| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
Mr.Zigy

Pridružen/-a: Pon Jun 2008 11:29 Prispevkov: 310 Kraj: Ljubljana-Vic
|
Objavljeno: Pet Sep 14, 2012 14:51 Naslov sporočila: |
|
|
Velja . Če bo vse po sreči bom nekje do večera objavil moj projekt.  _________________ Please visit my web site !
Home Page:
Zigy's Home Page |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
benz220d
Pridružen/-a: Čet Jul 2012 20:37 Prispevkov: 237 Kraj: Celje
|
Objavljeno: Sob Sep 15, 2012 09:33 Naslov sporočila: |
|
|
in ni bilo vse po sreči....
....danes zjutraj sem dobil konice....jutri bi zadeva morala zašpilat v vsem svojem sijaju  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Mr.Zigy

|
Objavljeno: Sob Sep 15, 2012 14:24 Naslov sporočila: Diy_stojala_ |
|
|
Lep pozdrav vsem skupaj !
Včeraj nažalost ni uspelo objavi slik tako da jih danes objavljam
Prva (primarna) stojala sem naredil za zvočnike, ki jih imam že dolgo časa. Gre pa za zvočnike Aurum Cantus Leisure 2 SE (ribonski visokotonec) ....
Samega postopka izdelave stojal načeloma ne bom opisoval podrobno saj gre v principu za podobn način kot že prej omenjeni...(če bo bo kdo ime kakršno koli vprašanje pa naj kar vpraša)
Za zgornjo "odložno " ploščo sem uporabil vezano ploščo deb. 20 mm katero sem popajcal in ustrezno prelakiral (kompresorsko) s pomočjo poliuretanskega laka. Za ustrezno fiksacijo lesene plošče na kovinsko zgornjo osnovo pa sem uporabil plastične vložke(glej sliko ) ki sem jih vstavil v luknjo (premera 5 mm) na spodnjo stran ...kateri zagotovijo dober prijem in omogočajo večjo število montaže in demontaže ne da bi pri tem imeli težave s slabim stiskom dveh delov med seboj
Slika 1:
Za spodnjo glavno ploščo sem se odločil za marmotno ploščo velikosti 40 x 40 cm katero so mi jo izdelali po naročilu v podjetju mineral. Za dve plošči te velikosti plus obdelava vseh robov (glej sliko) plus vrtanje 8 lukenj + poliranje me je takrat prišlo 65 €
Za fiksiranje marmotne plošče in spodje kovinske osnove sem uporabil šraufe M10 plus ustrezna matica katere sem zgoraj zakril z lepimi plastično polkrožnimi kapicami (slika)
Spodaj pa sem uporabil samolepilne nogice ki sem jih kupil pri "kitajcih" ...trgovinca v kateri imajo cenejšo kitajsko robo ...ena je na viču ena je pa tudi v kranju... za ceno 1€ dobite 18 komadov ....nogice se veliko bolje obnesejo kakor pa tiste dražje filc nogice za pohištveno idustrijo saj se pod veliko težo izjemno spoščijo in jih je potrebno menjati na pol leta ( teža enega stojala je okoli 22 kg )
Slika 2:
Takilih "nogic" (slika 3) vam ne priporočam (vsaj meni se niso dobro obnesle zlasti pri stalnem premikanju stojal in prevelike teže -> ~22 kg(stojalo)+10 kg (zvočnik )
Slika 3:
Malce kasneje bom pa še objavil projekt "sekundarnih " stojal za DIY zvočnike ... _________________ Please visit my web site !
Home Page:
Zigy's Home Page |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
benz220d
|
Objavljeno: Sob Sep 15, 2012 20:00 Naslov sporočila: |
|
|
nice lepa stojala
jaz se pa trenutno ukvarjam s tem
zdej pa še po drugi strani pa končna barva gor jutr pa na stojala... |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
mestn pu

Pridružen/-a: Sre Jan 2009 22:21 Prispevkov: 2635 Kraj: domžale
|
Objavljeno: Sob Sep 15, 2012 20:17 Naslov sporočila: |
|
|
Ne pozabi dat med box in stojalo Blu Tack.
In pod stojalo satastega strešnega bitumna v dveh plasteh. Oboje ima prijetne stranske efekte.
Pa, pa, lep del resonanc. _________________ Great people talk about ideas, average people talk about things, small people talk about other people. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Mr.Zigy

|
Objavljeno: Sob Sep 15, 2012 21:01 Naslov sporočila: |
|
|
| mestn pu je napisal/a: | Ne pozabi dat med box in stojalo Blu Tack.
In pod stojalo satastega strešnega bitumna v dveh plasteh. Oboje ima prijetne stranske efekte.
Pa, pa, lep del resonanc. |
Če bi malenkost bolje pogledal to temo bi lahko opazil da smo to že omenili(pata-fix)
Drgač pa bolje 2x kot nikoli hehe
@Benz220d: lepo napreduje.....Zakaj se nisi raje odločil ko si barval da narediš v les večjo luknjo toliko kot je navoj, saj bi tako lahko špice postavil na glavo ter ji zelo lepo prebarval v enem zamahu (tako za osnovno kot končno barvo ) ....navoj ni niti toliko pomemben ...pa še lahko se ti zgodi da ti bo sloj barve na navoju motil pri šraufanju in poleg tega se bo spraskal med vijačenjem ... _________________ Please visit my web site !
Home Page:
Zigy's Home Page |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
benz220d
|
Objavljeno: Sob Sep 15, 2012 21:22 Naslov sporočila: |
|
|
tudi na to sem pomislil , zgoraj je samo tanek nanos temeljne, ker ni iz nerjavečega meteriala sem preventivno špricnil tudi zgoraj, drugače pa se končna barva že suši samo v tem položaju...(na sliki še v temeljni)
 |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Mr.Zigy

|
Objavljeno: Sob Sep 15, 2012 23:33 Naslov sporočila: |
|
|
Lp
Druga (sekundarna) stojala pa sem izdelal za DIY zvočnike kateri sem ji poimenoval INTI kar je pomeni bog sonca (Inti the Sun God ) ...The God of Incan Mythology
Njihov prvotni namen je da mi igrajo pri laptopu na mizi ...ker pa jih lahko uporabim kot zvočnike za "mini sistem" (saj igrajo čudovito) pa sem se odločil da še za njih (INTI) naredim manjše stojala ki bodo po principu sestave skorajda enaki vendar da bodo nekoliko lažja , saj bi jih lahko uporabil tudi za na razna srečanja (kot so bila na Vranskem) in bi jih tako lažje prenašal okoli iz avta do prostora in nazaj itd.
Ker sem želel nekoliko prišparati sem namesto marmonotne plošče ki bi bila zopet narejena po naročilu in bi mi prišlo spet min okoli 50 € sem čisto pa naključju ko sem bil en dan v Obi-ju zagledal "kamnite" plošče raznih oblik in velikosti katere so uporabljajo za "izdelavo" potke do vrta sem našel lepe okrogle ("prešane mar.plošče" ) premera 30 cm z grobo obdelanim robom in sem se tako odločil da bo podstavek okrogle oblike . Kupil 2 kamnita kroga za ~ 4 €. Naslednji dan sem odšel po dve cevi v tem primeru sem uporabil nekoliko "manjšo" cev zunanjega premera 4,5 cm ....spet odnesel zavarit kovinsko osnovo v tem primeru spodaj ogroglo zgoraj pa pravokotno ....Ko je bilo to končano sem jih odnesel na peskanje potem pa je sledilo ind.elektrostatsko prašno barvanje(pol mat črna) ....
Za zgornjo leseno ploščo pa je uporabljena smrekova leplejena plošča ki je popajcana in prelakirana (isto koz zvočniki-isti pajc). Po kratkem hitrem preizkusu brez šraufanja plošče na kovinsko osnovo sem zečel razmišljati morda v to smer da nebi uporabil zgornje lesene plošče vendar samo spodaj 10 mm gumu potem pa v zvočnike vstavil plastične čepke za šraufat in bi jih tako od spodaj preko kovinske "police" zašraufal na samo stojalo (primerjava vidna tudi na sliki)....za fiksacijo zvočnika pa imam še eno zamisel ki pa jo bom "predstavil" morda že jutri
No pa da ne bom preveč dolgovesil....
Slika najprej zvočnikov . Kako so zvočniki pravzaprav nastali pa si lahko ogledate na sledečem linku (4 strani) : http://www.audiodiy.org/viewtopic.php?f=9&t=196&start=30 (tistih beli stojal ni več sem jih zavrgel in nato izdelal te katere sem na kratko tukaj opisal)
Med gradnjo:
Material:
zvočniki:
Stojala:
Toliko za enkrat ... komentarji zaželjeni  _________________ Please visit my web site !
Home Page:
Zigy's Home Page |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
benz220d
|
Objavljeno: Ned Sep 16, 2012 19:00 Naslov sporočila: |
|
|
dobro si se spomnil s temi podstavki, včasih lahko kaj tudi poceni rešiš koliko so pa visoka za stojala?
jaz sem pa danes dokončal moj projekt, sedaj pa samo še poiskat pravo lokacijo pa ene dobre kable, razdelilno letev, napajlni kabel za ojačealec, cd player... tega nikol ne zmanka....
evo par detajlov
pritrditev kjer se vidijo originalne gumice
špice in podložke
pa še cela stojala
pa še cel hi fi kotiček
zdej grem pa muzko poslušat  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Mr.Zigy

|
Objavljeno: Ned Sep 16, 2012 21:59 Naslov sporočila: |
|
|
| benz220d je napisal/a: | dobro si se spomnil s temi podstavki, včasih lahko kaj tudi poceni rešiš koliko so pa visoka za stojala? .... |
Skupaj z zgornjo leseno ploščo merijo 95 cm . Ali bo pa dejansko na koncu uporabljena lesena plošča pa bomo še videli verjetno že tekom tega tedna bom probal opisati še en drugačen način "fiksacije" zvočnika na stojala , če bo izvedljiv v praksi
Dobro izgledajo tudi tvoja stojala Obilo užitkov ob poslušanju dobre glasbe  _________________ Please visit my web site !
Home Page:
Zigy's Home Page |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Jan.
Pridružen/-a: Čet Jun 2012 13:37 Prispevkov: 128
|
Objavljeno: Pon Sep 17, 2012 09:09 Naslov sporočila: |
|
|
odlično...koliko te je prišlo vse skupaj?
Smem vprašati kje si dobil tiste slike nad komponentami? (kitare) |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
benz220d
|
Objavljeno: Pon Sep 17, 2012 09:33 Naslov sporočila: |
|
|
mislim da je sedaj z nogicami cca 150€ končni strošek...
slike so pa Vintage Guitar Calendar sem ga dobil na glasbenem sejmu v Frankfurtu je neka limitirana izdaja in zelo kvaliteten tisk pa mi je bilo škoda zavreči , okvirji so pa iz Ike-je...
lp |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Špilferderber

Pridružen/-a: Čet Dec 2009 1:24 Prispevkov: 775
|
Objavljeno: Čet Sep 20, 2012 14:59 Naslov sporočila: |
|
|
| ambasador je napisal/a: | Sem rekel prijatelju: ne dajaj televizorja tam, kjer imaš hifi !
Ne, glih to je naredil. Zdaj pa ima. Kadar je vklopljen TV (kdaj ni?) nema hifija... |
vsaka ženska ima svoj kompromis..
offT, saj vem..
 |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
benz220d
|
Objavljeno: Ned Sep 23, 2012 12:19 Naslov sporočila: |
|
|
| ambasador je napisal/a: | Imam pripombo na postavitev: po sliki izgleda kot da je razdalja od bočne stene in tal do centra wooferja enaka.
Poskusi tako, da je center wooferja - do bočne stene - do zadnje stene - do tal ... oddaljen tako, da je med njimi po 20cm razlike. Kot primer bom navedel 110/90/70 pri čemer paziš, da mere med seboj niso mnogokratniki (ali pa deljivi - npr 80/60/40 je zelo slaba kombinacija). S tem dosežeš, da so 'hribi in doline' v frekvencah, ki so posledica odbojev - lepo porazdeljeni po spektru.
Praviloma razmikaš oba zvočnika dokler ne opaziš 'praznitve' sredine stereo slike - to je limit. Nato pogledaš da zvočnik ni preblizu bočni steni (manj kot 0,5m). Potem glede na situacijo izbereš ustrezno kombinacijo mer. Testiraš in ponoviš vajo z drugo kombinacijo, ki bi lahko prišla v poštev. Bližanje zvočnika bočni steni (ponavadi v okviru o,5 do 1m) ojača srednji bas, bližanje zadnji steni pa ojača bas a ga naredi tudi manj definiranega. Tudi globina stereo slike trpi od bližine zadnje stene.
Sukanje zvočnikov proti točki poslušanja zapolni sredino stereo slike, poveča globino in zoža širino. Poiščeš zadovoljivo kombinacijo.
Ne se sekirat - ta proces lahko dozoreva mesece. Slej ko prej se ustališ. |
Če prav razumem ta koncept imam jaz višino do sredine nizkotonca 87cm torej naj poskusim postavitev : center zvočnika 87cm- odaljenost od bočne stene 67cm od zida 47cm ? |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Mr.Zigy

|
Objavljeno: Pon Sep 24, 2012 18:34 Naslov sporočila: |
|
|
Lp
Kot sem dejal da bom predstavil idejo o fiksiranju zvočnikov na stojala...
Moja ideja je nekaj takega kot prikazuje slika. Če ima kdo kakšno zamisel,pripombo ali bilo kaj oz. kaj naj uporabim naj kar pove , da bom lažje lahko prišel do željenega "rezultata" oz. da idejo izpeljem v praksi.
Zlasti za tisti "vložek" ne vem kaj bi lahko uporabil oz. če obstaja kaj podobnega...
Ali ima morda kdo kšn kos EPDM plošče doma ? Problem je v tem ker jo ne režejo (Merkur) ampak jo imajo v celi veliki roli...tisto ki bi jaz potreboval 10 mm stane cela rola 70 € kar pa je veliko preveč saj bi rabil dva manjša konca v velikosti 19 x 13 cm
Bistvo: Celotni zvočnik bi "nasadili" na fiksne "palčke" na stojalih in vložki v dnu zvočnikov bi bili kot neke vrste omejevalci oz. fiksatorji (da ne padejo dol pa da so na pravem mestu ) ter tudi "absorberji" vibracij
Slika prereza:
 _________________ Please visit my web site !
Home Page:
Zigy's Home Page |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|