| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
joztom
Pridružen/-a: Pon Jan 2013 11:07 Prispevkov: 1976 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Okt 24, 2013 20:04 Naslov sporočila: |
|
|
| Če ima mizar lakirnico in je pedanten, potem ja, če ne, ima audifrik žal prav. Z nitro tako noben ne zna barvat, je kar prav, da je šel s polic. Krautol npr. z valjčkom, če nimaš roke za penzelj, pa vedno zadosti razredčen da zaliva, ne pa da steče. Ta Pioneer ne bo nikoli prav prida, imajo otroci enega pod posteljo, za štart pa bo že. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
jernejc

Pridružen/-a: Ned Avg 2008 9:24 Prispevkov: 1044 Kraj: Novo mesto
|
Objavljeno: Čet Okt 24, 2013 20:24 Naslov sporočila: |
|
|
Joztom, a imaš kaj izkušenj z valjčkom? Jaz sem se nekaj igral z velur valjčkom, pa so se čisto majhni mehurčki delali in nisem prišel do lepe gladke površine. Polmat vodni lak razredčen 10%.
Napačen valjček? Preredek lak?
LP Jernej _________________ Ohm sweet ohm.
Just saw a gold plated optical fibre. Apparently the gold made it sound marvelous according to the salesman. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
audiofrik
Pridružen/-a: Pet Dec 2008 17:19 Prispevkov: 1503 Kraj: LJUBLJANA
|
Objavljeno: Čet Okt 24, 2013 20:57 Naslov sporočila: |
|
|
| kot prvo pri malo bolj kompliciranih razah in manjkajočih koščkih se mizarsko znanje konča, tu gre veliko bolj za restavratorstvo seveda če želiš zvočnike oz ohišje ohraniti take kot so bili, sam sem jih mnogo dokaj solidno porihtal in tu mi je edino restavratorsko znanje oz literatura kaj pomagala, mizarji znajo kaj pobrusiti pa še to ponavadi tako da prebrusijo robove in potem je rešitev edino prefurniranje, o lakiranju raje sploh ne bi ker večina tega ne obvlada sploh pa imajo lake le za površinsko lakiranje ker oni polakirajo posamezne dele in potem sestavljajo ne pa že sestavljeni zvočnik...dobro to so detajli ampak hudič je v podrobnostih, saj sem že na začetku napisal kaj je edini način da se to res porihta kot je res maximalno mižno ampak lastnik je seveda najpametnejši in misli da ga zezam... |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
joztom
|
Objavljeno: Čet Okt 24, 2013 20:59 Naslov sporočila: |
|
|
| Mavrica v Črnučah, rdeči velur, ameriški kompleti cca 6cm premer valjčkov za lak. Počasno valjanje, pa gre. Veliko je treba znanja, res. Drugače so pa še v času SAM projektov, pobarvali s penzeljnom z razredčeno barvo, po 10 minutah ostanek barve obrisali z cunjo, ne presuho, in to parkrat. To so najboljši rezultati. Če ne se pa dobiva in skupaj scimprava premaz. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
micko666
Pridružen/-a: Čet Jun 2012 10:54 Prispevkov: 92 Kraj: Medvode
|
Objavljeno: Čet Okt 24, 2013 21:13 Naslov sporočila: |
|
|
audiofrik, spet z opazkami
Ti mogoče kaj konkretnega manjka v življenju?
Če si že tak ekspert pri obnavljanju ohišij in si jih že toliko obnovil, kot praviš, potem dam tebi 100 eur, pa jih ti obnovi, pa se bova na koncu skupaj smejala. Kaj praviš?
@joztom, ne bom uporabil Pioneerja. Imam eno Yamaho, ki je ravno pravšnja. Na Pioneerja bom priklopil 20W zvočnike in tuner, da bom lahko spet radio poslušal  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
joztom
|
Objavljeno: Čet Okt 24, 2013 21:22 Naslov sporočila: |
|
|
| Restavratorstvo je v resnici zahtevno in ni mišljeno za mizarje. Mizarji imajo brusilko na blazino in za večje flehe. Če greš pa sam na tako zvočniško površino s kakšno boljšo brusilko, jaz imam npr, staro ELU na 16000 obratov, pa seveda zlahka zažgeš furnir ali prebrusiš robove, kar je nepovratno s****e. Ročno pa s 3m scotch flisom za matiranje furnirja, osveževanje s Sadolin Classic in nato PU lak s penzeljnom, valjčkom ali kakršnimkoli pravim znanjem. Ostale tehnike zatečejo itd. Potem pa so še voskanje, oljenje itd. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
AndrejS
Pridružen/-a: Tor Dec 2010 17:03 Prispevkov: 930 Kraj: Gorica
|
Objavljeno: Čet Okt 24, 2013 21:35 Naslov sporočila: |
|
|
Zivjo,
Ma lepo vas prosim. Podrgnt furnir in ga spravit v sijaj.
Se moja stara mama bi se vam smejala.
Res mora bit nekaj mentalno kompliciranega. In ce malo falis se res ne udre svet, gelede na to, da je micko zacel z nedelujocimi zvocniki. Bolj poflekani sigurno ne bodo, kot so ze. Torej smer je sigurno prava.
LP, Andrej |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
audiofrik
|
Objavljeno: Čet Okt 24, 2013 21:43 Naslov sporočila: |
|
|
ne vem če mi sploh kaj manjka kot ti tako lucidno ugotavljaš, razen da sem pač naiven in včasih želim res pomagati, mislim da sem ti na začetku prvi dal najbrž kar nekaj tehtnih predlogov, če jih vzameš dobronamerno prav, drugače tudi me ne moti, jaz sigurno nimam niti najmanjšega namena gledati ne tebe ne tvojih zvočnikov glede na tvojo aroganco.
Sem pa še vedno prepričan da bi to lahko solidno naredil, marsikdo ki ima pri meni preurejene ali moje bive zvočnike ti to lahko potrdi, ampak tudi sam sem moral večina stvari sam preštudirati in preizkusiti, tudi kaj nepopravljivo pokvariti.
še vseeno obilo uspeha pri delu |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
AndrejS
|
Objavljeno: Čet Okt 24, 2013 21:56 Naslov sporočila: |
|
|
Hoj,
pa sej nisem rekel, da nasveti niso dobronamerni, tudi sam z veseljem pomagam, ce se mi kdo pojavi na vratih. No problem res.
Micko bo ze zrihtal, sej se zna sam odlociti. Sem preprican, da bo zvozil zelo uspesno vse skupaj.
Nasveti so sicer super, vendar brez falerja tu pa tam so v prekomerni obliki vredni bore malo. Dokler ne falis ni izkusnja. Vazno je, da se na faljado ne vdas ali navadis.
Leta prinsejo mojsterstvo. In je nekaj, kar lahko obcudujes z kilometrino in ne obratno.
Kot vedno velja, da tam kjer je najbolj komplicirano se zares nekaj dogaja. Lagenzi, ali sportni lagenzi je voznja na vzmetnici brez udarcev.
Priblizno brezveze.
LP, A. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Mr.Zigy

Pridružen/-a: Pon Jun 2008 11:29 Prispevkov: 310 Kraj: Ljubljana-Vic
|
Objavljeno: Tor Okt 29, 2013 18:10 Naslov sporočila: |
|
|
| audiofrik je napisal/a: | | kot prvo pri malo bolj kompliciranih razah in manjkajočih koščkih se mizarsko znanje konča, tu gre veliko bolj za restavratorstvo seveda če želiš zvočnike oz ohišje ohraniti take kot so bili, sam sem jih mnogo dokaj solidno porihtal in tu mi je edino restavratorsko znanje oz literatura kaj pomagala, mizarji znajo kaj pobrusiti pa še to ponavadi tako da prebrusijo robove in potem je rešitev edino prefurniranje, o lakiranju raje sploh ne bi ker večina tega ne obvlada sploh pa imajo lake le za površinsko lakiranje ker oni polakirajo posamezne dele in potem sestavljajo ne pa že sestavljeni zvočnik......... |
S tvojim prvim delom se nikakor ne morem strinjat ker to ne drži ....lahko da si bil ti pri kakšen ki morda res nima pojma a to še ne pomeni da so vsi taki....treba je poiskati dobre mojstre
Mojstrov v lakirnici je malo a tisti ki pa so ,pa so ponavadi dobri.....pač to pride z leti in kilometrino da imaš dobro roko za šprico.
To drži kar si spisal da ponavadi špricamo posamezne dele potem pa sestavljamo (97 %) ..... določene zadeve mormo pa že sestavljene okoli 3 %. Poznam zadeve saj sem vsak dan sem v stiku sm takimi zadevami saj delam v delavnici ...
Pomembno za micko666-ta pa je sledeče:
Za take projekte oz. zadeve je veliko boljši način špricanja s pištolo za enakomeren nanos , saj se zlasti pri visokem sijaju najbolj poznajo napake lesa in tudi napake od sestavljanja,brušenje, ostankov lepila in podobno
Priporočal bi ti da uporabiš pol mat lak (PU laki) saj je veliko manj občutljiv in razne napakice se skoraj ne poznajo oz so veliko bolj težko opazne ali pa se na nek način "zakrijejo " ... Pomembno je da vse površine dobro zbrusiš in da se površin čim manj dotikaš ko končaš eno fleho , še najbolje je da uporabiš bombažne rokavice med brušenjem da se ne bodo poznali odtisi prstov saj so prsti mastni...
Za kakršno koli površinsko obdelavo si je potrebno zapomniti sledeče:
POVRŠINSKI SISTEM = PREMAZNI SISTEM + PODLAGA !
Če eno zadevo zaserješ zaserješ vse...
NANAŠANJE S PIŠTOLO:
1.) temeljni lak ( pred tem mora biti površina suha, čista ter obrušena z brusnim papirjem 180-220 --> priporočam raje 220 )
2.) Ko je temeljni lak posušen vzameš brusni papir okoli 320 ali pa celo 400 , 500 odvisno kaj imaš pri roki in celoto na rahlo z občutkom pubrusiš ( PAZI na robove ! ) in jo na koncu fino spihaš
3.) Zadnji korak pa je da uporabiš končni lak ( visoki sijaj )
* Pri vseh postopkih in tudi med njimi probaj čim manj prijemat površino s prsti saj se ne koncu vse pozna , ker so naši prsti mastni. Če pa doma nimaš pištole ter kompresorja je pa najbolje , da ti to postori dober lokarni mizar
Za temeljni lak lahko uporabiš tole: http://www.color.si/color-hitrosu%C5%A1e%C4%8Di-temeljni-lak
Le tako naprej micko.......počasi , premišljeno pa bo  _________________ Please visit my web site !
Home Page:
Zigy's Home Page |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
audiofrik
|
Objavljeno: Tor Okt 29, 2013 18:29 Naslov sporočila: |
|
|
| lahko ti meni to ali ono, jaz imam z kar nekaj mizarji v Lj izkušnje več ali manj slabe in manj slabe še najmanj je dobrih, pa ne bi v detajle, prvo je to da bi jaz naredil zvočnike take kot so bili in to ni visoki sijaj ipd da potem teče dol lak v potokih, tudi Sonus Faber piano finiš ti zvočniki nikoli niso bili, drugo vem ker sem to pač dokaj dobro naštudiral kako popraviti npr manjši kos furnirja ki manjka ali vogal, to je čisto restavratorsko delo, mizarji tudi v večini pravega furnirja nimajo, še manj pa volje da bi to delali, že ti Wharfedale so oreh ki, po toliko letih malo porumeni ipd,če me spomin ne vara so bili samo oljeni in voskani, kakorkoli ko bom videl da je kateri mizar res porihtal zvočnike ne pa uničil, bom mnenje spremenil do tedaj pa stojim za tem kar sem rekel. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Marjan51
Pridružen/-a: Sre Okt 2013 0:10 Prispevkov: 2 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Okt 30, 2013 00:28 Naslov sporočila: |
|
|
Oglašam se v želji, da spremenim tvoje mnenje o restavriranju starih zvočnikov.
Svoje zvočnike ALTEC VALENCIA, ki so stari 46 let sem pred kratkim dobil in jih tudi restavriral. Površinsko sem jih obdelal s poltiranjem s šelakom.
Prilagam slike restavriranih zvočnikov.
 _________________ Restavratorstvo Lukek
Nazadnje urejal/a Marjan51 Čet Okt 31, 2013 01:26; skupaj popravljeno 1 krat |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
vintagesonic
Pridružen/-a: Sre Mar 2010 17:24 Prispevkov: 1437 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Okt 30, 2013 01:26 Naslov sporočila: |
|
|
| Marjan51 je napisal/a: | Oglašam se v želji, da spremenim tvoje mnenje o restavriranju starih zvočnikov.
Svoje zvočnike ALTEC VALENCIA, ki so stari 46 let sem pred kratkim dobil in jih tudi restavriral. Površinsko sem jih obdelal s poltiranjem s šelakom.
|
To izgleda kot vrhunski izdelek restavratorstva, vendar je po vsej verjetnosti temu primerna tudi cena.
Kakorkoli, človek dobi veselje ob pogledu na tak izdelek, čeprav mislim da originalni Altec Valencija niso bili obdelani s politiranjem.
Jaz sem jih imel pred več kot 30 leti iz serije, ko je bilo ohišje obdelano s klasičnim mat nitro lakom in niso imeli filigranskega sprednjega panela. Ta serija na fotografiji je iz malce starejšega obdobja in deluje mnogo bolj "aristokratsko" in prefinjeno.
Na nek način moram tudi soglašati z audiofrikom. Dobri mizarji na področju obnove zvočnikov so prej izjema kot pravilo, ker v omenjenem "poslu" žal ne vidijo izziva in ustreznega končnega finančnega izplena.
Povsem druga zgodba je ljubiteljska dejavnost posameznikov za svoje lastne potrebe in veselje.
Če me lahko demantirate bi bil zelo vesel, ker imam v planu "projekt" obnove večjih zvočnikov, ki bi potrebovali izzurjeno roko in veliko potrpežljivosti. Ker se zavedam zahtevnosti dela, ne bi rad eksperimentiral in na koncu postal slabe volje.
LP |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
audiofrik
|
Objavljeno: Sre Okt 30, 2013 10:41 Naslov sporočila: |
|
|
se da tudi relativno poceni kaj naredit, fino se da porihtat stari lak z Bori tankoslojno lazuro, samo je kar delo ker je potrebno z zeko finim brusnim papirjem- nad 200 prebrusit obstoječi nanos obvezno v smeri lesa, potem pa z čopičem ali krpo ki ne pušča muck narediti nanos, po nekaj minutah ko večino vpije vse obrisat in potem parkrat ponovit vajo...
dobi se površina ki je skoraj neopazno lakirana, rahlo mat... |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
AndrejS
|
Objavljeno: Sre Okt 30, 2013 13:29 Naslov sporočila: |
|
|
Marjan,
tole zgleda petarda ! Cestitam.
Napisi kaj vec o tem, od kje so se znasli, kako je sla obnova, kaj si obnovil.
Vsekakor zanimivo. Pa morda se splaca prestaviti debato v Vintage.
Malo sem si pogledal:
http://www.stereophile.com/content/listening-125
Andrej |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|