| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
haklc
Pridružen/-a: Tor Nov 2014 19:33 Prispevkov: 2 Kraj: Celje
|
Objavljeno: Tor Nov 11, 2014 20:51 Naslov sporočila: Pomoc amaterju pri sestavi HI-FI sistema. |
|
|
Pozdravljeni,
ze nekaj casa se odlocam in prebiram razne forume in online shope.. in hodim poslusat v stacune, pa si vseeno ne znam pomagat, zato sem se obrnil na vas forumase.
Rad bi si postavil Hi-FI sistem ki bi igral vinil plate (doma ijh imamo se i 70ih, 80ih cel kup - i ta zvok mi je bil vedno super, pac spomini iz otrostva ceprav so se vrtel na simpl fisherejv stolpu ki je bil dalec od neke Hi.fi kvalitete,), po drugi strani pa bi zelel tudi predvajati skladbe preko Airplaya FLAC, mp3, WMA... pac da imam opcijo poslusat glasbo ki jo imam v iTunesih
razen da rabim:
- gramofon
- zvocnike
in komponento ki bo sposobna predvajat preko Airplaya, mi ostalo ni prav veliko jasno.
ali za gramofon se potrebujem kaksno komponento - ojacevalec ali lahko to vsebuje tista ki bo predvajala Airplay, verjetno bi nanjo priklopil tudi TV, ampak dalec od tega da je to bistveno, nobene home cinema sistema ne zelim. Zelel bi klasicni HI-FI z dvema "kvalitetnima" zvocnikoma, ko bosta namescena v sobi veliki 32m2 in bosta gledala od stene proti dnevnem prostoru. Seveda govorimo o amaterskem - ljubiteljsem HI - FI -ju, nisem audiofil ali pa se ne...
Rabim pomoc pri sestavi komponent, ter kaj sploh kupiti, kaksen gramofon? rabljen(kaj moram potem vse vedet in znat za servisiranje in ohranjanje kvalitete le tega) nov, na kaj naj pazim...kaksno komponento, ce rabim se kaksen ojacevalec spet kaksen... budge ki sem ga trenutno pripravljen dati za vse skupaj je cca 1000-1200€.
poslusamo pa vec al manj vse, razen techno, rave skratka "elektronske Glasbe" prednjaci pa glasba iz 60,70,80.
Kaj pravite, bi se naslo kaj za mene, z neko dostojno kvaliteto zvoka?
LP
Blaz |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52 Prispevkov: 6263 Kraj: Izola
|
Objavljeno: Sre Nov 12, 2014 09:46 Naslov sporočila: |
|
|
Glede na izhodišča - popularna glasba 60-80 letnik, nizek budget, predvideno postavitev zvočnikov ob zid, LP izvor - se po mojem najdlje pride z vintage opremo.
Torej gre izbirati med opremo, ki je v tistih časih veljala kot učinkovita in popolnoma sovpada s postavljenimi pogoji. Ena od najpogostejših formul je bila: Thorens - Marantz - Acoustic Research, najpogostejša pa vse od enega: npr vse Pioneer, vse Sansui..
Vedno so osnova zvočniki, na podlagi katerih se izbira ojačevalec. Alternativa 'zadržanemu', kontroliranemu east coast soundu (tipa AR, Advent, Bose ... v obliki dokaj majhnih kompresijskih zvočnikov) je 'ekstrovertirani' west coast sound: Altec, JBL pa tudi Klipsch (ki ni iz zahodne obale) v obliki večjih, bas refleks zvočnikov.
Obstaja pa tudi 'british sound' (Tannoy, Celestion..) in varianta ki teži bolj h klasični glasbi (Kef, B&W ..).
To je tako, zelo posplošeno in služi samo za izhodišče kje iskati.
Ojačevalci ali receiverji iz 70-let imajo vsi po vrsti phono vhod - za gramofon z MM glavo. Tukaj gre izbirati med takrat najbolj uspešnimi: Marantz, Pioneer, Sansui, Kenwood, Technics, Scott, Fisher..
Predlagam kontaktirati katerega od soforumašev, ki ima veliko tega doma-preglej vintage temo in si izberi enega.
Na spletu je veliko napisanega s slikovnim gradivom, na youtubu pa lahko tudi slišiš (pomagaj si z dobrimi slušalkami) vsaj približno kaj pride ven iz take opreme. Naprimer: http://www.youtube.com/watch?v=A-Xf9ktB2k0
Uspešen lov! _________________ Carpe Diem |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Vinylfan
Pridružen/-a: Sob Mar 2009 23:52 Prispevkov: 891 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Nov 13, 2014 13:47 Naslov sporočila: |
|
|
Se strinjam z ambasadorjem, ki je podal kratko in jedrnato navodilo. Ni kaj dodati.
@ambasador, bravo za tak prispevek (glede na to, kakšni so odzivi zadnje čase na tem forumu)... |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
audiofrik
Pridružen/-a: Pet Dec 2008 17:19 Prispevkov: 1503 Kraj: LJUBLJANA
|
Objavljeno: Čet Nov 13, 2014 14:36 Naslov sporočila: |
|
|
| tudi jaz se strinjam z AMBASADORJEM, ampak ker si lastim ali celo prodajam kar nekaj od naštetega sem seveda raje molčal, drugače je moj nasvet GAS Grandson/Thalia, pa kak Thorens 150 ali 160 serije, pa seveda AR ali JBL, Tannoy so pa cenovno malo dražji ampak za spodoben denar komplet da lahko za dolgo zadošča |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
haklc
Pridružen/-a: Tor Nov 2014 19:33 Prispevkov: 2 Kraj: Celje
|
Objavljeno: Sob Nov 15, 2014 18:11 Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljeni,
super, hvala za prve usmeritve, zdaj vsaj priblizno vem kaj iskat. Eno vprasanje pa se imam, koliko je smiselno potem sodoben DAC priklaplajt na te ojacevalce iz 70ih 80ih, in kako se leti obnesejo v kombinaciji z sodobnejsimi zvocniki?
Lp
Blaz |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
nek_do

Pridružen/-a: Čet Okt 2009 21:22 Prispevkov: 2282 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Nov 18, 2014 22:53 Naslov sporočila: |
|
|
Takole pa nas (oziroma @ambasadorja, @frika in @Vinylfana) obrekujejo oz manipulirajo s prispevki na znanem "Kuzminem" Slovenskem avdiofilskem forumu.
Administrator2 piše:
Začetnik sprašuje kako naj si sestavi audio sistem in kar nekaj piscev mu dobrohotno svetuje na forumu kako in kaj- predvsem naj si kupi rabljeno robo, ki jo mogoče celo še sami ponujajo. Zanimivo, da pa mu nihče ne svetuje naj obišče tistih 5-6 audio salonov v Sloveniji, kjer bi imel možnost slišati nekaj sistemov in si najti tisto kar mu bo všeč. Očitno ima večino tistih , ki to piše po forumu več izkušenj z prodajo, kot trgovci, ki se vsakodnevno ukvajajo s aparaturami, kupci in sestavljanjem sistemov že mnoga leta. Le kako naj se potem tak začetnik znajde in vstopi v ta svet!
Zgleda pa tako, da kljub temu, da @administrator2 redno spremlja ta forum to počne bolj površno ali pa namenoma manipulira. Me pa prav zanima kaj od vsega tega kar si @haklc želi kupiti bi mu lahko dotični @administrator2 predlagal drugega kot rabljeno za ta "šport" sicer "skromen" budget.
| haklc je napisal/a: | Pozdravljeni,
ze nekaj casa se odlocam in prebiram razne forume in online shope.. in hodim poslusat v stacune, pa si vseeno ne znam pomagat, zato sem se obrnil na vas forumase.
budge ki sem ga trenutno pripravljen dati za vse skupaj je cca 1000-1200€.
Kaj pravite, bi se naslo kaj za mene, z neko dostojno kvaliteto zvoka?
|
_________________ Lep je dan |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
vojko
Pridružen/-a: Ned Maj 2008 16:50 Prispevkov: 946 Kraj: LJUBLJANA
|
Objavljeno: Tor Nov 18, 2014 23:23 Naslov sporočila: |
|
|
| audiofrik je napisal/a: | | tudi jaz se strinjam z AMBASADORJEM, ampak ker si lastim ali celo prodajam kar nekaj od naštetega sem seveda raje molčal, drugače je moj nasvet GAS Grandson/Thalia, pa kak Thorens 150 ali 160 serije, pa seveda AR ali JBL, Tannoy so pa cenovno malo dražji ampak za spodoben denar komplet da lahko za dolgo zadošča |
Haklc, moj glas. Tukaj kar se amplifikacije tiče lahko kar končaš. Zelo težko se Grandsona/Thalio dobi. Zvok pa je poseben, naraven, takšnega danes ni več.
Tudi XTZ z manj čara. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
audiofrik
Pridružen/-a: Pet Dec 2008 17:19 Prispevkov: 1503 Kraj: LJUBLJANA
|
Objavljeno: Tor Nov 18, 2014 23:51 Naslov sporočila: |
|
|
mogoče bi administrator več naredil za začetnike če bi sestavil kak začetniški sistem po dostopni ceni in to objavili pod kako akcijo največ za ta denar ipd ne pa da si kvari dan z tem ko kdo na forumu kaj svetuje, pa tudi če to res sam prodaja...
A ni tudi naša bivša premierka predlagala prav sebe kot najbolj sposobno in kompetentno za ero komisarko??? |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Vinylfan
Pridružen/-a: Sob Mar 2009 23:52 Prispevkov: 891 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Nov 19, 2014 09:39 Naslov sporočila: |
|
|
| nek_do je napisal/a: | | Takole pa nas (oziroma @ambasadorja, @frika in @Vinylfana) obrekujejo oz manipulirajo s prispevki na znanem "Kuzminem" Slovenskem avdiofilskem forumu. |
Nimam komentarja, razen tega, da s tem pokažeš svoj nivo kulture... Hura za primitivizem!  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
|
Objavljeno: Sre Nov 19, 2014 10:58 Naslov sporočila: |
|
|
Objavljeno: Tor Nov 11, 2014 20:51 Naslov sporočila: Pomoc amaterju pri sestavi HI-FI sistema.
--------------------------------------------------------------------------------
Pozdravljeni,
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Če imam kaj, potem je to empatija - zase menim, da se znam vživeti v kožo sogovornika in ga poskušam razumeti.
Še vedno mislim, da so trgovci tisti glavni svetovalci. Tisti, ki imajo pri roki vse možnosti, da v živo pri priči prikažejo kupcu kaj se da dobiti. Še vedno je moj glavni nasvet obisk trgovin - vedno tu na forumu spodbujam, naj gredo magari s svojimi zvočniki in posnetki probavat kombinacije.
V tem primeru to ni bilo umestno - kot je razvidno iz napisanega.
Kar se tiče vintage preprodaje, nimam ama ničesar za prodajo. Nazadnje je moj vintage NAD 3020 pred petimi leti šel - k zetu. Doma si pa že 20 let držim edini vintage kos moje opreme - Leak TroughLine ll lampaški FM tuner.
Kar se tiče kritike: čisto vsak se lahko oglasi na AudioKontaktu in pove, pomaga. Zakaj raje pisati kritiko? _________________ Carpe Diem |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ajka
Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:00 Prispevkov: 3193 Kraj: Sežana
|
Objavljeno: Sre Nov 19, 2014 11:06 Naslov sporočila: |
|
|
LP
Jaz sem pa z @Kuzmo popolnoma strinjam. Pa ne naju vzet kot "trgovca" ampak kot audiofile verjetno z nekaj izkušnjami mar ne, se s tega zornega kota berejo posti malo drugače kot za nekoga, ki nima izkušenj in nekaj kupuje.
@Kuzmin komentar ,ki veliko pove :
PS: PS: Ne razumem tudi udrihanja čez trgovine z avdio opremo. Pa "valjda" ne kradete avdio robe temveč jo nekje morate kupiti, mar ne? _________________ ~ ** ~ |
|
| Nazaj na vrh |
Telefon: - |
|
 |
ambasador
|
Objavljeno: Sre Nov 19, 2014 11:42 Naslov sporočila: |
|
|
| ajka je napisal/a: | LP
Jaz sem pa z @Kuzmo popolnoma strinjam. Pa ne naju vzet kot "trgovca" ampak kot audiofile verjetno z nekaj izkušnjami mar ne, se s tega zornega kota berejo posti malo drugače kot za nekoga, ki nima izkušenj in nekaj kupuje.
PS: PS: Ne razumem tudi udrihanja čez trgovine z avdio opremo. Pa "valjda" ne kradete avdio robe temveč jo nekje morate kupiti, mar ne? |
No, z moje strani tega nikoli ni bilo.
Še več, kot sem že enkrat napisal, je velika škoda za kupce, da je trend nabavljanja preko spleta. S tem se poreže moč trgovcem, da bi imeli še bolj bogato ponudbo na vplogled (in s tem možnost boljše odločitve kupca)v trgovini. Ker ste ravno vi tisti, ki selekcionirate - ločite zrno od plevela - in s tem uravnavate pravo kakovost. Če lahko proizvajaci zavedejo kupce, pa trgovce veliko težje. Ker vam ni interes napolniti trgovino z nekakovostnimi napravami.
Udrihanja pa je, res preveč. Ne odobravam tega. Če obstajajo spodrsljaji trgovcev in posledična potreba po kritiki, je prav da se omeji na konkreten primer. Raje na štiri oči. Sploh pa ne pa nasplošno na forumu.
Pri managementu kakovosti v podjetjih učijo, da upravičeno kritiko izreče samo tisti, ki ti hoče dobro. Zlonameren molči. Izgleda paradoks, a če dobro pomisliš, je tako. _________________ Carpe Diem |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
|
Objavljeno: Sre Nov 19, 2014 12:18 Naslov sporočila: |
|
|
Res nisem že dolgo šnjofal po avdio trgovinah, pa ne poznam trenutne situacije.
A imate trgovci opcijo, da vzamete v račun rabljeno ali vintage robo? In jo potem v trgovini ponudite, magari spucano in obnovljeno ali pa ne (da je cena nižja) kupcem kot je @haklc? Magari ob pogoju da kupi vsaj še eno novo stvar - v tem primeru Airplay, ali vsaj kable.
Resetti v Trstu je nazadnje, ko sem bil tam pred petimi leti, to imel. _________________ Carpe Diem |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
nek_do

Pridružen/-a: Čet Okt 2009 21:22 Prispevkov: 2282 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Nov 19, 2014 12:39 Naslov sporočila: |
|
|
| ajka je napisal/a: | LP
PS: PS: Ne razumem tudi udrihanja čez trgovine z avdio opremo. Pa "valjda" ne kradete avdio robe temveč jo nekje morate kupiti, mar ne? |
Sicer ne vem v kakšnem kontekstu je bil komentar zapisan in roko na srce me tudi ne zanima. Pa tudi če je bil napisan "v prenesenem pomenu" mi ne pove popolnoma ničesar kvečjemu je za mene ponovno ena "spretna manipulacija" kot potrošnika popolnoma nerelevantna za 21. stoletje. Je že tako, da smo tudi kupci prešli iz "trgovskega enoumja", ko smo tam pri Figovcu od štirih zjutraj v nepopisni vrsti sredi zime čakali na eno "usrano komponento" v t.i. "tržno gospodarstvo". No pa bom še sam malo parafraziral. Koliko pa je bilo do sedaj ukradenih npr. Kuzminih gramofonov?
P.s. Se pa verjetno vidi, če ne drugače pa iz preteklih postov, da še zdaleč nimam odklonilnega stališča do avdio trgovcev kvečjemu z njimi na nek način "simpatiziram ter jih občudujem". Ne odobravam pa enoumja ter manipulacij. _________________ Lep je dan |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
LBaudio
Pridružen/-a: Ned Jan 2010 10:25 Prispevkov: 921 Kraj: Ljubljana, SLOVENIJA
|
Objavljeno: Sre Nov 19, 2014 14:09 Naslov sporočila: |
|
|
....pa vseeno je cutit grenkobo v postih trgovcev......pac casi so taki da se vse dobi preko neta, svet je postal zelo majhen za kupce, kar pa trgovcem definitivno ni po godu, oni bi vseeno kaj radi prodali, folk, ki vidi kaksne so marze (vesoljske glede na mpc) pa isce paralele. Tudi vedno vec je ljudi ki se izobrazijo pred nakupom.......
V mojem hobiju nekaj kupovat samo zaradi "svetovanja"...... glede na izobrazenost prodajalcev je to zadnji razlog da osebno stopim v trgovino, morda je v home hi-fi drugace, ampak zelo dvomim, so pa definitivno izjeme _________________ For Fast Moving Concerts
Custom Aeroports
Custom car audio installs
2 X WR setter dBDrag street B - 2005 |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|