| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
ss1234
Pridružen/-a: Čet Dec 2009 23:15 Prispevkov: 17
|
Objavljeno: Ned Jan 02, 2011 18:41 Naslov sporočila: boljši zvočniki ali boljši ojačevalec? |
|
|
| No to je sicer malo banalno vprašanje. Ker je še veliko drugih faktorjev kot samo to. Ampak useen kaj pravite če bi morali izbirati(tako da bi dobili čimbolj kvaliteten zvok), ali bi raje izbrali boljši ojačevalec ali boljše zvočnike? |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
before

Pridružen/-a: Pon Maj 2008 19:23 Prispevkov: 2801 Kraj: Ruše
|
Objavljeno: Ned Jan 02, 2011 19:03 Naslov sporočila: |
|
|
Tvoje vprašanje je čisto življensko in upravičeno.
Jaz na to gledam takole: če že mora biti audioveriga nekje slabša, naj bo to proti koncu. Izvor mora biti najmočnejši po kvaliteti, proti zvočnikom pa naj, če že mora, kvaliteta slabi. Sistem bo potem pokazal največ kar zmore, skozi kvaliteto zvočnikov. Če pa bi bila situacija obratna, in bi bili zvočniki najkvalitetnejši, potem bi zvočniki neprizanesljivo razkrili vse slabosti v verigi, od izvora do ojačevalca. Marsikdo se z menoj ne bo strinjal, a tem odgovarjam, da če je nekaj v štartu narobe, potem noben člen v verigi tega ne more popraviti.
Torej, moj odgovor na tvoje vprašanje je: boljši člen v verigi naj bo ojačevalnik. _________________ Cenite to kar imate in stremite k boljšemu! To je moj recept za zadovoljstvo.
Audiohedonist |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
MAre007
Pridružen/-a: Čet Dec 2010 10:23 Prispevkov: 605 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Jan 02, 2011 19:15 Naslov sporočila: Re: boljši zvočniki ali boljši ojačevalec? |
|
|
Morda nekoliko nerodno zastavljeno vprašanje.
Važna je kombinacija. Če imaš vrhunski ojačevalec pa slabe zvočnike, bo zvok slab. Če imaš slab ojačevalec in vrhunske zvočnike bo zvok spet slab. Važno je, da so komponente sistema kakovostno in zvočno uravnotežene.
Kakovost bo navzgor omejeval najšibkejši člen v verigi od izvora signala do tvojih ušes .. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
krokar
Pridružen/-a: Pon Maj 2008 21:45 Prispevkov: 1454 Kraj: Štajerska
|
Objavljeno: Ned Jan 02, 2011 19:30 Naslov sporočila: |
|
|
Zgoraj povedano v principu drži!
Če pa govorimo o približno uravnoteženem sistemu, potem so za moje pojme dobri zvočniki bolj odločilni!
Še vedno velja, da bi v zvokovno optimalni stereo konfiguraciji cca 50% denarja moralo iti v zvočnike.Seveda tu ne upoštevam kakih izjemnih nakupnih okoliščin ali kombinacij nove in rabljene opreme! |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
MAre007
|
Objavljeno: Ned Jan 02, 2011 19:48 Naslov sporočila: |
|
|
Vprašanje je tudi, kaj se misli pod besedo "boljši". Kakovost reprodukcije, kakovost izdelave, estetski videz, zanesljivost delovanja, ...?
Je boljši 20 let star že nekoliko dotrajan ojačevalec višjega cenovnega in kakovostnega razreda za 500€ ali nov cenovnega razreda 500€? |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
mestn pu

Pridružen/-a: Sre Jan 2009 22:21 Prispevkov: 2635 Kraj: domžale
|
Objavljeno: Ned Jan 02, 2011 20:13 Naslov sporočila: |
|
|
| before je napisal/a: | Tvoje vprašanje je čisto življensko in upravičeno.
Jaz na to gledam takole: če že mora biti audioveriga nekje slabša, naj bo to proti koncu. Izvor mora biti najmočnejši po kvaliteti, proti zvočnikom pa naj, če že mora, kvaliteta slabi. Sistem bo potem pokazal največ kar zmore, skozi kvaliteto zvočnikov. Če pa bi bila situacija obratna, in bi bili zvočniki najkvalitetnejši, potem bi zvočniki neprizanesljivo razkrili vse slabosti v verigi, od izvora do ojačevalca. Marsikdo se z menoj ne bo strinjal, a tem odgovarjam, da če je nekaj v štartu narobe, potem noben člen v verigi tega ne more popraviti.
Torej, moj odgovor na tvoje vprašanje je: boljši člen v verigi naj bo ojačevalnik. | Se popolnoma strinjam, čeprav v manjših sobah gre z manj moči.
Če ojačevalec počepne, nima dovolj "soka" za pogon, ti še tako dober zvočnik ne pomaga.
Vedeti je treba, da za zvočnike z velikim izkoristkom(od 95 db/w 1m naprej nekako, nekateri bojo komplicirali okoli te cifre) zadostuje 50 in za bolj občutljive, celo manj W za soliden pogon.
Za požeruhe pod 90 db/w 1m, pa je to premalo.
V sistemu imam na razpolago tam nekje 1,2 KW sinusne moči na obeh kanalih iz dveh ojačevalcev, samo zato, da odpade čohanje okoli vprašanja podhranjenosti ojačevalca.
Prej sem se spraševal ali bo 100, 200W na kanal zadostovalo, nato sem se enkrat počil po čelu in se vprašal, "čemu si postavljat omejitve glede moči, saj razlike v cenah med rabljenimi močnejšimi in šibkejšimi ojačevalci niso tako velike", drago je stalno menjavanje prešibkih ojačevalcev za malce manj šibke.. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ajka
Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:00 Prispevkov: 3192 Kraj: Sežana
|
Objavljeno: Ned Jan 02, 2011 20:40 Naslov sporočila: |
|
|
LP
Ta "dilema" obstaja že od rojstva HI-FIja !
Najlažja rešitev je ista cena ojačevalca in zvočnika z nekimi min. odstopanji, se najmanj zgreši !
Šele potem se pa gremo "okus" in "kompatibilnost" !
Za tiste, ki malo več "obvladajo" pa si ta recept lahko prikrojijo po svoje ...
Tako se nekdo "zaljubi" v eno od teh komponent in mu išče partnerja ... Take rešitve pa privedejo tudi do večkratne razlike v ceni pa je to lastniku všeč ali ne ...
So pa tudi posebni primeri zvočnikov, ki ne prenašajo cenenih ojačevalcev in obratno ! _________________ ~ ** ~ |
|
| Nazaj na vrh |
Telefon: - |
|
 |
MAre007
|
Objavljeno: Ned Jan 02, 2011 21:31 Naslov sporočila: |
|
|
| mestn pu je napisal/a: | | ...V sistemu imam na razpolago tam nekje 1,2 KW sinusne moči na obeh kanalih iz dveh ojačevalcev, samo zato, da odpade čohanje okoli vprašanja podhranjenosti ojačevalca. ... |
Nič narobe, če je ojačevalnik predimenzioniran, a to dejstvo še ne zagotavlja boljše kakovosti zvoka, poleg tega pa lahko z neprevidno uporabo zvočnik raztrgaš ... (podobno kot ga lahko uničiš s prešibkim).
Za tiste, ki radi pogosto menjavajo zelo različne zvočnike, pa je to dejansko najbolj praktična rešitev.
Nazadnje urejal/a MAre007 Ned Jan 02, 2011 22:04; skupaj popravljeno 1 krat |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
galop
Pridružen/-a: Sob Feb 2009 15:05 Prispevkov: 536 Kraj: ljubljana
|
Objavljeno: Ned Jan 02, 2011 21:37 Naslov sporočila: |
|
|
Na prvem mestu so zvočniki ,šele nato ojačevalnik... _________________ vintage , Diy |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
MAre007
|
Objavljeno: Ned Jan 02, 2011 21:44 Naslov sporočila: |
|
|
| galop je napisal/a: | | Na prvem mestu so zvočniki ,šele nato ojačevalnik... | S to izjavo bi se tudi jaz strinjal. Prvič zato, ker dajo zvočniki večji karakter zvoku in je njihova zvočna raznolikost po mojem bolj široka, kot pri ojačevalnikih. Drugič, veliko bolj pripravno je k izbranim zvočnikom preizkušati različne ojačevalce (logistika) kot obratno. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
mestn pu

Pridružen/-a: Sre Jan 2009 22:21 Prispevkov: 2635 Kraj: domžale
|
Objavljeno: Ned Jan 02, 2011 22:31 Naslov sporočila: |
|
|
| MAre007 je napisal/a: | | mestn pu je napisal/a: | | ...V sistemu imam na razpolago tam nekje 1,2 KW sinusne moči na obeh kanalih iz dveh ojačevalcev, samo zato, da odpade čohanje okoli vprašanja podhranjenosti ojačevalca. ... |
Nič narobe, če je ojačevalnik predimenzioniran, a to dejstvo še ne zagotavlja boljše kakovosti zvoka, poleg tega pa lahko z neprevidno uporabo raztrgaš zvočnik ... (podobno kot ga lahko uničiš s prešibkim).
Za tiste, ki radi pogosto menjavajo zelo različne zvočnike, pa je to dejansko najbolj praktična rešitev. |
50w zvočnike lahko gonim z 500W na kanal končno pa jih nič ne "trga".
Ne samo, ker imajo slab izkoristek in high tech elemente kretnice, ampak zato, ker ima signal ojačevalnika enakomerno amplitudo in ne pada v clipping zaradi kakršnekoli nekonzistence, enako tudi predojačevalnik nima nekih nekonzistenc na liniji signala, da bi ogrožajoče popačil.
Prej skuriš zvočnike z šibkejšim ojačevalcem, ki prej pade v clipping.
Dejansko moč sama še ne pomeni dobrega zvoka, skoraj praviloma lepše igrajo šibkejši ojačevalniki, ker so narejeni preprosteje.
Ravno zato je najbolje iti kar v biamping z "velikim" in z "šibkejšim" ojačevalcem hkrati.
V mojem primeru je to pomenilo, da sem 2x30W muzikaličnemu lampašu, ki deluje v A razredu, "prepustil" frekvenčno območje do zgornjih basov, spodnje base pa sem določil za delo več kot solidni 2X500W sin tranzistorski končni stopnji, nekdanjemu top modelu serije, v AB razredu.
Rezultat so komentarji:"tako pravilnega basa v vsem njegovem razponu še nisem slišal", kar je za tako zasnovo pogona dveh bas driverjev v istem ohišju- z lampašem in z tranzistorcem hkrati, konec koncev povsem normalno.
Ojačevalna sinergija obeh nima nobenih pomanjkljivosti svojih zasnov, velikih- majhnih ojačevalcev, lamp ali tranzistorjev, ima pa čisto vse pluse obeh. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ma_coule
Pridružen/-a: Tor Apr 2010 23:27 Prispevkov: 370 Kraj: south of the border
|
Objavljeno: Ned Jan 02, 2011 22:53 Naslov sporočila: |
|
|
| galop je napisal/a: | | Na prvem mestu so zvočniki ,šele nato ojačevalnik... |
Če imaš v mislih delež investiranega denarja, potem se pridružujem tvojemu mnenju. Argumentiram ga s tem, da je klasični zvočnik (s konusno membrano) tehnično gledano nedvomno najšibkejši člen audio verige. Vse od nastanka pred ca 80. leti dalje se njegova zasnova ni bistveno spremenila. Po drugi strani pa poglejmo tehnični razvoj ostalih audio komponent in ga primerjajmo z zvočniki... (Novi koncepti zvočnikov so izvzeti!)
Gre torej za to, da dobimo v audio napravo maksimalno dober najšibkejši člen.
Dobrodošlo je tudi vse, kar najšibkejšemu členu pomaga izboljševati reprodukcijo glasbe (aktivni sistem,...).
Večkrat sem že poudaril, da mi je glede obravnavane dileme nadvse všeč Zoranova zasnova njegove audio naprave. Avtorju teme in ostalim, ki je ne poznajo, toplo priporočam, da jo, preden se dokončno odločijo, temeljito preštudirajo - vsaj tehnično in ekonomsko razmerje zvočniki/ojačevalniki...
Menim, da vrstni red pri tem niti ni toliko pomemben - če nabavljamo/izdelujemo "per partes". Seveda pa je najboljša rešitev nabaviti vse naekrat - po temeljitem poslušanju. Le v tem primeru so morebitna razočaranja povsem izključena...
ZZ & FF! |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
vojko
Pridružen/-a: Ned Maj 2008 16:50 Prispevkov: 946 Kraj: LJUBLJANA
|
Objavljeno: Ned Jan 02, 2011 23:56 Naslov sporočila: |
|
|
ss 1234,
najprej povej v kakšnem cenovnem rangu se giblješ. Za cenejše variante je najbolje, da najdeš zvok, ki ti je samo všeč.
Druga pomembna stvar je velikost sobe. Preveliki zvočniki v premajhno ne gre, premajhni v preveliko pa tudi ne. Odnos velikost-zvočnik je zelo pomembno, da je usklajen.
Boljši ojačevalec in boljši zvočniki ne obstajajo. Pomembno je, kako se kombinacija ujame. En ojačevalec je lahko zelo drag, pa zanič za neke zvočnike in obratno.
Sam preferiram zvočnike- njihov karakter mi mora biti všeč in me očarati. Poslušam jih na za njih idealni amplifikaciji, da vidim kje je njihov maximum, potem pa skušam najti kaj primernega z istimi karakteristikami samo cenejšega (ali zvočnik rabi moč da se "odpre", ali lampo...).
JAsno pa je zelo zelo bistven tudi izvor zvoka. Tudi tu ni kompromisa. Ni pa nujno, da je drag. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ajka
Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:00 Prispevkov: 3192 Kraj: Sežana
|
Objavljeno: Pon Jan 03, 2011 00:01 Naslov sporočila: |
|
|
LP
Če izberemo "dobro vino" (zvočnik) po okusu se moramo pozanimat h kateri hrani sodi (ojačevalec) ... Če nam ta hrana ni povšeči in izberemo kaj drugega se lahko zgodi da tudi vino ne bo več dobro ! _________________ ~ ** ~ |
|
| Nazaj na vrh |
Telefon: - |
|
 |
markoni
Pridružen/-a: Pon Mar 2009 23:09 Prispevkov: 541 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Jan 03, 2011 01:06 Naslov sporočila: |
|
|
Čola po domače:
SVE JE TO OD LOŠEG VINAAAA !!!!! _________________ Only trust your hart (ears) ! Elephant man ...... |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|