| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
audiofill

Pridružen/-a: Tor Apr 2008 19:48 Prispevkov: 5421 Kraj: Žalec
|
Objavljeno: Pon Mar 03, 2014 20:47 Naslov sporočila: |
|
|
| fuego je napisal/a: | | Zakaj pa bi bil FLAC iz CD ripa slabši kot pretočen z interneta? Tudi te z interneta je moral nekdo zripat. |
Pred časom je bila o tem na forumu debata, kjer je bilo s strani soforumaša izpostavljeno v smislu, da glasba z neta ali ki leta sem ter tja po domačem omrežju ni enaka tisti prvi izvorni, ki je bila dana na net oziroma omrežje. Da je sicer po bitih lahko enaka in CRC checking ne pokaže nobenih razlik, vendar to še ne pomeni, da gre za enako datoteko. Tista, ki je bila podvržena takemu ali drugačnemu nebodigatreba pretakanju, kljub enakem CRC-ju vsebuje šunder v obliki jitra oziroma šuma, kar se napram originalu zvočno negativno odraža v zvoku in se to z inštrumentarijem tudi da izmerit.
Če to drži, potem glasba kupljena v internetnih štacunah ala HDTracks, Linn records, ali bilokaterih drugih, pride do vsakega izmed nas drugače "okužena", saj imamo internetne dostope preko različnih operaterjev, potem doma še različne ruterje, lan kable, konektorje, skratka cel kup nekih zadevšn, ki različno "kužijo" preden kupljena glasba končno uleti v hifi. Navzven CRC korektne datoteke so tako navznoter drugačne. Kako potem vedeti ali je kriv sistem ali so fouš datoteke, ki so navzven čisto okej znotraj pa polne navzven nevidnega digitalnega šuma ali kako hehe.
Pravtako bilo govora, da brezizgubni formati z vsakim pretvarjanjem izgubljajo na zvočni kvaliteti. Tu bojda spet fora v tem šumu, ki se kao med pretvarjanjem vcepi zraven v datoteko in večkrat ko se vrši pretvorba več ga je (recimo WAV v FLAC, pa nazaj v izvorni WAV, ali kak drug brezizgubni format).
Zgoraj opisano mi ni dalo miru in sem šel radovedni taček probavat. Čisto iz ljubega miru, da imam peace of mind, mogoče pa je ipak kaj na tem in sem tupa glava v vseh teh letih streamanja glasbe spregledal. Hebiga nikoli ne veš, celo življenje je šola.
In tako zripal cd ploščo na disk v WAV format. Naredil kopijo teh zripanih datotek v drug direktorij in jih mrcvaril do nezavesti. Iz WAV v FLAC, pa v APE, pa nazaj v WAV, pa spet v FLAC,... in tako n-krat, na koncu pa dobljen fejst "okužen" WAV zvočno primerjal s tistim prvim, ki se ga nisem dotikal. Slišal nisem nobene razlike.
Špilam se dalje... izvorni WAV sem po mreži pretakal sem ter tja med računalniki. Pa iz njih na zunanji USB disk pa spet nazaj v mrežo. Pa nato po netu poslal v strežnik izven lepe naše, pa iz njega spet nazaj v lepo našo in v moje domače omrežje. Skratka namerno sem ga "kužil", na koncu pa trenutek resnice... ne slišim nobene razlike napram originalnemu WAV-u.
Glede na to, da lahko rečem, da imam rezoluten sistem, saj mi je to ena od prioritet na kateri ga gradim in se sliši vsak mušji prdec, zaključujem, da je "okuženost" datotek zame tako zanemarljivega pomena, da se ne bom ubadal s tem. Rezolutnosti sistema v bližnji prihodnosti za nek razumen denar niti pod razno ne morem več tako izboljšati, da bi to naenkrat postala bremza. Raje energijo usmerim drugam.
Se opravičujem za teženje, no mogoče pa komu zanimiva tema za mozganje. Lep večer še naprej. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
jernejx
Pridružen/-a: Ned Apr 2012 22:42 Prispevkov: 343 Kraj: Domžale
|
Objavljeno: Pon Mar 03, 2014 21:26 Naslov sporočila: |
|
|
Zelo zanimivo in zame zelo pomemben prispevek, ker se mi ni treba s tem ukvarjat, ker si se že ti
Hvala, da si to delil z nami  _________________ Lp
Jernej |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
NCC2000
Pridružen/-a: Čet Sep 2012 12:28 Prispevkov: 591 Kraj: Slovenia
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
diyfreak
Pridružen/-a: Pon Okt 2011 23:29 Prispevkov: 489 Kraj: MARIBOR
|
Objavljeno: Pon Mar 03, 2014 22:08 Naslov sporočila: |
|
|
Tudi zame zelo merodajen test in ugotovitev, tako se dela  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
uroš
Pridružen/-a: Sre Dec 2013 18:30 Prispevkov: 295 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Pon Mar 03, 2014 22:08 Naslov sporočila: |
|
|
PD
Nazadnje urejal/a uroš Tor Mar 15, 2016 01:38; skupaj popravljeno 1 krat |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
canyonn
Pridružen/-a: Pon Apr 2009 15:53 Prispevkov: 642 Kraj: kanal
|
Objavljeno: Pon Mar 03, 2014 23:10 Naslov sporočila: |
|
|
Z losles formati sem se ukvarjal deset let nazaj in tudi danes ,to je vse super dokler nismo na playerju tipa Wadia.ki menim da predvajajo digitalno najbolj organsko.Preko kompa je jitter še vedno prevelik ,ki u veliki meri pokvari playback,do 2 tisoč euro je ok ,potem je druga štorja 16/44,1
pa da je 10 let stari pcm slabši od današnjega ,ne verjamem...
digital pcm je bil na vrhu 89 -92 .odvisno od prioritet založbe
(sigurno je to subjektivno mnenje ,Wadia ima svoj digitalni algoritem,stvar okusa) meni je to najbljižje...do popolnosti,....
Nazadnje urejal/a canyonn Pon Mar 03, 2014 23:16; skupaj popravljeno 2 krat |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
fuego
Pridružen/-a: Sre Sep 2009 15:19 Prispevkov: 1027 Kraj: Celje
|
Objavljeno: Pon Mar 03, 2014 23:14 Naslov sporočila: |
|
|
S čim pa bi se naj file okužil med prenosom? A je tekel čez zarjavele žice in se je umazal? Ali se je na medmrežju nalezel virusa preden je prišel v moj comp? Ga bom dal za en teden Avastu v karanteno, da se pozdravi, potem pa mu bomo nardil še eno antitoksično terapijo.
Kadar sem z neta presnel nepopoln file se je to takoj odrazilo v tem, da se je zatikal in je bil neuporaben. Me zanima kdo bi ta prežvečen audifillov file uspel razločit od originalnega na blind testu? Ali se da razločit WAV od FLAC-a? Če ne slišiš razlike, zakaj bi se sploh ubadal z raznimi teorijami. Človeška čutila se da marsikdaj preslepiti. Koliko ljudi bi ločilo tri različne vrste piva na blind testu? Nečakinji in nečaku sem na morju naredil makarone z sejtanom. Sploh nista vedela, da nista jedla mletega mesa, ker sem dal notri toliko začimb, da sem zamaskiral okus. Kolikokrat nas lahko prevara perspektiva. Mislimo, da vidimo nekaj pa vidimo nekaj povsem drugega. Naša čutila niso 100% zanesljiva, tudi sluh ne. _________________ Popravljam vse vrste PC-jev, notesnikov.... |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
canyonn
|
Objavljeno: Pon Mar 03, 2014 23:23 Naslov sporočila: |
|
|
razlike playbacka so očitne preko losles windows media playerja in ali foobar
Nazadnje urejal/a canyonn Tor Mar 04, 2014 07:07; skupaj popravljeno 1 krat |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
NLP
Pridružen/-a: Tor Nov 2009 10:01 Prispevkov: 1035 Kraj: Drugje
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
fuego
|
Objavljeno: Tor Mar 04, 2014 09:58 Naslov sporočila: |
|
|
| canyonn je napisal/a: | | razlike playbacka so očitne preko losles windows media playerja in ali foobar |
Izbira playerja ne bi smela igrat vloge. Sam sicer uporabljam že nekaj časa Foobar zaradi dobrega android programa s katerim ga krmilim. _________________ Popravljam vse vrste PC-jev, notesnikov.... |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
audiofill

Pridružen/-a: Tor Apr 2008 19:48 Prispevkov: 5421 Kraj: Žalec
|
Objavljeno: Tor Mar 04, 2014 13:03 Naslov sporočila: |
|
|
| uroš je napisal/a: | audiofill, tvoj rezultat me ne preseneča.
Čisto tako me zanima, ali je datoteka, ki si jo iz WAV nakaj krogov pretvarjal in pripeljal nazaj v WAV, identična (računalniško, ne audiofilsko) izvirni? Ali imata enak checksum (prevod kontrolna vsota?)? Ali ju kakšen duplicate cleaner recimo najde kot enaki? |
Checksumi izvorne WAV datoteke in na koncu dobljene so bili enaki. Ker so datoteke že počiščene iz koša sem malo prejle na brzino za prikaz na forumu naredil par pretvorb.
Takole... zripano WAV datoteko pretvoril v FLAC. To sem potem pretvoril dalje v WV, tega v WAV, nato v APE in nazaj v WAV. Se pravi medsebojne pretvorbe štirih različnih brezizgubnih formatov.
Enostavni Checksum checker izvrže izvornemu WAVU in tistemu na koncu isto vrednost:
Nato zalaufal detajlnejši checker MD5 & SHA Checksum utility 2.1, ki obema datotekama izvrže povsem enake vrednosti:
Za foro še preskeniral izvorni WAV in končni z Duplicate cleaner, ki raportira, da sta datoteki MD5 identični.
Po mojem če kdo sliši zvočne razlike med različnimi brezizgubnimi formati to ne gre na račun inferiornosti kakega izmed teh formatov, vse je to brezizgubno, razlike nastajajo (če nastajajo) potem v nadaljnjem procesu zaradi hardwara, kot lepo recimo tule:
Jitter Does it Matter?
WAV versus FLAC
Zanimiv eksperiment - prvi del:
http://www.computeraudiophile.com/blogs/mitchco/flac-vs-wav-vs-mp3-vs-m4a-experiment-94/
Drugi del:
http://www.computeraudiophile.com/blogs/mitchco/flac-vs-wav-part-2-final-results-155/
V mojih očeh dobro skonstruiran glasbeni strežnik, streamer,... mora znati hendlati z vsemi brezizgubnimi formati enako dobro.
lp |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
canyonn
|
Objavljeno: Tor Mar 04, 2014 13:46 Naslov sporočila: |
|
|
Ja ,kaže da me heca zastarela računalniška oprema ,uporabljam 10 let star Dell prenosnik in usb dac s tube buferjem,zdaj nevem kaj dela brum ali comp ali dac,ga je pa kar precej,malo bolje je ko je comp na bateriji.
primerjava v mojem primeru s cd jem in kompom pa je kar prava ker sta oba iz istega obdobja.
a bi lahko opisal po komponentah kvaliteten računalniški set up za predvajanje muzike,tu res ne poznam stvari.
Lahko tudi par različnih,tako cenovno kot kvalitativno in mogoče izpostaviti pomembne točke.Kaka slikca tudi.
Gre tako hitro comp tehnika da je verjetno spet kaj aktualnega... |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
fuego
|
Objavljeno: Tor Mar 04, 2014 14:28 Naslov sporočila: |
|
|
| canyonn je napisal/a: | Ja ,kaže da me heca zastarela računalniška oprema ,uporabljam 10 let star Dell prenosnik in usb dac s tube buferjem,zdaj nevem kaj dela brum ali comp ali dac,ga je pa kar precej,malo bolje je ko je comp na bateriji.
primerjava v mojem primeru s cd jem in kompom pa je kar prava ker sta oba iz istega obdobja.
a bi lahko opisal po komponentah kvaliteten računalniški set up za predvajanje muzike,tu res ne poznam stvari.
Lahko tudi par različnih,tako cenovno kot kvalitativno in mogoče izpostaviti pomembne točke.Kaka slikca tudi.
Gre tako hitro comp tehnika da je verjetno spet kaj aktualnega... |
Js tut laufam vse skupi na ene 9 let starem compu z XP-ji trenutno. Edina pomankljivost je da ne podpira HD-ja, tak da če hočem poslušat na višji resoluciji uporabljam Egreata, ki ga mam preko optike priklopljenega na DAC Magica. Mi pa že na 16/44 špila bolje kot CD player... no vsaj občutek mam tak. _________________ Popravljam vse vrste PC-jev, notesnikov.... |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
stormsonic

Pridružen/-a: Sre Jan 2009 2:00 Prispevkov: 766 Kraj: MB
|
Objavljeno: Tor Mar 04, 2014 14:38 Naslov sporočila: |
|
|
| canyonn je napisal/a: | Ja ,kaže da me heca zastarela računalniška oprema ,uporabljam 10 let star Dell prenosnik in usb dac s tube buferjem,zdaj nevem kaj dela brum ali comp ali dac,ga je pa kar precej,malo bolje je ko je comp na bateriji.
primerjava v mojem primeru s cd jem in kompom pa je kar prava ker sta oba iz istega obdobja. |
Ni problem v starosti. Pred časom sem objavil na Diyaudio, bom še tukaj, mogoče ti bo odprlo oči. Že magnetno polje je problem, da ne omenjam morebitnih tokovnih zank skozi maso.
 _________________ My DMM will go only to 10, maybe your DMM can go to 11?
Nazadnje urejal/a stormsonic Tor Mar 04, 2014 14:42; skupaj popravljeno 1 krat |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
canyonn
|
Objavljeno: Tor Mar 04, 2014 14:40 Naslov sporočila: |
|
|
Rip naredim u windows media losless,predvajam pa s foobar ki je dosti bolj miren ima boljšo prostorsko predstavo kot windows media.tako je slišati pri meni
moti me brum ki menim da ga generira comp,a je mogoče važen usb kabel ?
bom proval s še kakšnim dac em ,da pridem na čisto |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|