Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Gorenje gc201

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
cabac

Pridružen/-a: Sob Maj 2014 22:31
Kraj: Saint Deniel

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 29, 2014 18:45    Naslov sporočila: Gorenje gc201 Odgovori s citatom

Pozdravljeni,

potrebujem vašo pomoč, saj sem v dar dobil hi-fi center Gorenje gc201.

Že vnaprej moram povedati, da sem na tem področju popolni amater - tako da, če verjamem, da se bodo komu moja vprašanja zdela neumna.
Do sedaj sem vse gramofonske plošče poslušal na gramofonu (komponenti) Lenco, ki sem ga nekaj let nazaj kupil za cca. 60€.

Tega tanovega sem sedaj dodobra očistil ter poskusno predvajal nekaj plošč in zvok je neizmerno boljši - niti ne vem ali je sam gramofon bolj kvaliteten ali pa je to zgolj zaradi boljših zvočnikov. Vse skupaj je ene 5x težje kot moj dozdajšni radio s komponento vred. Smile

Rabim nasvete predvsem glede funkcij ter nastavitev, ki jih pri mojem dozdajšnjem gramofonu ni bilo. Predvsem me zanima, kako nastaviti glavo gramofona (obtežitev), potem je zraven še neko stikalo, ki ima vrednosti od 1-6 in nimam pojma kaj pomenijo. Ob čiščenju gramofona sem odstranil tudi obtežitev in zdaj npr. ne vem do kam jo moram dati. Kaj pomenijo tisto vrednosti pri obtežitvi? Poskusno sem poslušal eno ploščo, ki mi je ni škoda in je bil zvok res super, vseeno pa me skrbi, saj imam kar nekaj dosti vrednih plošč in jih ne bi rad uničil s preveliko obtežitvijo igle. Prav tako me zanima, kaj je namen tistega "vzmetenja" s katerim fiksiram mehanizem, na katerem se vrti plošča? Vesel om tudi razlage ostalih funkcij in gumbov, sploh me zanima tisti del v zgornjem desnem kotu, kjer je nekakšna lestvica.

Več informacij kako izgleda moj gramofon pa je tukaj:
http://www.elektronik.si/phpBB2/viewtopic.php?t=33289&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=

Če se bo komu dalo odgovoriti na kakšno vprašanje in mi dati nekakšen tutorial tega gramofona, bom izredno vesel!

Verjetno je bolje, če tega usposobim, kot pa da plošče poslušam na Lencu?

Hvala za pomoč in lep pozdrav!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
davor281

Pridružen/-a: Čet Jan 2010 18:55
Kraj: Zimica

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 29, 2014 21:00    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Me je kar nostalgija...to sem v najstniških letih imel doma...

Kar se tiče nastavitve gramofona malo poglej na internetu, je ogromno informacij.

Ampak tako osnovno -

Utež na zadnejm delu ročki nastavi na 0 in potem utež premikaj z vrtenjem naprej ali nazaj, dokler ne bo igla pri prosto vičei ročki vzporedna s ploščo. PAZLJIVO Z IGLO! Tako dobiš ptibližno ničelno obtežitev. Kolikšna mora biti realna obtežitev, je odvisno od tipa glave in igle. Recimo da je obtežitev 1.5g sprejemljiva za večino, ni pa nujno.

Desno od uteži imaš jeziček in zraven napisane številke - to je tako imenovani antiskating. Za začetek bo v redu, če ga nastaviš enako kot je obtežitev igle. Ko nastavljaš ničelno obtežitev ročke, mora biti antiskating jeziček nastavljen na 0.

Ne spomnim se, če imajo vijaki za vzmeti, še kakšno drugo funkcijo razen sprostitve ali fiksacije šasije za transport. Običajno služijo tudi za pravilno vzmetenje šasije, ne vem pa kako se to pozna pri Gorenje centru.

Tisti kazalec na desni, nad kasetofonom, je nivo jakosti posnetka na kaseti, uporabljaš pa ga, ko snemaš na kaseto.

Pod senzorji na desni strani imaš vrtljive plastične gubme s katerimi nastaviš šest radijskih postaj - slično kot pri starih televizorjih. Če se ne motim, je prva vedno spremenljiva in nastavljiva z velikim plastičnim gimbom ob radijski skali.

Točne funkcije stikal na sprednji plošči se ne spomnim več točno. Bi moral malo pogledat, ali poiskat večjo fotografijo in bolj vklopit spominske celice...

Če ta gramofon igra bolje od tvojega Lenco gramofona boš slišal sam, katerega pa je boljše uporabljat za plošče, pa je za oba najbrž enako - če so plošče nove ali dokaj dobro ohranjane jih ne predvajaj dokler ne boš vsaj enega od obeh gramofonv dovolj dobro nastavil in preveril ali najboljše, zamenjal igle. Prepogosto predvajanje plošč na napačno nastavljenem sistemu s slabo iglo, pušča precej neželjenih sledi na ploščah.

Lp,
Davor.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Telefon: 040/514-308
cabac

Pridružen/-a: Sob Maj 2014 22:31
Kraj: Saint Deniel

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 30, 2014 20:19    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala Davor!

Zdaj grem na morje, tako da bodo čez kakšnih 10 dni zagotovo kakšna nova vprašanja, do takrat pa bom še malo googlal.

lp
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu