Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Zvok nekoč in danes
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 20, 21, 22

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
mestn pu

Pridružen/-a: Sre Jan 2009 22:21
Kraj: domžale

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 20, 2013 16:33    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

joztom je napisal/a:
Ne vem zakaj imaš dva para sošolcev skupaj kot so ti Eclipse ali kaj so že. Enega prodaj in kupi Tannoy koaksialca čimvečjega premera, na Ebayu, pojačaj z ribboni, če to obvladaš, in najprej uživaj, nato se šele ukvarjaj z estetiko in kritikami. Poslušaj sound in prehiti konkurenco z zvočno sliko in jasnimi basovi.

Tista mala kišta na vrhu ima nenavadno lastnost, da twit in midbas premoreta way boljšo kohezijo in muzikaličnost kot dual concentrici(zvenita kot en driver v celotnem zvočnem spektru) in Lowtherji.
Tisti mali softdome v njih pa požre legendarne Seas 28mm(en par teh Seas legend, ki jih še vedno delajo po naročilu je v spodnjih črnih zvočnikih in so izključeni) in praočeta 28mm soft domeov, Audaxa, za malo malico. Wink
S tem, da so miniji dosti, dosti manj problematični za postavitev od Lowtherjev in Dual conentricev in supersonično hitrejši v tranzijentih.
Tannoyu se je točno ta serija zvočnikov preprosto posrečila, prejšnje in kasnejše pa dosti manj.
Imel sem tudi te in jih prodal.

Do sedaj so bili zvočno več kot všeč prijateljem in prijateljicam iz Škotske, Izraela, Španije, Nizozemske, Švedske, Francije, po domače, vsi so "padli dol" in šarili okoli njih "od kod zaboga prihaja zvok", saj zvenijo kot čisti dipolci, čeprav so po zasnovi nekakšni "line array semi dipolci".
joztom

Pridružen/-a: Pon Jan 2013 11:07
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 20, 2013 21:33    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Če sam veš kaj bi rad, je več vredno od morja mnenj raznih kurjačev, ki pač verjetno nimamo tako dobrih in uspešno upasanih sistemov. Pri koncentričnih zvočnikih se izogneš fazni razliki med začetki motor_coilov membran, še posebej pa interferenci, ki je posledica osne razdalje membran, recimo pri 3kHz je ene 12 cm zapovedana razdalja, pa še to velja za sweet_spot, čim greš iz osi pa jebiga. Interno ožičenje je fajn, če je kvalitetno, seveda pa že 70-ti kabel od snemalnega mikrofona kaj prida ne naredi.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bojc08

Pridružen/-a: Ned Apr 2012 16:56
Kraj: Štajerska

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 21, 2013 12:44    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

mestn pu
ali imaš Tannoy visokotonec odklopljen? Lahko bi bil.
Saj če ni je teško poglihat fazo.

lp
Bojc
Nazaj na vrh
mestn pu

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 22, 2013 08:20    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

bojc08 je napisal/a:
mestn pu
ali imaš Tannoy visokotonec odklopljen? Lahko bi bil.
Saj če ni je teško poglihat fazo.

lp
Bojc
En par je priklopljen(par v floorstanderjih), ker je "upasanost" midbasa in visokotonca glavna odlika tega modela.
Famozni angleški zvočnik vintage zvok je osnova, brez tega zveni vse skupaj dolgočasno.

Dipolni midtweeter zgoraj je pomaknjen nazaj, tako da je komplet izven faze, zato je magnetostat semi horn supertweeter tako visoko in postavljen še bolj nazaj, da je tudi ta iz faze.
Zato služi ta malo uporabljani "Uniphase" princip stopničaste postavitve.
mestn pu

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 22, 2013 08:26    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

joztom je napisal/a:
Če sam veš kaj bi rad, je več vredno od morja mnenj raznih kurjačev, ki pač verjetno nimamo tako dobrih in uspešno upasanih sistemov. Pri koncentričnih zvočnikih se izogneš fazni razliki med začetki motor_coilov membran, še posebej pa interferenci, ki je posledica osne razdalje membran, recimo pri 3kHz je ene 12 cm zapovedana razdalja, pa še to velja za sweet_spot, čim greš iz osi pa jebiga. Interno ožičenje je fajn, če je kvalitetno, seveda pa že 70-ti kabel od snemalnega mikrofona kaj prida ne naredi.
Verjetno jih imate, ker bi tudi za Uniphase rabil mikrofone, ampak zadeva se je začela kot zabaven projekt kako čim več drugačnih in nenavadnih in pozabljenih out of the box pristopov spravit v sistem, ne da bi okrnil famozni vintage angleški zvok.
Seveda so vgrajene folijske špule in audio standard MKPji, Mundorf Supreme in Mils upori, modeli, ki še bolj podkrepijo muzikaličnost vintageja, ne neki "analitično zveneči" kosi elektronike.
Za kanček dodane analitike so tu ribboni.
Vedno se da v audiu doseč kar želiš na veliko načinov, tako so nas učili v "zlati dobi" audia.
Audio je zabavna elektronika in prevečkrat pozabljamo, da mora biti audi-zabaven hobi.
Zadeva tibetanske gonge igra skoraj avtentično v vsem spektru.
Lahko pa te tudi počeše kot bi stal pred odrom na rock koncertu, klasiko in zbore igra tudi zelo lepo, skratka, zabaven in nenavaden all rounder.
joztom

Pridružen/-a: Pon Jan 2013 11:07
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 22, 2013 13:18    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Vsaj nekdo, ki ve kaj hoče, čestitam. Ko sem pred mnogimi leti sam stal pred DIY zidom in uporabil vse možno in dostopno znanje, sem kolikor toliko zadel, še danes ne najdem primerjave za linearnost in zvočno sliko. Tudi jaz z Iskra rumenimi folijskimi kondenzatorji v baterijah in 2mm2 drat v laku kuhanih AirCored tuljav, na roko navitih in namerjenih na Andrejev L-meter in neinduktivnih uporih, takrat sploh ni bilo tega za dobit. Imel sem fabriško sestavljen komplet in izračunano priporočeno kretnico, pa sem kar precej časa delal meritve itd, da poje, pa še po mnogih letih se vsedem in občudujem zvok. Vmes sem se posvetil končnim stopnjam, res te enkrat povabim na demo. LP
Nazaj na vrh
bojc08

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 22, 2013 14:39    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

mestn pu
po tem takem uživaš v visokotonskem analitičnem poslušanju. Tudi prav.
Glavno je da si zadovoljen.

Tudi jaz sem nekaj let iskal najprimernejše super visokotonce in jih našel.
Izhajajo iz 90-tih in še danes prekašajo marsikaj, sploh ker imajo blazni iskoristek (110dB/1w/1m) in so zelo linearni, ter imajo zelo nizka popačenja. Tudi brez opaznih resonanc so.
Zelo analitični!

Glavno je zadovolstvo, da najdeš izdelek, ki ga ni potrebno vsake toliko časa zamenjat.

lp
Bojc
Nazaj na vrh
mestn pu

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 22, 2013 20:00    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

joztom je napisal/a:
Vsaj nekdo, ki ve kaj hoče, čestitam. Ko sem pred mnogimi leti sam stal pred DIY zidom in uporabil vse možno in dostopno znanje, sem kolikor toliko zadel, še danes ne najdem primerjave za linearnost in zvočno sliko. Tudi jaz z Iskra rumenimi folijskimi kondenzatorji v baterijah in 2mm2 drat v laku kuhanih AirCored tuljav, na roko navitih in namerjenih na Andrejev L-meter in neinduktivnih uporih, takrat sploh ni bilo tega za dobit. Imel sem fabriško sestavljen komplet in izračunano priporočeno kretnico, pa sem kar precej časa delal meritve itd, da poje, pa še po mnogih letih se vsedem in občudujem zvok. Vmes sem se posvetil končnim stopnjam, res te enkrat povabim na demo. LP

LP, Hvala.
Začel sem podobno. Začel sem v Klubu ljubiteljev glasbe v Kranju, fantje so imeli "ni da ni" in na voljo je bilo veliko znanja in raziskovalne žilice in predvsem literature.
Ko sem delal v Tehnični knjižnici, sem imel na voljo tedaj aktualne in veliko starih USA audio revij in v njih "eksotične" ideje več "zlatih dob" audia, ko je audio bil našponan raziskovalno.
Preučeval sem Wharfedale laser 90, Mission 707 (in 727) in B&W DM110 in ugotovil, da so si podobni in si naredil z "kuhanimi" špulami kar dostojne dvosistemce sparjene iz WHD in Missionov(Seas).
In ostal zvest "British soundu", ki ima, za moja ušesa, dostojnega naslednika v Opera zvočnikih.
S tem, da dokaj dobro poznam IT in UK kulturo in umetnost in razumem razlike v filozofiji, mi je pa všeč, da Opere finiširajo z poslušanjem in da so modeli po zasnovi izjemno različni.
Večina firm skuša prepričat z reklamo in fascinacijo..
Če boš kaj hodil blizu Domžal, pridi malo na poslušanje.
mestn pu

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 22, 2013 20:20    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

bojc08 je napisal/a:
mestn pu
po tem takem uživaš v visokotonskem analitičnem poslušanju. Tudi prav.
Glavno je da si zadovoljen.

Tudi jaz sem nekaj let iskal najprimernejše super visokotonce in jih našel.
Izhajajo iz 90-tih in še danes prekašajo marsikaj, sploh ker imajo blazni iskoristek (110dB/1w/1m) in so zelo linearni, ter imajo zelo nizka popačenja. Tudi brez opaznih resonanc so.
Zelo analitični!

Glavno je zadovolstvo, da najdeš izdelek, ki ga ni potrebno vsake toliko časa zamenjat.

lp
Bojc
Se ne bi mogel bolj stinjat. Katere super visokotonce uporabljaš?
Mojim, ki jih dela neka "garažna firma", bi moral narest 12-18db kretnico namesto preproste 6db, čeprav se čez njihov zvok nimam kaj pritoževat napram ostalim, ki sem jih slišal ali preizkusil doma...
Izkoristek imajo 92db/m, ker pa je "nosilni" midbas sistema samo 86db/m, imajo konkreten Millsov upor.

RT002A

http://www.ribbonspeaker.com.tw/

Dejansko ni lahko najti driverjev in zvočnikov, ki bi "šli skupaj", ampak ko jih enkrat imaš, se da lepo živeti z njimi.

Wink
bojc08

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 22, 2013 20:31    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Se stinjam.
Uporabljam Fostex Laboratory Series.

lp
Bojc

ps
tudi Fostex je imel v 90-tih izjemne driverje in tudi boljše kot danes.
Imeli so tudi ribbon serijo!
Danes pa komercijala ...
Nazaj na vrh
kraljmatjaz

Pridružen/-a: Čet Maj 2008 21:27
Kraj: Gorica

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 26, 2013 17:58    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ena referenca iz preteklosti: IRS Beta. (skoci do 1.35)

http://youtu.be/i4OzuSXnuoE

LP,
Miran
audiofrik

Pridružen/-a: Pet Dec 2008 17:19
Kraj: LJUBLJANA

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 26, 2013 19:48    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

super zvočnik, samo mission impossible za poganjati, poslušal parkrat v Salzburgu pri uvozniku pa so tudi ta veliki Tresholdi fino švicali...
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 20, 21, 22
Stran 22 od 22

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu