Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

DSP, room correction,...
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
gwb

Pridružen/-a: Sob Mar 2009 9:15
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 14, 2014 18:02    Naslov sporočila: DSP, room correction,... Odgovori s citatom

Kot v naslovu teme - DSP (Digital signal processing).

Glede na to, da je dandanes v uporabi že precej "kompjuter" audia in ker le-to omogoča tudi uporabo takšnih in drugačnih "korekcijskih" fitrov in drugih igračkarij, me zanima kdo od soforumašev se je že kaj uspel poigrati s tem?

Predvsem "korekcija" vpliva sobe / akustike?

Vsem je verjetno poznan DSPEAKER anti-mode 2.0 ali pa MiniDSP, ki v obliki hardware-a predstavljata dodaten AD-DA člen. Meni osebno se zdi bolj zanimiva varianta procesiranja že v digitalni fazi - pred vsem ostalim.

Za začetek naj povem, da je moja trenutna dnevna soba / poslušalnica zgolj nekoliko akustično tretirana, postavitev zvočnikov pa ne ravno idealna. Zvok ni ravno slab, ne dosega pa tudi tistega, česar sem bil vajen v prejšnjem domovanju. Pa sem si rekel, da probam kaj zna doprinesti še kakšen novodobni room correction.

Eden od zadnjih dosežkov tega predstavlja Dirac Live Room correction - trial verzijo se da brezplačno sneti z njihove strani.

Sicer sem imel zgolj eno popoldne časa za "igranje", pa vseeno nekaj hitrih vtisov. Super preprost vmesnik (dvorezen meč sicer - ni možnosti kakšnih poglobljenih nastavitev!). Meritve opravljene v kakšnih 20 min (zahteva meritev na 9 točkah) in potem nastavljanje filtra. Tu šele pride zabaven del - s preprostimi drsniki nastavimo kakšen želimo končni "room response" in shranimo filter (med katerimi se da on-the-fly prestavljati). Skratka vse osebne preference kar se tiče frekvenčnega odziva (svetlo, temno, in vse vmes) so na dosegu parih klikov... Noro dobro za razumevanje kaj kakšne "anomalije" v fr. odzivu prinesejo, kar se tiče končnega zvoka.

Ves audio se nato preko Dirac programčka routa na zunanji DAC. V le-tem programu se tudi da v trenutku vključiti oz. izključiti room correction oz. izbirati "filtre".

Rezultat? O tem drugič Smile Je pa definitivno IZREDNO poučna izkušnja!

Torej. Se je kdo že igral s tem? Vtisi, priporočila, itd.?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
NLP

Pridružen/-a: Tor Nov 2009 10:01
Kraj: Drugje

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 15, 2014 08:25    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

... room correction rešitve, tudi najnaprednejši sistemi, so primerni samo za fino korekcijo, vse ostalo je še dodatno mazanje zvočne slike.

http://www.roomeqwizard.com/wizardhelpv5/help_en-GB/html/iseqtheanswer.html#top
gwb

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 15, 2014 09:43    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

NLP je napisal/a:
... room correction rešitve, tudi najnaprednejši sistemi, so primerni samo za fino korekcijo, vse ostalo je še dodatno mazanje zvočne slike.

http://www.roomeqwizard.com/wizardhelpv5/help_en-GB/html/iseqtheanswer.html#top

Pa dobro... Mislim, da tako črno/belo spet ni.

Nihče ni trdil, da je room correction rešitev za vse probleme - daleč od tega. Še vsakdo je rekel, da najprej akustična obdelava sobe v čim večji meri in potem RC.

Vprašanje je zgolj kaj storiti, ko človek nima možnosti namenske akustično obdelane poslušalnice oz. si ne želi živeti "v studiu". Nekaterim tudi ni dovoljeno s strani boljše polovice, itd... Smile

Saj ne rečem, da je omenjeni preizkus ni dodal tudi kakšno slabo stran - je pa obenem prinesel nekaj zelo pozitivnih.

Od tu naprej je zgolj še vprašanje ali plusi odtehtajo minuse...

OK, glede na to, da vam je "akustično načrtovanje" (pardon, če sem se narobe izrazil) posel/služba, predvidevam, da ste že imeli priložnost slišati kakšen primer room correction-a "v akciji"? In če - katere?

Glede prilepljenega linka - najnovejše generacije RC-ja poizkušajo rešiti že kar nekaj omenjenih problemov. Npr. meritve na večih mestih, impulse + frequency response correction, noben od programov ne poizkuša izravnati pregloboke "dip-e",...

Evo še en zanimiv "blind test" room correction-a.
http://seanolive.blogspot.com/2009/11/subjective-and-objective-evaluation-of.html
Nazaj na vrh
ambasador

Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52
Kraj: Izola

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 15, 2014 10:15    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Preference is strongly correlated to spectral balance..
Less preferred products had less smooth and
extended in-room frequency responses; this was
associated with more negative comments related to
lack of bass (thin), brightness, and coloration

---------------------------------------------------------------------------------------------------
Na testu so imeli tudi dve korekciji, ki sta se slabše odrezali kot neekvaliziran zvočnik.

Zaključki tega testa so podobni kot sem jih zasledil pri AR reviji. Oni so zelo pozitivno ocenili Coplandov ekvalajzer. Ta ima 4 različne 'target' krivulje, po katerih ti lahko nastavi končni rezultat.
Najbolj zabavno je bilo opisovanje, kako ima ta Copland preko laptopa možnost ročnih nastavitev - je rekel, da je bil ranjen v svojem ponosu, ker je mašina bolje sama avtomatsko nastavila ekvalajzer kot on sam po celodnevnem trudu z merilno opremo vred.
http://www.hifisentralen.no/forumet/akustikk-og-rom/14582-copland-drc-205-digital-room-correction-2.html
v tem blogu so 3 grafi v povezavi z mašino.
gwb

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 15, 2014 11:02    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ambasador je napisal/a:
Preference is strongly correlated to spectral balance..
Less preferred products had less smooth and
extended in-room frequency responses; this was
associated with more negative comments related to
lack of bass (thin), brightness, and coloration

---------------------------------------------------------------------------------------------------
Na testu so imeli tudi dve korekciji, ki sta se slabše odrezali kot neekvaliziran zvočnik.

Zaključki tega testa so podobni kot sem jih zasledil pri AR reviji. Oni so zelo pozitivno ocenili Coplandov ekvalajzer. Ta ima 4 različne 'target' krivulje, po katerih ti lahko nastavi končni rezultat.
Najbolj zabavno je bilo opisovanje, kako ima ta Copland preko laptopa možnost ročnih nastavitev - je rekel, da je bil ranjen v svojem ponosu, ker je mašina bolje sama avtomatsko nastavila ekvalajzer kot on sam po celodnevnem trudu z merilno opremo vred.
http://www.hifisentralen.no/forumet/akustikk-og-rom/14582-copland-drc-205-digital-room-correction-2.html
v tem blogu so 3 grafi v povezavi z mašino.

Ja, target krivulje oz. možnosti nastavitve le-te so nujne. "Flat" krivulja (kar bi si kdo verjetno mislil, da je idealno) daje tenek zvok. Subjektivno pravilnejša je s cca. 6dB padca proti 20kHz - oz. kot raziskano/ugotovljeno s strani Brüel & Kjaer. Ni tako hi-fi "hyped" ampak precej naravnejše zveneče...

Nazaj na vrh
before

Pridružen/-a: Pon Maj 2008 19:23
Kraj: Ruše

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 15, 2014 11:55    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Vseskozi sem bil skeptičen do raznoraznih "elektronskih pomagal" v audiu, dokler se nisem znašel pred veliko težavo: ko sem se preselil, v novem prostoru nikakor nisem mogel ukrotiti bas področja s pomočjo akustičnih aplikatov. Seveda se to da, ampak nimam niti časa, niti volje ubadati se s tem. Pa še bivalni prostor bi na koncu najbrž izgledal grozno. Zato sem posegel po DSP-ju, s katerim sem v trenutku rešil problem in to brez degradacij v kvaliteti zvoka, katere sem se tako bal. Skratka, vsem s težavami, kot so (bile) moje toplo priporočam vsaj preizkus!

Več o mojem konkretnem primeru pa na tej povezavi:
http://www.audio-kontakt.com/forum/viewtopic.php?t=1608&postdays=0&postorder=asc&start=555

Audiohedonist
Nazaj na vrh
NLP

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 15, 2014 12:07    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Poslušal sem več različnih korekcijskih naprav od cenenih pa tudi Accuphase DG-48, DEQX PreMATE, Audyssey MultEQ, Trinnov MC Processor, moram rečt da če bi poslušal komade ki jih ne poznam dobro bi me psihoakustično preslepilo, tiste ki sem pa jih poznal in jih naposlušal v dobrih!!! akustičnih okoljih pa to seveda sploh ni to TO.

Raje poslušam v goli sobi brez teh dragocenih naprav oz. za to ceno (sploh kot recimo Trinnov sistem s 3D mikrofoni ipd.) si potemtakem privoščim konkreten akustični tretman saj so cene tu nekje.

Glede videza takšnih urejenih poslušalnic/home theatrov in partnerjevega faktorja pa sem že večkrat rekel, da če je volja in denar se lahko skrijejo akustični elementi oz. se že pri gradnji sobe zamisli da ne bo kazilo izgleda, bo pa nekaj volumna sobe šlo za to (spet odvisno do kakšne stopnje se gre...), soba pa bo lahko videti kot dnevna.

Obratno gledano, če bi si s tem pomagal v slabi ali povprečni akustični kontrolni sobi in miksal glasbo, si ne bi upal izdat izdelka.

In kot sem rekel, to je pomembno da se komadi dobro poznajo iz akustično urejenih okoljih, da sploh veš kako bi naj se slišalo, drugače te naprave seveda "popravijo" zvok.

... in dosti je marketinga zapakiranega s čudovitim in čudežnim HW-jem, ki dela svašta... na koncu pa z nekaj truda, izkušnjami, cenenim Behringer EQ-jem in Room EQ Wizardom poustvariš soliden svoj room correction sistem.
ajka

Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:00
Kraj: Sežana

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 15, 2014 13:10    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

NLP je napisal/a:
Poslušal sem več različnih korekcijskih naprav od cenenih pa tudi Accuphase DG-48, DEQX PreMATE, Audyssey MultEQ, Trinnov MC Processor, moram rečt da če bi poslušal komade ki jih ne poznam dobro bi me psihoakustično preslepilo, tiste ki sem pa jih poznal in jih naposlušal v dobrih!!! akustičnih okoljih pa to seveda sploh ni to TO.

Raje poslušam v goli sobi brez teh dragocenih naprav oz. za to ceno (sploh kot recimo Trinnov sistem s 3D mikrofoni ipd.) si potemtakem privoščim konkreten akustični tretman saj so cene tu nekje.

Glede videza takšnih urejenih poslušalnic/home theatrov in partnerjevega faktorja pa sem že večkrat rekel, da če je volja in denar se lahko skrijejo akustični elementi oz. se že pri gradnji sobe zamisli da ne bo kazilo izgleda, bo pa nekaj volumna sobe šlo za to (spet odvisno do kakšne stopnje se gre...), soba pa bo lahko videti kot dnevna.

Obratno gledano, če bi si s tem pomagal v slabi ali povprečni akustični kontrolni sobi in miksal glasbo, si ne bi upal izdat izdelka.

In kot sem rekel, to je pomembno da se komadi dobro poznajo iz akustično urejenih okoljih, da sploh veš kako bi naj se slišalo, drugače te naprave seveda "popravijo" zvok.

... in dosti je marketinga zapakiranega s čudovitim in čudežnim HW-jem, ki dela svašta... na koncu pa z nekaj truda, izkušnjami, cenenim Behringer EQ-jem in Room EQ Wizardom poustvariš soliden svoj room correction sistem.

LP

Glede videza in urejenosti-neurejenosti poslušalnic, bi še dodal, da je "volja" pogojena s splošno estetsko razgedanostjo - zaupanjem...
Prevečkrat se srečujem z nezainteresiranostjo po ureditvi ravno tam, kjer je prostor že sam po sebi podpovprečno urejen, kjer so sobni elementi postavljeni tako od oka po estetskih normah nežnejšega spola, ki pa konec koncev nimajo neke funkcije ampak so tam , da so !!!
Ljudje, ki zmorejo nadpovprečne postavitve (velikokrat tudi dragih elementov), zanimivo so tudi bolj dovzetni za spremembe, tudi, če ureditve zaradi tega bistveno več stanejo, ker je pač potreben resen estetsko-akustični projekt, ki ima "rep in glavo" ...

PS.:Je pa res, da "akustiki" hodijo v zelje "proizvajalcem elektronike", ker "dobra soba" vsaj malo "ustavi" večno nezadovoljstvo in s tem menjavanje elektronike, zato so resna testiranja "akustike" "petnajsto prase" v "audio revijah" Laughing Rolling Eyes Wink

Nazadnje urejal/a ajka Pet Avg 15, 2014 14:47; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Telefon: -
before

Pridružen/-a: Pon Maj 2008 19:23
Kraj: Ruše

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 15, 2014 14:13    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

before je napisal/a:

Več o mojem konkretnem primeru pa na tej povezavi:
http://www.audio-kontakt.com/forum/viewtopic.php?t=1608&postdays=0&postorder=asc&start=555

Ups! @gwb, sedaj sem še sam malo preletel to temo in vidim, da si že seznanjen s tem, saj si tudi sam nekaj pokomentiral... Ne bo pa nič narobe, če to pogleda še kdo drug, ki ga to zanima. Wink

Audiohedonist
Nazaj na vrh
submat50

Pridružen/-a: Tor Nov 2009 18:05

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 15, 2014 15:25    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz sem tudi gladal na MiniDSP strani DSP-je. Tudi ko sem nastavljal MiniDSP sem se igral z nastavitvami, da bi eliminiral vpliv sobe.

Zanka je bila: meritev > poravek v MiniDSP > meritev.

Mislim, da bi nekdo z veliko večjimi izkušnjami in sluhom prišel kar daleč. Vendar bom ta pristop opustil. MiniDSP bom obravnaval samo kot kretnico.

Vsekakor pa bom testiral z demo programom, ki ga je omenil GWB.

Še moje videnje pristopv. Vse skupaj me spominja na klasičen gramofon in CD (digitalen izvor zvoka). Malo mimo se mi zdi, da bi pri gramofonu v linijo vezal še DSP, pri digitalnem izvoru pa ???. Bo čas pokazal.

lp matjaž
Nazaj na vrh
NLP

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 15, 2014 17:49    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

V povprečni bivalni akustično netretirani sobi imamo vsaj sledeče probleme:
- modalno zvonjenje;
- flutter echo;
- comb filter;
- stoječi valovi
...

Devijacije so lahko v dobrem primeru znotraj 20-25dB, pa tudi več kot 60dB.

Kaj mislite kaj dobite ko močan procesor & "hudo pameten" algoritem kompenzirata dip, peak (korekcija faz, pa še kaj)... za 10, 20 ali več dB?
Tudi če je nežen je neka bolj luštna situacija na točno tem mestu, par centimetrov premika glave in se situacija drastično spremeni.

Ogromno dosti naredimo z dobro postavitvijo zvočnikov in poslušalca in raje prepustimo to kompenzacijo do sedaj najboljšemu procesorju in algoritmov na svetu kar jih je - tisto zadevico med uhlji - možgani?

Pa da se spet ponovim:) če želite kaj res dati nase; si privoščite raje akustičen tretman, pa ne neke penice tam in tam ipd. ampak naj bo kvalitetno.
gwb

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 16, 2014 08:20    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Matjaž, če ti ni odveč, daj prosim sprobaj in poročaj.

NLP, pojava "par cm premika glave" jaz nisem zaznal - oz. nič kaj dosti bolj kot sicer brez kakršnegakoli RC. Morda stvar delovanja omenjenega programa (zajame meritve na širokem območju, oz. širokem "sweet spotu", in potem korigira zgolj anomalije, ki se konsistentno pojavljajo na vseh 9 merjenih mestih)?

Ne vem no, po mojih izkušnjah - manj kot se človek napreza sprocesirati vse napake, manj je utrujen po dolgotrajnem poslušanju. Poleg tega že "banalne" zadeve kot je npr. "bass-boom" ni mogoče kar tako "sprocesirati" v glavi.

Da ne bo narobe razumljeno - nisem sedaj nek velik zagovornik RC. Kot rečeno - potrebno je še kar nekaj preposlušanja, da se odločim ali vlagati v to ali ne. V kolikor bi bilo vse mogoče, bi se še vedno rajši odločil za kvaliteten akustnični tretma.

Ampak bodimo pošteni - koliko "povprečnih" "audiofilov" ima možnost vsaj idealne postavitve zvočnikov, kaj šele dobro akustično tretirane poslušalnice? Morda bi bilo potrebno narediti en anonimen poll in bi potem videli %...

Namen teme je zgolj, da se podajo izkušnje vseh, ki so zadevo preizkusili ali pa, da se prepriča še koga, da le-to stori. In čestitke tistim, ki se odločijo da bodo to tudi storili! Konec koncev, v kolikor imamo možnost izvedbe meritev, to nikogar prav nič ne stane...
Nazaj na vrh
NLP

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 16, 2014 09:54    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Nisi zaznal spremembe pri premiku glave, mogoče nisi dlakocepski in navajen kako bi naj res zvenelo, ne vem.

V pro avdiu se niso obnesli že od 50-tih let (od preprostih EQ-jev da so poravnali takoimenovano "house curve"), odkar se razvijajo v vse močnejše stroje a nikakor da se resno establirajo... ja jih uporabljajo ampak kot sem rekel ko je akustika poštimana za par dB gor/dol in je to to.

Kolikor lahko prečitaš o teh dragih napravah katere sem navedel, merijo tudi v več točkah in omogočajo velik ali več sweet spotov z izjemno napredno tehnologijo a žal...

Vsekakor se izjemno manj naprezamo v pogodnejših akustičnih okoljih, ampak ali želiš slišati prijetni še večji zmazek ali kruto utrujajočo resnico.
In pa mislim da v goli sobi z dobrimi zvočniki in najnaprednejšo RC tehnologijo se boš tudi utrudil, saj je korekcija kot sem rekel zmazek.
Placebo pa se ve, da je eno najmočnejših zdravil na svetu za vse.

No preuči, ampak ne cenene, idi na pravi resen HW ki sem ga omenil.

Koliko avdiofilov ima možnost... pustimo to ob strani, potemtakem priporočam dobre slušalke, preamp, DAC...

Naj kdo poroča, ki ni zastopnik tega ali kakorkoli plačan iz tega naslova in da ima resnične dobre profesionalne izkušnje.
ambasador

Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52
Kraj: Izola

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 16, 2014 10:13    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Takole bom rekel:
najprej solidna akustika sobe, nato dobra postavitev primernih zvočnikov = dober zvok.
Ko je to zrihtano, dodaš še učinkovit avtomatski ekvalizer - da ponese rezultat v višave.

Neživljenjsko je ekstremizirati o vrhunskem ekvalizerju v popolnoma prazni sobi in podobnih neverjetnih scenarijih. Češ da ekvalizer primese s seboj slabo sobo, ki če ga ne bi kupil, bi soba bila boljša.

Na basu pa je ekvalizer tipa DSPeaker itak veliko cenjši kot akustične rešitve, če se sploh da tako rešiti zagamane sobe - kot priča praktična izkušnja @before-a. Subwooferji že po tekočem traku vsebujejo procesorje, ker so jih doterali že tako daleč, da že vsaj delno rešujejo probleme instaliranja..

Nazadnje urejal/a ambasador Sob Avg 16, 2014 10:26; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
gwb

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 16, 2014 10:25    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Če je zadnji stavek namigoval, da imam jaz kakršnekoli "interese" v promoviranje room correction rešitev - niti slučajno... Sem iz čisto druge stroke - kdor me je spoznal, lahko to potrdi. Če bi kdo lahko imel skrite interese, mislim, da bi to kvečjemu lahko bilo na vaši strani (konec koncev vam je akustično načrtovanje posel, če se ne motim?). Pa ne trdim tega.

Tema, je še enkrat, bila postavljena s tem namenom, da predvsem NEODVISNI uporabniki povejo svoje izkušnje. Pa naj bodo dobre ali slabe.

Teorija je sicer, kar se mene tiče, vedno dobrodošla. Vseeno sem pa človek, ki rad teorije tudi empirično preizkusi...

Nisem rekel, da nisem zaznal spremembe. Rekel sem samo, da nisem zaznal "dan in noč" spremembe, kot bi po opisu sodeč naj bila. Je pa res, da pri nekaterih stvareh nisem dlakocepski. Življenje je prekratko, da bi se človek obremenjeval z malenkostmi.

Še enkrat - nihče ni nikoli trdil, da je to rešitev za vsakogar in vse. Vsekakor si noben normalen človek ne želi poslušati v "goli sobi", si mislim. Ko so izčrpane možnosti za fizični tretma - takrat bi šele morala nastopiti drugačna korekcija.

P.S.: Ponavljanje utruja...
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4  Naslednja
Stran 1 od 4

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu