Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Izdelava kretnic
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> Do-It-Yourself
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
ss02

Pridružen/-a: Čet Okt 2008 16:07
Kraj: Ptuj

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 03, 2008 18:16    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Aha tak je to, saj za bassreflex cev to vem, samo še nisem tolko v tem notri, pol pa postavim čudno vprašanje, kakšno tuljavo pa bi dal, ker bi rad zadušil visoke tone?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
pSicek

Pridružen/-a: Ned Nov 2008 19:57
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 03, 2008 19:21    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mi je davor glih z ust vzel...kretnice samo rezejo frekvence. Torej zvocnik igra potem samo dolocen spekter.

@Davor...glede kurjenja me naceloma za mide in bas ne skrbi tolko. Tweeti pa vem da znajo bit obcutlivi. Sploh jaz pa imam zdaj doma tweete ki so specificirani od 5500Hz-35000Hz. Tak da glih nebi rad nekih nizkih frekvenc na njih spuscal. V mislih sem imel nekje 6kHz ali celo 6500Hz rez za tweet. 16ka pa bo spilala nekje do 600Hz. 10ka pa pol zlato sredino Very Happy

@Senca...nerad delam izgovore, ampak mimo nekaterih zadev se ne da. Spajkalnik bom v vsakem primeru moral kupit. Zdaj ce pa dobim kako shemo za zlotat zadevo pa pac ne rabim meritev delat. Sicer pa ja...bom oni programcek pogledal ko domov pridem...na sihtu java nekaj j...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Senca

Pridružen/-a: Čet Maj 2008 7:25
Kraj: Logatec

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 04, 2008 09:31    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Uporabi tuljavo z vrednostjo med 0.22 do 0.56 mH (močnejša kot je tuljava, prej se ti bodo visoki toni začeli spuščati), drugače pa na strani, kjer sem podal link vneseš željeno zgornjo rezno frekvenco (spodnjo pustiš prazno) in dobil boš vrednost tuljave.
To velja za kretnico prvega reda, katera je najbolj osnovna in ti bi za takšno preizkušanje prišla verjetno najbolj prav.
Nazaj na vrh
pSicek

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 04, 2008 11:05    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

@Senca...mislim, da si bom moral namislit pomoc kakega eletronika, ker mi te sheme niso nic kaj prevec jasne Very Happy Pac glede na tisti kalkulator, je treba naret 3 filtre. V mojem primeru do kod bo igrala 16ka, kateri spekter bo imela 10ka in pol se tweet. Bom prilimal slike zdaj gor, da se vidi kaj sem caral. Upam da bo komu kaj vec jasno kot meni Very Happy

Slike:
Shema

Zdaj pa se kak sem izbral nastavitve_
Filter 1

Filter2

Filter3
Nazaj na vrh
DAVOR

Pridružen/-a: Pon Maj 2008 17:27

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 04, 2008 11:52    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

....
ss02 če se boš začel ukvarjat z akustiko in izdelavo zvočnikov, ti vsekakor priporočam prej vsaj malo podučitve o osnovah tako elektrotehničnih, kot akustičnih. Eksperimentiranje je zlo dobrodošlo, vendar takrat ko je neko znanje že doseženo, v praksi pa se utrdi. Tako boš hitreje prišel do nekih spoznanj in zaključkov. Uporaba takih programov je sicer ena mala pomoč za okvirne vrednosti, ki pa velikokrat niso zadostno orodje. Zvočniki imajo spremenljive karakteristike ...električne , mehanske, akustične, in je potrebno za dober rezultat nardit meritev. Tako na easy rečeno, če meritve niso možne, pol skopiraj kakšno kretnico, ali jo računaj sam s tem da z filtri na greš preveč v ekstrem frekvenčnega raspona, ker so tam najbolj kritična mesta za filtriranje. Primer...če iz impedančne krivulje in resonančne frekvence vidiš da ima srednjetonec resonanco na 100hz impedanca pa mu je na 5000hz že 16 ali več ohmov pol bo spodnji rez 300hz -6db premalo in zgornji rez 4000hz -6db premalo...
Iz tega sledi nadaljevanje pSicek.... visok rez na 6500hz mi je za srednjetonec zlo vprašljiv, razen če poseduješ kako kaloto, ali 10 ali 8cm skoraj fulrange odličen srednjetonec. Membrane premera 13 ali več ... ne bom zdaj prepameten, ampak po iskušnjah so prelomne frekvence membran glede na material in samoresonančnih vrhov ravno med področjem 5000-7000hz.
Glede visokotonca... ne vem kaj je za ena zadevo tale tweeter, lahko podaš link??
Zakaj me čudijo karakteristike...glede na visok odziv, kaže da je material zlo lahek, ribon ali kaj podobnega glede na fisoko resonančno frekvenco pa kaže da ja magnet kot iz zvočnika v mobitelu. Twisted Evil
Ker pa to dvomim, dvomim tud na to da je resonančna frekvenca tako visoka. Po mojem mnenju nimaš točnih podatkov, oz. najbrž piše priporočen obseg na pa dejansko Fr ali Fs= 5500hz. Saj še najbolj navadni tweeterji imajo resonanco pod 2500hz.
Za lažjo ponazoritev si poglej
bolj natančen pa pogledaš Fs=1700hz...
Načeloma je tweeter ki ima nižjo resonančno frekvenco tud kvalitetnejši, in se lažje vklopi v homogenost zvočne slike. Osebno...če se pogovarjamo o kalotnih visokotoncih zvenijo (lahko) bolje tisi ki gredo od 600hz pa do 22khz, kot pa tisti ki gredo of 5500hz do 35khz. Ribonci, elektrostati niso zajeti v to primerjavo.
Pa še en pomemben faktor. Glede na obseg fitrov naj omenim še to. Redko kje je omenjena tabela razmerja moči in rezov, zato jo bom tu omenil. Za 100w sinusne moči je potrebno pri rasponu do 5000hz 93% moči nad pa 7% torej 7w sinusne moči, pri 2500hz 85% pod in 15% nad to frekvenco. Tako da tweeter z kondenzatorjem 3,9 uf zdrži zagotovo mnogo več kot tvojih vhodnih 200w moči.
To vam je tud lahko v pomoč ko kupujete zvočnike. Če vam nekdo trdi da ima njegov zvočnik v katerem je ena 16cm enota pa tweeter 200w sinusne moči, vidiš pa da je not ena Wifa pl se lahko samo nasmejiš.
Dovolj teorije za danes.
Veselo na delo.
l.p.
pSicek

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 04, 2008 12:41    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Glede zvocnikov je tak:

Tweeter: Boschman ALT99
Power max. 300Watt
Power RMS 100Watt
Frequenzbereich 5.500Hz-38.000Hz
Sensitivity 95dB
Impedanz 4 Ohm
Gehäuse Full Aluminium Metal Chassis
Standfuß mit Gelenk verstellbar
Sonstiges Top Grade ABS Mounting Base, High Efficiency Music Output
Abdeckung Stainless Steel Mesh Grilles

Mid (se pride) Signat M10:
Max power handling: 100W
RMS power handling: 55W
nominal impedance: 4 Ohm
DC resistance (+/-15%): 3,5 Ohm
frequency response: 125Hz-10kHz
free air resonance freq.(+/-20%): 125Hz
mean SPL (+/-3dB): 87dB/W/m
mounting diameter: 92mm
mounting depth: 42mm

Za 16ko pa se moram poiskat specifikacije Embarassed

Drugace pa sem zdaj pisal mail za tweete, da mi naj posljejo bol podrobne specifikacije ce je mozno. Se pa midi in tweeti ze po teh specifikacijah prekrivajo po frekvencah. Tak da naceloma nebi smel bit problem.
Nazaj na vrh
baltazar

Pridružen/-a: Pet Maj 2008 14:57
Kraj: LJUBLJANA

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 07, 2009 21:42    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ena zanimiva stran za izdelavo kretnic, kjer se tudi laik na tem področju lahko veliko nauči, je http://www.diyaudioandvideo.com/FAQ/XOver/ . Vsebuje tudi kalkulatorje za elemente, če podaš rezne frekvence, nima pa simulatorja.

Pa še ena: http://www.bcae1.com/xoorder.htm .
Nazaj na vrh
zvocnik

Pridružen/-a: Čet Okt 2008 22:12
Kraj: Piran

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 09, 2010 09:46    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Se ena stran 'Vse o kretnici'

http://www.chokes.com/index.html

Lp
Truth is not beauty
Beauty is not love
Love is not music
Music is the best !

FZ
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Telefon: 041 737 410
AUDIOEXPERT

Pridružen/-a: Sre Maj 2008 15:50
Kraj: CELJE

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 09, 2010 10:16    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Še ena zanimiva stran o izdelavi kretnic in še o marsičem drugem !
Pa še slovenska je !

www.audiodiy.org
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran Telefon: 040 557 500
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> Do-It-Yourself Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Stran 2 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu