Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Audio zablode ... ?
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
stormsonic

Pridružen/-a: Sre Jan 2009 2:00
Kraj: MB

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 23, 2013 14:16    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zanimivo je pogledati in preštudirat Johnove meritve kablov na http://www.audiocircle.com/index.php?action=gallery;area=browse;album=1191.
Še toliko bolj, ker mu je to profesionalno področje.
Kolikor sem se jaz ukvarjal z meritvami koaksialnih kablov, je šlo za VF signale reda MHz, nikoli v audio slišnem področju (20-20kHz). Tu je možno meriti in izmeriti razlike med različnimi kabli, dielektriki, specifičnimi impedancami, različnimi hitrostmi širjenja signala, kabli s tesnimi ali ohlapnimi impedančnimi tolerancami......
Čeprav zdrava pamet pravi, da te razlike ne bi smele vplivati na zvok ali vsaj mogoče minimalno, so razlike slišne. Tudi netreniranemu poslušalcu na povprečno solidnem sistemu.
Če je kdo pripravljen preskrbeti vsaj 20 GHz TDR, da imamo dovolj resolucije za merjenje vsakega milimetra kabla, si bom tudi jaz vzel čas za testiranja in poskusimo povezati izmerjena dejstva s slišanim zvokom in pridemo do nekakšnih skupnih zaključkov.
jacoby

Pridružen/-a: Sre Jun 2008 10:23

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 23, 2013 14:22    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

"znanstveni" zato, ker za tako zahtevne meritve, ni dovolj samo ohm meter, in nekaj predpostavk in dejstev o hitrosti gibanja elektronov, in faznih kotov na dolžino kabla ipd.

Sicer pa osebno ne vidim potrebe in smisla po takem merjenju kablov, če slišim razliko, je to zame dejstvo, če ne slišim, pa pač ni...
in če nekaj ne vem ali ne znam, vprašam nekoga ki to ve, in če mu ne verjamem, probam še sam...

Stradivari verjetno ni meril lastnosti lesa, laka, vlage, itd., po nekaj deset narejenih violinah, je verjetno že na pamet-občutek vedel, kako in kaj je treba...da zveni (njemu) prav...
Vaja dela mojstra?
Kdor tega ne sliši, ni rečeno da teh razlik ni...se je treba naučit slišat...

Ko sem pred ne vem 20leti prišel v Ubiq trgovino, in so mi rekli, da so kabli še novi, in niso še "ulaufani" sem si rekel, ta dva sta nora...
No, danes mislim drugače...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Telefon: 051383384
bojc08

Pridružen/-a: Ned Apr 2012 16:56
Kraj: Štajerska

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 23, 2013 16:45    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

joztom - "Malokdo sliši res kaj nad 15kHz, resnica pa je popolnoma drugje. Te neslišno frekvence interferirajo z osnovnimi toni v slišnem spektru in jih, rekel bi pojasnjujejo"

To so intermodulacije! Gdo pa na primer čuje MHz. Noben. Se še kateri spomni kratkih radijskih valov kako je moduliralo piskanje. Podobno je pri SACD-ju če mu odklopiš filter.

lp
Bojc
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bojc08

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 23, 2013 16:55    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kabli se dajo izmerit in njihov vpliv. Kot je že SG omenil.
RG58 pa uporabljam samo pri meritvah in ne v audiju. Pa tudi za digitalijo sem jih preiskušal. Niso slabi. Sedaj za digitalijo uporabljam ne kovinske - karbonske. Ker je manjši vpliv rf motenj na njega.
Poiskusite za test digitalnih kablov uporabit radijski oddajnik in ga usmerit proti kablu. Zelo dobro se vidi vdor RF signala. Danes je to zelo pomembno, ker smo ispostavljeni raznim sevanjem.

Finta pri Audio kablih je samo v dieliktriku. Kje začne LP rezat. In karakter zvoka podobno kot pri uporabi različnih kondenzatorjev (MKP, PIO, MICA,...). Zvok je resnično zelo različen.
Sam uporabljam kvalitetne kable. Enega pa sem si sam pred leti naredil.
Za dielektrik sem uporabil tri materjale: bombaž, papir in teflon. To kabli mi bolje igrajo kot bilokateri ki sem jih kupil ali testiral.

lp
Bojc

Nazadnje urejal/a bojc08 Tor Jul 23, 2013 17:31; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
jože

Pridružen/-a: Sre Dec 2009 18:30
Kraj: Jesenice

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 23, 2013 17:20    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pozdravljeni
Ker je ravno razprava, kako izneriti razlike v kablih in jih potem še ovrednotiti, sem se spomnil testa, ki so ga naredili raziskovalci pri raziskavi človeških možganov. Test sicer ni bil narejen na audio področju, pa bi se ga verjetno dalo narediti tudi na tem področju.

Testna oseba je bila v tomografu po cevki je dobila za popiti prvič vino za 90$. Tmograf je zaznal v možganih močne aktivnosti v predelu zadovoljstva. Naslednji korak je bil, da so dali testni osebi vino v vrednosti 10$-jev. Tomograf ni pokazal nobenih možganskih aktivnosti v predelu zadovoljstva.!? Toda testna oseba je dobila obakrat isto vino, le da so ji prvič povedali, da pije vino za 90$-jev naslednjič pa so rekli sedaj je vino za 10$-jev. Tomograf je dejansko pokazal razliko med vinom za 90$ in 10$, kljub temu da so po cevki obakrat poslali isto vino!? Ta primer kaže, kako močno vpliva sugestija na človeške možgane. Če je človek popolnoma prepričan, da je neka stvar boljša, bo tudi bolj zadovolen (srečen) s stvarjo za katero meni, da je boljša!!

Zanimivo bi bilo narediti takšen test z zelo dobrim High end sistemom v katerem bi zamenjali samo interkonekte za 500$ z interkonekti za 50$. Me prav zanima kakšen bi bil rezultat?
Nazaj na vrh
bojc08

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 23, 2013 17:38    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

jacoby - "Ko sem pred ne vem 20leti prišel v Ubiq trgovino, in so mi rekli, da so kabli še novi, in niso še "ulaufani" sem si rekel, ta dva sta nora...
No, danes mislim drugače..."

Več desetletij poznam vplive audio kablov. Zato sem jih tudi meril in raziskoval vrsto let. To čemu pavijo da se "ulaufa" je samo posledica statične naelektritve dielektrika! In noben voodoo.
Temu pravijo "skin efekt"!
Zato pa uporabljam DC BIOS na kablih. Z tem naelektrim dieliktrik!

Je pa res slišno. Pa tidi izmerit se da.

lp
Bojc
Nazaj na vrh
bojc08

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 23, 2013 17:52    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Poroizvajalci audio kablov prav dobro poznajo efekt, ki ga kabli povzročajo in so temu primerne cene!

Kvalitetnih audio kablov zato ne dobiš za mali denar, razen če kupiš rabljene, kot sem jaz.

lp
Bojc
Nazaj na vrh
jacoby

Pridružen/-a: Sre Jun 2008 10:23

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 23, 2013 17:58    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

No, to kar ti uporablješ seveda deluje, JBL(15+let), Avantgarde, AudioQuest in še nekateri, imajo tak sistem, ampak jaz nisem govoril o tem...to deluje instantno, takoj ko zadevo priklopiš...

Ulafanje kablov pa lahko traja precej dlje, lahko tudi nekaj tednov rednega poslušanja...potem jih malo premakneš, ali preklopiš in zadeva je spet v k....

Ampak pustimo to, to je samo za nas "netopirje" Wink

@jože

Ta tip o vinu očitno nima pojma...ima pa smisel za denar...
Pri vsakemu od nas, če bi mu dal 100€, bi tomograf pokazal srečo... Laughing

Citiram:
Zanimivo bi bilo narediti takšen test z zelo dobrim High end sistemom v katerem bi zamenjali samo interkonekte za 500$ z interkonekti za 50$. Me prav zanima kakšen bi bil rezultat?

Rezultat bi bil očiten, razen če ne bi uporabil "placebo" ali "nateg" kablov...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Telefon: 051383384
bojc08

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 23, 2013 18:31    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tak kot si omenil. Tudi pri meni traja okrog mesca dni, da se stvar stabilizira, pa čeprav imam dc bios!

lp
Bojc
Nazaj na vrh
ajka

Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:00
Kraj: Sežana

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 23, 2013 18:47    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

LP

Poslušanje_testiranje je najbolj naporen del audia, podobno kot poizkušanje, vonjnanje v drugih "panogah". Manj kot smo izvežbani hitreje se senzorika prenasiči, možgani so hitro zmedeni_prevarani, zato večina audiofilov, raje "fantazira" kot pa resno posluša_testira.
Enostavno je "testirat" dva popolnoma različna vzorca, problemi so testirat več podobnih vzorcev preverjene kvalitete.
Proizvajalci bi bili zelo srečni, če bi se dalo vse izmerit, ker bi bilo tako ceneje, hitreje, tako pa razvoj za neko novo serijo kablov žal zelo, zelo dosti stane ...

In koliko stane "h" enega serviserja, ko ti pride popravit pralni stroj, se spomnite nanjga, ko si zaželite en "custom" kabel, da potem to ne more stati ne 20 ne 50 $. Predstavljajte si, da bi ta kabel hoteli tržit, koliko bi ta kabel stal. Se hitro pride do ekonomskega zaključka ... ...

Kako se kaj dogaja pri Cardasu :

http://www.youtube.com/watch?v=6HZ1C_9o3gU
bojc08

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 23, 2013 19:03    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Samo ta tip bi si lahko za test privoščil kak bolši osciloskop ali še bolje analizator!
Neprofesionalno!

Vsako razliko, ki jo kabli povzročajo se da izmerit in jo tudi proizvajalci izmerijo. Samo marketing stvar lepo zapakira in ne pove bistva in ne objavi meritev!

lp
Bojc
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6
Stran 6 od 6

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu