| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
Schneider
Pridružen/-a: Sre Mar 2014 20:41 Prispevkov: 8 Kraj: Laško
|
Objavljeno: Pet Maj 30, 2014 15:00 Naslov sporočila: Popačen zvok iz gramofona |
|
|
Pozdravljeni,
po nekaj tednih ''raziskav'' sem za svoj obstoječ gramofon Thorens TD 170-1 z vgrajenim predojačevalcem, nabavil stereo ojačevalec Marantz PM 6004 in zvočnike KEF Q300. Kabli so Chordovi Rumour 2. Ko sem končno priklopil gramofon na Phono vhod na ojačevalcu, sem bil osupel nad zelo popačenim, hreščečim zvokom. Prvo sem pomislil da je mogoče kriv ojačevalec (tovarniška napaka ali podobno), vendar sem za probo gramofon povezal na AUX vhod na ojačevalcu , in zadeva dela brezhibno, zvok Kefovih zvočnikov je res vrhunski.
Vendar pa mi vseeno ne da miru ta Phono vhod na ojačevalcu-zakaj hrešči ? Je morda zato ker pride iz gramofona že ojačan zvok in se frekvenci ''tepeta'' ?? Po hitrem pregledu forumov sem zasledil RIAA izenačevalnik ali stereo ojačevalec za gramofone (eksterni). S tistim izenačevalnikom naj bi zadeva delala OK, vendar ne mislim zapraviti spet nekaj € za to, da stvar ne bo delala.
Prosim za vaše nasvete,  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
sg
Pridružen/-a: Pon Maj 2013 10:39 Prispevkov: 73 Kraj: Lj
|
Objavljeno: Pet Maj 30, 2014 15:41 Naslov sporočila: |
|
|
Če priključiš tvoj gamofon na phono vhod imaš dva predojačevalca v seriji in jasno, da je drugi močno prekmiljen, zato hrešči.
Če ima gramofon že vgrajen predojačevalec daje ven napetost reda nekaj 100 mV in je predviden za priklop na standarden line-in vhod, kot je to aux.
Phono (mm) vhodi imajo občutljivost nekaj mV in so namenjeni za direkten priklop glave gamofona. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Schneider
|
Objavljeno: Pet Maj 30, 2014 16:12 Naslov sporočila: |
|
|
hvala SG !
torej s kakšnim ekvalizatorjem ne bom nič naredil ?
na živce mi gre, ker si s tem zasedem en vhod, ki je predviden za druge stvari |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
GoldProf
Pridružen/-a: Pet Nov 2008 15:15 Prispevkov: 603
|
Objavljeno: Pet Maj 30, 2014 17:29 Naslov sporočila: |
|
|
Raje si nabavi dober phono kabel in ga poveži direktno od ročke do phono vhoda v Marantza, tako, da se izogneš predojačevalniku v gramofonu, seveda, če nisi kaj uničil na phono stopnji na Marantzu. Kot je zgoraj že omenjeno, phono izhod na gramofonu ima signal moči 200mV/1kHz.
Sicer pa lahko povežeš tudi preko tape vhoda če aux imaš zaseden na Marantzu.
lp |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Schneider
|
Objavljeno: Pet Maj 30, 2014 19:01 Naslov sporočila: |
|
|
| torej bi moral razdret gramofon in onemogočit ojačevalec, tega si pa sam ne upam |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
GoldProf
Pridružen/-a: Pet Nov 2008 15:15 Prispevkov: 603
|
Objavljeno: Pet Maj 30, 2014 20:45 Naslov sporočila: |
|
|
Ni ti potrebno razdreti gramofona. Dvigni krožnik, pa poglej kaj je spodaj.
Žičke od odjemne doze zagotovo nekam peljejo. Rdeča, zelena bela in modra. Samo jih je potrebno odspajkat od predojačevalnika in zaspajkat direktno na povezovalne kable do Marantza.
Lp |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
zupanspe
Pridružen/-a: Čet Feb 2013 19:52 Prispevkov: 16 Kraj: maribor
|
Objavljeno: Ned Okt 05, 2014 09:04 Naslov sporočila: |
|
|
Pred mesecem sem preko ebaya nabavil gramofon dual 504. Ker ima gramofon še stari din priključek sem v Conradu kupil adapter z chinch priključki. V zvočnikih se sliši brum zvok, včasih levo včasih desno. Zanima me ali bi težavo odpravil z menjavo celotnega kabla od ohišja do ojačevalca.
LP, Sašo |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
AndrejS
Pridružen/-a: Tor Dec 2010 17:03 Prispevkov: 930 Kraj: Gorica
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
fjaka
Pridružen/-a: Sre Maj 2008 17:04 Prispevkov: 1775 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Okt 05, 2014 10:55 Naslov sporočila: |
|
|
| zupanspe je napisal/a: | Pred mesecem sem preko ebaya nabavil gramofon dual 504. Ker ima gramofon še stari din priključek sem v Conradu kupil adapter z chinch priključki. V zvočnikih se sliši brum zvok, včasih levo včasih desno. Zanima me ali bi težavo odpravil z menjavo celotnega kabla od ohišja do ojačevalca.
LP, Sašo |
kateri adapter si kupil, levi ali desni?...z levim ne bi smelo biti bruma...
 _________________ šoo mazgoon |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
zupanspe
|
Objavljeno: Ned Okt 05, 2014 12:25 Naslov sporočila: |
|
|
Levega z ozemlitvijo. Težava je tudi ko se priključku med din-om in činčem približam z roko, sliši se brum.
Lp |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ck
Pridružen/-a: Pon Feb 2009 19:27 Prispevkov: 1681 Kraj: kamnik
|
Objavljeno: Ned Okt 05, 2014 13:15 Naslov sporočila: |
|
|
| zupanspe je napisal/a: | Levega z ozemlitvijo. Težava je tudi ko se priključku med din-om in činčem približam z roko, sliši se brum.
Lp |
Tvoj opis problema kaže na slabo ozemljitev, zato še enkrat prveri če je gramofon dobro ozemljen. _________________ LP |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
fjaka
Pridružen/-a: Sre Maj 2008 17:04 Prispevkov: 1775 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Okt 05, 2014 13:36 Naslov sporočila: |
|
|
če nimaš izkušnje, je raziskovanje izguba časa in denarja...1,5 M štiri žilnega Mogami kabla in 2 RCA chinca je najcenejši poseg (zemlja gre na oplet)...10 minut dela za izkušenega spajk-mojstra...v MB ga ne bo problem najdet... _________________ šoo mazgoon |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
zupanspe
|
Objavljeno: Ned Okt 05, 2014 16:33 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za odgovore, bom poiskal nekega majstra, da ne bom kaj pokvaril.
Lp |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
zupanspe
|
Objavljeno: Sre Okt 22, 2014 11:54 Naslov sporočila: |
|
|
Na gramofonu Dual sem že zamenjal kable ( iz DIN v chinche ) in igra v nulo.
LP, |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
zupanspe
|
Objavljeno: Čet Okt 30, 2014 19:10 Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljeni
Še eno zadevo bi izpostavil. Pri poslušanju gramofona je zvok zadušljiv, če želim glasbo poslušati npr. na enaki glasnosti kot radio ali CD, moram potenciometer na ojačevalcu priviti iz devet na 12 ali pa še morda več.
Ker sem v LP novinec me zanima ali je to normalno in če ni kje se da zadevo vsaj približno uglasiti, morda z primernim phono kablom?
LP |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|