| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
CASTOR
Pridružen/-a: Pet Okt 2008 16:18 Prispevkov: 1087 Kraj: KOZINA
|
Objavljeno: Sob Feb 21, 2015 21:23 Naslov sporočila: |
|
|
| ck je napisal/a: | | malossi je napisal/a: | | Heh, kako je pa z Naimi in njihovimi wati? Ker pravijo, da se Dyn in Naim odlično ujameta. Pa imajo Naimi npr 2x 60w in so vseeno zelo dinamični in NAJ bi poganjal tudi moje zvočnike... Kako gre pa ta logika skupaj?? |
Ni vse v W. |
Dosti je v Wattih. Težava je naredit ojačevalec, ki bo nudil enako kvaliteto v cenovnem sorazmerju z Watti. Pri aktivi odpade dosti problemov, ki jih morajo ojačevalci v full rangeu reševat. Ko naletiš na transparenten sistem, e pole da vidiš kako Watti dosti pomenijo, jih skoraj nikakor ne more biti dovolj, anzi, već ko jih je boljše je. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52 Prispevkov: 6258 Kraj: Izola
|
Objavljeno: Ned Feb 22, 2015 00:05 Naslov sporočila: |
|
|
Seveda so očarljivi ojačevalci, ki 'naredijo' to in ono. Imajo šarm in te zblefirajo.
Potem ko daš skozi večino tega, ostane samo še fizika - nevtralni kar se da ojačevalci in veliko (dovolj dobrih) vatov. V to smer gre Hi-Fi danes. Še lampaši gredo v vataže. Evolucija pač. _________________ Carpe Diem |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
|
Objavljeno: Ned Feb 22, 2015 10:03 Naslov sporočila: |
|
|
| malossi je napisal/a: | No,.... . Kaj ima Naim drugače, da naj bi bil 60w ojačevalec dovolj? |
Tudi večina lampašev pade v to kategorijo. Če se priporoča moč tranzistorskega ojačevalca X, je za lampaše dovolj polovica te moči.
Gre za to, kako pačijo, ko se bližajo clippingu. Poudarjena druga harmonska komponenta popačenja daje vtis, kot da se je glasnost zelo povečala - čeprav se ni.
Posebej dobro se tu odrežejo single ended ojačevalci, posebej dobro triode in še bolj stare, direktno grete triode (2A3, 300B).
V bistvu greh ni velik, ker gre za trenutne konice, ki trajajo malo časa. Nekoliko težje zblefira orkesterski crescendo, ker je tu potreba po trajnejši moči bolj prisotna.
Seveda, če poslušaš v primerjavi z dvojno ali trojno močjo končni vtis ni isti.
Točno v nasprotno smer gre D klasa - ta za vtis iste glasnosti rabi še 2X več moči kot AB klasa tranzistor. Tukaj ostaja samo še fizika, ni več umetniškega vtisa.
Tako bom rekel - v bloku, kjer se v zvok vtikajo tudi sosedje - je res bolje iti v Naime. lampaše, mini zvočnike in ostalo - kar daje vtis kot da je zelo glasno, v resnici pa skozi stene gre veliko manj. Ker ni toliko energije. _________________ Carpe Diem |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
GoldProf
Pridružen/-a: Pet Nov 2008 15:15 Prispevkov: 603
|
Objavljeno: Ned Feb 22, 2015 10:34 Naslov sporočila: |
|
|
Podobno kot pri avtomobilih, diametralno nasprotno, čim manjša poraba in čim manj kubikov za več konjev.
Edino kar je skupnega z HiFi -em je, da si vsak proizvajalec izmišlja svoje parametre merjenja. Od tukaj izhaja, da neki X avtomobil ima povprečno porabo 1.5 L na 100 km, tako kot neki ojačevalnik ima 200W drugi pa 50W,
seveda, ker z wati privabljajo kupce, tako kot s porabo goriva. Ko pa še priklopiš kakšne požrešne zvočnike, se wati hitro razblinijo, tako kot poraba goriva, če ti ravno ne piha veter v rit in se ne pelješ po vrhniškem klancu navzdol. Wati so v informacijo in se večinoma "angleški" wati razlikujejo od drugih, nemških, ameriških, francoskih a da japonskih ne govorimo. Edino pravilo ki velja v HIFIju je preizkus. Če te NAIM zanima, ga sposodi in ga doma preizkusi v svojem prostoru s svojimi napravami. Najhuje je, ko ugotoviš da moraš menjati ne samo zvočnike, plajerje, kable, ampak "da moraš menjati sobo", kjer poslušaš. Nekateri trgovci so to tudi pripravljeni tako svetovati. Menjati Arcam85 za MF3 nima nobenega smisla kjer je to nekje enako, za NAIMA pa že ima, ampak katerega?
Za karkoli se boš odločil, vedno preizkusi!!
lp
Nazadnje urejal/a GoldProf Ned Feb 22, 2015 11:49; skupaj popravljeno 1 krat |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
|
Objavljeno: Ned Feb 22, 2015 10:57 Naslov sporočila: |
|
|
Gre za to, koliko reaktivnega bremena (kapacitivnost in induktivnost zvočnika) lahko priklopiš na izhod in do koliko nizke imedance lahko greš. Običajno se špara pri dimenzioniranju tako napajanja kot sposobnosti disipacije izhodne stopnje. Stvar je povezana z denarnico in kompromisov projektantov (odtod angleški ali japonski vati).
Idealen ojačevalec z razpolovitvijo imedance podvoji svojo moč. Pa če ta ideal omejimo na 2ohma, hitro ugotovimo da za 60W na 8ohm, bi idealen ojačevalec imel 120W na 4ohm in 240W na 2ohm. Če k temu prištejemo 60stopinj zasuka faze tako v kapacitivno kot induktivno smer - je hitro jasno odkod mono bloki v velikosti hladilne skrinje.
Če hočeš 200W na 8ohm gre dimenzioniranje v kilovate.
V realnem svetu, kjer pazimo na denarnico, ne bomo plačali dimenzioniranje ojačevalca za besna bremena, če ni te potrebe. Ampak bomo poskusili s čim bolj 'muha kategorijo', če še zadosti potrebi. Zato je preskus potreben. _________________ Carpe Diem
Nazadnje urejal/a ambasador Ned Feb 22, 2015 11:07; skupaj popravljeno 1 krat |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
malossi
Pridružen/-a: Sre Okt 2010 12:37 Prispevkov: 81 Kraj: Domžale
|
Objavljeno: Ned Feb 22, 2015 11:04 Naslov sporočila: |
|
|
Aha, no to je pa zanimivo. Dejansko Naim "lepše" popači zvok, zato je slišati glasneje? MF pa ta efekt nadomesti z dejanskimi wati?
Nekje sem prebral, da načeloma Naimi niso najboljša izbira za klasiko oz da ne znajo izrisati "plasti" orkestra, da nimajo tako izrazite 3d slike. Kake so pa vaše izkušnje? |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ajka
Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:00 Prispevkov: 3192 Kraj: Sežana
|
Objavljeno: Ned Feb 22, 2015 12:07 Naslov sporočila: |
|
|
| malossi je napisal/a: | Aha, no to je pa zanimivo. Dejansko Naim "lepše" popači zvok, zato je slišati glasneje? MF pa ta efekt nadomesti z dejanskimi wati?
Nekje sem prebral, da načeloma Naimi niso najboljša izbira za klasiko oz da ne znajo izrisati "plasti" orkestra, da nimajo tako izrazite 3d slike. Kake so pa vaše izkušnje? |
LP
Naim in MF nimata kaj skupnega, audio_konstrukcijska filozofija zvoka sta popolnoma drgačna ...
Zato Naim in Dynaudio ne gresta skupaj, ker tudi tukaj velja različna filozofija zvoka, je to tako kot bi dal juho in sladoled skupaj ...
Kar se tiče W je v db bore malo razlike med 40W in 70W ali med 70W in 100W, so pa hude razlike ko gre za "vprašanje" kvalitete. Ne gre se čudit, da zmore 40W zverina več od "napumpanih 150W"... Ko slišiš enkrat korektnih 40W "transparence", "dinamičnega kontrasta", "tranzientov" , "fazno korektnost" in 3D oder po vsej širini višini, slojevitosti ... ... ... Tukaj ni lepih ali grdih popačenj, tudi zvrsti glasbe nema veze važen je korekten_pravilen posnetek, ki vsebuje vse to !!!
Ma tudi to ni nek presežek, ki bi poganjal Dynaudio Focus 220, ta zvočnik zasluži kaj več !!
 _________________ ~ ** ~ |
|
| Nazaj na vrh |
Telefon: - |
|
 |
malossi
|
Objavljeno: Ned Feb 22, 2015 13:23 Naslov sporočila: |
|
|
Ja, vem, da bi bilo potrebno kaj več za te zvočnike. Sam žal finance dopuščajo toliko kot pač dopuščajo Enkrat, ko bom velik, bom sigurno kupil neko zadevo v stilu MF 6si... Zaenkrat pa...
Zanimivo, na vseh angleških forumih piše, da gresta Naim in Dyn fantastično skupaj.... Pa tudi tu sem slišal podobno.
Kaj pravite, kaka bi bila cena za mojega rabljenega Arcama A85? |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ajka
Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:00 Prispevkov: 3192 Kraj: Sežana
|
Objavljeno: Ned Feb 22, 2015 13:53 Naslov sporočila: |
|
|
| malossi je napisal/a: | Ja, vem, da bi bilo potrebno kaj več za te zvočnike. Sam žal finance dopuščajo toliko kot pač dopuščajo Enkrat, ko bom velik, bom sigurno kupil neko zadevo v stilu MF 6si... Zaenkrat pa...
Zanimivo, na vseh angleških forumih piše, da gresta Naim in Dyn fantastično skupaj.... Pa tudi tu sem slišal podobno.
Kaj pravite, kaka bi bila cena za mojega rabljenega Arcama A85? |
LP
Saj v tem je problem "berete preveč" in "premalo poslušate", zato so predstave o dobrem zvoku samo "fantomske", v isti sapi pa preberete premalo (tudi tukaj na forumu se je veliko pisalo že o tem, praktično se vedno pojavi isti problem v skoraj vsaki temi) vse ozko brez "širokega pogleda"!
So audiofili ko znajo vse teste neke aparature na pamet, niso pa nikoli slišali iste aparature v treh različnih sistemih, da ne govorim, ena vs druga vs tretja tako neposredno
PS.: Je zanimivo kako se znajo na forumih razpisat o "stvari", ki jo nihče od "pisočih" ni videl v živo še manj pa slišal a "lepo_grdorečenja" pa na več deset strani  _________________ ~ ** ~ |
|
| Nazaj na vrh |
Telefon: - |
|
 |
simonceli
Pridružen/-a: Pet Mar 2011 8:36 Prispevkov: 203 Kraj: Komenda
|
Objavljeno: Ned Feb 22, 2015 16:33 Naslov sporočila: |
|
|
Drži, tega ju tukaj veliko!
Me zanima kaj vse imate vi doma....
NAzaj na temo. Watt je watt, najsibo iz leta 60 ali pa letošnji.
Razlike iščite drugod, začnite pri načinu merjenja.
"Včasih" so VSEM ojačevalcem merili W pri faktorju popačenja 0.1 ( 0.01 ) pri polnem frekvenčnem obsegu katero je ojačevalec dosegal nekaj ur (!).
To velja danes samo pri Hiendu.
Pri ojačevalcih srednjega ranga, vključno z Naimi, MF, in ostalimi v rangu do cca 1500€ torej velja previdnost.
Itak pa sam W in tehnični podatki ne pokažejo karakterja ojačevalca.
Važna je harmonija, tega pa ni na papirju.
Itak pa to vse veste.... |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
GoldProf
Pridružen/-a: Pet Nov 2008 15:15 Prispevkov: 603
|
Objavljeno: Ned Feb 22, 2015 17:08 Naslov sporočila: |
|
|
simonceli,
potem ti ostane samo, da mašino neseš domov, jo poslušaš in to je to. Itak vse veš.
p.s.
moje pravilo je: če ojačevalnik ne pokaže to kar pričakujem od njega s potenciometrom na 9 ali tri četrt na dvanaest, ampak ga moram vrteti na 12 in naprej, ne razmišljam o njem kot dobrem členu verige za poslušanje glasbe. Seveda pod pogojem, da je vse ostalo OK.
lp |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
malossi
|
Objavljeno: Ned Feb 22, 2015 20:21 Naslov sporočila: |
|
|
Ajka, ja, se strinjam. Zato tudi vedno z rezevo jemljem razne reviewe, forume itd. Pred časom sem že bil na tem, da ojačevalec zamenjam. Takrat sem kupavl pri nas od naših dealerjev in sem se tudi z (večino) domenil, da so robo prinesli k meni domov na test. Izjema je bil en diler (ki ima tudi MF), kateri mi je hotel zaračunati to kot storitev. Tako sem si lahko sam ustvaril mnenje o vsakem. Stestiral sem pa Arcama, Hegel (kateri se mi je ubistvu tudi najbolj dopadel), Unison Research (odličen za klasiko), Roksan in eno diy zadevo.
Vendar v tem primeru žal tega ne morem izvesti, ker je trgovec v Nemčiji  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
|
Objavljeno: Pon Feb 23, 2015 10:29 Naslov sporočila: |
|
|
Še nekaj sem pozabil: kakšne posnetke poslušaš!
Če so posnetki malo dinamični, torej komprimirani, je dovolj manj vatov.
V bistvu so velike moči v igri samo zaradi pokrivanja dinamičnih konic.
Moderna produkcija in tudi riedicije stare glasbe - so vedno bolj komprimirane! Glej temo loudness war.
Če bi gledal VU-metre McIntosha pri reprodukciji dinamično posnetega orkestra (ki igra zelo razgibano glasbo, seveda ) bi videl kazalce migati okoli par vatov (cca 90dB) z nenadnimi skoki, da ne rečem zabijanjem kazalcev na dno skale preko 200W (107dB peak). Glasba je impulzivne narave.
Po drugi strani pa imaš veliko hrupne glasbe na bazi moduliranega hrupa z električnimi kitarami za osnovo - kazalci hipotetičnega McIntosha bi v takem primeru se komaj premikali - kazali skoraj statično kaj pa vem, 20W (cca 100dB za Focus 220). Dosti glasneje tudi ne bi šlo v takem primeru, ker bi hrup na basu presegal sposobnost wooferjev - preko 100dB na 50Hz ni za vsak zvočnik z wooferji 17cm premera. Pa tudi sicer moraš biti že malo zadet, da tako orješ dlje časa. Tukaj ti je dovolj že omenjen spodoben 40W ojačevalec - kateri pa v zgornjem primeru dinamičnega orkestra - bi se slišal tako, da bi prisluškoval tihim pasažam (zunanji hrup mora biti popolna tišina, vsa tiktakanja ur odpadejo, kakršnikoli ventilatoji tudi (računalnik..), posneta ambienca prostora bi bila žrtvovana (ker bi bila pretiha). Pa tudi splošni vtis bi zaostajal za tistim kar se v resnici sliši.
Stvar je podobna tudi če vzameš v obzir samo klavir. Poslušal sem ga v Manziolievi palači (umetnik je igral Slike iz razstave) - iz razdalje cca 4 do 5 metrov. Nato sem takoj šel peš domov (cca 200m) in zalaufal Pogoreliča, da določim glasnost, ki sem jo še imel v ušesih. Krell (200W) je bil odprt do konca! za imet cca podobno.
Vem pa, da se da poslušati Pogoreliča na TV-ju. Se mi je to že zgodilo. Samo to ni tisto, na Hi-Fi-ju ti grejo mravljinci po hrbtu, ko imaš vtis kot da je pred teboj pravi klavir. _________________ Carpe Diem |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
malossi
|
Objavljeno: Pon Feb 23, 2015 13:45 Naslov sporočila: |
|
|
| Zelo lepo napisano, Ambasador. Hm, razmišljam pa še o eni opciji; kaj pa pravite ta MF v primerjavi z Uroševim ojačevalcem? Cena je najbrž tam tam... Bi "več", bolje dobil freedom amp? |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
delfinus

Pridružen/-a: Tor Apr 2008 8:55 Prispevkov: 1636 Kraj: Laško
|
Objavljeno: Pon Feb 23, 2015 13:54 Naslov sporočila: |
|
|
Hi,
Freedom amp, vsekakor vreden poskusa po mojem mnenju. Slisal sicer zgolj samo na hi-fi sejmu. Ampak na temo freedom amp je ze veliko napisanega. Obstaja cela tema tukaj. _________________ If it sound good and it feel good, then it's musical - James Brown |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|