Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Prenapetostna zaščita
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI dodatki
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  

Uporabljate prenapetostne zaščite?
DA
46%
 46%  [ 7 ]
NE
53%
 53%  [ 8 ]
Skupaj glasov : 15

Avtor Sporočilo
trancedeejay
Site Admin

Pridružen/-a: Sob Mar 2008 9:01
Kraj: Zgornja Besnica

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 15, 2008 07:51    Naslov sporočila: Prenapetostna zaščita Odgovori s citatom

Pravkar sem prejel prenapetostni zaščiti Iskra Zaščita, lično narejeni, ki vam ju bom predstavil malo kasneje. Kako imate elektriko poštimano pri vas, imate ozemljitev, imate prenapetostno zaščito. Zadnje dni strela kar kosi okoli in je tema aktualna. Vaše naprave so ob priklopu na Iskra Zaščita prenapetostne zaščite zavarovane do 30k eur ob predpostavki, da imate elektriko izvedeno kot je potrebno. Recimo pri nas imamo samo fazo in nulo, ozemljitve ni, je sponka za ozemljitev vezana na nulo in v moje primeru ob poškodbi nebi prejel nič, imate pri vas elektriko urejeno po standardih? Vam je strela že kaj skurila?
Have a nice Day

Matt
Saxofon

Pridružen/-a: Čet Maj 2008 14:29
Kraj: Koper

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 15, 2008 08:12    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Samo da dodam, saj v mojem poslu dnevno srečujem ljudi ki jim pojmi niso najbolj jasni. Prenapetostna zaščita ni zaščita proti streli! Prenapetostna zaščita služi zgolj proti sunkom električnega omrežja. Mnoge ščitijo oz gladijo napetosti do 5000V. Zaščite proti streli ni oz. je le strelovod in primerno urejeno el. omrežje z inštalacijo. Bolje kot nič, a če te strela trefne...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Orpheus999

Pridružen/-a: Pon Maj 2008 9:44
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 15, 2008 13:59    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Se popolnoma strinjam z zadnjim odgovorom.
Poznam modela, ki si je nabavil prednapetostno zaščito za 150E..
In je prišla nevihta, pa ni izklopil, pa je prišla strela in mu skurila
prednapetostno zaščito, studijsko zvočno, Mackie mešalko(16kanalno), lcd monitor, preamp in niti ne vem kaj še vse.

Zaenkrat se mi še ni zgodilo, da bi mi strela kaj skurila(knock,knock-trkam na les), res pa da redno izklapljam iz vtičnice , ko se bliska in grmi. Se pač raje učim iz izkušenj drugih kot pa izkusim na lastni koži.
Prednapetostno zaščito si nameravam v kratkem omisliti.
Nazaj na vrh
Orpheus999

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 15, 2008 14:05    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pozabil napisat, da imamo v bloku sicer super urejeno električno napeljavo
in tudi sicer ni na napetosti večjih tokovnih sunkov, ampak ziher je ziher.
Če že investiraš nekaj tisoč evrov v opremo in studio, itak poslušaš
kdaj grmi in kje se bliska, še posebej, če veš da ti ne bo nobena zaščita,
v primeru strele obvarovala robe pred flambiranjem. LP
Nazaj na vrh
Senca

Pridružen/-a: Čet Maj 2008 7:25
Kraj: Logatec

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 15, 2008 18:34    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kljub temu, da imam vse zavarovano na polno vrednost (v okviru hišnega zavarovanje), kadar grmi, raje izklapljam tehnične zadeve iz napetostnega omrežja.
Nazaj na vrh
ak

Pridružen/-a: Pon Maj 2008 22:25
Kraj: Novo mesto

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 15, 2008 20:51    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Imam inštalacijo s fazo in nulo (zemlja vezana na nulo) Crying or Very sad Crying or Very sad

Imam zaščito Belkin, pri grmenju pa vseeno izklapljam.

Pred direktnim ali zelo bljižnim udarom strele te seveda ne zavaruje nič (morda samo vrhunsko izveden strelovod in ozemljilo okoli hiše), pomaga pa takale prenapetostna zaščita pred napetostnimi sunki, ki se v omrežju inducirajo, ko nekje ne tako zelo daleč udari strela. Še posebno, če je razvod po soseski narejen nadzemeljsko.

Pa še nekaj...kolikor so mi serviserji rekli, pri televizorjih ni toliko kritično skuriti napajalni sklop...mnogo huje je, če strela udari nekje blizu kabelskega razdelilnega omrežja in ti v TV-ju skuri sprejemnik pa teletext kartico pa še drugi sprejemnik (če imaš taprav PIP)...Nisem probal Smile pa jim bom kar na besedo verjel. Upam, da še dolgo Wink (nock, nock)
Pestilence.

Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:34
Kraj: Škofja Loka

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 15, 2008 23:13    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Moram priznat da do sedaj med nevihto nisem še nikoli nič izklopil.

Izklapljam pa, kadar grem za več dni od doma. Takrat potegnem kabel iz elektritčnega omrežja, pri računalniku pa tudi UTP kabel.
Nazaj na vrh
trancedeejay
Site Admin

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 16, 2008 07:25    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Do sedaj nisem uporabljal zaščit, sedaj imam dve firme Iskra Zaščite, očitno bom moral potegnit nekak ozemljitev samo za mojo sobo, da bo stvar funkcionirala kot je potrebno. Moram potrkat, da mi do sedaj še nič ni skurilo (vsaj od strele ne Very Happy ), imam pa recimo pri dveh računalnikih naštiman APC-jev UPS. Pri nas se poznajo napetostni sunki, recimo ko zmanjka elektrike in pride nazaj. Zadnjic je foter delal nekej na strehi in se je pošlatal za kovinski del pri strešnem oknu, nekam blizu je udarila strela in je dobro začutil bližino strele, kot bi ga opeklo. Torej sam imam prenapetostno zaščito, me pa zanima tudi kako je pri ločilnem transformatorju.
Orpheus999

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 16, 2008 14:11    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

To z skurjenjem tv.jev je še kako res. Po teh nevihtah, ki so bile in ,ki še prihajajo, si lahko tv serviserji samo manejo roke.
Nazaj na vrh
audiofill

Pridružen/-a: Tor Apr 2008 19:48
Kraj: Žalec

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 16, 2008 15:11    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Včasih pa prenapetostna zaščita ni zaželjena...

Recimo ob nakupu tehničnega blaga kjer se obenem dodatno sklene še 3 do 6 letna popolna garancija "se zgodi". Ta v primeru poškodovanja zaradi prenapetosti ali udara strele (skratka v primerih kjer je nerodnost lastnika naprave izključena) krije vse stroške popravila. Če popravilo ni ekonomično, pa je lastnik upravičen do nove naprave iste cene.

Torej, če prenapetost oziroma udar strele čez malo manj kot 6 let uniči naprimer televizor, za katerega je nekdo takrat dal 1000 eur, danes pa je zaradi enormnega razvoja tehnološko gledano ta televizor že zastarel in kot takšen realno vreden še samo par gajb piva in bo ugotovljeno, da popravilo ni ekonomično, je lastnik upravičen do novega televizorja vrednega 1000 eur. Pa četudi bo ugotovljeno, da je popravilo ekonomično in bodo šli v to, bo lastnik še vedno profitiral, saj mu bodo zamenjali tri četrt televizorja z novimi deli.
Nazaj na vrh
ak

Pridružen/-a: Pon Maj 2008 22:25
Kraj: Novo mesto

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 17, 2008 09:21    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

trancedeejay je napisal/a:
Zadnjic je foter delal nekej na strehi in se je pošlatal za kovinski del pri strešnem oknu, nekam blizu je udarila strela in je dobro začutil bližino strele, kot bi ga opeklo.
Torej sam imam prenapetostno zaščito, me pa zanima tudi kako je pri ločilnem transformatorju.

Shocked Upam, da ima tudi tvoj fotr prenapetostno zaščito. In to vrhunsko. Osebno se izogbam delu na strehi, če je v bližini nevarnost strele.
audio_holic

Pridružen/-a: Pon Maj 2008 13:50

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 18, 2008 23:57    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sam že nekaj let uporabljam Belkin zaščite in to predvsem za PC, telefon in televizor. Ta zaščita res ne bo omilila direktnega udara strele v vodnik, a lahko precej omili oz. poreže hrbtišča prenapetostnih udarnih valov, ki so najpogostejša v naših omrežjih. Lansko leto je treščilo v bližino hiše in je po hišah v okolici "pocrkalo" precej prenosnih telefonov in modemov. Da je zaščita zares delovala sem se prepričal, ko je bilo za ponovno vklop potrebno resetirati termično stikalo.

Pa da ne boste mislili, da so prenapetosti v omrežju posledica samo udarov strel. Prenapetosti lahko nastanejo tudi pri stikalnih manevrih RTP postaj, kratkih stikih in podobno.

audiofill: Si prepričan, da ta garancija krije tudi udar strele, namreč na vseh ponavadi piše, da se udar strele šteje kot "višja sila" in se ne šteje med garancijo. Rolling Eyes
Nazaj na vrh
marantz

Pridružen/-a: Ned Maj 2008 22:18
Kraj: ILIRSKA BISTRICA

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 24, 2008 13:46    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pozdrav!
Sam uporabljam prenapetostne zaščite. Ena je Iskra (ne vem kateri tip), pa še ena druga. Med nevihtami ali če me dlje časa ni vseeno raje vse izklopim.
Imam pa težave z brumom. Ko se se s razlago situacije obrnil na znanca električista mi je zatrdil, da pri vezavi ozemljitve na nulo (kot imamo zaenkrat elektriko speljano pri nas) prenapetostna zaščita pri dejanskih preobremenitvah ne opravi svoje funkcije kot bi jo pri pravilno speljani električni napeljavi.
Težave z brumom sem omilil z enostavnim obračanjem napajalnih kablov, zanimivo pa je, da se je brumo pred tem ukrepom najbolj omilil, če sem iz prenapetostne zaščite izklopil anteno televizorja (vseeno je bilo ali je ta prižgan ali na stand by ali popolnoma ugasnjen). Če ima kdo še kakšen predlog ga bom z veseljem poskusil upoštevati.
Je pa res, da imam priklopljenih kar precej naprav. To je tudi eden od razlogov, da sem se odločil za menjavo elektroinstalacij po celem stanovanju.
Vesel bi bil vsakršnega nasveta o izpeljavi elektro instalacij, ki bi pripomogle k kvaliteti zvoka oziroma "čistejši" elektriki. Vprašanje bi morda sodilo tudi med temo o napajalnih kablih, ampak naj bo kar tukaj.
Sicer je vprašanje, koliko se bo vse skupaj poznalo na kvaliteti zvoka (glede na rezolutnost samega sistema in trenutno postavitev oziroma geometrijo prostora, ki je pravzaprav še največji problem - o tem mogoče tudi v galeriji enkrat v prihodnosti). Nameram pa kot vsi ostali seveda sistem še nadgrajevati, vendar je najprej na vrsti adaptacija hiše in s tem rešitev prostorske neustreznosti.
Tomislav.
trancedeejay
Site Admin

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 24, 2008 13:55    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Anteno televizorja odklopi in gor nalotaj kondenzatorje pa poročaj.
Za kaj več ti prilagam link:
http://www.tkk.fi/Misc/Electronics/circuits/antenna_isolator.html
Have a nice Day

Matt
before

Pridružen/-a: Pon Maj 2008 19:23
Kraj: Ruše

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 24, 2008 14:38    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

V anketi sem odgovoril z NE. To pa zato, ker tovrstnim napravam ne zaupam stoodstotno. Edina zanesljiva zaščita je fizična ločitev (čim večja) napajalnih in antenskih kablov od omrežja in to tudi počnem od pomladi do jeseni, kadar zapustim stanovanje za dlje časa. Edina zaščita, ki jo sicer uporabljam pa je DIY naprava z relejem, ki ob izpadu elektrike prepreči ponovno vzpostavitev napetosti na vtičnicah. To potem vzpostavim sam z pritiskom na tipko, ki vključi rele, kateri spusti napetost v vtičnice.
Z tem ukrepom preprečim morebitne napetostne sunke in ostale anomalije do katerih pride, ko ponovno pride napetost v omrežje in lahko ogrozi elektronske elemente, ali naprimer, da bi se ojačevalnik z še ne ohlajenimi elektronkami ponovno vklopil po krajšem izpadu napetosti.

Audiohedonist
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI dodatki Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu