| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
mito11
Pridružen/-a: Sre Avg 2011 12:06 Prispevkov: 152 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Ned Okt 07, 2012 12:35 Naslov sporočila: Frekvenčni pas |
|
|
Rad bi preizkusil odzivnost oziroma predvajanje različnih frekvenc na mojih zvočnikih. Sumim, da obstaja določen frekvenčni pas v katerem se nahaja večina predvajane glasbe in to ni od 20Hz do 20kHz.
Star sem 40 let in kaj več kot 17kHz mi ne seže sposobnost zaznavanja visokih tonov. Zato me podatki o frekvenčnem razponu do 20kHz ne ganejo. Prav tako nimam ne prostora, ne zvočnikov, kjer bi poslušal lepih 20Hz.
Zato bi se raje posvetil tistemu, kar mi je dano slišati. Po vsej verjetnosti, zvočniki in kretnica s svojimi prehodnimi frekvencami, ne omogočajo enake intenzivnosti reprodukcije po vsem frekvenčnem območju. Zato me zanima, v katerem frekvenčnem območju bom bolj prikrajšan, če mi moji zvočniki ne predvajajo dovolj intenzivo glasbe ravno tam, kjer je največ informacij. |
|
| Nazaj na vrh |
Telefon: 041955456 |
|
 |
berni

Pridružen/-a: Pon Jan 2010 11:49 Prispevkov: 1408 Kraj: maribor
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
audiofill

Pridružen/-a: Tor Apr 2008 19:48 Prispevkov: 5421 Kraj: Žalec
|
Objavljeno: Ned Okt 07, 2012 13:42 Naslov sporočila: |
|
|
Po moje preden se gre upiknat tako globoko, bi moral najprej opraviti test sluha na kliniki. Uho znotraj njemu slišnega območja ne sliši vseh frekvenc enako dobro. Sploh z leti so razlike, oziroma okvare organa vse večje. Lahko kaj jaz vem naprimer na 5 ali 10 khz zeva velika luknja pa sploh ne veš in za to neupravičeno kriviš sistem, ki pa je mogoče korekten. Audiogram bo pokazal kje si, potem pa naprej v špilerancijo. Tako bi jaz.
Pa še eno stvar bi izpostavil... s tistim kar ne slišim se ne rabim obremenjevati, to dostikrat kje preberem, to po moje čisto ne drži vode. Mislim da frekvence iznad našega slišnega območja, če posnetek in sistem to omogočata seveda, vplivajo na percepcijo zvoka. Jih sicer ne slišimo, jih pa možgani oziroma telo vseeno zaznavajo, predvsem v obliki prostorskih informacij, kar pripomore k večjemu občutku prostora oziroma holograma. O tem obstajajo študije. Pa tudi fora...zdi se mi, da z dobro integriranim "super twitom" tudi nizkotonsko področje naenkrat lepše zapoje, čeprav morda to takole na brzino sploh ni logično ampak se nekako zlije s srednje/visokotonskim področjem v bolj homogeno celoto. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
before

Pridružen/-a: Pon Maj 2008 19:23 Prispevkov: 2801 Kraj: Ruše
|
Objavljeno: Ned Okt 07, 2012 14:15 Naslov sporočila: |
|
|
Zadeva je enostavna da bolj biti ne more. Tudi če domnevaš ali veš, da imaš okvarjen sluh, oziroma manj dovzeten sluh, ki pride z leti, se s tem ne obremenjuj. Zaslužiš si zvočnike, ki delujejo perfektno v celotnem vrekvenčnem razponu, tudi če ne slišiš več prav dobro. Mislim, da so zvoki okolice, narave, tista prava referenca za zvočnike, ne pa iskanje dlake v jajcu z raznoraznimi tehničnimi analizami. V principu si najmanj prikrajšan, če zvočniki ne obvladajo tako zelo dobro frekvenčnih ekstremov, visokih in nizkih frekvenc. Sredina je tista, ki največ šteje. Primer iz vsakdana: glasba iz "tranzistorja" ali TV sprejemnika se sliši povsem solidno. Včasih pravzaprav niti ne pogrešamo frekvenc nad in pod zmogljivostmi teh naprav. Sedaj pa si predstavljaj, da poslušaš glasbo le preko bass zvočnika z ostrim rezom nad 100Hz, ali visokotonca z rezom pod recimo 2kHz ... neposlušljivo! _________________ Cenite to kar imate in stremite k boljšemu! To je moj recept za zadovoljstvo.
Audiohedonist
Nazadnje urejal/a before Ned Okt 07, 2012 20:53; skupaj popravljeno 1 krat |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
fjaka
Pridružen/-a: Sre Maj 2008 17:04 Prispevkov: 1774 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Okt 07, 2012 15:52 Naslov sporočila: |
|
|
| audiofill je napisal/a: | | Po moje preden se gre upiknat tako globoko, bi moral najprej opraviti test sluha na kliniki. Uho znotraj njemu slišnega območja ne sliši vseh frekvenc enako dobro. Sploh z leti so razlike, oziroma okvare organa vse večje. Lahko kaj jaz vem naprimer na 5 ali 10 khz zeva velika luknja pa sploh ne veš in za to neupravičeno kriviš sistem, ki pa je mogoče korekten. Audiogram bo pokazal kje si, potem pa naprej v špilerancijo. Tako bi jaz. |
bolj enostavno je zloudat frequenc generator (tone generator , signal generator ) z app storea ali android marketa...in se sam stestiraš...s telefonom...rezultati znajo biti zelo zanimivi....  _________________ šoo mazgoon |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
audiofill

|
Objavljeno: Ned Okt 07, 2012 17:01 Naslov sporočila: |
|
|
| fjaka je napisal/a: | | audiofill je napisal/a: | | Po moje preden se gre upiknat tako globoko, bi moral najprej opraviti test sluha na kliniki. Uho znotraj njemu slišnega območja ne sliši vseh frekvenc enako dobro. Sploh z leti so razlike, oziroma okvare organa vse večje. Lahko kaj jaz vem naprimer na 5 ali 10 khz zeva velika luknja pa sploh ne veš in za to neupravičeno kriviš sistem, ki pa je mogoče korekten. Audiogram bo pokazal kje si, potem pa naprej v špilerancijo. Tako bi jaz. |
bolj enostavno je zloudat frequenc generator (tone generator , signal generator ) z app storea ali android marketa...in se sam stestiraš...s telefonom...rezultati znajo biti zelo zanimivi....  |
Ja čisto verjamem.
No testiranje v gluhi komori na umerjenem inštrumentariju kake dobre ambulante je le nekaj drugega. Nič narobe če da človek to vsake toliko skozi. Tak mal za igračkat, da malo v grobem vidiš, pa tole doma verjetno čisto okej.  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
fjaka
|
Objavljeno: Ned Okt 07, 2012 17:26 Naslov sporočila: |
|
|
| audiofill je napisal/a: | | fjaka je napisal/a: | | audiofill je napisal/a: | | Po moje preden se gre upiknat tako globoko, bi moral najprej opraviti test sluha na kliniki. Uho znotraj njemu slišnega območja ne sliši vseh frekvenc enako dobro. Sploh z leti so razlike, oziroma okvare organa vse večje. Lahko kaj jaz vem naprimer na 5 ali 10 khz zeva velika luknja pa sploh ne veš in za to neupravičeno kriviš sistem, ki pa je mogoče korekten. Audiogram bo pokazal kje si, potem pa naprej v špilerancijo. Tako bi jaz. |
bolj enostavno je zloudat frequenc generator (tone generator , signal generator ) z app storea ali android marketa...in se sam stestiraš...s telefonom...rezultati znajo biti zelo zanimivi....  |
Ja čisto verjamem.
No testiranje v gluhi komori na umerjenem inštrumentariju kake dobre ambulante je le nekaj drugega. Nič narobe če da človek to vsake toliko skozi. Tak mal za igračkat, da malo v grobem vidiš, pa tole doma verjetno čisto okej.  |
OK gluha komora...ampak umerjen inštrument ???...kaj to pomeni...pa že pol sveta štima orkester z iPhoneom (oboist)...še enkrat ti povem...poizkusi...to ni igračkanje...lahko ubodeš najboljše slušalke in daš nekomu drugemu da se igra z hertzi...če snameš profi varijanto lahko testiraš levi desni kanal posebej...tudi če ne bi bilo umerjeno...slišiš ali ne slišiš...poizkusi , pa mi javi rezultat...lahko na ZS... ...
...na zadnjem testu so mi izmerili 3,60 % okvaro ...?!?... _________________ šoo mazgoon |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
audiofill

|
Objavljeno: Ned Okt 07, 2012 18:24 Naslov sporočila: |
|
|
Ja ti verjamem. Za marsikoga zanimivo.
No meni se ne da ubadat s tem, vsake toliko opravim zdravniški pregled in je zame to to. Tako so mi avgusta izmerili 1% izgubo sluha, avdiogram po besedah zdravnika glede na mojo starost ne izvrže nobene omembe vredne izgube sluha. Me happy.
Dotični avdiogram sem tudi pred časom nalimal na forum, tako da skrivam ne nič.  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
fjaka
|
Objavljeno: Ned Okt 07, 2012 19:13 Naslov sporočila: |
|
|
| audiofill je napisal/a: | Ja ti verjamem. Za marsikoga zanimivo.
No meni se ne da ubadat s tem, vsake toliko opravim zdravniški pregled in je zame to to. Tako so mi avgusta izmerili 1% izgubo sluha, avdiogram po besedah zdravnika glede na mojo starost ne izvrže nobene omembe vredne izgube sluha. Me happy.
Dotični avdiogram sem tudi pred časom nalimal na forum, tako da skrivam ne nič.  |
ne gre za to da bi se s tem ubadali...je pa zanimivo ko se zberemo "audiofili" in začnemo dvigovat nad 12 kilo...eni hitro odpadejo...s tem ni nič narobe...to je predvsem game... _________________ šoo mazgoon |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
JAZZZ

Pridružen/-a: Sre Apr 2008 12:32 Prispevkov: 2799 Kraj: POSAVEC
|
Objavljeno: Ned Okt 07, 2012 20:06 Naslov sporočila: Re: Frekvenčni pas |
|
|
| mito11 je napisal/a: | | Zato bi se raje posvetil tistemu, kar mi je dano slišati. Po vsej verjetnosti, zvočniki in kretnica s svojimi prehodnimi frekvencami, ne omogočajo enake intenzivnosti reprodukcije po vsem frekvenčnem območju. Zato me zanima, v katerem frekvenčnem območju bom bolj prikrajšan, če mi moji zvočniki ne predvajajo dovolj intenzivo glasbe ravno tam, kjer je največ informacij. |
V četrtek sem snemal harmonikaša Luko Juharta v galeriji Jakopič . Frekvence gredo od pod 40Hz - 24Khz(snemal z 48Khz). Kolga je snaml pevko Bogdano Herman v kapelici na LJ gradu(96Khz) in frekvenca pride čez 30KHz... Da ugotoviš, kaj ti te visoke frekvence pomenijo je najbolje z enim EQjem narediti reze - npr od 15Khz . Ne glede na to, do kam ti nese sluh... Za zanimivost narediš več variant rezanja  _________________ "There are two kinds of fools. One says-this is old and therefore good. The other says-this is new and therefore better." Bob Katz |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
bogomir 4051
Pridružen/-a: Tor Dec 2008 19:42 Prispevkov: 1467 Kraj: ljubljana
|
Objavljeno: Ned Okt 07, 2012 22:42 Naslov sporočila: |
|
|
Pregled pri otologu je koristen tudi zato, ker ti pregleda tudi sluhovod in bobnič. Ni vedno poslabšanje sluha posledica okvare slušnega organa v notranjem ušesu.
Jaz imam na primer koščene izrastke, imenovane osteofite v desnem sluhovodu. Zaradi tega na to uho slabše slišim, ampak samo v smislu glasnosti (volume), tonski spekter je ok.
LpM. _________________ miro |
|
| Nazaj na vrh |
Telefon: 031361550 |
|
 |
bogomir 4051
Pridružen/-a: Tor Dec 2008 19:42 Prispevkov: 1467 Kraj: ljubljana
|
Objavljeno: Ned Okt 07, 2012 22:45 Naslov sporočila: |
|
|
Pozabil sem povedati, da je slabši sluh zaradi zožitve sluhovoda ozdravljiva zadeva, je pa potrebna operacija.
Pri okvarah notranjega ušesa pa je stvar več ali manj dokončna.
LpM. _________________ miro |
|
| Nazaj na vrh |
Telefon: 031361550 |
|
 |
ambasador
Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52 Prispevkov: 6258 Kraj: Izola
|
Objavljeno: Pon Okt 08, 2012 15:51 Naslov sporočila: Re: Frekvenčni pas |
|
|
| mito11 je napisal/a: | Rad bi preizkusil odzivnost oziroma predvajanje različnih frekvenc na mojih zvočnikih. Sumim, da obstaja določen frekvenčni pas v katerem se nahaja večina predvajane glasbe in to ni od 20Hz do 20kHz.
Star sem 40 let in kaj več kot 17kHz mi ne seže sposobnost zaznavanja visokih tonov. Zato me podatki o frekvenčnem razponu do 20kHz ne ganejo. Prav tako nimam ne prostora, ne zvočnikov, kjer bi poslušal lepih 20Hz.
Zato bi se raje posvetil tistemu, kar mi je dano slišati. Po vsej verjetnosti, zvočniki in kretnica s svojimi prehodnimi frekvencami, ne omogočajo enake intenzivnosti reprodukcije po vsem frekvenčnem območju. Zato me zanima, v katerem frekvenčnem območju bom bolj prikrajšan, če mi moji zvočniki ne predvajajo dovolj intenzivo glasbe ravno tam, kjer je največ informacij. |
Dokler lahko uživaš na koncertu - lahko uživaš tudi v reprodukciji glasbe. Pri zvočniku oziroma celotnem sistemu lahko iščeš podobnost z glasbo v živo (če boš našel ta prave posnetke). Vse frekvence so pomembne - najprej pa se lahko odrečeš ekstremom (izpod 50Hz, iznad 13kHz)
Nemogoče se je odreči področju 100 do 5000 Hz.
CD player je drastično rezan takoj nad 20kHz. Kaj pa FM tunerji - drastično rezani iznad 15kHz.
Do nedavnega razen na klasičnem gramofonu ni bilo teoretične možnosti imeti super visokih tonov. Naj spomnim, da je kvadrofonija (1970 leto) za zapis zadnjih kanalov uporabljala frekvence do 40.000Hz. Metuzalemi starinski...kaj vse si dovolijo? _________________ Carpe Diem |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
berni

Pridružen/-a: Pon Jan 2010 11:49 Prispevkov: 1408 Kraj: maribor
|
Objavljeno: Pon Okt 08, 2012 16:07 Naslov sporočila: |
|
|
Neglede na tvoj okrnjen oz. oslabljen sluh potrebuješ pri sistemu enako dober odziv kot tisti, ki bolje sliši od tebe.
Tudi koncert poslušaš s tvojimi ušesi, torej morajo zvočniki oz. sistem pravtako čimbolj točno reproducirati zvoke, da boš imel enak(seveda le približno) občutek. Vse fq ni potrebno "slišati", nekatere zaznamo v sozvočju z drugimi. _________________ Lp
Bernard
--------------
Live and let live. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52 Prispevkov: 6258 Kraj: Izola
|
Objavljeno: Pon Okt 08, 2012 16:13 Naslov sporočila: |
|
|
V akustiki je poznan efekt (pojav) 'manjkajoče osnovne frekvence'
Če preprosto ni frekvence npr 25Hz - so pa prisotni višji harmoniki v pravilnem razmerju in fazi - slišimo kot da bi manjkajoči osnovni ton res bil prisoten! Ta fenomen velja za vse frekvence. Velja tudi obratno - kljub prisotnosti osnovnega tona - a s pomanjkljivimi višjimi harmoniki (in zamaknjenimi v fazi) bo slišati kot da tega tona ni ali je švohcen.
Veliko vedo povedati basisti v ansamblih - včasih, ko so tranzistorji igrali kot - tranzistorji - so se otepali takih ojačevalcev. Komentar: saj niti osnovnega tona ven ne spravijo! Lampaši so prava stvar! V resnici je bilo skoraj obratno - so pa lampaši pravilno postavili harmonike v vrsto - tranzistorji pa pač ne. _________________ Carpe Diem |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|