov znanost, za počasni 5532, ki je največkrat not, pa sploh. Transformatorji za MC so sami po sebi nelinearni, malošumnih nizkoimpedančnih (100 Ohm) vezij za ojačanje 10x in konstrukcij je zelo malo, diskretnih vezij za ta namen ni veliko, lampaške konstrukcije so odvisne od staranja itd. Je ni resnice. Zadnjih 30 let sem v tem užival in preposlušal vse možne vrhunske postavitve, pa je večinoma v vsaki sobi in kombinaciji čisto svoj karakter, navsezadnje tudi zvočni valovi tresejo glavo ob reprodukciji, kar ni nobeden omenil. Pa niso pomagale ne jeklene konstrukcije in ne igle na ohišje in ne oljne kopeli na uteži in ne voda pred iglo in ne čopič pred iglo. Dosti plošč je potem še neravnih ali niso centrične, clamp ubije zvok. Najboljše plošče z vrhunskimi posnetki se redko dobijo ali pa so zdrajsane. Imam klasični gramofon in lepo škatlo vrhunskega vinila, pa izstopam iz tega konfliktnega dialoga, saj me boste še nastreljali, bemti.
Od Jaguarjev je najboljši in res uporaben edini mkII (en bel je v MB), E-type pa ta novi so takotako, samo za razstave.
 |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
nek_do

Pridružen/-a: Čet Okt 2009 21:22 Prispevkov: 2282 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Feb 14, 2014 00:41 Naslov sporočila: |
|
|
Ko Jaguar povozi Thorensa
 _________________ Lep je dan |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
|
Objavljeno: Pet Feb 14, 2014 01:43 Naslov sporočila: |
|
|
@joztom
nobeden ne bo prav nič nastreljal.
Našteta problematika deluje strašljivo pa jo je vsaj še enkrat toliko. Pa še par glavnih problemov si se samo dotaknil ali jih izpustil.
In vendar ko se uspe dovolj približati bistvu, je zadovoljstvo pri reprodukciji veliko. Zagotovo bi to že zdavnaj po svetu opustili in bi ostali res samo še nostalgiki in zbiratelji, če bi ne nudilo določenih glasbenih zadovoljstev. Cena je res visoka, vložek časa tudi. Očitno ima svoj smisel.
Ne prepričujem nobenega, tema je tako zastavljena. _________________ Carpe Diem |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
akacjan
Pridružen/-a: Tor Maj 2010 19:39 Prispevkov: 215 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Feb 14, 2014 10:37 Naslov sporočila: |
|
|
@joztom
prav rad berem tvoje pragmatizme, ki so tako sestavljeni, da se moram strinjat...ampak, saj hi-fi ni mišljen v absolutnih merilih !! Je samo HOBI !! In hobijev se lotevamo ljubiteljsko, saj veš kaj to pomeni...
lp
A. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Roogi58
Pridružen/-a: Čet Jul 2010 11:02 Prispevkov: 92 Kraj: Murska Sobota
|
Objavljeno: Sob Feb 22, 2014 10:40 Naslov sporočila: |
|
|
Sošolec si je na stara leta spet zaželel gframofon, ker ima doma nekaj LP-jev še iz gimanzijski časov.
Med branjem teme o gramofonu sem naletel na Fuegov Thorens TD 160, ki se mi je vsaj na sliki zdel lepo ohranjen. Budget od sošilca je znašal ravno toliko, kolikor je bila postavljena cena v malih oglasih, pa sem mu priporočil nakup.
Gramofon je pred kakima dvema tednoma prišel v moje roke. Lahko povem, da je bil res solidno ohranjen. Obrati sicer niso štimali, po menjavi jermena z novim, pa so štimali v nulo. Tudi Audiotehnica je bila dobro ohranjena in je brez težav dosegala odlično sledilnost (merjeno s testno ploščo). Sicer glava nima pretirane resolucije, a je zvok povsem korekten.
Očistiti je bilo porebno le še ležaj in ga naoljiti z usteznim oljem. Nekaj malega je še ropotala plastika, na ketero nalega jermen, a sem to hitro odpravil.
V glavnem, gramofon je zaigral zelo dobro, spoh glede na vložen denar. Če bi zamenjal še kompletno kablovje (napajalne in RCA) bi se zagotvo še kaj pridobilo, a za enkrat ni bilo potrebe, ker je tudi prijatelj bil kar navdušen.
Thorens TD 160 sicer v celoti ne igra tako dobro, kot moj predelani in obnovljeni Lenco, ampak glede na smešno ceno in skoraj nič dodatnih stroškov mu ni kaj očitati.
Pokazalo se je, da tudi vintage gremofoni niso za v smeti in z malo truda in minimalno denarja lahko zelo dobro zaigrajo oz. so povsem uporabni. _________________ Viablue-Slovenija |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
audiofrik
|
Objavljeno: Sob Feb 22, 2014 18:57 Naslov sporočila: |
|
|
| še eden ki bo pribit na križ, olajševalna okoliščina je edino da se nisi dotikal kablov... |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
fuego
Pridružen/-a: Sre Sep 2009 15:19 Prispevkov: 1027 Kraj: Celje
|
Objavljeno: Sob Feb 22, 2014 20:13 Naslov sporočila: |
|
|
| Roogi58 je napisal/a: | Sošolec si je na stara leta spet zaželel gframofon, ker ima doma nekaj LP-jev še iz gimanzijski časov.
Med branjem teme o gramofonu sem naletel na Fuegov Thorens TD 160, ki se mi je vsaj na sliki zdel lepo ohranjen. Budget od sošilca je znašal ravno toliko, kolikor je bila postavljena cena v malih oglasih, pa sem mu priporočil nakup.
Gramofon je pred kakima dvema tednoma prišel v moje roke. Lahko povem, da je bil res solidno ohranjen. Obrati sicer niso štimali, po menjavi jermena z novim, pa so štimali v nulo. Tudi Audiotehnica je bila dobro ohranjena in je brez težav dosegala odlično sledilnost (merjeno s testno ploščo). Sicer glava nima pretirane resolucije, a je zvok povsem korekten.
Očistiti je bilo porebno le še ležaj in ga naoljiti z usteznim oljem. Nekaj malega je še ropotala plastika, na ketero nalega jermen, a sem to hitro odpravil.
V glavnem, gramofon je zaigral zelo dobro, spoh glede na vložen denar. Če bi zamenjal še kompletno kablovje (napajalne in RCA) bi se zagotvo še kaj pridobilo, a za enkrat ni bilo potrebe, ker je tudi prijatelj bil kar navdušen.
Thorens TD 160 sicer v celoti ne igra tako dobro, kot moj predelani in obnovljeni Lenco, ampak glede na smešno ceno in skoraj nič dodatnih stroškov mu ni kaj očitati.
Pokazalo se je, da tudi vintage gremofoni niso za v smeti in z malo truda in minimalno denarja lahko zelo dobro zaigrajo oz. so povsem uporabni. |
Me veseli, da je zadovoljen. Če koga zanima imam še kakih 60 LP-jev za prodat, večinoma je hard & heavy. _________________ Popravljam vse vrste PC-jev, notesnikov.... |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
joztom
Pridružen/-a: Pon Jan 2013 11:07 Prispevkov: 1976 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sob Feb 22, 2014 22:41 Naslov sporočila: |
|
|
| TD160 je odličen stroj. Enega smo predelali na dve marmornati plošči, vmes pa fedre, odličen zvok je z Ortofon MC20. Zdaj počiva v kleti. Lenco je za moje pojme slabši, že tisti relativno velik kolešček, ki gre rad postrani mi ni bil všeč, celo enega še imam. Od koleščkarjev so ta veliki Duali bistveno boljši (1219;1228), ampak samo tisti, ki imajo premer krožnika enak plošči, ne manjši, izhodiščna 1214 serija s štiripolnimi motorji je sicer solidna, ni pa to ta pravo. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Roogi58
Pridružen/-a: Čet Jul 2010 11:02 Prispevkov: 92 Kraj: Murska Sobota
|
Objavljeno: Ned Feb 23, 2014 08:28 Naslov sporočila: |
|
|
Z menjavo kablov bi vsekakor nekaj pridobil, ni pa imelo smisla vlagati več kot polovice vrednosti gramofona oz. vsaj 100 EUR, kolikor bi stali boljši kabli, ker bi bi potem gramofon za kolega enostavno predrag.
Vzmetenje na TD160 je dobro izvedeno in opravlja svoje delo več kot dobro, zato tudi glede vzmetenja kak večji vložek ni bil smisel. Ker je bil gramofon lepo ohranjen razen nekaj malega šiščenja drugo ni bilo potrebno. Manjka sicer pokrov, ki pa stane okrgo 100 EUR in je pač stvar glbine žepa, če si ga bo omislil.
Glede Lenkota pa s Thorensom TD 160 ni primerjave predvsem zato, ker gre za povsem različna koncepta. Od mojega na koncu tudi kaj dosti ni ostalo. Pri nekaterih le šasija (pleh), pa nosilec idler kolesa, motor in os gramofona s krožnikom. Vse ostalo je šlo v smeti, pa še to kar je ostalo je vse obnovljeno, tako da z originalnim nima kaj dosti veze. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
audiofrik
|
Objavljeno: Ned Feb 23, 2014 11:05 Naslov sporočila: |
|
|
tu se povsem ne strinjam, ker so ravno ti kabli ena slabših točk Thorensov vsaj po mojih izkušnjah, in veliko večji problem kot mogoče opletanje diska za kako desetinko milimetra ali magari celi milimeter, druga je pokrov ki je seveda predvsem stvar estetike ne pa v funkciji zvoka, oziroma je tako bolje kar se zvoka tiče da ga ni na gramofonu.
Ravno te stvari kot si napisal tudi za Lencota dvignejo gramofon na drug nivo in daleč nad tem kar danes dobiš za par sto eur, pa naj gre za Pro ject, Audio Technico ali kaj drugega..
Jaz sem pač pristaš da se iz poceni osnove da narediti - sicer ne zastonj zelo soliden gramofon, sploh z drugo ročko, napajanjem in malo boljšim ohišjem ki lahko zadošča že malo zahtevnejšim audiofilom,seveda pa je za kaj več kot to potreben precej večji finančni vložek |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|