| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
Numb

Pridružen/-a: Tor Maj 2008 16:01 Prispevkov: 1127 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Apr 08, 2009 12:11 Naslov sporočila: |
|
|
| Pa to mi je logično da sistem rabi nekaj časa da se segreje na delovno temperaturo, ampak recimo par komadov, kak album...ne pa ure in ure. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Antony
Pridružen/-a: Pon Maj 2008 8:37 Prispevkov: 295 Kraj: Žabnica
|
Objavljeno: Sre Apr 08, 2009 12:11 Naslov sporočila: |
|
|
Malo pretiravate s tem ogrevanje. Itak pride v poštev samo pri kritičnem poslušanju, ostalo pa pač prižgeš in gas. Sem prepričan, da delajo tako večina ljudi, ki imajo drage sisteme. Saj se v praksi nič ne spremeni. Itak pa je dobro imeti komponente, ki so tako dizajnirane, vedno prižgane. Baje je tudi za napravo šok stalno prižiganje in ugašanje. Edino pri lampah je malo drugačna zgodba. Tm nam ogrevanje ne uide.
Numb, če iščeš bokse je pa še toliko bolj pomembno, da ga imaš doma vsaj en teden, ker ga je že postaviti v sobo težko. _________________ Izdelava spletnih strani www.trsplet.com - www.tonimeglic.com |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Numb

|
Objavljeno: Sre Apr 08, 2009 12:14 Naslov sporočila: |
|
|
Nimam namena domov nositi boksov vsak drug dan, sem prelen, resno.
Sem si prebral izkušnje lastnikov, poslušal par modelov, tako da približno vem kaj bi ustrezalo, če mi pa pač res ne bo všeč , bom pa zamenjal čez čas.
Imam pa itak tako postavitev, da nimam kaj premikat zvočnika razen malo na not ali na ven, žal. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Orpheus999
Pridružen/-a: Pon Maj 2008 9:44 Prispevkov: 127 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Apr 08, 2009 12:25 Naslov sporočila: |
|
|
| Razlika definitivno JE slišna in glede na to da ne govorimo specifičnem sistemu je relativno tudi to, koliko časa je razlika očitna. Je pa potem tudi res, da zvok sistema varira glede na ostale komponente, temperaturo, temperaturo zraka, vlago v zraku in zračni pritisk, reflexije zvokov v prostoru etc., tako da je potem takem skoraj nemogoče ugotoviti kakšen "zvok" zvočnik sploh ima in kateri teden v mesecu bo sistem prešel iz neuigranega v uigranega:) LOL |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
audiofill

Pridružen/-a: Tor Apr 2008 19:48 Prispevkov: 5421 Kraj: Žalec
|
Objavljeno: Sre Apr 08, 2009 13:59 Naslov sporočila: |
|
|
Ogrevanje audio naprav pred ocenjevanjem zvoka je po moje zelo pomembno. Tako kot rabi avtomobil svoj čas da pride na svojo delovno temperaturo in začne optimalno funkcionirati, tako rabijo tudi avdio naprave svoj čas. Od audiofilov elektronikov često slišim, da vsaka avdio naprava pri vsakem vklopu doživi šok in rabi nekaj časa da pride k sebi. Tega ne bi vedel saj nisem elektronik, vendar pa verjamem da je tako.
Po mojih izkušnjah je na proces ogrevanja še posebno občutljiva "digi" amplifikacija. Zakaj ne znam pojasniti, predvidevam pa da zato, ker je bolj efektivna, se manj segreva in zato posledično rabi več časa da doseže svojo delovno temperaturo. Poslušati takšno amplifikacijo neogreto je pravi pain in the ass. Zvok šele po dveh do treh urah začne biti poslušljiv, svoj maksimum pa lahko čisto kamot doseže šele po kakšnem dnevu od vklopa. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
zvocnik
Pridružen/-a: Čet Okt 2008 22:12 Prispevkov: 790 Kraj: Piran
|
Objavljeno: Sre Apr 08, 2009 14:13 Naslov sporočila: |
|
|
| Orpheus999 je napisal/a: | | Razlika definitivno JE slišna in glede na to da ne govorimo specifičnem sistemu je relativno tudi to, koliko časa je razlika očitna. Je pa potem tudi res, da zvok sistema varira glede na ostale komponente, temperaturo, temperaturo zraka, vlago v zraku in zračni pritisk, reflexije zvokov v prostoru etc., tako da je potem takem skoraj nemogoče ugotoviti kakšen "zvok" zvočnik sploh ima in kateri teden v mesecu bo sistem prešel iz neuigranega v uigranega:) LOL |
tocno tako.
problem na forumu je ta, da nekdo zagovarja zvok hi-fi sistema, ki je lahko v celoti vreden tudi nekaj tisoc evrov in drugi, ki iz izkusenj zagovarja hi-end sistem. tako, da zaradi tega pridemo vedno do diskusije, ce se neka sprememba slisi (dobra ali slaba) ali ne.
dejstvo je da se slisi pa, ce tudi mislimo, da se ne. spremembe ne delujejo samo na nekaj dolocenega kar si mi zamisljamo kako bi bi kaj moralo biti ampak na veliko vecji obseg, ki ga lahko zaznamo sele takrat, ko nekaj razumememo ali bolje, spoznamo. tudi iz vsakodnevne prakse bi se dalo to podkrepiti pa mislim, da ni treba.
obstajajo kompente za katere ze proizvajalec predvideva uigravanje novih celih 500 ur! in toliko se tudi porabi predno se vse vsede na svoje mesto. drugo je dnevno ogrevanje sistema in seveda je tudi za to potreben cas. prav zaradi tega nas ima vecina sisteme prizgane 24/7, dobro in se zaradi ostalih tehnicnih razlogov.
vsaka rec, tako koti clovek, rabi cas za ogrevanje. ko ze govorimo o avdiju, rabimo ljudje zelooo zelooo dooolgooo ogrevanje. vsaj kar se izkusenj tice.
najhuje je da je nas sluh zelo obremenjen z dnevnim drazljaji in posledicno pocutjem tako, da dejansko zelo redko poslusamo glasbo s svojim bitom (spet kakor kdo). dobro je le to, da se obicajno ne odlocamo za spremembe v sistemu, ko smo preobremenjeni, drugace bi bila 'stala'. pa elektrika s tem nima nobene veze.
lp |
|
| Nazaj na vrh |
Telefon: 041 737 410 |
|
 |
doberman
Pridružen/-a: Pon Jul 2008 17:19 Prispevkov: 52 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Čet Apr 09, 2009 16:14 Naslov sporočila: |
|
|
| ajka je napisal/a: | LP
Moja izkušnja kaže,da z zvočniki ni najhuje ko jih vzameš iz škatle...
Takoj ko so novi igrajo še kar izenačeno, sicer bolj tanko in stekleno...
Hude ure pridejo kasneje ko se pogonske enote različno uigravajo in potem zvočnik igra popolnoma razglašeno...Seveda več kot je različnih enot in več kot jih je ... dlje časa to traje...In tako imaš "muke"... enkrat igra bas preveč ,potem izginejo visoki toni kot,da jih ni,pa škatlast zvok,pa je, pa ni transparentno,pa ozka slika,pa ploščato....
Tja do 30 h uigravanja je zvok sprejemljiv...Tja do 200 h ni za poslušat...Po cca 500h pa se stabilizira in uravnoteži pod pogojem,da so vsak dan priklopljeni...če ne delajo nekaj dni zopet rabijo nekaj ur telovadbe...
~
Se pa na zvočnikih najlepše sliši to "valovanje" uigravanja ... |
S to opisano situacijo se popolnoma strinjam - ravno takšne stvari zdaj doživljam sam v svojem sistemu.....od pozitivnih pa tja do negativnih - zvočniki so pač novi in je potrebno veliko ur, da se vsedejo po domače !!! |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
JAZZZ

Pridružen/-a: Sre Apr 2008 12:32 Prispevkov: 2799 Kraj: POSAVEC
|
Objavljeno: Čet Apr 09, 2009 18:16 Naslov sporočila: |
|
|
| Orpheus999 je napisal/a: | | Torej sploh nima smisla preizkušati sistemov po trgovinah, ker očitno vsak igra "po svoje". Torej kdo se javi za test... 3 pare identičnih zvočnikov (seveda različno "staranih", torej uigranih), par ušes in 15 min track. Kateri je pravi;) |
Na svojem sistemu(ker ga vsak dan poslušam) bi si upal izvesti test. Ampak najprej moram ulavfane poslušati nekaj časa, da mi zvok sede pod kožo. Zakaj? Da spoznaš karakter in zmožnosti enote.
Pa še to, prinesi kvalitetne zvočnike!
Kronzillo imam čez noč ugasnjeno in se, ko jo prižgem, ne obremenjujem s slabšim zvokom. Ampak vseeno, muzika po uri,uri in pol zadiha. _________________ "There are two kinds of fools. One says-this is old and therefore good. The other says-this is new and therefore better." Bob Katz |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Orpheus999
Pridružen/-a: Pon Maj 2008 9:44 Prispevkov: 127 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Apr 09, 2009 21:14 Naslov sporočila: |
|
|
| JAZZZ je napisal/a: | | Orpheus999 je napisal/a: | | Torej sploh nima smisla preizkušati sistemov po trgovinah, ker očitno vsak igra "po svoje". Torej kdo se javi za test... 3 pare identičnih zvočnikov (seveda različno "staranih", torej uigranih), par ušes in 15 min track. Kateri je pravi;) |
Na svojem sistemu(ker ga vsak dan poslušam) bi si upal izvesti test. Ampak najprej moram ulavfane poslušati nekaj časa, da mi zvok sede pod kožo. Zakaj? Da spoznaš karakter in zmožnosti enote.
Pa še to, prinesi kvalitetne zvočnike!
Kronzillo imam čez noč ugasnjeno in se, ko jo prižgem, ne obremenjujem s slabšim zvokom. Ampak vseeno, muzika po uri,uri in pol zadiha. |
Sicer nimam na voljo novih hi-fi zvočnikov(niti ne nameravam iti v nabavko) delam pa, kot sem že omenil, diy studijske monitorje.
Glasba žal ne bo zelo prijetna za poslušanje, bodo pa zaradi tega razlike toliko bolj slišne. Edino kar prihaja vmes je moje trenutno finančno stanje, zaradi katerega so monitorčke povozile prioritete, tako da je izdelava odložena za nedoločen čas. LP |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
gorko1
Pridružen/-a: Pet Maj 2008 21:44 Prispevkov: 656 Kraj: MARIBOR
|
Objavljeno: Čet Apr 09, 2009 21:51 Naslov sporočila: |
|
|
Že kak mesec uigravam nove Martin Logane. Vsak,ki je imel kdaj nove elektrostate ali planarje ve kakšna muka je uigravanje le teh. Ko sem jih kupil so mi ponudili nove zapakirane ali pa tiste ki so že kakšen mesec igrali v salonu. Normalno sem se odločil za slednje,da malo skrajšam sladke muke
V grobem se je zvok izoblikoval,rahle spremembe pa pričakujem še od 500-1000h.
Kaj se pa tiče segrevanja komponent, jaz načeloma ne ugašam ničesar,razen,ko grem za dalj časa od doma. Če pa ugasnem pa mi ena ura ne gine.
LP,
Goran |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Numb

|
Objavljeno: Čet Apr 09, 2009 22:12 Naslov sporočila: |
|
|
1000ur?
Se pravi bi moral kupit zvočnik za leto in pol vnaprej?
Še dobro da nimam tako izostrenega ušesa  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
mestn pu

Pridružen/-a: Sre Jan 2009 22:21 Prispevkov: 2635 Kraj: domžale
|
Objavljeno: Čet Apr 09, 2009 23:09 Naslov sporočila: |
|
|
Vsak material, ki je uporabljan v elektroniki rabi določen čas, da se zapeče in šele potem pokaže svoj pravi potencijal...
Teflon kondenzatorji..
Nekaj mesecev uigravanja je baje komaj dovolj..
Kondenzatorji Mundorf MKP, Supreme in Silver in oil(najdemo jih baje tudi v Grande Utopijah, pri JM LAB že vejo zakaj), slab mesec mučenja z zamolklostjo, potem pa se zaljubiš v njihov zvok, seveda, ko jih bypassiraš..
Jantzen Superior Z..
Edini, ki igra lepo že kar takoj, že po dveh dneh pa je popolnoma uigran-zaradi njihove nove patentirane tehnologije zelo tesnega navijanja tuljave..
Delat so jih začeli šele predlani in še niso uveljavljeni, se pa lahko zvočno kosajo z Mundorf Silver oil, le karakter imajo rahlo drugačen..
Zalotal sem jih že v DAC, ojačevalec in oboje zvočnike in sem prezadovoljen..
Imel sem že kup raznih MKTjev in MKPjev in nekateri so dejansko rabili mesec dni, večina pa od enega tedna do dveh.
Zadnjič sem si zalotal Mundorf Supreme upore in nisem mogel verjet ušesom, da celo ti upori rabijo dober teden, da zvočnik zaigra.. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ajka
Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:00 Prispevkov: 3193 Kraj: Sežana
|
Objavljeno: Pet Apr 10, 2009 00:04 Naslov sporočila: |
|
|
LP
Z M.Logani nimam dosti izkušenj...
Magiji pa so zelo zahtevni...
Poleg zvočnega "manjka" imaš še lahko "mehanične" težave, predvsem na manjših modelih se lahko zgodi ,da jih "pokvarimo",če jih na začetku preveč preganjamo s preveč udarno glasbo ali s ponavljajočimi nizkimi frekvencami...
"Membrana" namreč ko je še čisto nova in toga zelo hitro "pade" v "resonanco" in se to takoj sliši kot "frcanje" v prazno...
Tako tudi po tem "frcanju",ki izgine lahko sodimo,da so zvočniki "uigrani",če ne moremo več zaznati zvočnih razlik ... _________________ ~ ** ~ |
|
| Nazaj na vrh |
Telefon: - |
|
 |
Antony
Pridružen/-a: Pon Maj 2008 8:37 Prispevkov: 295 Kraj: Žabnica
|
Objavljeno: Pet Apr 10, 2009 09:26 Naslov sporočila: |
|
|
| Numb je napisal/a: | 1000ur?
Se pravi bi moral kupit zvočnik za leto in pol vnaprej?
Še dobro da nimam tako izostrenega ušesa  |
ti pa si za hece. Saj ni nihče rekel, da Gorko ne uživa z zvočniki. Zaveda pa se, da zvočnik še ne daje vsega od sebe in ne svinja naokrog z izjavami, da so magiji zanič, ker pri njemu ne igrajo. V tem je smisel vsega skup(ogrevanja in uigravanja), da ne daš prehitro dokončne ocene o nečem, kar še ni pripravljeno za delo na maximumu.
Jih je pa pred nakupom sigurno pretresel in preposlušal če je to to.
Sicer pa za manj izkušene oz tiste, ki niso tako pedantni itak to ne pride do veljave. Recimo moji ženi je vseeno kaj posluša oz bolje rečeno na čem, važno da nekaj brni v ozadju, pa da se kolikor toliko razločno sliši
Sam sem pri Audio Research VT100 opazil, da po kakšnih 45 minutah zvok zaživi oz nekako zaplava. Tako da so lampe kar se tega tiče tudi občutljive. Seveda sem teh 45minut z veseljem poslušal glasbo, le kasneje je bilo toliko bolj v užitek.
Zakaj je vsa fama okrog uigravanja pomembna? Ker kdaj dobimo kakšno napravo na test in če ni še čisto ulufana, moramo to vzeti v zakup. Sam sem imel priložnost slišati skoraj nov hibriden integrirec z lampicami in poleg odlične predstave me je zmotila rahla trdota na vrhu. In prav ta trdota je bila zelo verjetno posledica neiugranosti. In če bi se takrat odločil za nakup (ni veliko manjkalo) bi to vzel na znanje in bi ga preizkusil recimo s kakšnimi starimi lampicami. _________________ Izdelava spletnih strani www.trsplet.com - www.tonimeglic.com |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ajka
Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:00 Prispevkov: 3193 Kraj: Sežana
|
Objavljeno: Pet Apr 10, 2009 09:54 Naslov sporočila: |
|
|
LP
Pri nas doma pa je nežnejši spol...(žena,hči...) preveč kritičen...Obe se "amatersko" ukvarjajo s glasbo in niso obremenjene z audiofilstvom kot takim...Ampak kadar se lotijo poslušat "audio mašine" takoj zaznajo...Kaj tukaj cvrči in cvili ko slišijo novo komponento,ki še tudi morda ne sodi v sitem in je zgolj priklopljena,da se uigrava...Zato ju večkrat vzamem na audio sejme in ker niso obremenjene s "firmami" in "cenami" in letijo kritike zgolj na zvok komponent,ki ga skušajo primerjat z naravnim zvokom,ki ga slišijo skozi svojo glasbo in ne primerjajo sisteme med seboj,kdo je boljši...
In žal moram reči,da jim večina sistemov ni všeč ... ne glede na ceno...
Zato se lahko kar vprašamo,za koga dela audio industrija ... Ampak to je že "tema" za drug naslov !!! _________________ ~ ** ~ |
|
| Nazaj na vrh |
Telefon: - |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|