| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
hi_musica
Pridružen/-a: Tor Apr 2008 7:17 Prispevkov: 912
|
Objavljeno: Tor Avg 12, 2008 21:16 Naslov sporočila: |
|
|
EX garaža / audio soba #1
Takole nekako je neugledno izgledalo, ko sem za štromarjem zametal luknje in počasi zapucaval stene.
Vstavljena nova okna s kakovostno zvočno izolacijo. Stene so zravnane in pokitane. Ni veliko za vidit, sem pa skoraj vsak večer nekaj uric preživel v tej sobi. Namesto, da bi svojo rit namakal v kakem toplem dalmatinskem zalivu. Umazan hobi, pivo pa je ravno tako teklo v potokih.
Kot sem že omenil, me skrbijo dimenzije sobe. Vkolikor se bo izkazalo, da soba akustično ne bo primerna za Magneplanarje, bom vanjo naselil ilegalce ali kozo molznico, razmišljam pa tudi o nasadu peteršilja.
... se nadaljuje |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ajka
Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:00 Prispevkov: 3192 Kraj: Sežana
|
Objavljeno: Sre Avg 13, 2008 00:55 Naslov sporočila: |
|
|
Pozdrav
Če bi fantje bolj pozorno brali ... po vrsticah AUDIO-KONTAKTA bi opazili da je zastopnik za ACUSTICO APPLICATO ... AUDIO GALERIJA.
Vse premalo audiofilov se ne zaveda, da je v "končni sliki" dojemanja glasbe pomemben prostor.Če se izrazimo v % je to več kot 50 % v nekaterih skrajnih primerih pa tudi več kot 70%.
Vprašanje vlaganja denarja v akustično ureditev prostora je torej odveč.
Torej, če ima nekdo vreden sistem že za cca 5.000 € NE BO nikoli izvedel kako mu lahko sistem igra, če ne bo uredil akustike.
Akustika pa je prava znanost in se ne da preprosto urediti s tepihom in zavesami.
Zato je potrebno pri nakupu aparatur upoštevati ta strošek, ki doseže vrednost 10-30% vrednosti sistema !!!
*** Se spomnite pred leti ko ni nihče verjel, da kabli igrajo, sedaj se to dogaja z akustiko, ki jo postavljamo v zadnji plan, če sploh pomislimo nanjo in tako brezglavo menjamo aparature,ker nam ne igrajo, ne "igra" nam prostor *** _________________ ~ ** ~ |
|
| Nazaj na vrh |
Telefon: - |
|
 |
hi_musica
|
Objavljeno: Sre Avg 13, 2008 07:39 Naslov sporočila: |
|
|
| ajka je napisal/a: |
Akustika pa je prava znanost in se ne da preprosto urediti s tepihom in zavesami. |
Seveda se da, polejte kaj nam trgovci ponujajo na audio sejmih: zavesa, stiropor, tepih, stoli prevlečeni z blagom ... . Morda pa je zato na sejmih tako slab zvok.
Audio soba je močno pomembna. Včasih res zadostuje že eksperimentiranje z zavesami in tepihi, za najboljše rezultate pa je potrebno dobiti strokovnjaka. Se strinjam. Ti so precej dragi in hitro smo na tistih 30% vrednosti sistema, ki ga omenjaš. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
LonelyGuy

Pridružen/-a: Sre Apr 2008 14:14 Prispevkov: 36 Kraj: My litle world
|
Objavljeno: Čet Avg 14, 2008 15:53 Naslov sporočila: my absorbers |
|
|
Evo še moj projekt se je začel premikat.
Kupil sem izolacijo Tervol® DP-5 ter še eno trdo (za fasado) oboje debeline 10 cm. Poizkusno sm dp-5 namestil za sprednjima zvočnikoma RAZLIKA? za moje neizkušene ušesa dovolj, da nadaljujem z projektom.
DP-5 sem si izbral za srednje in visoke tone DP-8 pa za v kote (za nizke tone) katero vrsto bi izbrali vi?
Začel sm z okvirji v katere bom posadil različne izolacije. Nato bom okvirje oblekel v bel bombaž.
 |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
hi_musica
|
Objavljeno: Pet Okt 10, 2008 10:55 Naslov sporočila: Re: my absorbers |
|
|
| LonelyGuy je napisal/a: | Evo še moj projekt se je začel premikat.
Kupil sem izolacijo Tervol® DP-5 ter še eno trdo (za fasado) oboje debeline 10 cm. Poizkusno sm dp-5 namestil za sprednjima zvočnikoma RAZLIKA? za moje neizkušene ušesa dovolj, da nadaljujem z projektom.
DP-5 sem si izbral za srednje in visoke tone DP-8 pa za v kote (za nizke tone) katero vrsto bi izbrali vi?
Začel sm z okvirji v katere bom posadil različne izolacije. Nato bom okvirje oblekel v bel bombaž.
 |
@LonelyGuy,
o tem si mi zadnjič pravil na sejmu. Kaj pa tista okrogla izolacija za cevi, mogoče veš če jo imajo v Trzinu na voljo?
To bi bilo vredno probati. Jaz sem malce improviziral in izolacijo zvil v rolo ter jo postavil v kote za zvočniki, ter na stene ob zvočnikih. Neverjetno, kakšna razlika.
Malo me mika, da bi investiral kaj več v akustiko sobe in nabavil nekaj profi absorberjev.
@Ajka, v Audio Galeriji imate dosti tega materiala. Ali delate tudi preračune sobe? Na licu mesta? |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
LonelyGuy

Pridružen/-a: Sre Apr 2008 14:14 Prispevkov: 36 Kraj: My litle world
|
Objavljeno: Pet Okt 10, 2008 13:44 Naslov sporočila: |
|
|
hi_musica
Ko sem jaz prebrskal po netu na to temo sem videl, da imajo američani celo nekaj podjetij, ki prodajajo samo blago sešito v vreče s katero oblečeš kvadrat izolacije (izolacijo pa lahko kupiš pri njih za nekajkrat drazje kakor v najbližji gradbeni trgovini)ter se zgovarjajo, da je trik v blagu . V ceni se ne razlikujejo od drugih že narejenih, veliko pa je tudi govora, da prave razlike med tem dvema vrstama ni razn astronomske razlike v ceni.
V Trzin še nisem uspel priti, mislil pa sem na podjetje KALCER, zato ker imajo v prodajnem programu tudi par vrst izdelkov za absorpcijo zvoka v prostoru. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
hi_musica
|
Objavljeno: Pet Okt 10, 2008 14:06 Naslov sporočila: |
|
|
| LonelyGuy je napisal/a: | hi_musica
Ko sem jaz prebrskal po netu na to temo sem videl, da imajo američani celo nekaj podjetij, ki prodajajo samo blago sešito v vreče s katero oblečeš kvadrat izolacije (izolacijo pa lahko kupiš pri njih za nekajkrat drazje kakor v najbližji gradbeni trgovini)ter se zgovarjajo, da je trik v blagu . V ceni se ne razlikujejo od drugih že narejenih, veliko pa je tudi govora, da prave razlike med tem dvema vrstama ni razn astronomske razlike v ceni.
V Trzin še nisem uspel priti, mislil pa sem na podjetje KALCER, zato ker imajo v prodajnem programu tudi par vrst izdelkov za absorpcijo zvoka v prostoru. |
KALCER, pripravi se. PRIHAJAM !!!!! |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
audio_holic
Pridružen/-a: Pon Maj 2008 13:50 Prispevkov: 329 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Okt 10, 2008 15:54 Naslov sporočila: |
|
|
Po moje bi bilo bolje, da bi najprej postavil v sobo zvočnike, probal več pozicij postavitve in šele nato bi se poigral z raznimi akustičnimi "dodatki".
Če se že gre v profesionalno izvedbo potem bi bilo potrebno izvesti nekaj meritev in šele da podlagi le teh potem določiti kraj in tip postavitve akustičnih absorberjev in podobno. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
T42

Pridružen/-a: Tor Apr 2008 23:09 Prispevkov: 37 Kraj: cc
|
Objavljeno: Tor Okt 14, 2008 12:50 Naslov sporočila: |
|
|
Mogoče to kaj pomaga.
 |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
roger

Pridružen/-a: Sre Apr 2008 9:48 Prispevkov: 32 Kraj: MS-okolica
|
Objavljeno: Sre Okt 29, 2008 19:59 Naslov sporočila: |
|
|
Pred kratkim sem si položil laminat in sem zelo zadovoljen z njim
Zamenjal sem tudi omaro, ter malo prestavil nekatere dele pohištva. Sedaj pa zvok rahlo odmeva in me zanima, na kateri najlažji način odpravim ta problem? _________________ /roger/ |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
T42

Pridružen/-a: Tor Apr 2008 23:09 Prispevkov: 37 Kraj: cc
|
Objavljeno: Čet Okt 30, 2008 04:31 Naslov sporočila: |
|
|
| nafilaj sobo s sra*jem... zavese čez okna... jaz imam tepih na steni. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
hi_musica
|
Objavljeno: Čet Okt 30, 2008 08:29 Naslov sporočila: |
|
|
| roger je napisal/a: |
Pred kratkim sem si položil laminat in sem zelo zadovoljen z njim
Zamenjal sem tudi omaro, ter malo prestavil nekatere dele pohištva. Sedaj pa zvok rahlo odmeva in me zanima, na kateri najlažji način odpravim ta problem? |
Če imaš 2 stara tepiha, ju zvij v rolo in postavi v kote za zvočniki. Jaz sem bil močno presenečen nad pojavom. Muzika se je popolnoma prečistila, prej je pacalo po srednjih in po midbasu. Poleg tega sem med zvočnika in soležnima stenama postavil večje slike na platnu. To je bil dodaten plus.
SIcer pa: tam med 50-60Hz bom moral še nekaj narediti, pa spodnji basi pod 35Hz so v sweet spotu za malenkost prepotiho (če se postavim za 1m nazaj, pa so sicer basi ok, zgubim pa tisto krasno širino odra). Zbiram ideje kako ta problem odpraviti. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
vojko
Pridružen/-a: Ned Maj 2008 16:50 Prispevkov: 946 Kraj: LJUBLJANA
|
Objavljeno: Sob Nov 01, 2008 19:08 Naslov sporočila: |
|
|
SIcer pa: tam med 50-60Hz bom moral še nekaj narediti, pa spodnji basi pod 35Hz so v sweet spotu za malenkost prepotiho (če se postavim za 1m nazaj, pa so sicer basi ok, zgubim pa tisto krasno širino odra). Zbiram ideje kako ta problem odpraviti.[/quote]
Ja, pri 35Hz je valovna dolžina cca 9-10m- ). Skratka bas od 60Hz navzdol se ne obnaša po logiki "sweet spota". Njegov "sweet spot" je šele 10m od zvočnikov, kjer je tudi točka ko se nižje oktave zares razvijejo in zabrnijo kot je treba. Seveda to ne pomeni ,da jih na 3m od zvočnikov ni. Ker se bas razvije tako, da potuje v prostor in ga zapolni, "zafila sobo". Če ne more pa je, kot da bi gledal skozi malo bolj kalno vodo.
Se strinjam, da je pri sobi najpomembnejša "živost" akustičnega prostora.
Vse ostalo se da rešit z tuningom-po svojih željah in anomalijah sistema pač.
Ja, v principu moraš za ultimativen 30Hz bas imeti pač vsaj 10m globoko sobo. Če je soba prekratka se ne razvije do konca, "ne prediha" .Začne se valat po kotih. Ne sliši se tako kontrolirano, čisto in sproščeno. Vreče v kotih izničijo odboje basa po kotih, zato se zdi, da bas dobi na kontroli (v resnici pa samo igra tako kot je zdizajniran).
Pa še nekaj je. Čist, do konca odigran in kontroliran bas je "grunt", ki postavi tudi srednje in visoke. Zato se z vrečami v kotu čisto drugače postavijo, in zvenijo mnogo bolj čisto. Tudi če igra 20-30Hz in se komaj sliši ima na ostal spekter totalen vpliv.
Frekvence okoli 50Hz so bistvo dinamike in živosti zvočnega spektra.
Pri 50Hz pa verjetno ni dovolj dinamike, drži? V bistvu ni dovolj energije, pa se mi zdi da zaradi istega razloga. Prepričan sem, da jo je povsem dovolj, da pa jo zaduši posledično omejevan, ne do konca razvit spodnji bas zaradi dolžine sobe. Pomoje. Vsaj glede opisanega simptoma gre za delno akustično naglušnosti sobe, kot praviš.
rešitev? Probaj zvočnika malo bolj obrnit vzporedno s stranicam sobe (10-20 stopinj), naštelaj sweet spot meter nazaj kot je bil, pa vrata v zadnjo sobo mej ODPRTA!
Lp |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Antony
Pridružen/-a: Pon Maj 2008 8:37 Prispevkov: 295 Kraj: Žabnica
|
Objavljeno: Ned Maj 02, 2010 14:09 Naslov sporočila: |
|
|
| vojko je napisal/a: | | ..pa vrata v zadnjo sobo mej ODPRTA! |
tole bi pa tudi sam skorja upal pritrdit. Nekaj dni nazaj sem imel ravno prepih, pa se mi zdi, da je res lepše igralo.
No, lahko da tudi občutek vetrca v laseh naredi svoje  _________________ Izdelava spletnih strani www.trsplet.com - www.tonimeglic.com |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Excalibur
Pridružen/-a: Sre Avg 2008 11:43 Prispevkov: 17 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: Čet Avg 05, 2010 18:20 Naslov sporočila: |
|
|
Da ne odpiram nove teme...
Imam cca. 3 kubične metre Termo kamene volne.
Kako bi se obnesla kot basstrap če bi jo dal v polivinil vrečke za smeti in oblepil.
Težko bi se namreč spravil vsak kos posebej zavijat v filc.
Estetski vidik ni pomemben. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|