Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Ukvarjanje s HI-FI sistemom ali poslušanje glasbe?
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
ambasador

Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52
Kraj: Izola

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 18, 2014 08:47    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zuluf je napisal/a:
... Številni audiofili se z lahkoto odrečejo super glasbi zaradi slabega posnetka, kaj šele poslušanju glasbe na slabem sistemu Smile Enkrat mi je nekdo rekel, da je škoda sistema za tak posnetek Rolling Eyes Sem dal gor nekaj z albuma Reload.

Dogajanje gre tudi v drugo smer: številni se odrečejo dobri glasbi, ki kljub dobremu posnetku na bogih napravah ne pride do izraza. Tu imam v mislih predvsem klasiko.
Pa tudi dobra glasba, ki ni klasika, pa škriplješ z zobmi, kadar naprimer Weather Report-ov alt saksofon pili živce? Včasih je avdiofil prepričan, da so zafušali posnetek. S časom se lahko izkaže, da ni tako, da 'samo' zahteva boljše naprave, pa ni več problema.
Zuluf

Pridružen/-a: Pet Nov 2012 16:46
Kraj: bunga bunga

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 18, 2014 10:49    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ja saj to je eno in isto. Vse kar sem rekel je, da je v ospredju zvok in ne glasba. Zadovoljstvo, ki ga daje dober zvok (da je inštrument pravilne oblike al kaj že praviš da tebi sede) in zadovoljstvo ob dobri glasbi sta povsem ločeni kategoriji. Glasba je ista na slabem ali dobrem posnetku (pri klasiki maš vsaj izbiro), slabem ali dobrem sistemu. Poslušanje nians zvoka, ki "štejejo" pa ne ustreza terminu - poslušanje glasbe, ki je v naslovu. Če hardver ni dovolj dober ali če softver ni dober, so med audiofili takoj dolgi nosovi, ne glede na glasbo. Pol se pa posluša Reference Recordings, pa Verve, pa ženski vokal in 3 inštrumente...

To da se nek audiofil preneha ukvarjati s "hifi sistemom" in posluša glasbo, če je res globoko zabredel, tega jaz ne kupim. Ja mogoče ne kupuje več komponent, ampak zvok pa še vedno secira in slabih posnetkov še vedno ne mara, mogoče jih celo ne posluša, pa čeprav so na njih glasbeni vrhunci določenih avtorjev. In dokler te motijo saksofoni in druga sranja na posnetkih, ne poslušaš glasbe ampak zvok. In ko si zadovoljen s tem saksom, še vedno poslušaš zvok.

Zamisli si, da bi gledal staro filmsko mojstrovino in bi jo prevrtaval nazaj in naprej, ker je na določenem odseku filma v desnem zgornjem kotu ekrana črna manj črna in bolj zrnasta.... ma ne me jebat, posnetek je u k***u pa kaj pol. A boš zdej izgubljal dneve in tedne z nastavitvijo kontrasta, pa 6 tvjev boš zamenjal, pa predvajalnikov... Film je lahko boljši od večine novodobne masovne produkcije, ki ima lepe barve in digitalen zvok in je mogoče celo 3d. No mogoče se kdo najde, ki to dela. Za audiofile je pa to nekaj normalnega, a ne. A obstaja kdo na tem forumu, ki menjava komponente samo takrat ko crknejo?

Moja teza je, da se audiofil vedno ukvarja s sistemom, z zvokom (bodisi HW ali SW). Mogoče sploh ne posluša kaj dosti glasbe, mogoče jo tudi. Lahko da prevrtava vedno ene in iste posnetke, da sliši kako je zdej, ko je zvočnik premaknil za 2 cm bolj levo, drugače. Laughing Al pa se ti komadi res dobro slišijo na tem sistemu.

Zato je odgovor na to temo: vedno ukvarjanje s sistemom. Če zabredeš, zabredeš. Ma komu se da sploh glasbo poslušat. Way to boring Laughing Če lahko non stop prčkaš s kabli, novimi fukiš škatlami, kako se slišijo činele v zadnji vrsti orkestra pa triangel... Ma saj je razmerje količine in kvalitete teksta v rubriki o glasbi in ostalih rubrikah dovolj zgovorna o tem kaj dejanska tema foruma je.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Zuluf

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 18, 2014 11:47    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Uff, sem pozabil. Beseda audiofil je mišljena splošno. Da ne bo kdo misli, da ciljam na Aljošo, ki je slučajno začel to temo.
Nazaj na vrh
bogomir 4051

Pridružen/-a: Tor Dec 2008 19:42
Kraj: ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 18, 2014 11:48    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz pa ne razumem, zakaj toliko razburjanja okrog dejstva, da ima vsak pravico, da zadosti svojim željam, potrebam, hobijem, užitkom itd.

Audiofil v prvodu pomeni zvokoljubec. In zakaj zaboga naj bi tega svojega užitka ne imel, če mu je to všeč. Sloh ni res in je privlečeno za lase, da je to ne združljivo z muzikofilijo, torej ljubeznijo do glasbe.

Opažam, da se nekateri smatrajo za nekaj več, ko razglašajo, da samo oni, ki poslušajo slabo reproducirano muziko, so pa pravi ljubitelji glasbe.

Seveda imajo pravico do take poze, ampak izpade pa smešno. Ne vem namreč, kam potem popredalčkajo na primer ustvarjalce glasbe, ki za svoj hobi poslušajo muziko na napravah najvišjega ranga. Pa da ne bi kdo mislil, da takih v naši podalpski deželici ni.

Ah ja, da ne pozabim. "Inkriminirano" zvokoljubstvo je seveda razmeroma drag hobi. In tu se utrne misel, da ima mogoče slavna slovenska "ta zelena" nekaj prstov vmes.

lpm.
joztom

Pridružen/-a: Pon Jan 2013 11:07
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 18, 2014 12:41    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Šele na vrhunski napravi, sistemu (sistem ovrednotimo vedno samo kot komplet, ki deluje) se lahko loči dober posnetek od slabega, tukaj ni dileme. Prva dilema je, če sploh vemo, kako bi se kaj moralo slišati, torej naravna referenca. Druga dilema je, kaj je vrhunska naprava, ali tista, ki tako poje, da je človeku všeč glasba, ki jo pozna, ali posluša izključno EUR, vložene v tehniko in se omamlja s placebo efektom praznega tošeljna. Da ne omenjam razslojevanje znotraj A, AB in D pogonov, pa lampaške sekcije, ki brez moči želi slišati moč, pa tranzistorizirana Vintage, gnanimi s čipi, tipa 741, torej zares počasnimi jajci, pa ni, da ni. Spoštujmo različne okuse.

Nazadnje urejal/a joztom Čet Sep 18, 2014 15:24; skupaj popravljeno 3 krat
Nazaj na vrh
Zuluf

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 18, 2014 14:44    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

bogomir 4051 je napisal/a:
Jaz pa ne razumem, zakaj toliko razburjanja okrog dejstva, da ima vsak pravico, da zadosti svojim željam, potrebam, hobijem, užitkom itd.

Audiofil v prvodu pomeni zvokoljubec. In zakaj zaboga naj bi tega svojega užitka ne imel, če mu je to všeč. Sloh ni res in je privlečeno za lase, da je to ne združljivo z muzikofilijo, torej ljubeznijo do glasbe.

Opažam, da se nekateri smatrajo za nekaj več, ko razglašajo, da samo oni, ki poslušajo slabo reproducirano muziko, so pa pravi ljubitelji glasbe.

Seveda imajo pravico do take poze, ampak izpade pa smešno. Ne vem namreč, kam potem popredalčkajo na primer ustvarjalce glasbe, ki za svoj hobi poslušajo muziko na napravah najvišjega ranga. Pa da ne bi kdo mislil, da takih v naši podalpski deželici ni.

Ah ja, da ne pozabim. "Inkriminirano" zvokoljubstvo je seveda razmeroma drag hobi. In tu se utrne misel, da ima mogoče slavna slovenska "ta zelena" nekaj prstov vmes.

lpm.

Sploh ni bil moj namen dajati vrednostne sodbe o tem kaj je bolje in višje na kaki lestvici. Vidim pa da imaš, čutiš nek deficit. Sicer je menda jasno, da muzikofilstvo že nekako sodi na področje stroke oz. kulture, audiofilstvo pa je domena potrošništva, zabave. Na Drnovškovi lestvici duhovnosti je zagotovo muzikofilstvo višje rangirano. Seveda tonski mojstri, snemalci... prav tako spadajo na področje stroke. Tu je potem že težje sodit.

Kar sem napisal nekaj pove tudi o meni, čeprav ni napisano v prvi osebi. Samo na podlagi domišljije je težko pisat. Tudi sam se namreč "drogiram" z zvokom in ga seciram. Verjameš ali ne uživam v tem. Prav tako se nimam za muzikofila, vsaj kakih 15 let že ne. Dnevi, ko nisem zamudil nobenega koncerta mojega najljubšega benda so že davno mimo. Kje so dnevi, ko sem znal besedila celih albumov na pamet, ko sem prečesal žanr po dolgem in počez. Hja, dobro muziko še vedno rad poslušam tudi, če je slabo posneta in prav tako uživam. Zakaj tebe to moti ne vem. Mogoče, ker se tega ne da izraziti v denarju in ne velja za statusni simbol? Mene moti, če dam nek komad in mi ga kdo skensla, ker ni na nivoju, ker top šit je pa Patricia Barber? Si ne delam nobenih utvar, da sem zaradi poslušanja slabih posnetkov kaj bližje muzikofilu kot kdo drug tule. Ne bom se pa zaradi audifilstva odrekel nekaterih žanrov in fural klasiko, jazz pa ženske vokale. Sistem imam za poslušanje glasbe in nočem, da mi kroji okus.

Dvomim, da kdo, ki ga palčka po tem forumu ne počne česa od tistega kar sem omenil. Vsi smo bolj ali manj noter. Seciramo, eni bolje, drugi slabše. Ne bom pa trdil, da se kirurg in pacient na operaciji družita. In isto audiofil ne more iz svoje kože in dostikrat ne posluša glasbe, ampak secira, išče ali samo uživa v zvoku!!! 100 krat isti komad na 100 sistemih ni poslušanje glasbe pika. To je vse kar sem hotel povedat in zaradi tega ni nihče manj vreden.

No bahanje z denarjem je pa domena določenih struj tega foruma. Še posebej so znani po reku: malo denarja malo muzike. Laughing Tu se res ne vidim. V povsem istem čolnu nismo tako, da ne se bat.

No mogoče si pa nabavim čevlje za jurja, majico sex pistols in po sejmu težim, da mi zarolajo ene dire straitse. Very Happy
Nazaj na vrh
uroš

Pridružen/-a: Sre Dec 2013 18:30
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 18, 2014 17:00    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ne vem, v čem je problem. Hobi zvokoljubcev je pač raziskovanje, izpopolnjevanje zvoka. Pri tem pa običano rabijo kakšno psevdoglasbo. Ne razumem pa, zakaj so zvokoljubci tako občutjlivi, čim se nekdo približa temu, da bi pač rekel bobu bob. Oz. zakaj tega ne zmorejo priznati. Verjetno taki zvokoljubci čutijo nek kompleks manjvrednosti, pa sploh nočem soditi ali ta kompleks upravičen ali ne, svoje dejavnosti.

Je pa stvar očitna: greš na običajno srečanje zvokoljubcev in slišiš samo psevdoglasbo vsepovsod. S sila redkimi izjemami.
Nazaj na vrh
uroš

Pridružen/-a: Sre Dec 2013 18:30
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 18, 2014 17:06    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Na drugem koncu so pa melomani, melomanijaki, če hočete. In ti pač za svojo obsesijo ali ljubezen ali kar koli že hočete poimenovati njihovo dejavnost, potrebujejo neke naprave, s katerimi se ukvarjajo tudi zvokoljubci. In tako se lahko njihove poti srečajo. Tako kot se lahko srečajo poti igričarja in grafičnega dizajnerja, astronoma ali fotografa, ko kupujejo računalnik.
Nazaj na vrh
ambasador

Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52
Kraj: Izola

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 18, 2014 20:27    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mi je všeč kako se debata odvija.

Kakorkoli - očitno ne samo po mojem - na boljšem sistemu se več uživa in v širšem izboru glasbe. Tudi če avdiofilstvo ni v ospredju.

Res pa se neredko dogaja to, da se zaradi dreves ne vidi gozda, ali drugače povedano - da postane sistem in iskanje boljšega zvoka samo sebi namen. Tega ne obsojam, še več: mislim da je logična posledica zgrešenih usmeritev, talec audiofilskih predsodkov, stereotipnih predstav, reklamnih oglasov itd.
Zato po svojih močeh pomagam, skupaj s kopico soforumašev. Stereo sistem mora doseči končni cilj, da te osredotoči na glasbo in da čimbolj pogosto pozabiš na seciranje zvoka.
mito11

Pridružen/-a: Sre Avg 2011 12:06
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 18, 2014 21:26    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pokorno javljam, da sem eden izmed tistih, ki dajemo prednost kvalitetnemu zvoku pred glasbo.
Sam sem šolski primer glasbenega analfabeta. Ker sem glasbeno povsem neizobražen, tudi ne vem, kaj je po merilih glasbene stroke kvalitetna glasba. Vseeno rad poslušam glasbo. Obožujem jazz, hkrati pa organsko ne prenašam saksofona. Zelo mi je všeč klasika in ženski vokali. Brez veze so mi Dire Straits ali še huje Rolling Stones.
Obvezno pa mora biti glasba dobro posneta in dobro predvajana. Le tako lahko slišim detajle in prostor, ki jih na slabem posnetku ali slabem sistemu ni. Najprej me pritegne dobra reprodukcija in če mi je pri tem še glasba všeč, uživam v glasbi. Da, uživam v glasbi.

Nazadnje urejal/a mito11 Čet Sep 18, 2014 22:02; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Telefon: 041955456
fjaka

Pridružen/-a: Sre Maj 2008 17:04

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 18, 2014 22:01    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

mito11 je napisal/a:

Sam sem šolski primer glasbenega analfabeta. Ker sem glasbeno povsem neizobražen, tudi ne vem, kaj je po merilih glasbene stroke, kvalitetna glasba....................................................................................................................................................................................................................................................

Obvezno pa mora biti glasba dobro posneta in dobro predvajana. Le tako lahko slišim detajle in prostor, ki jih na slabem posnetku ali slabem sistemu ni. ...........................................................................................................................................

madre de dios.... Rolling Eyes
mito11

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 18, 2014 22:10    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ja, kaj je narobe? Razen slovnice Laughing
Nazaj na vrh
fjaka

Pridružen/-a: Sre Maj 2008 17:04

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 18, 2014 22:25    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

mito11 je napisal/a:
Ja, kaj je narobe? Razen slovnice Laughing

pa recimo to da negdo ki se deklarira kot popolni analfabet in je glasbeno neizobražen (to ti oprostim ker je popolnoma nebistveno), zahteva dober posnetek in "predvajanje" (si mislil na izvedbo???), ker le tako sliši detajle in prostor....
mito11

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 18, 2014 22:41    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ma ne, me nisi prav razumel. O glasbi se učiš v glasbeni šoli in na akademiji...
Jaz, ki nimam pojma o lestvicah, notah, tercah... vseeno vem kako se sliši triangel, boben, violina, klavir. Po drugi strani pa ne znam kvalitativno razlikovati interpretacije Pogoreliča od Dubravke Tomšič Srebotnjak.
Nazaj na vrh
audiofrik

Pridružen/-a: Pet Dec 2008 17:19
Kraj: LJUBLJANA

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 18, 2014 22:43    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

lahko bi bilo še slabše, recimo zaprisežen ljubitelj bluesa - ampak alergičen na kitaro...

ima i takih????

upam, da ga vsaj pri klasiki ne motijo violine...
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Naslednja
Stran 8 od 9

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu