Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Zujanje/brumanje Genius zvočnikov

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> Do-It-Yourself
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
blazheny

Pridružen/-a: Pon Mar 2011 0:50
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 27, 2015 18:52    Naslov sporočila: Zujanje/brumanje Genius zvočnikov Odgovori s citatom

Na pomoč,

v pisarni doma sem leta uporabljal ultra poceni namizne kitajske aktivne zvočnike. Še niso bili tako ultra slabi, kot so bili ultra poceni. Zadnje čase so mi začeli zujati/brumati, in to ne glede ali so bili vklopljeni ali ne, zadosti da so bili samo priključeni na štrom. Tako lepo, nežno, da mi gre ravno prav na živce ko imam resno delo in nočem glasbene podlage. Saj, če bi zujanje nehalo ob izklopu na knof bi jih pač izklapljal, ampak iz štroma jih pa res ne mislim stalno dajati.

Zadevo sem razdrl in... nisem elektrotehnik. Smile

Takole zgledajo od znotraj:

Kako bi se zadeve lotil? Kakšen kondelc bi že zamenjal, če je fuč trafo (predvidevam da je to oni HONKWANELECTRICSHENZEN) Smile in se kje dobi kakšen ekvivalent za male denarje bi ga tudi precinil.

Ali pa vseskupaj zabrišem v smeti? Saj kakšne posebne škode res ne bo, ampak po svoje so mi dobro služili in če bi bilo popravilo poceni bi se ga lotil.

Prosim majstre za nasvet.

Hvala, Blaž
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Schtromar

Pridružen/-a: Pet Mar 2015 18:40
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 27, 2015 19:16    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mojster nisem, ampak malo prelotat vsega skupaj nebi škodilo... A brni zvočnik al trafo?
Nazaj na vrh
ro-bi

Pridružen/-a: Sob Maj 2009 1:55
Kraj: črna

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 27, 2015 19:20    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Če je zadeva v letih, potem je velika verjetnost, da se je osušil kak elektrolit.
Nazaj na vrh
blazheny

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 27, 2015 20:27    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

@štromar: kako sprobam če zuja trafo? Odlotam trafo s PCB-ja, zaščitim odvodne kable z vrstno sponko in priklopim na štrom?

@robi: elektroliti, to misliš one kondelce na PCB-ju? To menjam? To bi že, pomojem so kje pri npr. Farnellu par evrov po komadu.
Nazaj na vrh
Schtromar

Pridružen/-a: Pet Mar 2015 18:40
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 27, 2015 20:34    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

blazheny je napisal/a:
@štromar: kako sprobam če zuja trafo? Odlotam trafo s PCB-ja, zaščitim odvodne kable z vrstno sponko in priklopim na štrom?

Mogoče odlotaš zvočnik pa uštekaš za par sekund ampak safety 1st. Če pa ni trafo bi pa res probu zamenat kondenzatorje
Nazaj na vrh
jože

Pridružen/-a: Sre Dec 2009 18:30
Kraj: Jesenice

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 27, 2015 21:35    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Če brum prihaja iz zvočnika, bo treba zamenjat kondenzator 1, mogoče tudi 2 in 3. seveda bi bilo dobro pomerit tudi diode (označene v krogu), če je slučajno kakšna prekinjena ali mogoče v slabem stiku na vezju - polotati spoje.

Če brenči trafo, boš tudi lahko ugotovil, saj imaš odprto škatlo in ne bo težko slišat od kod prihaja zvok.

lp Jože
Nazaj na vrh
drago67

Pridružen/-a: Čet Okt 2008 19:24
Kraj: ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 27, 2015 23:56    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

moje razmišlanje ,če nisi od foha....nič kaj dosti ne čaraš po tem (ker se večkrat naredi več škode kot koristi),neseš k mojstru in to poceni zrihta...če je predrago kupiš novo itak si napisal,da je odslužilo namenu...
če rabiš številko dobrega mojstra mi javi na zs..
Nazaj na vrh
blazheny

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 28, 2015 00:41    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

drago67 je napisal/a:
moje razmišlanje ,če nisi od foha....nič kaj dosti ne čaraš po tem (ker se večkrat naredi več škode kot koristi),neseš k mojstru in to poceni zrihta...če je predrago kupiš novo itak si napisal,da je odslužilo namenu...
če rabiš številko dobrega mojstra mi javi na zs..

Se strinjam. Renesančni človek je mrtev, oziroma: v kapitalizmu naj vsak dela tisto kar najbolje zna in naj ne šušmari. Preveč. Smile

Ampak ker kakšne posebne škode ne bo... in ker kaj odlotat/prilotat vseeno znam... in ker sem prejel dokaj natančna navodila (diode bo pomeril fotr, ki pa je od foha)... naj bo to izjema, ki potrjuje pravilo.

Hvala vsem za pomoč. Jutri bom najprej ugotovil od kje izhaja brum. Če bo iz trafota, bo zadeva verjetno za v smeti. Ali pač?
Nazaj na vrh
blazheny

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 28, 2015 20:29    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sem preveril - trafo je. Prav vibrira.

Kaj čem zdaj? Poskusim lahko podložiti/dušiti z bitumenskimi paneli. Pravzaprav sem itak mislil z njimi oblepit celo notranjost, ker imam par plošč viška od drugega DIY projekta, ki mi leži na duši že kakšno leto. (sori @mestnipu) Smile

Ali se takle trafo 14.5V/800 mA AC/AC dobi kje za zmerne denarje, recimo 20 eur?

Mi lahko kdo sugerira kaj iz Farnellovega ali IC kataloga? Nekaj sem brskal, pa se ne znajdem najbolje - moje znanje je omejeno na naročanje kondelcev.

Hvala, B.
Nazaj na vrh
jacoby

Pridružen/-a: Sre Jun 2008 10:23

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 28, 2015 21:01    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Lahko narediš dvoje, skoraj zastonj...

Montiraj ga na gumi podložke, ena spodaj ena zgoraj, ampak je vijak zelo kratek, tako da bo težava, če je vijak fiksen in ga ne moreš zamenjat z daljšim.

Namočiš trafo v nek lak, lahko je za parket ali kaj podobnega, za nekaj časa, lahko uro dve, in ga nato obesiš, da se posuši. To bo fiksiralo navitje, in zmanjšalo vibracije.

Trafo iz Farnell, to bo drago... Wink
jože

Pridružen/-a: Sre Dec 2009 18:30
Kraj: Jesenice

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 28, 2015 22:05    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tak trafo zalit bi lahko bil tale
http://www.ic-elect.si/b2c/trafo-16va/trafo-15v-16va-zalit-1-07a.html
bi bilo treba malo improvizirat z montažo.
Ali pa pokliči Hit elektroniko, da ti navijejo toroidnega, tudi ne bo čez 20evrov.
Nazaj na vrh
blazheny

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 28, 2015 22:06    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

@jacoby:
Evo, hvala, to sem rabil - quick 'n dirty fix Smile

In ostalim tudi - kondenzatorje bom menjal, za vsak slučaj, diode tudi preveril.

Pa še z bitumen paneli malo oblepil, pa menjal žičke od ampa do zvočnika, na obeh. Samo še cajt najdem.

Hvala!
Nazaj na vrh
ro-bi

Pridružen/-a: Sob Maj 2009 1:55
Kraj: črna

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 28, 2015 22:40    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Preden greš menjat trafo, pomeri, kak tok vleče vezje. Morda se je le ta povečal zaradi kakega kratkega stika in je trafo zelo obremenjen, zato brni. Ker da bi čez čas začel sam od sebe brneti, se mi še ni zgodilo.
Nazaj na vrh
blazheny

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 29, 2015 10:05    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

@jože, @robi, hvala!
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> Do-It-Yourself Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu